Angostura Global Cocktail Challenge

19 września Kraków gościł – w progach restauracji Plac Nowy 1 – uczestników konkursu barmańskiego The House of Angostura Global Cocktail Challenge. Było to szczególne wydarzenie w świecie przyrządzających koktajle barmanów, ponieważ był to finał eliminacji europejskich, jubileuszowej – dziesiątej edycji tego konkursu. Finał dla Europy był najwyższej rangi zawodami światowego konkursu, który odbywał się w Polsce, co stanowi niewątpliwy sukces dystrybutora „The House of Angostura” na nasz kraj – firmy MV Poland, która zorganizowała europejskie finały.

Czytaj więcej

Florita

kolekcja niezwykłych bittersów, w pięknych aptecznych flaszach, z reprodukcjami malarstwa na etykietach, powstających na Haiti, z lokalnych ziół, owoców, przypraw korzennych, na bazie haitańskiego rumu. Nazwa nawiązuje do hotelu Florita, zbudowanego w 1882 roku w Jacmel i będącego jednym z turystycznych symboli Haiti. Kolekcja obejmuje sześć bittersów o bardzo zróżnicowanych aromatach, od pomarańczy, przez zioła, gorzki mniszek lekarski, po bardzo ostre odmiany lokalnych papryczek. Są to też bittersy o bardzo zróżnicowanej mocy, od bezalkoholowego syropu po blisko 95%. Flasze mają po 350 ml, są to: Florita Amande-Pays, Florita Dandelion, Florita Chadeque, Florita Orange Triple Sec, Florita Pete Panno, Florita Piment Bouk. Polskim dystrybutorem marki jest The Last Port.

Czytaj więcej

Saint James Aromatic Cocktail Bitter

recepturę tego niezwykłego bittera przygotował Stephen Martin, ambasador marki Saint-James. Dwa lata trwały eksperymenty, jak połączyć rum z Martyniki z przyprawami korzennymi i ziołami. Ostateczna receptura odwołuje się do francuskiej sztuki likierniczej, wielkich ziołowych likierów jak Chartreuse. W alkoholu z trzciny cukrowej wykorzystano do maceracji: chininy, piołunu, korzenia goryczki, kwiatów dzięglu, kminku, kolendry, imbiru i „sekretnych” dodatków. Moc – 44,5%.

Czytaj więcej

Seehund

niemiecki ziołowy likier, recepturę opracowała rodzina Groenefeld, która od 1787 roku prowadzi aptekę – Schwanen Apotheke – w Norden, producentem jest spółka U. Groenefeld GmbH & Co. Lepkie, oleiste, bardzo ciemny kolor herbaciany. Aromat w stylu Jägermeister – zioła, goryczka i skórki pomarańczy, trochę dębiny, kora drzewa, sporo chininy. Smak apteczny, gorzki, dominuje chinina, w tle – goryczka i jodyna. Finisz gorzki, na trawienie jak w likierach boonekamp. Miasteczko Norden leży w pobliżu granicy z Holandią, stąd na etykietach likieru nazwa jest w dwóch językach – po niemiecku i po niderlandzku – De Spykerboor. Poza klasyczną małą buteleczką typową dla gorzkich niemieckich likierów, butelkowany jest także w specjalnie odlewane ozdobne flasze o kształcie foki. Moc, w zależności od wersji – 30 i 32%.

Czytaj więcej

Laufhund 45

Od dawna nie było takiego polskiego likieru. Klasyczny bitter, w stylu fernetów czy dawnych likierów myśliwskich, łączący nuty gorzkie i słodkie. Mamy tu 45 składników i moc 35%. Aromat herbaciany, nuta mięty, szałwii, orzechów włoskich, nawet migdałów, poza tym goździki i pomarańcze. W ustach jeszcze bardziej orzechowe, jest wyczuwalna mięta, ale i rabarbar, i głóg, gorzkie sewilskie pomarańcze, imbir. W finiszu nuty jesienne – liście (głównie wiśni), suszone jabłka, suszone śliwki. Dużą zaletą tego likieru jest stosunkowo mała ilość cukru, finisz opiera się na ziołach, nie na cukrze. Świetnie smakuje schłodzony, z kawałkiem pomarańczy. Producentem jest AWW.

Peychaud’s Bitters

jedna z najstarszych marek kropli bitters, które wraz z Angosturą zrewolucjonizowały świat koktajli. Ich recepturę opracował ok. 1830 roku Antoine Amédée Peychaud. Urodzony w 1803 roku na Haiti w zamożnej kreolskiej rodzinie plantatorów kawy, jako dziecko musiał z rodzicami uciekać do Nowego Orleanu. Tam przy Royal Street 123 rodzina Peychaud otworzyła aptekę. Oryginalnie krople Peychaud, w których duży udział miały olejki z korzenia goryczki, traktowane były jako krople żołądkowe, na tyle jednak cenione, że sprowadzano je do Europy. Wraz z pojawieniem się toniku, krople bitters stały się ważnym składnikiem koktajli na bazie ginu. Obecnie marka Peychaud’s Bitters należy do grupy Sazerac Company. Oferowanych jest w charakterystycznych aptekarskich małych buteleczkach 0,148 l. Moc alkoholu wynosi 35%.

Angostura App

Angostura Limited proponuje barmanom i wszystkim miłośnikom koktajli bezpłatną aplikację na urządzenia mobilne. Znalazło się tu ponad 80 przepisów na koktajle, z możliwością ich segregowania i wyszukiwania po różnych składnikach – od bazowego alkoholu, przez wypełniacze czy dodatki. Koktajle na bazie produktów firmy Angostura – bittersów i rumów. Każdy produkt z porftoflio Angostury został osobno opisany. Jest też przedstawiona historia koktajli wraz z kalendarium, są podpowiedzi barowe, opisy szkła i oprzyrządowania barowego. Poza tym zdjęcia gotowych koktajli i estetyczna szata graficzna całości.

Czytaj więcej

Gorycz i słodycz Angostury

19 października w barze The Roots w Warszawie odbyła się polska premiera likieru Amaro di Angostura, a także prezentacja kolekcji rumów tego producenta.
Nazwa najsłynniejszego bitteru świata nie pochodzi – jak się zwykło uważać – od kory drzewa angostury, lecz od osady Angostura w Wenezueli, dziś będącej dzielnicą Ciudad Bolívar. Właśnie tam bowiem około 1824 roku (zapewne wcześniej, lecz ta data widnieje w formalnych dokumentach) niemiecki emigrant, lekarz, dr Johann Siegert, opracował swoją miksturę. Wśród jej składników – receptura jest strzeżona tajemnicą, zna ją tylko pięć osób – jest i kora angostury, którego gorycz przypomina piołun, ale jest też wiele innych przypraw korzennych, skórek cytrusów, olejków i ziół. Bitter powstał jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ma także działanie przeciwgorączkowe za sprawą wykorzystania kory chinowej.

Czytaj więcej

Degustacja likierów z Rygi

29 marca o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z likierami z Rygi. Receptura pochodzi z XVIII wieku, a raczyła się „czarnym balsamem” sama caryca Katarzyna. Poznamy też jego bardziej współczesne oblicza – na rumie oraz z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Będą także do spróbowania dwa likiery kawowe.

Trunki wieczoru to:
Riga Black Balzam (45%)
Riga Black Balzam Element (40%)
Riga Black Balzam Currant (30%)
Coffee liqueur Moka (30%)
Coffee liqueur Moka Truffle (25%)
Coffee Liqueur Moka Cherry (25%)
A także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: http://www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-rigas-balzams-tasting-179.html 
Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Várda Keserű

gorzki likier ziołowy, produkowany według starej receptury z lat 20. XX wieku przez firmę Várda-Drink z Kisvárda. Jest to mieszanka 33 ziół, owoców, przypraw korzennych, a całość przed rozlaniem leżakuje w dębowych beczkach. Oferowany w dwóch wersjach: Várda Keserű (37,5% – zielona etykieta), w nosie: mięta, piołun, tymianek, majeranek, w ustach głównie piołun, kandyzowane cytrusy, albedo z grejpfruta, mech, goździki, gałka muszkatołowa i cynamon, bardziej gorzko niż ostro oraz Várda Keserű (35% – niebieska etykieta), w aromacie poza ziołami – słodka śliwka, w ustach nieco naftaliny i dużo słodkiej śliwki, za słodko.

Czytaj więcej

Gotlands Bittar

szwedzki gorzki likier ziołowy, produkowany od 2009 roku przez gotlandzki browar Gotlands Bryggeri. Jest to macerat 30 ziół w destylacie z piwa. Przez rok trunek jest leżakowany w beczkach z francuskiego dębu. – Chcieliśmy stworzyć likier, który by reprezentował bogactwo ziół basenu Morza Bałtyckiego – mówi Johan Spendrup, prezes Gotlands Bryggeri. W aromacie czuć przyprawy korzenne, piernikowe, cynamon, poza tym skórka pomarańczy lub mandarynki, mięta. W smaku wyważony, nie za gorzki, czuć dużo goździków, gałki muszkatołowej i gorzkie pomarańcze, w stylu włoskiego amaro. Moc – 38,5%.

Degustacja Skärgårdssnapsar

Zestaw Skärgårdssnapsar zawiera dziesięć buteleczek 0,05 l, dziesięciu różnych szwedzkich alkoholi – akwawity, rumy, brandy, likiery, produkowane przez destylarnię Saturnus z Malmo. Destylarnia powstała w 1893 roku, założył ją Fritz Borg. Od 1920 roku zakład jest w rękach rodziny Liepe, dziś kieruje nią Edward Liepe. W latach 1917-1995 w Szwecji obowiązywał monopl na mocne alkohole i wówczas firma koncentrowała się na produkcji typowego dla Szwecji wina korzennego, glögg. Jako pierwsza prywatna firma rozpoczęli w 1995 roku destylować własną wódkę (m.in. marka Stockholm Krystal Vodka) i akwawity. Saturnus produkuje m.in. glögg i likiery oraz syropy barowe i wody mineralne. Roczny obrót to ok. 100 mln koron szwedzkich (50 mln zł), zatrudnia 35 osób. Obecnuie są jednym z najważniejszych producentów mocnych alkoholi w Szwecji, a wódka Stockholm Krystal jest jedną z najlepiej sprzedawanych szwedzkich wódek w USA (za Absolutem). Najważniejsze wytwarzane tu alkohole to akwawity: Piratens Besk, Piratens Kvavit, Utö, Sandhamn, Kallsupen Akvavit, Vinga Akvavit, Skanör Aquavit, Fjäderholmarna, Seglarsnaps czy likiery: Svart Vinbärs, Brännö czy Gubben.

Czytaj więcej

Karkonoski

zrobiony przez destylarnię Surwin bitter ziołowo-owocowy. Rubinowa barwa, w składzie jagody leśne i dużo gorzkich ziół (jak podaje producent, jest to goryczka trojeściowa, czyli gencjana, choć w smaku wydaje się, że czuć także szałwię, a być może i głóg. Mocne, wyraziste, na trawienie, przyjemnie gorycz przełamują jagody. Moc – 40%.