Lektury, Spirits
gorzelnie rolnicze, recenzje

Praktyczna nauka wyrabiania spirytusu

Praktyczna nauka wyrabiania spirytusu

Udostępnij:

Doktor Julius Ludwig Gumbinner był nie tylko znanym w drugiej połowie XIX wieku gorzelnikiem, innowatorem gorzelnictwa, ale także autorem wielu artykułów i poradników poświęconych produkcji spirytusu (a także piwa). Autor poradnika „Handbuch der praktischen Branntweinbrennerei” i kilku innych książek, dobrze znał gorzelnie pruskie i austriackie oraz te, które leżały na ziemiach obydwu zaborów, sam z sukcesem prowadził gorzelnię, zajmował się też dystrybucją maszyn gorzelniczych. Jego „Praktyczna nauka wyrabiania spirytusu” jest efektem trzydziestu sześciu lat pracy w branży, stąd masa tu bardzo szczegółowych wskazówek. Książka ukazała się oryginalnie po polsku w 1872 roku, z dopuszczeniem przez rosyjską cenzurę.


Oczywiście trudno dziś mówić o praktycznym wykorzystaniu informacji z książki Gumbinnera. Pisał w czasach, kiedy wynalazek Pistoriusa do destylacji ciągłej wciąż był nowością, chemia niewiele wiedziała o procesie fermentacji, a biologia o drożdżach itd. Inne obowiązywały systemy miar, inne kalkulacje kosztów. Każda gorzelnia miała wówczas własną słodownię i dość powszechnie destylowano owies. Ciekawie jest jednak wgłębić się w tamten świat sprzed półtora wieku.
Julius Ludwig Gumbinner tak patrzył na kwestię samego alkoholu: „Zaprawdę alkohol jako środek leczniczy sprawiedliwie na nazwę aqua vitae zasłużył; albowiem wiekowe doświadczenie naucza nas, iż dobra, czysta wódka, otrzymana przez rozcieńczenie alkoholu, posiada tak ożywczo na nerwy działającą siłę, że jej żaden inny środek, ze względu na taniość i skuteczność, zastąpić nie jest w stanie. (…) Aqua vitae jest nie tylko lekarstwem, ale środkiem podniecającym ducha”.

A oto stary list, który Julius Ludwig Gumbinner rozesłał do polskich gorzelników przy okazji wydania tej książki.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.