dom koniakowy z regionu Grande Champagne z posiadłością i winnicą w Ambleville. Rodzinna firma powstała w 1860 roku, założycielem był Paul Ragnaud. Rynkowy sukces pojawił się jednak w drugim pokoleniu, za budowę marki zabrał się syn Paula – Raymond, któremu dziś koniak zawdzięcza nazwę. Raymond zmarł w 1963 roku, a rodzinny biznes przejęła wdowa oraz córka z zięciem. Dziś do rodziny Ragnaud należy 47 ha upraw winogron – szczepów ugni blanc i folle blanche, a także wypełnione starymi trunkami piwnice. Biznesem zarządza czwarte pokolenie – Francoise Ragnaud-Bricq i jej córka Stephanie Bricq. Swoje koniaki wypuszczają w trzech seriach: Premium (młode destylaty), Prestige (dłużej leżakujące) i luksusowe, pięknie pakowane, zawierające najstarsze destylaty Carafe. Na kupaże składają się eau-de-vieu liczące nawet ponad 60 lat. Firma butelkuje też własne Pineau des Charentes.