Elegancka Langwedocja

2 października na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Langwedocji, z winnic należących do rodziny Mas – 24 spotkanie Akademii Wina online. Langwedocja-Roussillon razem z Prowansją należą do najstarszych regionów winiarskich Francji. Sztukę uprawy winorośli przenieśli do Roussillon Fenicjanie już w VIII w przed Chrystusem. W efekcie, do dziś w rejonie Narbonne i Beziers znajduje się greckie amfory i naczynia rzymskie datowane na 6 wiek przed Chrystusem.
Langwedocja-Roussillon ze swoimi 340 tys. ha upraw stanowi największy i najbardziej gorący region winiarski Francji. W lipcu i sierpniu panują tu temperatury od 35-40 stopni C. Obecnie wina Langwedocji to około 24% francuskiego winiarstwa. Białe wino Arrogant Frog Sauvignon Blanc Ribet 2019 było cierpkie, cytrusowe, orzeźwiające, natomiast Elegant Frog Cabernet Sauvignon 2017 okazał się być – z godnie z nazwą – winem bardzo eleganckim, pełnym czerwonych owoców, harmonijnie łączącym kwasowość i taniny. Kolejna Akademia Wina online już 9 października o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Douro.

Ian Logan i Chivas

Dom Whisky zaprasza 9 października o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan – Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Ballantine’s 7YO Bourbon Finish, The Glenlivet 12YO Double Oak, Aberlour 12YO Double Cask Matured, Chivas Regal EXTRA 13YO i Ballantine’s The Miltonduff 15YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 122 zł/osoba, a w cenie: Butelka Chivas Regal 13 years old /40%/ + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

Akademia Wina online #25

9 października o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Douro, z piwnic firmy Real Companhia Velha. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Rum z beczek po tokaju

29 października odbyła się światowa premiera rumu Dictador z beczek po winie tokajskim. Wykorzystano dziesięć beczek z piwnic Royal Tokay, wcześniej 6-7 razy napełnionych, w których wino leżakowało po 12-15 lat. Rum wlano z mocą 60-61%. Wcześniej Dictador rozesłał bardzo eleganckie zestawy degustacyjne, obejmujące łącznie próbki z 12 specjalnych beczek. W degustacji online uczestniczyły 42 osoby z całego świata, wśród nich Hernan Parra, maestro ronero w Dictador, Zoltán Kovács, zarządzający piwnicami Royal Tokay, Callum A. Fraser, master distiller w Glenfarclas czy Mickael Bouilly, szef piwnic w domu koniakowym Hardy.

Czytaj więcej

Whisky Live Warsaw 2020 online

Tegoroczny festiwal Whisky Live Warsaw 2020 odbędzie się online w formie sesji masterclass na platformie Zoom. Jak informuje organizator: „Aktualne obostrzenia sanitarne związane z pandemią koronawirusa oraz rosnąca w ostatnich tygodniach liczba zachorowań skłoniły nas do zmiany formuły Whisky Live Warsaw 2020. W naszej ocenie ryzyko imprezy w formacie stacjonarnym, mając na uwadze dotychczasową skalę tego wydarzenia oraz komfort jego uczestników, jest bardzo wysokie. Z tego powodu tegoroczna edycja odbędzie się w okrojonej wersji w Internecie.
Mamy świadomość, że formuła online nie zastąpi trakcyjnych spotkań i rozmów z wystawcami przy kieliszku waszego ulubionego trunku, niemniej możliwość uczestnictwa w wirtualnych degustacjach, premierach czy prezentacjach powinna być ciekawym zastępstwem dla stacjonarnej formuły. O wszystkich szczegółach będziemy informować Was na bieżąco, ale już teraz możemy zapewnić, ze nie zabraknie dobrych alkoholi, ciekawych ludzi oraz relacji z wyjątkowych miejsc. Festiwal w nowej odsłonie wystartuje w pierwszej połowie października. Do końca mieliśmy nadzieję, że mimo postępującej pandemii spotkamy się w Centrum Praskim Koneser, gdzie przy zachowaniu pełnej dyscypliny sanitarnej na dwa dni zanurzymy się w bogactwie smaków i aromatów whisky. Zwyciężył jednak rozsądek oraz troska o zdrowie naszych gości. Jesteśmy przekonani, że obecna sytuacja jest przejściowa, a podejmowane przez nas kroki chwilowe i już wkrótce ponownie będziemy mogli celebrować i cieszyć się unikalnymi alkoholami Premium w szerszym gronie”.

Czytaj więcej

Whisky i wina z Douro

29 września w Forcie Whisky odbyła się degustacja win z regionu Douro – porto ruby, porto tawny i moscatel w zestawieniu z whisky, które leżakowały w beczkach po tych winach. Wina pochodziły z jednej z najstarszych piwnic w regionie, Real Companhia Velha. Ta królewska firma została założona 10 września 1756 roku, przez króla Portugalii, José I. Powstała pod auspicjami premiera, Sebastião José de Carvalho e Mello, hrabiego Oeiras i Marques de Pombal. Markiz de Pombal był wielkim promotorem porto, to dzięki jego inicjatywie zmierzono wielkość wszystkich parceli w Douro i wytyczono obszar DOC. Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto-Douro została ustanowiona przez Radę Królewską króla José I. Z czasem przyjęli nazwę Real Companhia Velha. W 1781 roku porto z Real Companhia Velha trafiło do Rosji na stół Carycy Katarzyny II. Od 1865 roku na mocy otrzymanej licencji firma mogła wejść na rynki globalne. Ich polskim przedstawicielem jest M&P. Degustowane whisky to: GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish, Glenmorangie 14YO Quinta Ruban oraz torfowa Glen Scotia 14YO Tawny Port Finish.

Czytaj więcej

Simply Italian 2020

24 września w Warszawie miała miejsce piąta już edycja imprezy Simply Italian Great Wines, której już czwartą edycję – wraz z IEM – International Exhibition Management, organizowała agencja Taste It All – Wine & Food Promotion. Impreza odbyła się w Hotelu Bristol, a oprócz otwartej wielkiej degustacji win odbyły się również cztery seminaria degustacyjne (Asti, „Pinot Grigio Stile Italiano”, Consorzio delle DOC del Friuli oraz z winami reprezentowanymi przez IMT – Instituto Marchigiano) jak również press lunch połączony z degustacją win Consorzio Vini di Abruzzo.

Czytaj więcej

Alkohole września

We wrześniu spróbowałem 71 nowości, w tym aż blisko 60 wysokich ocen i nic niedobrego. Były to jednak niemal wyłącznie próbki przysłane mi do oceny przez producentów. Brakuje wyjazdów, festiwali. Koronawirus odmienił model konsumpcji, także mój. Degustacje online, wysyłane próbki, zupełnie nowe znajomości. Zaskakujące, ale to wszystko tak mocno absorbuje, że nie mam nawet czasu iść na rekonesans do baru! Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Czytaj więcej

Akademia wódki

26 września odbyły się drugie zajęcia Akademii Wódki. Tak jak poprzednie, prowadzili je wspólnie Łukasz Gołębiewski i Michał Paszota. Podczas drugich zajęć została przedstawiona historia wódki – od fermentacji miodów, owoców i zbóż, przez prymitywną destylację okowit, po epokę przemysłową i wprowadzenie destylacji ciągłej i rektyfikacji. Tym razem uczestnicy degustowali w ciemno wódki: pszeniczną, żytnią, ziemniaczaną, jęczmienną, orkiszową oraz z jabłek. Celem Akademii jest nabycie umiejętności rozpoznawania i nazywania smaków i aromatów wódki. Spotkania wieńczył egzamin podczas którego należało rozpoznać smaki i aromaty trzech wódek. Uczestnicy szkolenia otrzymali dyplomy.

Bogactwo Madery

25 września na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Madery, z piwnic Barbeito – 23 spotkanie Akademii Wina online. Wino na Maderze stało się głównym towarem eksportowym w XVI wieku, kiedy to osadnicy przerzucili się z uprawy trzciny cukrowej na uprawę winorośli. Obecnie 40% eksportu Madery jako wyspy to wino madera. Producentów na wyspie jest ośmiu: Madeira Wine Company, HM Borges, Henriques & Henriques, Pereira D’Oliveira, J. Faria, Justino’s, Barbeito oraz Madeira Vintners. Produkują oni w sumie ok. 3,5 do 4 mln hl wina, którego zdecydowana większość jest eksportowana za granicę, głównie do Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, USA i Japonii. Podczas degustacji otwarte zostały dwie butelki, które dobrze prezentują różnorodność i bogactwo aromatów tych win. Barbeito Madeira 5YO Rainwater Medium Dry z bardzo przyjmenymi nutami cytrusów – cytryny, grejpfruta, pomelo oraz nutą kwiatową oraz Barbeito Madeira 3YO Medium Sweet o smaku i aromacie bakalii, miodu, z nutą wanilii. Kolejna Akademia Wina online już 2 października o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Langwedocji.

Akademia Wina online #24

2 października o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Langwedocji, z winnic Paul Mas, apelacji Vin de Pays d’Oc. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Październikowa Akademia wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.00 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki we wrześniu będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Wina z Langwedocji

21 września w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja win z Langwedocji, od producenta Paul Mas. To rodzinna firma, prowadzona obecnie przez Jean-Claude Mas. Historia Domaines Paul Mas rozpoczęła się w Château de Conas w Pézenas. Auguste Mas, pradziadek Jean-Claude Mas kupił w 1892 roku pierwszą winnicę tej rodziny, nabywając 9 ha winorośli w posiadłości Mas de Bicq. Obecnie Domaine Paul Mas to ponad 750 ha winnic, w tym 100 ha ekologicznych winorośli, a także 1450 ha winnic partnerskich winiarzy, z którymi współpracuje. Mogą tworzyć kompozycje 45 różnych odmian winorośli, rodzimych lub szlachetnych, oraz oddających ogromną różnorodność terroir Langwedocji. Spotkanie prowadził Sławomir Bączyński.

Wina z Maule Valley

18 września na platformie Zoom odbyła się degustacja win Casas Patronales – 22 spotkanie Akademii Wina online. Maule Valley to kolebka chilijskiego winiarstwa, gleby świetnie nadają się pod uprawy winorośli, a stopień szerokości geograficznej Maule odpowiada hiszpańskiej Andaluzji, gdzie zimą temperatury dochodzą do 16 stopni C. Maule jest największym i jednym z najstarszych regionów winiarskich w Chile. Region ten wytwarza ponad 2/5 wszystkich win chilijskich. Lato w Maule jest suche i gorące, z upalnymi dniami i rześkimi nocami. Wina z napisem Maule Valley na etykiecie nie schodzą poniżej wysokiego poziomu jakości. I faktycznie, białe Casas Patronales Gran Reserva Sauvignon Blanc 2018, to wino wyjątkowe, pełne, owocowe, zaskakujące lekką tanicznością, zupełnie niespotykaną w takich winach, gdzie cierpkie nuty grejpfrutowe łączą się z szorstkością liści wiśni. Również pozytywnie zaskoczyło Casas Patronales Reserva Rose 2019, różowe wino z syrah, wcale nie delikatne, raczej zdecydowane, o lekkiej kwasowości, leciutkiej taniczności i obfitej owocowości, pachnące czerwonymi dojrzałymi owocami. Kolejna Akademia Wina online już 25 września o godz. 20.00, a bohaterami będą wina wzmacniane z Madery.

Degustacja Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 28 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whiskey Wild Turkey. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Forgiven i Wild Turkey Master’s Keep Revival. Spotkanie prowadzi Rafał Nawrot, brand ambasador Campari Group. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki Wild Turkey Rare Breed (58,4%) i Wild Turkey 101 (50,5%) + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

DoctorWine 2020

„Co się odwlecze, to nie uciecze” mawia polskie przysłowie i miało ono zastosowanie w przypadku degustacji DoctorWine, organizowanej przez agencję Taste It All – wine & food promotion. Degustacja bowiem miała pierwotnie odbyć się w dniu 10 marca br., lecz z uwagi na rosnące zagrożenie epidemiczne w Polsce została przesunięta na 12 maja. Z uwagi na panujące w tej dacie obostrzenia, w tym m.in. zawieszenie lotów międzynarodowych, czy zakaz organizacji imprez powyżej 50 osób, wydarzenie zostało przesunięte na 15 września. Szczęśliwie, przy zachowaniu środków ostrożności i zdrowego rozsądku, możliwym było przeprowadzenie wydarzenia w tym terminie.

Czytaj więcej

Prezentacja brandy Niko Pirosmani

18 września firma Smart Drink zaprezentowała w salonie Inwino nowe trunki w swojej ofercie, brandy Niko Pirosmani z Gruzji. Marka dedykowana jest sławnemu gruzińskiemu prymitywiście, żyjącemu w latach 1862-1918 w Kachetii Niko Pirosmanaszwili, znanemu jako Pirosmani. Powstaje w zakładzie Alcohol Beverage Factory (ABF) w Kachetii, z białych odmian winogron rkatsiteli i mtsvane, z własnych winnic.

Czytaj więcej

Whisky i Porto

Zapraszamy na kolejną degustację z serii „Tajemnice beczki”. Region rzeki Douro to najstarsza na świecie apelacja winiarska, wytyczona w połowie XVIII wieku przez markiza de Pombal, królewskiego ministra i właściciela winnic Real Companhia Velha. Wina te trafiały do Rosji na stół Carycy Katarzyny II, było to pierwsze uznane na świecie porto. I właśnie win z Real Companhia Velha będziemy próbowali w towarzystwie whisky.

Czytaj więcej