Salmiakki

fińska nazwa określająca słoną lukrecję, czyli odmianę lukrecji z dodatkiem chlorku amonu, który nadaje cierpkiego, słonego smaku. Wykorzystywana do produkcji cukierków, ale także znanego fińskiego likieru Salmiakki. W ofercie wielu producentów, ale najbardziej znana jest Salmiakki Koskenkorva, wprowadzona na rynek w 1990 roku. W Estonii likier Salmiakki produkuje firma Liviko z Tallina. Robiony na bazie zbożowej wódki, ciemny, właściwie czarny w barwie, bardzo aromatyczny, cierpko-słodko-słony. Moc – 30-32%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.