Pozostałości po Caledonian Distillery

Zbudowana w Edynburgu przy Haymarket Station w 1885 roku przez Grahama Menziesa, Caledonian przez lata była największą na świecie destylarnią whisky zbożowej, tu też pracowały największe kolumny do destylacji ciągłej. Początkowo nazywała się Edinburgh. Początkowo była wyposażona w dwa ogromne alembiki oraz w ogromną kolumnę Coffeya o pojemności 1000 galonów. Wodę czerpała z pobliskiego kanału Forth & Clyde. Potem zainstalowano tu dodatkowe kolumny. Produkowała różne warianty grain whisky, w XIX wieku miała też alembiki do trzykrotnej destylacji single pot still w poszukiwanym przez szkockich blenderów irlandzkim stylu.

W 1884 roku przejęta przez grupę Distiller Company Ltd (DCL), od 1966 roku w strukturze Scottish Grain Distillers Ltd. Zamknięta w 1987 roku. Częściowo zburzona w 1998 roku, potem wyburzono resztę, powstało tu osiedle mieszkaniowe i wspomnienie – wielki komin. Całość produkcji szła do blendów, podczas jej istnienia nie było żadnego oficjalnego butelkowania Caledonian Single Grain. W 2016 roku właściciel marki – Diageo – wypuścił whisky The Cally w serii Diageo Special Releases. Trunek został wydestylowany w 1974 roku, zabutelkowany jako whisky single grain czterdziestoletnia. Inne edycje pochodzą od niezależnych bottlerów m.in.: Douglas Laing, Cadenhead, Duncan Taylor, Signatory, SMWS, That Boutique-y Whisky Company, Master of Malt, Hunter Laing.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.