Pozostałości po Langholm Distillery

Przed wjazdem do miasta Langholm, jadąc do Hawick, największego miasta szkockiego regionu Broders, mijamy stary most Skipper’s Bridge, skrzyżowanie dróg i po lewej stronie widzimy budynek dawnej destylarni Langholm Distillery, obecnie zajmowany częściowo przez warsztat samochodowy, częściowo przez prywatne mieszkania, z ogrodem schodzącym ku rzece, z której destylarnia czerpała wodę.

Langholm po gaelicku znaczy „długa mgła”. Destylarnia prawdopodobnie powstała w 1765 roku, a zastała zamknięta (według różnych źródeł) w 1917 lub 1921 roku. To jeden z najstarszych wciąż istniejących budynków po dawnej destylarni szkockiej whisky. Była wyposażona w trzy alembiki – jeden pierwszej i dwa drugiej destylacji, produkowała ok. 200 tys. l etanolu rocznie. Wielokrotnie zmieniała właścicieli. W 1821 roku właścicielem była spółka John Arnot & Co., która zbankrutowała ok 1825 lub w następnym roku. Powołano spółkę Langholm Distillery Co., która działała w latach 1827-32. W latach 1832-35 właścicielem była spółka James Kennedy & Co., następnie znów Langholm Distillery Co. Od 1852 roku John McConnell, następnie od 1867 roku prawdopodobnie do jej końca John & Arthur Connell. Po zamknięciu wyprzedano sprzęt w 1926 roku, a trzy lata później część budynków wyburzono.
Obszerny rozdział destylarni Langholm poświęcił Alfred Barnard w swojej książce „Whisky Distilleries of the United Kingdom” z 1887 roku.
„Destylarnia zbudowana jest na skale, która wystaje do rzeki Esk i z każdego miejsca wygląda niezwykle malowniczo. Jest zbudowany z solidnego muru i stoi zwrócona w stronę wysokiej drogi, a wody rzeki obmywają jej ściany. Od czasu założenia w 1765 roku dokonano tu niewielu przeróbek i łatwo uwierzyć, że whisky produkowano tu, zanim urodziło się jakiekolwiek obecne pokolenie. Zakład jest w rękach pana Arthura Connella i jego rodziny od ponad sześćdziesięciu lat, podczas gdy kierownik, pan Campbell, był z nim związany przez jeszcze dłuższy okres. Po wejściu do biura zostaliśmy poinformowani przez kierownika, że nie ma tu ani spichlerza, ani słodowni do odwiedzenia, a słód jest w całości dostarczany przez panów Bernard & Co., znanych producentów słodu z Haddingtonshire. Najpierw odwiedziliśmy magazyn słodu, schludny choć ponury kamienny budynek o powierzchni 50 stóp kwadratowych, położony prawie pośrodku zakładu. Pod spodem znajduje się młyn, wyposażony w parę kół młyńskich, napędzany energią wodną. Następnie obejrzeliśmy razem pomieszczenia fermentacyjne i destylacyjne, ulokowane w jednym staroświeckim budynku z brukowaną podłogą, na której ustawiono kadzie. Są tu dwa miedziane bojlery do ciepłej wody, każdy o pojemności 1000 galonów, kadź zacierna o średnicy 13 stóp i głębokości 5 stóp, spód o podobnych wymiarach, z chłodnicą Henderson & Turnbull. Kadzie fermentacyjne i odstawnik wody mają po 8000 galonów. W pomieszczeniu destylacyjnym stoją trzy stare, właściwie antyczne alembiki, składające się z aparatu wash still, mieszczącego 1800 galonów, oraz dwóch destylatorów spirytusowych, zawierających odpowiednio 586 i 316 galonów.
Idąc w kierunku odbiornika spirytusu mija się mały warsztat bednarski i szopę na beczki, a następnie dochodzi do skalistego występu nad rzeką, skąd jest pełny wgląd w układ pomp wodnych w gorzelni, a poza tym widok obejmuje część miasta Langholm i zalesionych brzegów rzeki naprzeciwko. (…) Tu znajdziemy zbiorniki dla przedgonów i pogonów, odbiornik spirytusu i stągiew. Po drugiej stronie ulicy znajduje się magazyn spirytusu, kolejny osobliwy budynek, w którym znajduje się kadź o pojemności 998 galonów. Idąc za panem Campbellem, przystąpiliśmy do inspekcji kilku z dwudziestu magazynów, które w czasie naszej wizyty zawierały 121 300 galonów whisky, pochodzących z 1876 roku.
Trzy kondensatory chłodzące są zbudowane na kamiennych filarach nad rzeką, a woda jest pompowana przez ogromne koło wodne. Siłą napędową destylarni jest w całości woda, część rzeki została skierowana kanałem wykutym w litej skale. Woda używana do celów warzenia pochodzi ze znanego źródła w Whitewell Hill, oddalonego o 1,5 mili.
Produkują whisky single malt, a wiekowy kierownik poinformował nas, że co roku robi się pewną ilość tzw. brzozówki (Birch Whisky)*, której tajemnicy nauczył go jego ojciec. Malt Whisky jest sprzedawana do blendów, jednocześnie bogata i subtelna w smaku. Jest również sprzedawany jako whisky słodowa do podawania w barach, głównie w Anglii. Roczna produkcja wynosi 46 tys. galonów”.


* Birch Whisky powstawała w wyniku fermentacji soku i pędów brzozy, a następnie ich destylacji. Czasami dodawano też np. kwiaty czarnego bzu dla poprawy aromatu.


Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.