Rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory

Paweł Rodaszyński – Barman Roku World Class Poland 2016, jeden z dwudziestu najlepszych barmanów na świecie World Class 2016, współtwórca warszawskiego El Koktel – specjalnie przygotował propozycję koktajli na zimowe wieczory. Oto kilka z nich:


world-class_hotrumpunch_aranz_webHot rum punch
Składniki (na 4 szklanki koktajlu):
200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23
1 łyżeczka masła
Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
40 ml miodu
120 ml gorącej wody
Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.

world-class_winna-korzenna-margarita_aranz_webWinna korzenna margarita
Niezwykle przyjemny poncz na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!
Składniki (na 4 szklanki koktajlu):
200 ml Don Julio Blanco
200 ml wina Merlot
80 ml syropu do grzanego wina*
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Garnish: Zest z pomarańczy
Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.
*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.

world-class_nutty-rye-eggnog_aranz_webNutty rye eggnog
Składniki:
50 ml Bulleit Rye whiskey
15 ml mleka
15 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
10 ml Dublin Porter Guinness
Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady
Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.

Pomysłodawcą i twórcą Word Class jest firma Diageo.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.