Styczniowy Festiwal Wódki i Zakąski był okazją, by ponownie powrócić do dwóch starzonych edycji wódek Chopin. Edycje z 2013 i 2014 roku po upływie lat nabrały bardziej bogatych nut aromatycznych i stały się gładsze, bardziej delikatne w smaku. Ustawiłem naprzeciw kieliszki Chopin Vintage Young Potato Ariele 2013 i Chopin Vintage Late Potato Barrel Aged 2014. Obydwie wódki mają inną barwę, Polish Potato jest ciemniejszy, choć leżakowały tyle samo czasu (ok. 3 lata) w podobnych beczkach (miks beczek 220 l i 400 l). Inna barwa to efekt różnego wpływu drewna na inny alkohol. Znakomita okazja do porównań i szkoleń, a też bez dwóch zdań – mamy okazję próbować dwa wyśmienite trunki.

Runda 1: Pierwszy nos
Young Potato (YP) to lekki aromat wanilii i słodu. Late Potato (LP) to zapach warzywny – skrobii, karotki, zielonego ogórka. Bardziej interesujący. 0:1

Runda 2: Drugi nos
YP: mleczna czekolada, czekolada z rodzynkami, z orzechami i cytrusy. LP: czekolada z orzechami plus zaskakująca, ale przyjemna, nuta kiszonkowa: chrzan, koper, pikle. 0:2

Runda 3: Pierwszy smak
YP: pieczony ziemniak i ziemistość. OP: smak wyrazisty – kiszona kapusta, kiszony seler, chrzan. Ciekawie. 0:3

Runda 4: Drugi smak
YP: wilgotne drewno, fistaszki, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, nuta ziołowa. OP: pieprz i wanilia, mleczna czekolada. Tym razem runda dla młodego ziemniaka. 1:3

Runda 5: Finisz
YP: czekolada i orzech włoski, tytoń. OP: kiszona marchew i kimczi, ale też nuty bakaliowe: wanilia, kawa, orzechy, figa. 1:4

Dwie świetne butelki, ale stary ziemniak dał po upływie czasu bardziej zaskakujące i bardziej wyraziste nuty. A może od początku miał większy potencjał niż słodkie i delikatne ariele?

Chopin Vintage Young Potato Ariele 2013 (42,7%)
4.5
27/27,5/27,5/9=91

Chopin Vintage Late Potato Barrel Aged 2014 (45,3%)
4.5
27,5/28/28/9=92,5

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail