Degustacja likierów z Rygi

29 marca o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z likierami z Rygi. Receptura pochodzi z XVIII wieku, a raczyła się „czarnym balsamem” sama caryca Katarzyna. Poznamy też jego bardziej współczesne oblicza – na rumie oraz z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Będą także do spróbowania dwa likiery kawowe.

Trunki wieczoru to:
Riga Black Balzam (45%)
Riga Black Balzam Element (40%)
Riga Black Balzam Currant (30%)
Coffee liqueur Moka (30%)
Coffee liqueur Moka Truffle (25%)
Coffee Liqueur Moka Cherry (25%)
A także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: http://www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-rigas-balzams-tasting-179.html 
Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Várda Keserű

gorzki likier ziołowy, produkowany według starej receptury z lat 20. XX wieku przez firmę Várda-Drink z Kisvárda. Jest to mieszanka 33 ziół, owoców, przypraw korzennych, a całość przed rozlaniem leżakuje w dębowych beczkach. Oferowany w dwóch wersjach: Várda Keserű (37,5% – zielona etykieta), w nosie: mięta, piołun, tymianek, majeranek, w ustach głównie piołun, kandyzowane cytrusy, albedo z grejpfruta, mech, goździki, gałka muszkatołowa i cynamon, bardziej gorzko niż ostro oraz Várda Keserű (35% – niebieska etykieta), w aromacie poza ziołami – słodka śliwka, w ustach nieco naftaliny i dużo słodkiej śliwki, za słodko.

Czytaj więcej

Gotlands Bittar

szwedzki gorzki likier ziołowy, produkowany od 2009 roku przez gotlandzki browar Gotlands Bryggeri. Jest to macerat 30 ziół w destylacie z piwa. Przez rok trunek jest leżakowany w beczkach z francuskiego dębu. – Chcieliśmy stworzyć likier, który by reprezentował bogactwo ziół basenu Morza Bałtyckiego – mówi Johan Spendrup, prezes Gotlands Bryggeri. W aromacie czuć przyprawy korzenne, piernikowe, cynamon, poza tym skórka pomarańczy lub mandarynki, mięta. W smaku wyważony, nie za gorzki, czuć dużo goździków, gałki muszkatołowej i gorzkie pomarańcze, w stylu włoskiego amaro. Moc – 38,5%.

Degustacja Skärgårdssnapsar

Zestaw Skärgårdssnapsar zawiera dziesięć buteleczek 0,05 l, dziesięciu różnych szwedzkich alkoholi – akwawity, rumy, brandy, likiery, produkowane przez destylarnię Saturnus z Malmo. Destylarnia powstała w 1893 roku, założył ją Fritz Borg. Od 1920 roku zakład jest w rękach rodziny Liepe, dziś kieruje nią Edward Liepe. W latach 1917-1995 w Szwecji obowiązywał monopl na mocne alkohole i wówczas firma koncentrowała się na produkcji typowego dla Szwecji wina korzennego, glögg. Jako pierwsza prywatna firma rozpoczęli w 1995 roku destylować własną wódkę (m.in. marka Stockholm Krystal Vodka) i akwawity. Saturnus produkuje m.in. glögg i likiery oraz syropy barowe i wody mineralne. Roczny obrót to ok. 100 mln koron szwedzkich (50 mln zł), zatrudnia 35 osób. Obecnuie są jednym z najważniejszych producentów mocnych alkoholi w Szwecji, a wódka Stockholm Krystal jest jedną z najlepiej sprzedawanych szwedzkich wódek w USA (za Absolutem). Najważniejsze wytwarzane tu alkohole to akwawity: Piratens Besk, Piratens Kvavit, Utö, Sandhamn, Kallsupen Akvavit, Vinga Akvavit, Skanör Aquavit, Fjäderholmarna, Seglarsnaps czy likiery: Svart Vinbärs, Brännö czy Gubben.

Czytaj więcej

Karkonoski

zrobiony przez destylarnię Surwin bitter ziołowo-owocowy. Rubinowa barwa, w składzie jagody leśne i dużo gorzkich ziół (jak podaje producent, jest to goryczka trojeściowa, czyli gencjana, choć w smaku wydaje się, że czuć także szałwię, a być może i głóg. Mocne, wyraziste, na trawienie, przyjemnie gorycz przełamują jagody. Moc – 40%.

Pridvine

(Бальзам Придвинье) ziołowy balsam, produkowany w Witebsku od 1898 roku. To nalew na: zioła, korzenie i jagody, z dodatkiem miodu i propolisu, poza tym chmiel i suszone śliwki. Czuć wyraźnie: oregano, tymianek, miętę, rumianek, poza tym są tu m.in.: żeń-szeń, kolendra, koper włoski, anyż i wiele innych ingredientów. Oregano jednak zdominowało smak tego likieru i dzięki temu jest unikatowy. Znakomity digestif, lekki (30%), nie słodki, nie bardzo gorzki, przyjemnie ziołowy, a finisz jest herbaciany.

7 Nebes

(7 Небес) ukraiński balsam (likier ziołowy) firmy Zlatogor (Златогор) – robiony na bazie ziół, owoców, miodu i winiaku. Siedemnaście składników likieru to: melisa, estragon, lawenda, nasiona marchwi, anyż, kminek, ziele dziurawca, tymianek, oregano, kawa, mięta, szałwia, owoce dzikiej róży, galangal, kardamon, skórki pomarańczy i jabłka. Po maceracji wszystkich składników dodawany jest jeszcze sok truskawkowy. Smak bardzo delikatny, o aromacie ziół (głównie melisa, tymianek, anyż) i pomarańczy, dobry zarówno jako aperitif jak i digestif z kostką lodu, przypomina bałkańskie gorzkie likiery – np. Gorki List. Moc – 40%.

Carciof

włoski likier na bazie karczochów, bitter typu amaro. Robiony na bazie wina i destylatu przez firmę Garrone, podawany zarówno jako aperitif jak i digestif. W smaku słodko-gorzki, z nutą ziemisto-korzenną, lekki i orzeźwiający. Można też dodawać do drinków. Moc – 18,5%.

Amargo Chuncho

peruwiański bitter, doskonały dodatek do najbardziej popularnego w Peru drinka, pisco sour. W smaku bardziej owocowy, mniej gorzki i chininowy, niż produkowana na Trinidadzie Angostura. Na Chuncho składa się ponad 30 różnych nasion, ziół, korzeni, kory i kwiatów z peruwiańskich lasów – w tym egzotycznych liści Quina i Sarrapia, które widnieją w godle na sztandarze Peru. Z łatwiejszych do rozpoznania dla Europejczyka składników, znajdziemy tu przede wszystkim korę cynamonową oraz aromat wiśni. Składniki są macerowane w  pisco, a następnie likier trafia na sześć miesięcy do dębowych beczek. W Peru używany nie tylko do drinków, ale też do sosów i marynaty mięs. Sprzedawany w małych butelkach 75 ml, moc – 40%.

Aechter Rath

niemiecki likier ziołowo-korzenny (kräuterlikör), zdecydowanie gorzki i mocny (44%), o smaku piołunu, melisy, waleriany, dość zbliżony smakiem do Ferneta, tylko mocniejszy. Zaliczany do grupy bitterów, czyli gorzkich likierów zalecanych na dobre trawienie. Osobiście lubię gorzkie ziołowe alkohole, ten jednak niczym nie uwodzi, jest w nim wyłącznie moc i gorycz, a to trochę za mało by warto było zapamiętać nazwę trunku.

Czytaj więcej

Pabst & Richarz

stara niemiecka gorzelnia z Minden, znana głównie z bardzo gorzkiego likieru boonekamp Regulator (44%). Jej początki sięgają 1861 roku, kiedy Wilhelm Josef Richarz otworzył gorzelnię w Königswinter. Firma Hermanna Pabsta powstała niewiele później, w 1898 roku w Düsseldorfie. W 1969 roku doszło do ich połączenia, a od 1988 roku są w grupie Berentzen – największego w Niemczech producenta alkoholi. Poza znanym boonekampem oferują dla sieci sieci Penny Markt produkują tanią, niczym się nie wyróżniającą brandy Tisserand Weinbrand.

Czytaj więcej

Schweden Bitter

(Swedish Bitter) zioła szwedzkie, specyfik dobry na każdą okazję, na niestrawność i na reumatyzm, do picia i do smarowania ran. Bardzo gorzki, prawie tak jak Angostura. Robiony głównie na bazie goryczki, piołunu i tataraku, a także: aloesu, arcydziegla, kamfory, korzenia dziewięćsił, mirry, rabarbaru, szafranu, senny, kurkumy, moc 30-46%. Receptura została opracowana w XVIII wieku przez szwedzkich medyków Clausa Samsta i Urbana Hjärne. Wciąż popularny w Szwecji, zwłaszcza jako bitter po ciężkim posiłku, ale też w ofercie wielu producentów z Niemiec i Austrii.

Czytaj więcej

Cepelin

ziołowy likier robiony na bazie piołunu (Ce-Pelin; „pelin” jak piołun w językach bałkańskich) przez austriacką firmę Stroh, ale z myślą o rynkach krajów byłej Jugsławii, szczególnie Serbii. Podobny do innego popularnego w tym regionie gorzkiego ziołowego likieru (gorki biljni liker) – Gorkiego Lista. Łagodny, słodko-gorzki, o mocy 28%, najlepiej smakuje jako aperitif, podawany z kawałkiem pomarańczy i z lodem.

Czytaj więcej

999 Ekstraktas

dostępne tylko w butelkach 0,1 l obwiniętych szarym papierem i do dostania wyłącznie w Kownie w gorzelni Stumbras, która produkuje ten trunek. 999 Ekstraktas nie trafia do sklepów, gdyż jest to alkohol zupełnie wyjątkowy. Za najbardziej gorzki alkohol świata uchodzi Angostura Bitters, ale to dlatego, że świat nie zna 999 Ekstraktas. Inny bardzo gorzki likier – Boonekamp – to przy tym miód. To jest esencja goryczy, to jest niewyobrażalnie gorzkie, jedna kropla może całkowicie zmienić smak drinka, buteleczka 0,1 l może wystarczyć na wiele miesięcy. Moc – 47%.

Czytaj więcej

Angostura

firma produkująca znakomite rumy, choć znana bywalcom barów przede wszystkim z bitterów, które są najbardziej znanymi gorzkimi dodatkami do drinków, zwykle kilka ich kropel zmienia smak. Firma Angostura Holdings Limited ma siedzibę na Wyspie Trynidad, notowana jest na giełdzie państewka Trynidad i Tobago, a jej produkty trafiaja na rynki 164 krajów. Kolekcja rumów obejmuje: Angostura Reserva (biały rum, ale starzony w beczkach przez trzy lata, swój klarowny kolor zawdzięcza specjalnej filtracji przez wegiel drzewny, co nadaje mu też lekko przydymiony smak), Angostura 5 i Angostura 7 (złote rumy, starzone przez 5 i 7 lat w dębowych beczkach, słodkie i wyraziste w smaku), Angostura 1919 (starannie dobrany blend, o lekko przydymionych nutach), Angostura 1824 (to jeden z najlepszych rumów w kolekcji Angostury, gorzkawy w smaku, leżakujący przez dwanaście lat w beczkach po Bourbonie, następnie blendowany i podobnie beczkowany, a przed zabutelkowaniem jeszcze filtrowany) oraz Angostura Single Barrel Reserve (rum leżakujący przez pięć lat w beczkach po Bourbonie, w smaku słodki, z nutami wanilii). Ponadto firma produkuje inne, gorszej jakości rumy: White Oak, Forres Park Puncheon, Black Label czy Royal Oak, a także: czystą wódkę i owocowe likiery.

Czytaj więcej