Laufhund 45

Od dawna nie było takiego polskiego likieru. Klasyczny bitter, w stylu fernetów czy dawnych likierów myśliwskich, łączący nuty gorzkie i słodkie. Mamy tu 45 składników i moc 35%. Aromat herbaciany, nuta mięty, szałwii, orzechów włoskich, nawet migdałów, poza tym goździki i pomarańcze. W ustach jeszcze bardziej orzechowe, jest wyczuwalna mięta, ale i rabarbar, i głóg, gorzkie sewilskie pomarańcze, imbir. W finiszu nuty jesienne – liście (głównie wiśni), suszone jabłka, suszone śliwki. Dużą zaletą tego likieru jest stosunkowo mała ilość cukru, finisz opiera się na ziołach, nie na cukrze. Świetnie smakuje schłodzony, z kawałkiem pomarańczy. Producentem jest AWW.

Peychaud’s Bitters

jedna z najstarszych marek kropli bitters, które wraz z Angosturą zrewolucjonizowały świat koktajli. Ich recepturę opracował ok. 1830 roku Antoine Amédée Peychaud. Urodzony w 1803 roku na Haiti w zamożnej kreolskiej rodzinie plantatorów kawy, jako dziecko musiał z rodzicami uciekać do Nowego Orleanu. Tam przy Royal Street 123 rodzina Peychaud otworzyła aptekę. Oryginalnie krople Peychaud, w których duży udział miały olejki z korzenia goryczki, traktowane były jako krople żołądkowe, na tyle jednak cenione, że sprowadzano je do Europy. Wraz z pojawieniem się toniku, krople bitters stały się ważnym składnikiem koktajli na bazie ginu. Obecnie marka Peychaud’s Bitters należy do grupy Sazerac Company. Oferowanych jest w charakterystycznych aptekarskich małych buteleczkach 0,148 l. Moc alkoholu wynosi 35%.

Angostura App

Angostura Limited proponuje barmanom i wszystkim miłośnikom koktajli bezpłatną aplikację na urządzenia mobilne. Znalazło się tu ponad 80 przepisów na koktajle, z możliwością ich segregowania i wyszukiwania po różnych składnikach – od bazowego alkoholu, przez wypełniacze czy dodatki. Koktajle na bazie produktów firmy Angostura – bittersów i rumów. Każdy produkt z porftoflio Angostury został osobno opisany. Jest też przedstawiona historia koktajli wraz z kalendarium, są podpowiedzi barowe, opisy szkła i oprzyrządowania barowego. Poza tym zdjęcia gotowych koktajli i estetyczna szata graficzna całości.

Czytaj więcej

Gorycz i słodycz Angostury

19 października w barze The Roots w Warszawie odbyła się polska premiera likieru Amaro di Angostura, a także prezentacja kolekcji rumów tego producenta.
Nazwa najsłynniejszego bitteru świata nie pochodzi – jak się zwykło uważać – od kory drzewa angostury, lecz od osady Angostura w Wenezueli, dziś będącej dzielnicą Ciudad Bolívar. Właśnie tam bowiem około 1824 roku (zapewne wcześniej, lecz ta data widnieje w formalnych dokumentach) niemiecki emigrant, lekarz, dr Johann Siegert, opracował swoją miksturę. Wśród jej składników – receptura jest strzeżona tajemnicą, zna ją tylko pięć osób – jest i kora angostury, którego gorycz przypomina piołun, ale jest też wiele innych przypraw korzennych, skórek cytrusów, olejków i ziół. Bitter powstał jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ma także działanie przeciwgorączkowe za sprawą wykorzystania kory chinowej.

Czytaj więcej

Escubac

francuski likier ziołowy, destylarnia Combier z Saumur. Kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, skórki cytrusów. Barwione szafranem. W smaku jeszcze czuć koper, cynamon i chininę. Moc – 34%.

Lazzaroni Fernet Amaro

W aromacie przede wszystkim karczoch i chinina, trochę mchu i żywicy, jodyny. W ustach chinina (w koktajlach też chinina wybija się ponad wszystko), dość monotonnie, gdzieś tam kwiat nasturcji i lukrecja, może ciut anyżu, cola. Moc – 40%.

Jakob Steiner

niemiecki bitter, mieszanka 42 ziół, ale czuć głównie lukrecję i cynamon. Receptura pochodzi podobno z XVII wieku, wśród składników są: gałka muszkatołowa, skórki słodkich pomarańczy, cynamon, lukrecja, angostura, piołun czy ambrozja. Moc – 30%.

Degustacja likierów z Rygi

29 marca o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z likierami z Rygi. Receptura pochodzi z XVIII wieku, a raczyła się „czarnym balsamem” sama caryca Katarzyna. Poznamy też jego bardziej współczesne oblicza – na rumie oraz z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Będą także do spróbowania dwa likiery kawowe.

Trunki wieczoru to:
Riga Black Balzam (45%)
Riga Black Balzam Element (40%)
Riga Black Balzam Currant (30%)
Coffee liqueur Moka (30%)
Coffee liqueur Moka Truffle (25%)
Coffee Liqueur Moka Cherry (25%)
A także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: http://www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-rigas-balzams-tasting-179.html 
Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Jensius

bardzo gorzki bitter, o głębokim smaku goryczki, której korzeń jest jednym z najważniejszych składników. Właścicielem marki jest duży producent likierów i wódek, firma Mavidrink z Neapolu. Moc – 25%.

Várda Keserű

gorzki likier ziołowy, produkowany według starej receptury z lat 20. XX wieku przez firmę Várda-Drink z Kisvárda. Jest to mieszanka 33 ziół, owoców, przypraw korzennych, a całość przed rozlaniem leżakuje w dębowych beczkach. Oferowany w dwóch wersjach: Várda Keserű (37,5% – zielona etykieta), w nosie: mięta, piołun, tymianek, majeranek, w ustach głównie piołun, kandyzowane cytrusy, albedo z grejpfruta, mech, goździki, gałka muszkatołowa i cynamon, bardziej gorzko niż ostro oraz Várda Keserű (35% – niebieska etykieta), w aromacie poza ziołami – słodka śliwka, w ustach nieco naftaliny i dużo słodkiej śliwki, za słodko.

Czytaj więcej

Gotlands Bittar

szwedzki gorzki likier ziołowy, produkowany od 2009 roku przez gotlandzki browar Gotlands Bryggeri. Jest to macerat 30 ziół w destylacie z piwa. Przez rok trunek jest leżakowany w beczkach z francuskiego dębu. – Chcieliśmy stworzyć likier, który by reprezentował bogactwo ziół basenu Morza Bałtyckiego – mówi Johan Spendrup, prezes Gotlands Bryggeri. W aromacie czuć przyprawy korzenne, piernikowe, cynamon, poza tym skórka pomarańczy lub mandarynki, mięta. W smaku wyważony, nie za gorzki, czuć dużo goździków, gałki muszkatołowej i gorzkie pomarańcze, w stylu włoskiego amaro. Moc – 38,5%.

Degustacja Skärgårdssnapsar

Zestaw Skärgårdssnapsar zawiera dziesięć buteleczek 0,05 l, dziesięciu różnych szwedzkich alkoholi – akwawity, rumy, brandy, likiery, produkowane przez destylarnię Saturnus z Malmo. Destylarnia powstała w 1893 roku, założył ją Fritz Borg. Od 1920 roku zakład jest w rękach rodziny Liepe, dziś kieruje nią Edward Liepe. W latach 1917-1995 w Szwecji obowiązywał monopl na mocne alkohole i wówczas firma koncentrowała się na produkcji typowego dla Szwecji wina korzennego, glögg. Jako pierwsza prywatna firma rozpoczęli w 1995 roku destylować własną wódkę (m.in. marka Stockholm Krystal Vodka) i akwawity. Saturnus produkuje m.in. glögg i likiery oraz syropy barowe i wody mineralne. Roczny obrót to ok. 100 mln koron szwedzkich (50 mln zł), zatrudnia 35 osób. Obecnuie są jednym z najważniejszych producentów mocnych alkoholi w Szwecji, a wódka Stockholm Krystal jest jedną z najlepiej sprzedawanych szwedzkich wódek w USA (za Absolutem). Najważniejsze wytwarzane tu alkohole to akwawity: Piratens Besk, Piratens Kvavit, Utö, Sandhamn, Kallsupen Akvavit, Vinga Akvavit, Skanör Aquavit, Fjäderholmarna, Seglarsnaps czy likiery: Svart Vinbärs, Brännö czy Gubben.

Czytaj więcej

Karkonoski

zrobiony przez destylarnię Surwin bitter ziołowo-owocowy. Rubinowa barwa, w składzie jagody leśne i dużo gorzkich ziół (jak podaje producent, jest to goryczka trojeściowa, czyli gencjana, choć w smaku wydaje się, że czuć także szałwię, a być może i głóg. Mocne, wyraziste, na trawienie, przyjemnie gorycz przełamują jagody. Moc – 40%.

Pridvine

(Бальзам Придвинье) ziołowy balsam, produkowany w Witebsku od 1898 roku. To nalew na: zioła, korzenie i jagody, z dodatkiem miodu i propolisu, poza tym chmiel i suszone śliwki. Czuć wyraźnie: oregano, tymianek, miętę, rumianek, poza tym są tu m.in.: żeń-szeń, kolendra, koper włoski, anyż i wiele innych ingredientów. Oregano jednak zdominowało smak tego likieru i dzięki temu jest unikatowy. Znakomity digestif, lekki (30%), nie słodki, nie bardzo gorzki, przyjemnie ziołowy, a finisz jest herbaciany.

7 Nebes

(7 Небес) ukraiński balsam (likier ziołowy) firmy Zlatogor (Златогор) – robiony na bazie ziół, owoców, miodu i winiaku. Siedemnaście składników likieru to: melisa, estragon, lawenda, nasiona marchwi, anyż, kminek, ziele dziurawca, tymianek, oregano, kawa, mięta, szałwia, owoce dzikiej róży, galangal, kardamon, skórki pomarańczy i jabłka. Po maceracji wszystkich składników dodawany jest jeszcze sok truskawkowy. Smak bardzo delikatny, o aromacie ziół (głównie melisa, tymianek, anyż) i pomarańczy, dobry zarówno jako aperitif jak i digestif z kostką lodu, przypomina bałkańskie gorzkie likiery – np. Gorki List. Moc – 40%.