Ring: jesion kontra dąb

Nowości CEDC – Żubrówka Czarna Leżakowana w beczkach z jesionu i Żubrówka Czarna leżakowana w beczkach z dębu. Leżakowanie krótkie, kilka tygodni, nie jest to Starka, lecz uszlachetniona czysta wódka. Nawet tak krótkie leżakowanie powoduje, że nie są to wódki całkowicie klarowne.


Gong i zaczynamy walkę.

Runda 1: Pierwszy aromat
Niesamowite, ile aromatów dało krótkie leżakowanie, ciekaw jestem jak duże były beczki? Jesion – owocowa słodycz – czereśnie, wiśnie, jabłka, prawie jak kirsch. Dąb to intensywny aromat drewna, z leciutką nutą skórki jabłka. Są bardzo ciekawe, dąb bardziej klasyczny, ostrzejszy, nie słodki. Do mnie bardziej przemawia. Runda dębowa. 0:1

Runda 2: Drugi aromat
Po napowietrzeniu Jesion ujawnia jeszcze więcej nut jabłkowych i wiśni. Jest bardzo słodki. Dąb nabrał nieco słodyczy, tu też pojawiła się nuta jabłka, ale innego, o ile pierwsze jest czerwone i bardzo dojrzałe, to tu mamy papierówkę. Minimalnie na korzyść dębu. 0:1,5

Runda 3: Pierwszy smak
Jesion – bardzo słodkie, wiśniowe, jak likier. Dąb – przyjemnie wytrawny, orzechy włoskie, liście, skórki jabłek. Zdecydowanie Dąb. 0:2,5

Runda 4: Drugi smak
Jesion – pojawia się nuta pestki, migdałów, brzoskwinie, morele. Dąb jest „drewniany”, jak nieheblowane drewno. Nuta goryczki, gorzkiej herbaty. Wyrównana runda. 0,5:3

Runda 5: Finisz
Jesion w finiszu to są przede wszystkim wiśnie. I nuta mineralna. Dąb to orzechy, jeśli coś słodkiego, to mocno przesuszone rodzynki, herbata, może też słodki tytoń. Zdecydowanie Dąb. 0,5:4

Dąb wygrywa. Nieprzypadkowo to szlachetne drzewo jest od wieków wykorzystywane do robienia beczek i leżakowania alkoholi. Dąb – nawet po tak krótkim czasie leżakowania – daje ciekawe nuty tanin, orzechowość, cierpkość. Jesion dał owocowość i słodycz, wódka poszła w kierunku likieru. Ale to cudownie, że możemy – jako konsumenci – porównywać, poznawać. CEDC dało koneserom niezwykłą okazję żeby poznać krótkotrwały wpływ dwóch rodzajów drewna. Moja prośba – poproszę w przyszłym roku dwie kolejne edycje: Żubrówkę Czarną Leżakowaną w beczkach z Wiśni i Żubrówkę Czarną Leżakowaną w beczkach z Akacji. Uczmy się razem, a rynek niech doceni możliwość wyboru. Na odwrocie butelki obydwu wódek producent napisał „Nasz powód do dumy”. Zwykle takie hasła przyjmuję ze złośliwym uśmiechem, ale w tym przypadku zgadzam się całkowicie – te wódki to „Nasz powód do dumy”. Nie tylko powód do dumy producenta, ale całego rynku i konsumenta, który dojrzał do tego, by próbować takich wyjątkowych rzeczy. Gratulacje!

Żubrówka Czarna Leżakowana w beczkach z jesionu 4/5 25/24,5/24/7,5=81
Żubrówka Czarna leżakowana w beczkach z dębu 4/5 26/26,5/26,5/8=86

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.