Dwa lata rum dojrzewał w beczkach po bourbonie, potem filtracja przez węgiel drzewny żeby pozbawić koloru, połowa destylacji w kolumnie, połowa w alembiku. Fermentacja melasy przez 6-7 dni. Zabutelkowany z mocą 41%. Zapach lekko słony, rosołowy, lubczykowy, nuta nafty, słodkie tropikalne owoce, brzoskwinie, ale też mandarynki w syropie. Smak wytrawny: wytrawne zielone banany, mango, papaja, tytoń, papryka, śliwki i słoność. Finisz dość lekki, ale przyjemny, pełen owoców tropikalnych – banany, papaja, poza tym nuty słone i pikantne, jak pieprz kajeński, czerwona papryka.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Alkohole dnia
sotol
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Alkohole dnia
tequila
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Alkohole dnia
whiskey amerykańska
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
Alkohole dnia
single malt, whiskey irlandzka
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]
Alkohole dnia
rum
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po […]
Alkohole dnia
armaniak
Armaniak zabutelkowany w marcu 2023, w wieku 55 lat z mocą 40%. Aromaty wytrawne, taniczne: […]