Rakija

Rakija – nazwa powszechnie używana w odniesieniu do bałkańskich destylatów owocowych, brandy, zazwyczaj podwójnej destylacji o mocy 40-60% (rzadziej są jednokrotnie destylowane). W wielu materiałach bałkańskie rakije traktuje się na równi z węgierskimi pálinkami (czeskimi i słowackimi palenkami), moim zdaniem niesłusznie gdyż najczęściej różni je sposób destylowania, leżakowania, a w oczywisty sposób także same owoce. W Albanii używa się określenia raki (podobnie jak w Turcji, tam jednak owocowy destylat zazwyczaj wzbogacony jest anyżkiem), w Rumunii używa się określeń rachiu lub răchie, w Słowenii czasem žganje. Samo określenie rakija nie określa owocu jakiego wykorzystano do produkcji alkoholu, większość z nich jednak to destylaty ze śliwek (śliwowica), winogronowe oraz robione z wytłoków z winogron, odpowiednik włoskiej grappy. Czasem dodaje się ziół, korzeni, aromatycznych traw, miodu, liści, płatków i pyłków kwiatowych, orzechów. Zwykle jest ostra w smaku, często produkowana w warunkach domowych, jako tani „ludowy” alkohol, choć bywają też wykwintne rakije, które leżakują w dębowych beczkach po kilkanaście lub więcej lat.
W zależności od wykorzystanych owoców i regionów geograficznych stosuje się różne nazwy dla określenia typu rakiji. Najbardziej rozpowszechnione rakije winogronowe to: lozovača, loza lub lozova rakija na terenach byłej Jugosławii oraz grozdova lub muskatova (a także rzadziej inne w zależności od wykorzystanych winogron) w Bułgarii. Rakije robione z wytłoków winogron to: komovica lub komova rakija, zaś w Bułgarii: dżibrova i szlokavica. Na drugim miejscu pod względem popularności jest rakija robiona ze śliwek, czyli popularna także u nas śliwowica (šljivovica, slivova rakija). Tu przoduje Serbia, gdzie do destylacji wykorzystywanych jest aż 12 odmian śliwek. Destylaty z moreli to: mareličarka, kajsijevača, rakija od kajsji, kajsijeva, zaś z brzoskwiń: breskovača, rakija od breskve, rakija od praski, praskova. Rakije gruszkowe: kruškovača, vilijamovka, rakija od kruši lub kruszova. Jabłkowe: jabukovača, jabolkova rakija, jablkova. Dalej mamy rakije morwowe: dudova rakija, dudovača, dudara, rakija od crnica, czerniczeva, a także pigwowe: dunja, dunjevača, djuljeva. Zwłaszcza w Bułgarii pewną popularnością cieszą się rakije figowe: smokvovača, smokva, smokinova. Są też rakije czereśniowe i wiśniowe: višnjevača, crešova rakija, czereszova. W przypadku rakij wieloowocowych mamy oznaczenie – plodova lub voćna rakija. Osobne nazwy mają rakije wzbogacone o dodatkowe składniki smakowe. Najbardziej popularna, zwłaszcza w krajach byłej Jugosławii, jest travarica (inaczej bilna rakija lub bilkova) – robiona z dodatkiem aromatycznych traw i ziół. Znacznie rzadsza jest rakija z dodatkiem jałowca – klekovača. Doskonałe i rozpowszechnione są rakije miodowe: medenica, medovača, medica, zamedljana, rakija so med, medna, medovina oraz orzechowe: orahovača, orahovica, od orev, orehova. Mniej lubiane są wiśniówki: višnjevac, višnjevača, rakija od višni, viszniovka. Wzbogacone anyżem to anasonlijki, kminkiem – kimona, zaś z płatkami róży – gjulove. Likiery ziołowe na bazie rakiji to m.in. pelinkovac i stomaklija. Większość rakij nie jest poddawanych starzeniu. W dębowych beczkach przechowywane są głównie śliwowice oraz pigwowice. Stosuje się głównie dąb bałkański – serbski czy bułgarski, czasami też węgierski lub francuski. Często łączone są klepki z różnych odmian dębu. Beczki są wewnątrz lekko wypalane. Najlepsze rakije ze śliwek leżakują nawet ponad 20 lat i podobnie jak whisky czy koniaki poddawane są blendowaniu (mieszaniu różnych roczników i zawartości różnych beczek).
Wszystkie gatunki rakij w leksykonie omawiane są osobno.

spożywam rakiję w tradycyjnym glinianym naczynku, choć obecnie pije się je zazwyczaj w kieliszkach lub w szklankach

proces destylacji rakiji

1 komentarz do “Rakija”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.