9 października odbyła się degustacja rumów, które zostały wydestylowane z melasy przez Wrocławskie Studio Alkoholi. Mocne, bogato estrowe, aromatyczne rumy przedstawił ich twórca, Przemysław Koelner. Rumy destylowane są na czteropółkowym aparacie do mocy 82%, długo odpoczywają przed rozlaniem, nie są filtrowane. Ich styl można porównać do białych rumów z Trynidadu – połączenie słodyczy i tanicznej owocowej wytrawności. Do spróbowania było pięć rumów.
Rum Biały Wrocławski (40%)
Zapach lekki, słodki, elegancki – banan, morela, ananas, brzoskwinia, zielone jabłka. Dużo nut melasowych, ale też mineralnych. Smak słodko-cierpki, oleisty, nuty drożdży, pestek moreli, migdałów, ale też jabłek, gruszek, śliwek i cynamonu. W finiszu lekka goryczka – albedo grejpfruta, gorzki migdał, mineralność, przyjemna wytrawność – jabłka, zielone banany, zielone gruszki.
27/27/26/7=87
Rum Biały Wrocławski (50%)
Zapach intensywny bananów, ananasa, jabłek, gruszek, moreli, słodkich śliwek. Jest też nuta kakao i cynamonu. Smak cierpki, owocowy, ale też oleisty, estrowy, nawet nieco naftowy. Jest tytoń, banan, śliwki, gorzkawe jabłka i kakao. W finiszu goryczka, dzięgiel, gorzka wanilia, migdały, dużo tytoniu, gorzkie banany.
27/26,5/26/7,5=87
Rum Biały Wrocławski (82%)
Zapach bananów, ananasa, gruszek, śliwek, jabłek – intensywnie owocowy, z nutą melasy i wanilii. W smaku dużo bananów, ananasa, oleistość, lekka słoność, jakby słone banany. W finiszu oliwki, migdały, albedo grejpfruta, gorzkie śliwki, ale też słoność, sos sojowy. Nie przeszkadza wysoka moc alkoholu.
27/27/26/7,5=87,5
Rum Wrocławski Starzony Orzech (55%)
W zapachu masa orzechów włoskich, laskowych, nuta wanilii, ale też mięty, śliwek, skórek jabłek, rodzynek, suszonych moreli, słodkie nuty czekolady, toffi. W smaku słodko-gorzko-cierpko. Czuć bakalie – orzech włoski, rodzynki, suszone morele, ciasto orzechowe, wanilia, zielona herbata, goryczka, anyż. W finiszu ciasto orzechowe, miażdżone orzechy włoskie, ale też orzeszki ziemne, suszony owoc orzecha włoskiego, mak, kakao, kawa, koper.
25,5/26/26/7=84,5
Rum Wrocławski Cask 10 l (62%)
Dodatkowo dwa lata w kamionce. Zapach miodu lipowego, spadziowego, malin, truskawek, jagód leśnych, poziomek, śliwek. W smaku miód, spadź, dużo poziomek, czarna jagoda, śliwka, wędzona śliwka, anyż. W finiszu – anyż, miód, śliwki, gruszki, jagody, poziomki, cierpkość tytoniu i orzecha włoskiego, las, igliwie.
27,5/28/27,5/8=91