18 listopada w Kita Koguta odbyła się prezentacja rumów z St. Lucia (marka Admiral Rodney) i Martyniki (J.M. Rhum). J.M. to klasyczny przykład rhum d’agricole, o silnym aromacie, robiony z soku trzciny cukrowej i destylowany w kolumnach do mocy 72%. Fermentacja odbywa się w tradycyjny „kreolski” sposób – syrop wyciśnięty z trzciny poddawany jest fermentacji niemal natychmiast po ścięciu rośliny. Firma ma własne plantacje trzciny cukrowej w Habitation Bellevue. Wykorzystywana woda pochodzi z źródła oczyszczanego przez wulkaniczne skały. Panujący w północnej części Martyniki tropikalny klimat sprzyja szybkiemu dojrzewaniu rumów J.M. Marka powstała w 1845 roku, jej założycielem był Jean-Marie Martin. W 1914 roku destylarnię odkupił Gustave Crassous de Médeuil i rozbudował zakład. Obecnie eksportowany jest do ponad 50 krajów i każdego roku zdobywa złote medale na różnych przeglądach mocnych alkoholi. Z kolei Admiral Rodney reprezentuje styl brytyjski. George Rodney dowodził brytyjską Royal Navy w XVIII wieku. Historycy przedstawiają go jako genialnego stratega, ale jednocześnie człowieka obsesyjnie goniącego za majątkiem, winnego wielu pacyfikacji ludności cywilnej w celach łupieskich. Rum jego imienia powstaje na Wyspie St. Lucia. To państwo niepodległe od 1979 roku, ale uznające zwierzchność brytyjskiej korony. Rumy Admiral Rodney destylowane są w tradycyjnych dwóch szerokich kolumnach, przypominających te z czasów Eaneasa Coffeya. Ten sposób destylacji daje znacznie cięższe, bardziej oleiste rumy niż te produkowane w systemie wielokolumnowym. Destylowana jest melasa. Leżakowanie odbywa się głównie w beczkach po bourbonie. Za proces produkcji odpowiada master blender, Evanus Harris.Rumy Admiral Rodney z uwagi na ich ciężki styl są szczególnie lubiane przez miłośników cygar. Przez wiele lat dużym powodzeniem cieszyła się edycja Admiray Rodney Extra Old. Obecnie firma proponuje trzy rumy w ramach serii H.M.S.: Princessa, Royal Oak i Formidable. Dystrybutorem obu marek w Polsce obecnie jest Ice-Full.

Do spróbowania było pięć rumów.

J.M. Joyau Macouba (51,8%)
„Skarb Macouba” to limitowana edycja z 2018 roku, z wyjątkowo udanych zbiorów trzciny cukrowej z 2017 roku z północnej części Martyniki. Nie starzony. Ma zaskakująco słodki aromat wanilii, mlecznej czekolady, kokosów, głębiej banany, brązowy trzcinowy cukier. W smaku zaskakująco cierpki – pomarańcze, pomelo, przyprawy korzenne, coli, ziemistość, mineralność, nawet pewna metaliczność. Finisz bardzo długi, mieszają się w nim egzotyczne owoce, zwłaszcza banany i liczi, z przyprawami korzennymi (szczególnie gałka muszkatołowa), rozgrzewający, pieprzny, imbirowy, ale jest też miodowa słodycz, jak w miodowym likierze z pieprzem. 4
21,5/27/27/8=83,5

J.M. Gold (50%)
Klasyczna wersja, butelkowana z mocą 50%, leżakowana w beczkach przez okres ponad 12 miesięcy. Aromat czekolady z orzechami laskowymi, toffi, cynamonu, marcepanu. W ustach korzenny i ziołowy, masa mięty, miętowa herbata, szałwia, skórzastość, mineralność. Finisz rozgrzewający, nuty ziołowe, oleiste, korzenne, przywodzi na myśl czarne oliwki w przyprawach śródziemnomorskich, z imbirem, z goździkami, gałką muszkatołową. 4
21/26/26/7,5=80,5

J.M. VSOP (43%)
Dłuższy okres leżakowania – 3 lata w ponownie wypalanych beczkach po bourbonie, finiszowany w lekko wytostowanych dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat czekolady, wiśni w czekoladzie, lekko sherry, marcepanu. W smaku skóra i tytoń, bardzo wytrawny, jedyna słodycz, to brązowy cukier. W finiszu nuty oleiste, a nawet olejowe, dużo fermentacji, trzciny, do tego taniny dębu, imbir, skóra i tytoń. 4
22,5/26/26,5/8=83

Admiral Rodney HMS Princessa (40%)
HMS Princessa była początkowo hiszpańską brygantyną, zdobytą przez Brytyjczyków w 1780 roku podczas bitwy o Przylądek St. Vincent. Potem pływała pod banderą Royal Navy. Rum leżakował 5-9 lat w beczkach po bourbonie i porto. Aromat delikatny – czekolada z migdałami, z orzechami laskowymi, z rodzynkami, do tego suszone morele. I lekka nuta naftowa. W smaku skóra, wędzone śliwki, nadal dużo bakalii, zwłaszcza suszonych moreli, suszone skórki pomarańczy. Finisz słodki – keks z pomarańczami, wanilia, kakao. [stars=3,5]
21,5/24,5/24,5/7=77,5

Admiral Rodney HMS Royal Oak (40%)
HMS Royal Oak była okrętem wojenny walczącym przeciwko Francuzom w 1782 roku podczas bitwy przy wyspach Les Saintes. Rum złożony z destylatów w wieku 7-12 lat z beczek po bourbonie. Aromat skóry, tytoniu, cynamonu, ciasta z rodzynkami, maku. W smaku czekolada z rodzynkami, lekko drożdże, lekko skóra, nuta ziemista. Finisz lekki – przyprawy korzenne, liście wiśni, likierowe wino i ser pecorino. 4
22,5/25/25,5/7,5=80,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail