Nowatorski produkt z destylarni Ron Colón Salvadoreno, mieszanka rumu i rye whiskey w proporcjach pół na pół, butelkowana z mocą 50%. Mieszanka obejmuje sześcioletni rum melasowy z kolumny z Licorera Cihuatán z Salwadoru, a także rumy melasowe z alembików z Jamajki białe i leżakowane z destylarni: Worthy Park, Monymusk i Hampden. Drugą część kupażu stanowi amerykańska straight rye whiskey, 100% żyta, wydestylowana w 2017 roku, leżakowana cztery lata w nowych, mocno wypalonych (poziom #4) beczkach z amerykańskiego dębu.
W zapachu wiśnie, truskawki, maliny, tytoń i tropikalne owoce – ananas, banany. W smaku też dużo maliny, tytoń, nuta siarkowa, ananas. W finiszu nuta sera pleśniowego, wiśnie, słodka melasa, nuty naftowe, wszechobecne maliny.
W najbliższym planie jest RumZcal, mieszanka rumu i mezcalu.
W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.
Marka Salvadoreño Ron Colóna powstała w 2018 roku, jej twórcy to Thurman Wise i Pepijn Janssens. Odwiedzili bary i destylarnie w 16 krajach w Ameryce Łacińskiej i wybrali Salwador jako najbardziej rozwojowe miejsce. Trzon kolekcji ich rumów stanowią destylaty z Licorera Cihuatán z Salwadoru, ale często sięgają także po ciężki rumy z Jamajki, które mieszają z lżejszym rumem z Salwadoru.