1 września w krakowskiej restauracji Albertina miała miejsce premiera nowej wódki Destyl Mari Fructus. Za marką Destyl, powstałą w 2019 roku stoją promotor kulinarny Bartosz Wilczyński i prawnik Radosław Froń (znany z bloga paragrafwkieliszku.pl). Ideą marki jest produkcja alkoholi mocnych, które powstają w kooperacji producentów dostarczających doskonałe surowce (np. wytłoki gronowe, piwo, kozia serwatka) z nowymi, rzemieślniczymi destylarniami.
Najnowszy produkt – nowatorska i oryginalna wódka Destyl Mari Fructus – cechuje się smakiem pochodzącym z przedestylowanych homarów, ostryg i jeżowców. Powstała przy udziale partnerów: Albertina Restaurant & Wina (Szef Kuchni Grzegorz Fic), która dostarczyła owoce morza i w której kuchni je przygotowano w pierwszym etapie. Drugi etap został przeprowadzony w destylarni Tessellis w Sośnicowicach pod Gliwicami, gdzie wspólnie z Miłoszem Szatką owoce morza przedestylowano. Tu także zestawiono finalny produkt, w czym pomagała Agnieszka Sendor z firmy Pstrąg Ojcowski w roli konsultantki. Na koniec wódkę przefiltrowano przez diamenty (brylanty) dostarczone przez partnera – firmę Syncret (Patrycja Cyganek). Spora kooperacja.
Wódka Destyl Mari Fructus pachnie morzem. W smaku delikatna, z wyczuwalnymi owocami morza z nutą cytryny. Wyrafinowany trunek w eleganckim opakowaniu. Premierowa partia Mari Fructus jest niewielka, kolejne edycje są w przygotowaniu.
Łukasz Czajka