Primitivo, zinfandel, a może tribidrag?

19 marca na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 45 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z dwóch części świata, zupełnie inaczej winifikowane, ale o wspólnej genezie. Tribidrag – pod tą nazwą bohater spotkania znany był na chorwackim wybrzeżu już w XV w. Dość dawno szczep przedostał się na drugą stronę Adriatyku, do Apulii, gdzie z początku nazywano go zagarese. Obecną nazwę primitivo nadano mu w XVIII w. W USA znany był jako zinfandel i początkowo nie wiedziano, że to jedna wielka rodzina. W 2001 roku zespół badaczy – kierowany przez dr Carole Meredith z UC Davis i dr Edi Maletić i dr Ivana Pejić z Uniwersytetu w Zagrzebiu – znalazł dziewięć pozostałych winorośli crljenak kaštelanski w chorwackim mieście Kaštel Novi, niedaleko Splitu. Odmiana została później potwierdzona jako „The Original Zinfandel”. W 1993 Carole Meredith i John Bowers za pomocą badań DNA pokazali, że primitivo i zinfandel są klonami tej samej odmiany.

Wino White Zinfandel z Kalifornii nie jest białe, lecz różowa, ma krótki kontakt ze skórkami winorośli. Jest lekkie, bardzo aromatyczne, świetne jako aperitif, schłodzone, można dodać lodu i kawałek pomarańczy. Klasyczne czerwone primitivo z Apulii jest winem o słodkich, dżemowych nutach, harmonijnie połączonych z wytrawnością przefermentowanej winorośli.
Kolejna Akademia Wina online 26 marca o godz. 20.00, tematem będą wina z Gaskonii.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.