20 maja odbyła się degustacja pięciu whiskey z destylarni Wooford Reserve, prowadzona przez Adama Frankowskiego, ambasadora marki. Do spróbowania były: Woodford Reserve Distiller’s Select, Woodford Reserve Straight Rye Whiskey, Woodford Reserve Straight Wheat Whiskey, Woodford Reserve Straight Malt Whiskey, Woodford Reserve Double Oaked.

Woodford Reserve to najmniejsza z dużych destylarni bourbona, należy do koncernu Brown-Forman. Destylarnia leży w stanie Kentucky, w Woodford County, niedaleko Versailles. Firma powstała w 1838 roku, są jedną z najstarszych destylarni bourbona (wcześniej w tym samym miejscu działała inna, mała gorzelnia, prawdopodobnie od 1780 roku). Początkowo działali jako Old Oscar Pepper Distillery. Założycielem był Elijah Pepper, a rozwinął ją jego syn, legenda w świecie bourbona, Oscar Pepper. W tamtych latach w firmie pracował też dr James Crow (znany w historii jako Doc Crow, szkocki fizyk, który w XIX wieku opracował technologię destylacji whiskey typu sour mash, czyli z osadami z fermentacji zboża). W 1878 roku rodzina Pepperów sprzedała jednak zakład spółce panów Leopold Labrot i James Graham (Labrot & Graham Distillery). Z przerwą na lata prohibicji firma funkcjonowała do 1941 roku, kiedy gorzelnie przejął obecny właściciel, Brown-Forman.
Destylarnię jednak zamknięto, potem ją odsprzedano, potem znów wróciła do Brown-Forman. Na rynek whiskey pod marką Woodford Reserve wkroczyła dopiero w 1996 roku. Przez pierwszych szesnaście lat produkowano tu tylko jednego bourbona. W 2012 roku zadebiutowała bardzo udana Woodford Reserve Double Oaked Bourbon. Beczki przygotowuje macierzysta firma Brown-Forman.
Firma ma trzy stare magazyn z wapienia na 5000 beczek. Gotowany przez sześć godzin zacier w kotle o pojemności 28390 l, trafia na sześć dni fermentacji w stuletnich kadziach z cyprysowego drewna. Drewno to element tradycji, podobno nie wpływa na ostateczny smak, równie dobrze można stosować tańsze stalowe kadzie. Jako jedyni ze starych destylarni w Kentucky mają trzykrotną destylację spirytusu na bourbon. Pracują tu trzy potężne sprowadzone ze Szkocji alembiki o pojemności 6245,9 l (high wine i spirit still) i trzeci 9463,5 l (beer still). W środkowym alkohol ma 55%, w trzecim 79%. Używają beczek 53 galonowych, w których alkohol dojrzewa nawet do 15-16 lat. Leżą w rzędzie od podłogi na dziesięć beczek w górę. Młody destylat, którego można na miejscu spróbować, ma bardzo kukurydziany aromat. Jest tu własna linia butelkowania.
Od 2005 roku firma co roku w listopadzie wypuszcza specjalne limitowane edycje znane jako Woodford Reserve Master’s Collection (przy czym nie są to zwykle bourbony lecz różne wariacje american whiskey). Od 1995 roku destylarnia jest wpisana do National Register of Historic Places, a od 2000 roku ma status zabytku – National Historic Landmark.

Woodford Reserve Distiller’s Select (43,2%)
Mashbill to: 72% kukurydzy, 18% żyta, 10% słodu jęczmiennego. Mocno wypalone beczki, 10 sekund otwartego ognia. Leżakowanie 6-9 lat. Beczki zalane zostały destylatem o mocy 55%. Na rynek USA 45,2%. W zapachu dużo kukurydzy, miód, masa orzechów laskowych, włoskich, rozmaryn, gruszki, jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie, kokos, wanilia, octany. W smaku jest spora słoność, są octany, skóra, pieprz, goryczka, orzechy włoskie, ale też malinowa kwaskowość. Pieprzny finisz, ziele angielskie, goździki, pierniki… Ale znajdziemy tu również: banany, mleczną czekoladę z bananami i bitą śmietanę.
4.5
27/27/27/8=89

Woodford Reserve Straight Wheat (45,2%)
52% pszenicy, 20% kukurydzy, 20% słodu jęczmiennego i 8% żyta. Wspaniały słodki, owocowy zapach – dużo słodkich gruszek, gruszkowe vinegar, czerwona porzeczka, żurawina, rozmaryn, nuta kwaśnego siana i orzechów laskowych, fistaszków, kakao, wanilii, białej czekolady, kokosa. W smaku lekko drożdże, czekolada z chili, czekolada z suszoną żurawiną, wanilia, ananas, batonik Bounty. W finiszu dużo gorzkiej czekolady, kakao, ziół, nuta herbaciana, kwiatowa.
4.5
27,5/27,5/27/8=90

Woodford Reserve Straight Malt (45,2%)
51% słodu jęczmiennego, 47% kukurydzy i 2% żyta. Zapach kawy, siana, gruszek, vinegar gruszkowe, sporo octanów, kakao, kokosa, słód, wanilia, cynamon, rozmaryn. W smaku gorzka czekolada z rodzynkami, octujące owoce, lekko pikantność imbiru, pieprz, kardamon, cynamon, egzotyczne tropikalne drewno. Ostry finisz – chili, ale też popcorn w karmelu, czekolada z orzechami laskowymi, gruszka w syropie, banany, odrobina siarki. I zioła, rozmaryn.
4
24/24,4/24,5/7=80

Woodford Reserve Straight Rye (45,2%)
53% żyta, 33% kukurydzy, 14% żyta. Zapach słodki, sporo czekolady, ale czekolada z pieprzem, z rodzynkami, ze śliwkami, lekko ziołowość, czerwona aromatyczna papryka, kokos, orzech, dużo słodkiego ziarna, kwiat akacji, czarny bez, wanilia, śliwki, gruszki w occie. W smaku dużo gruszek, śliwki, gotowane śliwki, czekolada, zielony orzech włoski, który przechodzi w stronę orzecha laskowego, rozmaryn, pokrzywa, goryczka, suszone kwiaty, suszone zioła, nasturcja, nagietki, a i słodycz gruszki williams, budyń waniliowy, potem: goździki, pieprz, a właściwie różne rodzaje pieprzu – aż po bardzo ostry, kajeński, ale to łagodzone smakiem syropu gruszkowym. Pięknie poukładane. Finisz jest ostry, dużo chilli, ostrego czerwonego pieprzu, nawet tabasco, ale też ciemna czekolada z orzechami, sól, cierpkość wiśni, tytoniu, powidła śliwkowe.
4.5
27,5/28/28/9=92,5

Woodford Reserve Double Oaked (43,2%)
52% pszenicy, 20% kukurydzy, 20% słodu jęczmiennego i 8% żyta. Najpierw ok. siedem lat leżakuje w mocno wypalonych beczkach, potem ma dodatkowe 12 miesięcy w drugiej beczce, która jest mocno wytostowana (40 minut), ale mało wypalona (5 sekund) , co dodaje trunkowi głębszego, dymnego, aromatu. Zapach słodki – gruszki, ale też octujące gruszki, wanilia, cynamon, jabłka w cynamonie, śliwki i suszone śliwki, placek ze śliwkami, czekolada, karmel, kakao, kokos, nuty maślane i nugatowe, trochę tytoniu, herbaty, orzechów włoskich. Smak cierpko-słodki, kwaśne jabłka, cytryna (!), pigwa, sok wiśni, ale też ciemna czekolada z rodzynkami, śliwkami, wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną, suszoną wiśnią, orzechami laskowymi, wanilia. I jeszcze słodki tytoń. Finisz cierpki, dużo żurawiny, rokitnika, rajskie jabłuszka, dzika róża, kwaśne winogrona, cynamon, lukier i orzechy laskowe, zioła, rozmaryn.
4.5
27,5/28/28,5/9=93

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail