Degustacje, Spirits
brandy, degustacje

Przygoda z Pliską Recolte, czyli rocznikową

Przygoda z Pliską Recolte, czyli rocznikową

Udostępnij:

Pod marką Pliska Vinex Preslav oferuje w Polsce trzy rocznikowe (vintage) brandy, są to roczniki: 1969, 1976, 1985. Co ciekawe, na rynku bułgarskim oferowane są pod marką Great Preslav inne roczniki: 1966, 1975, 1983, które opiszę osobno. Są to brandy drogie, najstarsza kosztuje 499 zł za butelkę 0,5 l. Czy są warte swojej ceny? Absolutnie tak. Za takie pieniądze nawet nie ma co marzyć o tej klasy francuskim koniaku czy armaniaku.


Oto moje wrażenia z degustacji.

Pliska Recolte 1985 (41%)
Opakowanie przypomina bardziej armaniaki niż bułgarskie brandy. Piękna barwa ciemnego spadziowego miodu, ze złotymi refleksami. Aromat słodki, uwodzący – są tu rodzynki, wanilia, dębina, przefermentowany miód, ale też np. kukurydza i zioła (estragon, anyż). W ustach elegancka – w pierwszej chwili słodycz keksu z rodzynkami, ale po chwili pojawiają się znacznie cięższe nuty – tytoń, piołun, orzechy włoskie i dębina, by w finiszu powrócić słodyczą, tym razem miodu. W finiszu, bardzo rozgrzewającym, są też nuty kwiatowe, a w samej końcówce znów anyż. Profil smakowy bardziej przypomina kupaże koniaków z Grande Champagne i Borderies niż niepretensjonalny słoneczny styl Bułgarii. Zaskakuje bogactwem i złożonością, w ustach pozostaje długo jej smak. Idealna do delektowania się w koniakowym kieliszku.
5/5

pliska-recolte-1969

Pliska Recolte 1976 (41%)
Kolejna odsłona rocznikowej Pliskiej, niemal czterdziestolatka. Aromat bardziej intensywny niż w edycji 1985 i nie tak słodki, barwa ciemniejsza, bardziej mahoniowa. W aromacie czujemy: bakalie, wanilię, keksa, bardzo dojrzałe winogrona. Rozgrzewająca. W ustach cierpka, nie ma miodowej słodyczy edycji 1985. Pojawiają się natomiast nuty ziołowe – oregano i rozmaryn, a także ostrzejszy smak typowy dla rakiji winogronowej. Konsekwentnie bakalie, a w finiszu zdecydowanie włoski orzech. Nie można powiedzieć, że jest lepsza od młodszej edycji pochodzącej z 1985 roku, to zupełnie inna brandy, bardziej w bułgarskim stylu, podczas gdy Recolte 1985 bardziej przypominała koniaki z Grande Champagne.
5/5

pliska-recolte-1976

Pliska Recolte 1969 (41%)
Bardzo ciemna barwa, jaką trunek zawdzięcza leżakowaniu przez ponad 45 lat w beczkach z bułgarskiego dębu. Po tylu latach leżakowania aromat zachował zaskakująco dużo rześkości winogron. Czuć tu zarówno cierpkie białe winogrona, jak i słodkie rodzynki, jest też zapach soczystej figi, a całość pięknie zaokrąglona, rancio, w którym jest wilgotne drewno, wilgotny tytoń, sok z wiśni. Smak cierpki, gorzki – tytoń, czarna herbata, skóra, dużo tanin drewna, nawet trochę pieprzu. Zupełnie inna niż typowy, słoneczny styl Pliskiej. Porównywać ją można ze starymi armaniakami, które leżakowały w czarnym gaskońskim dębie, taniny są podobne. W bardzo długim finiszu trochę owocowości – cierpkość wiśni, liście jabłek, ale nadal dużo skóry i tytoniu. To brandy kontemplacyjna, nad którą można spędzić wiele czasu, zaskakująca zarówno biorąc pod uwagę jej terroir, jak i w porównaniu z innymi rocznikowymi z tej serii. Trunek złożony, tylko dla koneserów. 5/5

pliska-recolte-1969

 

Każda inna, wszystkie doskonałe. Którą bym wybrał? To zależy od okazji i składu gości 🙂  Dla siebie, dla przyjemności – 1976, dla palaczy cygar – zdecydowanie 1969, na randkę – 1985, bo jest najprostsza i można na chwilę oderwać się od kieliszka i spojrzeć dziewczynie w oczy. Najprostsza, a jednocześnie wykwintna. Ars amandi z Pliską.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.