W mroźny poniedziałkowy wieczór 5 lutego zagościły meksykańskie smaki i aromaty w Kicie Koguta. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. Dowiedzieliśmy się m.in., że wbrew rozpowszechnionym opiniom agawa nie jest kaktusem, biologicznie bliżej jej do szparagów niż kaktusów; agawa potrafi dożywać ponad stu lat, a zakwita pierwszy raz po 8-10 latach, od co najmniej 2000 lat wykorzystywana jest do produkcji alkoholu. Bohaterami wieczoru były trunki wytwarzane z agawy (tequila) i agavácea dasylirion, zwanej dziką agawą, choć nie należy do rodziny agaw – sotol. Krok po kroku poznawaliśmy proces powstawania tequili i sotolu. Każdy z uczestników otrzymał książkę o meksykańskich bandidos „Bandyci Rodrigues”, autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, który wielokrotnie podróżował po Meksyku.


Do degustacji przedstawiono: Masteño Sotol Reposado, Lunazul Blanco, Lunazul Reposado, Lunazul Reposado, Hacienda de Chihuahua Sotol Añejo i Lunazul Añejo. Największe zaciekawienie wzbudził Sotol Añejo, ale każdy z trunków pozyskał zwolenników. Wszystkie tequile Lunazul są w 100% z błękitnej agawy agave tequilana. Dystrybutorem tych alkoholi w Polsce i współorganizatorem spotkania jest firma Vininova / The Bar.

Masteño Sotol Reposado (38%)
Blend, 51% mieszanki stanowi alkohol z agavácea silvestre (dasylirion wheeleri), rosnącej na pustyni Chihuahua. Przez 72 godziny gotowane są pinie, potem następuje powolna fermentacja z udziałem drożdży szampańskich. Dwukrotna destylacja w alembiku. Cztery miesiące leżakowania w beczkach z francuskiego dębu. Aromat bardzo sodki, wiśnie w czekoladzie, maliny, poziomki, świeże zioła. W ustach lekko ziemisty, śliwki soczyste węgierki i kalifornijskie wędzone. W finiszu słodki i delikatnie dymny, miękki. 3.5
24/22,5/22,5/7,5=76,5

Lunazul Tequila Blanco (40%)
Nie starzona tequila w 100% z błękitnej agawy w wieku 7-9 lat. Fermentacja z użyciem własnych kolonii drożdży. Destylacja w alembiku. Nuty cytrusów (pomarańcze, grejpfruty), limonki w aromacie. Lekko ziemisty. Bardzo czysty zapach destylatu agawy. W ustach bardzo słona, oleista, nuty wędzonej szynki. Finisz dymny z nutami wodorostów, trawy. 3
20,5/18,5/19/6=64

Lunazul Tequila Reposado (40%)
Starzona w beczkach po bourbonie przez ok. 3 miesiące. Dwukrotna destylacja w alembikach szarentejskich. W aromacie wanilia, lekko kukurydza, ziemistość, chilli, pieczony ananas i jabłka. W smaku gorzka czekolada z wanilią, pieprz, sól, czerwone owoce – truskawki, maliny. Finisz pieprzno-słony, lekko dymny. 2.5
21/18/18/5,5=62,5

Hacienda de Chihuahua Sotol Añejo (38%)
24 miesiące leżakowania w beczkach z francuskiego dębu, 100% dasylirion wheeleri. Mistrz destylacji José Daumas Gil de Partearroyo „Pepe” jest legendą jeśli chodzi o produkcję sotolu nadzoruje produkcję – dwustopniową destylacje w alembiku. W nosie bardzo słodko – czekolada mleczna, wiśnie, maliny, truskawki, budyń waniliowy, w tle lekko lukrecja. Smak bardzo śliwkowy, dużo nut wędzenia, w degustacji w ciemno można by pomylić ze śliwowicą. Bardzo to smaczne, dużo owocowej słodyczy. Finisz mineralny, czarnoziem, wytrawność, kwaśne winogrona, ale też rodzynki, morele suszone. 4.5
24,5/26/27/9=86,5

Lunazul Tequila Añejo
Leżakowana 12-18 miesięcy w beczkach po bourbonie. Z własnych upraw agawy na wzgórzach Jalisco – Tierra de Agave. Nad marką czuwa Francisco Beckmann, który jest praprawnukiem Jose Antonio de Cuervo. Zaskakujące nuty kiszonki w aromacie, ale też owoce, wanilia, dębina. Smak przyjemny, wytrawny, kwaskowy, limonka. W finiszu sól, pietruszka, cukier i pieprz biały. 4
24,5/25/24/8=81,5

Komentarze

Autor: GD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail