Dominika Bernatowicz z warszawskiego cocktail baru El Koktel będzie reprezentować Polskę na światowym finale konkursu Tío Pepe Challenge – Sherry Cask Edition 2024 w hiszpańskim Jerez. To najstarszy, największy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie organizowany przez słynną winiarnię González Byass. Uczestniczą w nim przedstawiciele 20 państw wyłonieni w eliminacjach krajowych.
Zmagania krajowe
Do krajowego finału konkursu Tío Pepe Challange 2024 zakwalifikowało się 10 osób reprezentujących polskie bary. Kandydatów wybrano oceniając pomysł na autorski koktajl. Autorzy dziesięciu najciekawszych miksów spotkali się 15 kwietnia br. w gościnnych progach Cocktail Baru Wszyscy Święci w Poznaniu, aby podjąć walkę o zaszczyt reprezentowania Polski na światowym finale w Jerez de la Frontera w Hiszpanii.
Polscy kandydaci spisali się znakomicie, prezentując nowatorskie propozycje koktajli. Poziom kreatywności barmanów był wyjątkowo wysoki, co odzwierciedlało ich głębokie zrozumienie i uznanie dla win z Jerez.
Zgodnie z tradycją konkursu, finaliści musieli zmierzyć się z trzema różnymi wyzwaniami. Najpierw była to degustacja win sherry w ciemno w celu sprawdzenia wiedzy o produkcie, później – wykazanie się umiejętnością posługiwania się kultowym narzędziem winiarskim, czyli tzw. venencią, no i wreszcie – zaprezentowanie autorskiego koktajlu.
Sędziami zawodów byli: João Vicente, Globalny Ambasador firmy González Byass, Łukasz Chodacki, zwycięzca Tío Pepe Challenge Poland 2023 oraz Piotr Sajdak, Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
– W tym roku barmani wykazali się fenomenalnym poziomem umiejętności i kreatywności, pokazując, że praca z winami z Jerez nigdy nie była dla nich łatwiejsza i bardziej intuicyjna. Jednak tym, co naprawdę wyróżniało się w tym roku, były naturalne umiejętności gościnności wykazane przez wszystkich barmanów w swoich prezentacjach – powiedział João Vicente, globalny ambasador marki González Byass.
Zdeklasowała konkurencję
Największą ilość punktów w trzech konkurencjach zdobyła Dominika Bernatowicz z warszawskiego El Koktel i to ona będzie reprezentować Polskę w Hiszpanii. Drugie i trzecie miejsce zajęli: Jędrzej Mizerny z Cocktail & Whisky Pub Szkocka z Wrocławia oraz Aleksiej (Alex) Tatarynau z Flisaka ‘76 z Gdańska.
Dominika Bernatowicz zawodowo związana jest z gastronomią od 7 lat. Barmaństwo jest jej świadomym wyborem i pasją, a warszawski Bar El Koktel ulubionym miejscem pracy.
– Codziennie coś odkrywam, uczę się poznaję ciekawych ludzi. Miksologia napędza mój rozwój – mówi barmanka. – W sherry zaintrygowało mnie nie tylko wino, które bardzo lubię, ale też kultura Andaluzji, historia regionu Jerez, a najbardziej flamenco. Ten taniec zainspirował mnie do opracowania koktajlu, w którym składniki odpowiadają różnym elementom przedstawienia. Miksowi dałam nazwę Entre Dos Tierras („Pomiędzy dwoma światami”), bo opowiada historię o tym co dzieje się między naszym światem, tym sherry oraz flamenco – relacjonuje Dominika Bernatowicz. Finał konkursu w Jerez de la Frontera odbędzie się 7 i 8 maja 2024 roku.
– Życzymy Dominice powodzenia w zaprezentowaniu swoich umiejętności i kreatywności na arenie międzynarodowej. Niech ta podróż do Jerez będzie pełna sukcesów i niech przyniesie naszej reprezentantce tytuł zwycięzcy Tio Pepe Challenge 2024 – mówi Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina.
O Tío Pepe Challange
Tio Pepe Challenge to coroczny światowy konkurs organizowany przez González Byass w celu uczczenia sztuki miksologii i wszechstronności win sherry. Barmani z całego świata prezentują swój talent i kreatywność, przygotowując wyjątkowe koktajle inspirowane słynnymi winami z Jerez. Wyzwanie ma na celu uwydatnienie bogatych smaków i tradycji win i alkoholi mocnych z Jerez, jednocześnie przesuwając granice miksologii.
Polacy w konkursie
Polacy do tej pory brali udział w konkursie trzykrotnie. W roku 2021 Polskę reprezentował – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, który dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.
González Byass i sherry w Polsce
González Byass – organizator konkursu – to firma założona w 1835 r. Jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry – Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski. Wyłącznym dystrybutorem wszystkich produktów González Byass w Polsce jest Dom Wina.
fot. Patryk Kwapiszewski