albańska brandy, której producent posługuje się zastrzeżoną nazwą koniak, po prywatyzacji w 1999 roku produkowana w Tiranie przez firmę ADOL (ale w Albanii można też dostać masę podróbek tego trunku, podawanych także w restauracjach, a są one tak samo pakowane jak oryginał, tyle że często paskudne). W czasach komunizmu ta sama brandy była jednym z ważniejszych produktów eksportowych Albanii do krajów RWPG, powszechnie dostępny był w Polsce, z ciekawostek – Skënderbeu upijają się bohaterowie powieści Jerzego Pilcha „Spis cudzołożnic”. Markę wprowadzono w 1967 roku, brandy nosi imię narodowego bohatera Albanii – Gjergj Kastrioti Skënderbeu (u nas znany pod imieniem Jerzy Kastriota), który w XV wieku dzielnie stawiał opór tureckiej armii, która ostatecznie na kolejne stulecia podporządkowała Albanię Imperium Osmańskiemu 12 lat po jego śmierci. Skënderbeu koniak destylowany jest z winogron, podobnie jak raki – albańska odmiana rakiji – leżakowany jest w dębowych beczkach. W smaku, poza winogronami, wyczuwalny jest smak cytrusów, ale i śliwek. W sprzedaży są koniaki: 3,5-letnie, 5-letnie, 6-letnie i wykwintne 13-letnie.