Europejska Konferencja Miodosytników

Polska, która w swej wspaniałej historii posiada głęboko zakorzenioną tradycję produkcji miodów pitnych na trzy dni stanie się światowym centrum miodosytnictwa. Magazyn „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl są patronem medialnym tych wydarzeń. W dniach 24-26 lutego w hotelu Novotel Warszawa Centrum odbędą się dwie najważniejsze imprezy dla wytwórców miodów pitnych na świecie.

Czytaj więcej

Konkurs z Hankey Bannister

Zapraszamy do udziału w konkursie Stylowa Zima z Hankey Bannister . Zasady są proste – trzeba kupić dowolną butelkę whisky Hankey Bannister, wejść na stronę www.stylowazima.pl, zarejestrować paragon i odpowiedzieć na pytanie konkursowe.
Do wygrania stylowe nagrody:
• 3 x zimowy wyjazd do luksusowego hotelu w górach
• 100 x whisky Hankey Bannister Heritage Blend
• 50 x stylowy zimowy zestaw (czapka, piersiówka, szalik)
Regulamin i szczegóły konkursu są dostępne na stronie www.stylowazima.pl. Konkurs trwa do 31 stycznia 2022 roku.

Don Papa Pro-Am Poland 2021 Competition

4 listopada w Łodzi, w klubie Odlewnia, odbył się finał zawodów Don Papa Pro-Am Poland 2021 Competition, w którym barmani (Pro) i influenserzy (Am) mieli w oryginalny sposób pokazać rum, jego bohatera, Filipiny, skąd pochodzi i sztukę koktajlową. Zwycięzcą zawodów został Dawid Hubert Pytkowski z warszawskiego El Koktel, którego partnerką (nieobecną podczas ostatniego epizodu konkursu) była Nikola Stępień. Konkurs prowadził Filip White, brand ambasador w Pinot Wine & Spirits, które było organizatorem wydarzenia i jest wyłącznym dystrybutorem rumu Don Papa w Polsce. Cała finałowa szóstka to: Magda Swat, Magdalena Gawęcka, Nikola Stępień, David Wróblewski, Dawid Hubert Pytkowski i Michał Gorzyński.

Czytaj więcej

Nagrody w konkursie The Spirit of Speyside

7 października wręczono – z wielkim opóźnieniem – nagrody w konkursie The Spirit of Speyside. Złote medale otrzymały cztery whiskt single malt z regionu Speyside, w czterech kategoriach wiekowych:
Non-Age Statement – Tamnavulin Sherry Cask Edition
12YO & Under – Aberlour 10YO
13-20YO – Glenallachie 15YO
21YO & Over – Glenfiiddich Grand Cru 23YO
Łącznie w konkursie oddano ponad 1600 głosów podczas organizowanych w różnych krajach sesji degustacyjnych. Polska sesja odbyła się 10 kwietnia 2021, zatytułowana: Tasting and Voting session for Spirit of Speyside Whisky Awards in Poland. Z Polski oddanych zostało 45 głosów. Gospodarzem polskiego wydarzenia było M&P, razem z „Aqua Vitae” i Spirits.com.pl. Co ciekawe, polscy jurorzy wybrali dokładnie te same whisky, które globalnie wygrały w swoich kategoriach.

VIII Konkurs Polskich Win

W dniach 5 i 6 sierpnia w Jaśle odbył się VIII Konkurs Polskich Win. Jury w składzie: Tomasz Kolecki – przewodniczący jury i komisji nr 2, Piotr Kamecki – przewodniczący komisji nr 1, Kamil Wojtasiak, Andrzej Strzelczyk, Ewa Relidzyńska, Magdalena Śleziak, Anna Musialik, Patryk Nowak, Jakub Filipek, Konrad Potejko, oceniło 191 win zgłoszonych do Konkursu przez 53 producentów.

Czytaj więcej

XII Ogólnopolski Konkurs Win w Zielonej Górze

Ogólnopolski Konkurs Win – o nagrodę „Grand Prix Winobranie 2021” odbędzie się w Zielonej Górze w tym roku już po raz dwunasty. To jeden z najstarszych konkursów winiarskich w Polsce, którego tradycje sięgają 2003 roku, kiedy to odbył się pierwszy konkurs win gronowych z okazji Dni Zielonej Góry – Winobrania. Od dziesięciu lat organizatorem technicznym przedsięwzięcia jest Fundacja „Gloria Monte Verde” Przemysława Karwowskiego, a od roku konkurs objęty został patronatem medialnym i merytorycznym przez zespół Winicjatywy i „Fermentu”. Wina oceniają dwie komisje złożone z dziennikarzy winiarskich, przedstawicieli czasopism branżowych i znani sommelierzy. Przewodniczącym jury, już kolejny rok, będzie Maciej Nowicki.

Czytaj więcej

Wyniki finału konkursu sherry

Zakończył się międzynarodowy konkurs sherry dla barmanów – Tio Pepe 1on1. Do finału przeszło trzech zawodników: Sergio Bermejo (Hiszpania), Aldo Reyes (Meksyk) oraz Mads Vorhoove (Holandia). Ostatnie zadanie dotyczące koktajli polegało na stworzeniu przepisu na milkpunch (poncz mleczny) z użyciem sherry lub spirytusu / wermutu inspirowanego sherry. Finaliści wysłali zabutelkowane próbki swojego koktajlu do winiarni González Byass w Jerez. Tam zespół „Tio Pepe 1on1” umieści je w numerowanym czarnym pudełkach, które, anonimowo przesłano do sędziów.

Czytaj więcej

Laury dla polskich ginów

Jonston Distillery otrzymało za Polish Dry Gin srebrny medal w kategorii „London Dry Gin” na międzynarodowym konkursie International Wine & Spirits Competition (IWSC) w 2021 roku, organizowanym w Londynie. IWSC to coroczny bardzo prestiżowy konkurs prowadzony od 1969 roku, gdzie trafiają alkohole z ponad 90 krajów z całego świata. W kategorii London Dry Gin było ponad 350 zgłoszeń w tym roku, baz wątpienia, było z kim konkurować.

Czytaj więcej

Maciej Mazur przegrał w półfinale

Ostatni pojedynek Maćka Mazura z Aldo Reyesem (Meksyk) w dniu 12 maja, trzymał w napięciu jeszcze długo po zakończeniu bitwy. Podobnie jak w poprzednich starciach, o zwycięstwie decydowały głosy kibiców, oddawane na Instagramie oraz bonus za tzw. challenge, czyli dodatkową konkurencję rozgrywaną w trakcie pojedynku. Głosowanie trwało 48 godzin. Po obu stronach nastąpiła wielka mobilizacja fanów. Prowadzenie na zmianę przejmował to Polak, to Meksykanin. Jeszcze 15 maja wyglądało na to, że wygra Maciek, bo otrzymał łącznie 983 głosy, a Aldo Reyes 972. Niestety przewaga 11 punktów nie wystarczyła do zwycięstwa, gdyż Meksykanin wygrał challange z venecią (nalewakiem, którym czerpie się sherry z beczki) za co otrzymał bonus, czyli doliczono mu 10% głosów do otrzymanej sumy.

Czytaj więcej

4 Warsaw Spirits Competition

Organizatorem wydarzenia są redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. W jury zasiądą publicyści i eksperci. Alkohole będą oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole będą nagradzane medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 72, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 82 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii. Degustacja odbywać się będzie w ciemno, alkohole zostaną wcześniej podzielone na 34 osobne kategorie.
Czytaj więcej

Kolejne wyróżnienia dla Stock Prestige

Do listy wyróżnień dla marki Stock Prestige Vodka dołączyły dwa złote medale w konkursach Monde Selection i International Spirits Challenge oraz jeden srebrny w plebiscycie 2021 London Spirits Competition. To kolejne nagrody, które marka otrzymuje w tym roku, po zdobyciu podwójnego złota oraz tytułu Vodka of the Year 2021 w China Wine & Spirits Awards Best Value 2021.

Czytaj więcej

Polski barman walczy z najlepszymi miksologami świata

Maciej Mazur przeszedł do drugiego etapu prestiżowego Tío Pepe 1on1 virtual bartender’s challenge, czyli międzynarodowego konkursu kreacji koktajli bazujących na słynnej Tío Pepe i innych sherry hiszpańskiej firmy González Byass! To pierwszy raz, gdy w zawodach startuje barman z Polski. Kolejny pojedynek Polaka, tym razem z przedstawicielem Niemiec, już za kilka dni.

Czytaj więcej

Po raz pierwszy w Polsce

10 kwietnia odbyła się impreza zatytułowana Tasting and Voting session for Spirit of Speyside Whisky Awards in Poland. 45 polskich jurorów wybierało najlepszą whisky ze Speyside. Po raz pierwszy w historii konkursu Polska została zaproszona do udziału w głosowaniu. Gospodarzem polskiego wydarzenia było M&P, razem z „Aqua Vitae” i Spirits.com.pl. O destylarniach, które uczestniczyły w konkursie opowiedział Fergus Simpson.

Czytaj więcej