19 września w Salonie M&P strzelecka odbyła się degustacja rumów z Jamajki, które ukazały się w serii Macnair’s Exploration Rum. To marka wprowadzona przez GlenAllachie w 2021 roku. Za dobór beczek odpowiadał Billy Walker.
Rumy pochodzą z Clarendon Distillers Limited (CDL). Ich wyroby często etykietowane są jako Monymusk Estate, gdyż destylarnia jest częścią większego kompleksu Monymusk – to sześć akrów najstarszej an Jamajce plantacji trzciny cukrowej i rafineria cukru w Lionel Town w Clarendon. Wybudowana w 1949 roku destylarnia początkowo należała do Cukrowni Monymusk, potem wiele razy zmieniała właścicieli. W 1976 roku rząd Jamajki przejął kontrolę nad zakładem w formie Sugar Corporation of Jamaica. Później, w 1980 roku, jej działalność została przeniesiona do National Rums of Jamaica Limited (NRJ), która obecnie ma 100% udziałów w destylarni. NRJ jest współwłasnością West Indies Rum Distillery Ltd. z Barbadosu, Demerara Distillers z Gujany oraz rządu Jamajki.
Destylarnia wyposażona jest w potężne alembiki, a także sprowadzoną z Indii kolumnę o pojemności aż 200 tys. l, która odpowiada za 3/4 całkowitej produkcji i jest w stanie produkować różne style rumu. Obecnie Clarendon należy do czołowych destylarni rumu na świecie, każdego roku od stycznia do sierpnia produkuje około 12 mlnlspirytusu. Fermentująwyłącznie melasę, obecnie tylko w ok. 1/3 własną. Jest to fermentacja w otwartych kadziach na świeżym powietrzu, w przypadku lekkich rumów czas fermentacji to 1-2 dni, w przypadku ciężkich – około cztery tygodnie, z czego połowa czasu odbywa się w drewnianych kadziach, połowa w stali nierdzewnej. Robią ciężki rum alembikowy i lżejszy kolumnowy, niektóre ich rumy są trzykrotnie destylowane w alembikach. Każdy rodzaj destylatu trafia do innych zbiorników na czas leżakowania w stalowych cysternach. Wybrane do dłuższego leżakowania rumy są mieszane, a następnie rozcieńczane do 70% i umieszczane w dębowych beczkach.
90% produkcji jest sprzedawane jako rum luzem. Masowy rum jest mieszany z różnymi innymi markami i trafia m.in. do takich blendów jak: Captain Morgan Black, Myers, Port Royal czy Royal Jamaican. Pozostały procent to produkcja własnej bardzo wysokiej jakości marki premium: rumu Monymusk. Z tej części oferty pochodzą też beczki zabutelkowane w serii Macnair’s Exploration.
Macnair’s Exploration Rum Jamajka Unpeated (46%)
Rum melasowy z destylarni Clarendon, destylacja w alembikach. Początkowo destylaty o mocy 86% i różnym poziomie estrów przez 30 miesięcy dojrzewały w beczkach z amerykańskiego dębu po rye whiskey i francuskiego dębu po czerwonym winie Rioja oraz virgin oak. Potem rum trafił do Szkocji, do magazynów GlenAllachie w Speyside, po zmieszaniu i zredukowaniu do 69% trafił do podobnego zestawu beczek. Za finiszowanie i ostateczny kupaż odpowiadał Billy Walker.
W zapachu dużo miodu, śliwek, gruszek, marakui, fig, daktyli. Smak słodko-cierpki, dużo gruszek, słodkie nektarynki, ananas, ale też masa soli, pieprz, gorzka kora drzewa, egzotyczne przyprawy, jak cumaseba. Finisz jest najpierw dość mdły, migdałowy, ale zaraz zaskakuje dużą pikantnością – chili, imbir, pieprz, sporo tytoniu, skóry.
25,5/27/25,4/7,5=85,5
Macnair’s Exploration Rum Jamajka Peated (46%)
Zapach wędzonych śliwek, cynamonu, miodu, moreli, migdałów, lekko sadzy. I zapach czarnoziemu, wyciągniętych z ziemi korzeni. Smak cierpki, przyjemna owocowość – morele, figi, daktyle, zmieszana z tytoniem, ziemistością, solą, przyprawami korzennymi, robi to wrażenie orientalnej mieszanki przyprawowej. Finisz to solona skóra, papaja, banany, dużo gorzkiego tytoniu, imbir, pieprz, wędzone owoce, ziemistość, mineralność.
25,5/27/26,5/7,5=86,5