Starowin Lubuski

polska wódka już nie produkowana, a w latach PRL niezwykle popularna, gdyż zdecydowanie była lepszej jakości niż większość tzw. kolorowych destylatów. Była to wódka gatunkowa wytrawna (40%), częściowo z destylatu zbożowego, częściowo robiona podobnie jak winiaki – jako destylat owocowy poddany procesom starzenia, jednak ustępowała np. Jarzębiakowi na winiaku czy nawet Soplicy. W smaku była ciężka, podobnie jak inny dawny produkt Polmosów (dziś robiony wyłącznie w formie domowych nalewek) – Ratafia. Posmak trochę mdły, trochę owocowy, trochę przepalony. Był też bardzo podobny Starowin Zielonogórski (robiony nie tylko w Zielonej Górze, także w Szczecinie).

Starowin Zielonogorski

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.