Charley’s Pink Gin

nowy gin w ofercie AWW. Aromat truskawki, poziomki, do tego ostry jałowiec z pieprzem. Bardzo udany smak, wyraźnie poziomkowy, ale też bardziej niż w klasycznym pink gin podkręcony jałowcem, nutą pieprzu. Ta pieprzność jest też charakterystyczna dla finiszu, a właściwie pieprzność i owocowa słodycz, oczywiście poziomki, ale także dojrzałe jabłka. Harmonijnie poukładany gin do owocowych toników. Moc – 37,5%.

Glendalough Wild Botanical Gin

bardzo przyjemne aromaty – lasu, łąki, sporo jałowca, delikatnie cytrusy, a w tle.. pietruszka, seler. W smaku jest delikatny, warzywny i kwiatowy, do tego cytrusy, ale tą pierwszą delikatność zaraz podkręcają jałowiec i pieprz kubeba. Świetnie by pasował z owocami morza, zwłaszcza z delikatnym mięsem kraba czy z lekką białą rybą. Także w finiszu jest dużo lekkości, polne kwiaty, nic ostrego, tylko przyjemna cierpkość i leśne nuty, dużo jałowca, igliwie, tuja. Moc – 41%.

Nowy gin w ofercie Diageo

Villa Ascenti to nowy gin z półki premium w ofercie Diageo, także w Polsce. Powstał we Włoszech, w należącej do Diageo nowej destylarni Distilleria Santa Vittoria, której otwarcie kosztowało 420 tys. euro. Gin robiony jest z alkoholu z winogron szczepu moscato, z dodatkiem lokalnych botaników pochodzących z Piemontu. Butelkowany z mocą 41%.

Teerenpeli

fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Ventozelo Premium Dry Gin

gin powstający przy winnicy Quinta de Ventozelo w Dolinie Douro. Alkohol bazowy robiony jest z wytłoczyn winogron i z wina, macerowane botaniki to m.in.: jałowiec, kilka odmian tymianku, lawenda, mięta, kolendra. W aromacie kwiatowo i czerowno: róże, maliny, poziomki. W smaku: róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca. Butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej

Pernod Ricard kupuje włoski gin

Grupa Pernod Ricard podpisała umowę akwizycji włoskiego ginu Malfy. Marka zadebiutowała w 2016 roku, jej twórcą jest Elwyn Gladstone, właściciel firmy Biggar & Leith. Powstaje w destylarni w Moncalieri, zarządzanej przez rodzinę Vergnano. Do jego zestawiania wykorzystywane są śródziemnomorskie botaniki, m.in. cytryny z Amalfi czy czerwone pomarańcze z Sycylii.Oferowane wersje smakowe to: Malfy Gin Originale, Malfy Gin con Limone, Malfy Gin con Arancia i Malfy Gin Rosa.

Czytaj więcej

Angielski ogród w Bombay Sapphire

Gin Bombay Sapphire English Estate jest inspirowany angielskim ogrodem. Powstał w limitowanych ilościach na okres ciepłych miesięcy. Zestawiony przez Anne Brock, master distiller marki, z botaników typowych dla angielskiej wsi, jak np. mięta, dzika róża czy… orzechy laskowe. Polecany w koktajlach z piwem imbirowym lub sokiem jabłkowym.

Z44 Limited Edition 2018

Specjalna edycja ginu włoskiej firmy Roner. Podstawowym składnikiem, poza jagodami jałowca, są szyszki sosny Pinus cimbra oraz kwiaty wrzosów. Ponadto macerowane są m.in. śródziemnomorskie owoce cytrusowe, połączone z mieszanką traw alpejskich, są tu także korzeń: krwawnika, korzeń fiołka i korzeń goryczki. Butelkowany z mocą 45,5%. Aromat kwiatów, fiołki, granat, mandarynki dzięgiel, las, tarta cytrynowa. Orzeźwiający, żywiczny, mentolowy. Na koniec gorycz, żywiczność, mięta.

Czytaj więcej

Mohn

bardzo oryginalny gin z estońskiej destylarni Moe. Bazowym alkoholem jest ozime żyto. Z makiem i jałowcem z Estonii, a także importownaymi botanikami, jak: wanilia, dzięgiel, skórki cytryny, kolendra, kardamon, irys. Aromat rześki – cytrusy i jałowiec. W smaku duży wypływ dzięgla, nuty warzywne: marchwi, pietuszki, ale wyraxnie czuć też cytrusy i jałowiec. Mak i marchew w finiszu. Nie jest filtrowany, w związku z tym koktajl z tonikiem jest mętny. Butelkowany z mocą 45%.

Harahorn Pink Gin

wprowadzona w 2019 roku nowa wersja ginu Harahorn z destylarni Det Norske Brenneri, drugiej pod względem wielkości produkcji w Norwegii. Robiony na ziemniaczanym spirytusie, z dodatkiem m.in. rabarbaru, majeranku, różnych odmian leśnych jagód, a także truskawek i cytryny. Butelkowany z mocą 38%. Przyjemny zapach i smak malin, truskawek i dużo jałowca.

Cross Keys

gin produkowany w Rydze, w zakładzie Rigas Balzams. Butelkowany w czarną kamionkowa flaszę jak słynny ryski ziołowy likier. Wśród botaników są m.in.: rumianek, kwiaty lipy, rozmaryn i jałowiec. Aromat warzywny – bardzo dużo dzięgla, który daje zapachy pietruszki, marchewki, selera. Poza tym w aromacie mieszanka pieprzów i jałowiec. W smaku nadal dzięgiel, ale też irys, pieprz różowy, skórka grejpfruta, słodkie nuty – pomelo. Finisz przyjemny, choć wciąż warzywny, dużo karotki, ten gin zbudowano na dzięglu. Lekka nuta pomarańczy, pomelo, kumkwatów. Moc – 41%.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Giulian Adalet

włoski gin ze znanej z grappy destylarni Zanin. W recepturze mamy: jałowiec, kolendrę, skórki słodkich pomarańczy, piołun, korzeń irysa, korzeń goryczki. W aromacie: pomarańcze i warzywa – marchew, pietruszka, seler, w tle jałowiec, suche trawy i zioła. W smaku koherentnie – słodka pomarańcza i słodka marchew, poza tym: tuja, gałązki igliwia. Finisz to także w dużym stopniu marchew, dzięgiel, rozmaryn, imbir. Posmak jest bardzo przyjemnie warzywny.

Różowy gin Glendalough

Różowy gin, to nowość w ofercie irlandzkiej destylarni Glendalough, ma aromaty kwiatów i nazywa się Glendalough Rose Gin. Firma zapowiada także kolejne nowości: Glendalough Pot Still Irish Whiskey z beczek po bourbonie iż dziewiczego irlandzkiego dębu oraz dwie pierwsze whisky w nowej serii Connoisseur Collection. Będzie to siedemnastoletni trunek finiszowany w beczkach z dębu mizunara i dwudziestopięciolatka z beczek po bourbonie i sherry oloroso, finiszowana w beczkach z irlandzkiego dębu. W Polsce markę Glendalough reprezentuje firma Cerville Investments.