Rozstrzygnięcie Polish Gin Blind Tasting Competition

13 lipca odbył się konkurs Polish Gin Blind Tasting Competition. Jury poddało ocenie wszystkie dostępne na polskim rynku giny, łącznie 23 etykiety, a także trzy próbki laboratoryjne, które były oceniane razem z ginami gotowymi, ale ich oceny pozostają utajnione. Wśród 26 ginów było 5 różowych, dwa błękitne, trzy starzone, jeden zielony piętnaście białych. Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia różnorodności polskich ginów.
W jury zasiedli: Gabriela Duszek, Dorota Minta, Michał Bonarowski, Łukasz Czajka, Witold Głodek, Łukasz Gołębiewski i Michał Perczyński. Sekretarzem jury był Grzegorz Ruta. Giny były próbowane samodzielnie i w wersji G&T – z lodem i klasycznym tonikiem Schweppes. Maksymalna liczba do uzyskania od jednego jurora wynosiła 130 punktów. Średnia punktów powyżej 70 dawała srebrny medal, którym uhonorowaliśmy trzy giny. Średnia nota powyżej 85 punktów dawała złoty medal, który otrzymało piętnaście ginów. Za pierwsze miejsce jury przyznało medal Double Gold. Za brak dominującego jałowca w aromacie i smaku jury odejmowało do 30 punktów. Gin musi być jałowcowy.
Wygrał gin o smaku mięty – Lubuski Mint, z zaledwie jednym punktem przewagi w łącznych notach (0,1 punktu w notach jednostkowych) nad produkowanym w Polmosie Bielsko-Biała nowym ginem 1827. Trzecie miejsce zajął gin Baczewski, jedyny, który nie jest produkowany w Polsce, ale sama marka, jak i jej dystrybucja są silnie związane z naszym rynkiem.

Miejsce

Łączna nota

Średnia nota

Marka

Producent

ABV%

1

764,0

109,1

Lubuski Mint

Henkell & Co.

37,5

2

763,0

109,0

1827

Polmos Bielsko-Biała

37,5

3

738,0

105,4

Baczewski Dry Gin

Ambra/Baczewski

43,5

4

730,5

104,4

Lubuski Lime

Henkell & Co.

37,5

5

725,5

103,6

Copernicus London Dry Gin

Copernicus

40%

6

718,5

102,6

Charley’s Gin

AWW

37,5

7

710,0

101,4

Wolf London Dry Gin

Wolf & Oak

47,0

8

705,0

100,7

John Jenever

Polmos Bielsko-Biała

37,5

9

702,0

100,3

Lubuski 7YO

Henkell & Co.

40,%

10

681,5

97,4

Lubuski Gin

Henkell & Co.

37,5

11

666,5

95,2

Charley’s Pink

AWW

37,5

12

659,0

94,1

Christopher Discoverer

Polmos Bielsko-Biała

37,5%

13

649,0

92,7

Witkacy Gin

Bartex-Bartol

38,0

14

602,0

86,0

Lubuski Aged

Henkell & Co.

42,0%

15

598,5

85,5

Senator Burleska

Likiernia Senator

40,0%

16

592,5

84,6

Lubuski Pink

Henkell & Co.

37,5%

17

540,5

77,2

Stock Prestige London Gin

Stock

40,0%

18

531,0

75,9

Lubuski Green

Henkell & Co.

37,5%


A oto oceny opisowe jurorów nagrodzonych ginów według kolejności przebiegu degustacji.

Christopher Discoverer
Aromat lekki, czuć jałowiec i pieprz, lekko cytrynę. W smaku cukier, bardzo dużo cytrusów, kandyzowana skórka limonki. Finisz jałowcowy, słodki, lekko słodowy.
G&T: gin koktajlowy, orzeźwiający, choć gorycz toniku nad nim dominuje, więc w proporcjach 1:2

Witkacy
Aromat warzywny, dużo dzięgla, cytrusy, tuja, igliwie sosny, jałowiec, mocno wyczuwalny w aromacie alkohol. Bardzo dużo dzięgla w smaku, nuty warzywne, do tego pomarańcze, mandarynka. Finisz też stoi na dzięglu. Monotonny.
G&T: przyjemna nuta ziołowa i gorzka.

Gin 1827
W aromacie dużo jałowca, pieprz, dzięgiel, zielony liść laurowy, lekko mięta – bardzo klasyczny aromat. W smaku cierpki, dużo jałowca, igliwie, cytrusy. Finisz ostry, jałowcowy: igliwie, pieprz, imbir, ziele angielskie, kurkuma.
G&T: gin dominuje nad tonikiem, lepiej sprawdza się w degustacji niż w koktajlach.

Charley’s Pink
W aromacie dużo truskawki, poziomka, borówka amerykańska, mięta. W smaku poziomka, malina, pieprz, jałowiec. Finisz jest pieprzny, rozgrzewający – ciekawy kontrast między słodyczą a pikantnością.
G&T: przyjemne nuty kwiatowe, jagodowe, słodkie.

Wolf London Dry Gin
W aromacie: słód, jałowiec, dużo alkoholu, chmiel, lukrecja, tatarak. W smaku: jałowiec i pieprz, chmiel, tatarak, głóg, kwaśne winogrona. Bardzo ostry, kardamonowy finisz, ziele angielskie, winogrona z szypułkami.
G&T: dominuje nad tonikiem, zdecydowanie lepszy do degustacji.

Lubuski Lime
W aromacie: kumkwat, pomarańcze, mandarynki, krochmal. W smaku bardzo dużo pomarańczy, pomelo i mandarynki, jałowiec, yuzu, tuja, albedo. W finiszu pomarańcze, jałowiec i pieprz.
G&T: przyjemnie łączy się z tonikiem, dodaje jałowca.

John Jenever
W aromacie nuta warzywna, krochmal, limonka, kwiaty pomarańczy, jałowiec. W ustach: kandyzowana skórka limonki, jałowiec, pieprzność. W finiszu cukier, kandyzowana limonka, dzięgiel.
G&T: zyskuje z tonikiem, słodko-jałowcowe nuty.

Lubuski Green
Zapach mydlany, leśny, miętowy, w typie likierowym. W smaku bardzo dużo limonki, kwaśny, syrop sosnowy. Finisz kwaśny, cytrynowy i jałowiec.
G&T: w koktajlu radzi sobie lepiej, wyczuwalna przyjemna kwasowość cytrusów.

Gin Lubuski 7YO
W aromacie: morela, brzoskwinia, gruszka, wanilia, mleczna czekolada. W smaku mleczna czekolada z jałowcem, bardzo dużo beczki, wanilia. Finisz pieprzny, pieprz i wanilia.
G&T: dodał słodyczy, wanilin do toniku.

Copernicus London Dry Gin
W aromacie nuty korzenne i cytrusowe, ziołowe – mięta, imbir, limonka, igliwie, jałowiec, pieprz. W smaku: dzięgiel, zaskakuje arbuz, pieprz, rumianek. Finisz arbuzowo-iglasty, cierpki, dużo jałowca. Zrównoważony alkohol z nutami ziołowymi.
G&T: bardzo klasyczny, do jałowca i cytrusów dochodzi nuta miętowa

Baczewski Dry Gin
W aromacie: pieprz czarny i pieprz biały, jałowiec, dzięgiel. W smaku: pomarańcze, cytrusy, bardzo dużo jałowca. Finisz pomarańczowo-jałowcowy, z nutą ostrego pieprzu.
G&T: dobrze się miksuje, dodaje cytrusów i pikantności.

Lubuski Pink
W aromacie: różowy pieprz, róże, bez, lilie, nie czuć jałowca. W smaku truskawki, jagody leśne. Finisz: malina, truskawka, kwiaty, słabo czuć zioła. Dla młodych kobiet.
G&T: kwiatowy, świetnie koryguje smak toniku

Lubuski Gin
W aromacie: dzięgiel, mocny jałowiec, limonka, pieprz. Smak bardzo pieprzny, bardzo jałowcowy, rozgrzewający, oleisty, do tego limonka. W finiszu – pieprz i jałowiec.
G&T: w koktajlu – bardzo pieprzny.

Senator Awangarda
W aromacie: toffi, pomarańcza, lawenda. Gencjana, pieprz, gorzkie pomarańcze, lekko pistacje, w finiszu grejpfrut, albedo grejpfruta, zielone orzechy, pieprz.
G&T: tonik zdominował gin.

Charley’s Original
W aromacie: jałowiec i dzięgiel, lekko pieprz. W smaku: limonka, gorzka cytryna, jałowiec, nuty mleczne, rozmaryn, lawenda. Finisz ostry, jałowcowy, z wyraźną nutą limonki.
G&T: dobrze się miesza, dodaje pieprzu, cytrusów.

Lubuski Mint
Bardzo dużo mięty w aromacie, macierzanka, rumianek, igły jałowca. W smaku: mięta, cytrusy i limonka, jodła, jałowiec, żywica. Mięta pieprzowa i marokańska w finiszu.
G&T: idący w stronę mojito.

Lubuski Oak
W aromacie: wanilia, jałowiec, budyń waniliowy, toffi, biała czekolada. W smaku: toffi, słodko, czekolada, toffi, wanilia. W finiszu lekko pieprz i ziołowość i sporo wanilii.
G&T: rześki, o klasycznym aromacie jałowca.

Stock Prestige London Dry
W aromacie: pieprz, jałowiec, siano, wyraźnie czuć alkohol. W smaku słodkie jagody jałowca i finisz podobnie, podbity pieprzem.
G&T: dodaje pikantności i alkoholu.

Jury obradowało przez ponad sześć godzin. Producenci nagrodzonych ginów otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Maciej Mazur zwycięzcą World Class Poland 2019

Maciej Mazur z krakowskiego baru Z Ust do Ust wygrał w konkursie World Class Poland 2019 i będzie reprezentował Polskę w wielkim finale w Glasgow. To była piąta edycja konkursu organizowanego przez Diageo. Drugie miejsce zajął Dawid Pytkowski z warszawskiego baru El Koktel, trzecie Adam Grądziel, współwłaściciel baru Kita Koguta, a czwarte Bartłomiej Wójcik z baru Chocolate Monkey. Poziom zawodów był bardzo wysoki, a finał odbył się w industrialnej przestrzeni Stalowni przy ul. Szwedzkiej na Pradze. Wystawna kolacja, której towarzyszyły koktajle przygotowane przez czterech poprzednich finalistów World Class Poland i koncert szkockiej muzyki w wykonaniu zespołu Shannon.

Czytaj więcej

World Class Poland – 12 finalistów konkursu

W 2019 roku World Class świętuje swoją piątą rocznicę w Polsce. Do tej pory już czterech barmanów reprezentowało nasz kraj w globalnych konkursie. Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015) – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy. Wkrótce, bo już w czerwcu poznamy piątego, polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.

Czytaj więcej

Butelka Björn w gronie zwycięzców Art of Packaging 2019

Butelka wódki Björn, produkowanej przez BZK Alco, zwyciężyła w Art of Packaging 2019 w kategorii Proffesional 2019 Opakowanie Pragnienia. Jurorzy oceniali ponad pół tysiąca projektów, spośród których nagrodzono tylko 24 w różnych kategoriach. Ideą konkursu jest promowanie kreatywności i innowacyjności w branży opakowań na rynku polskim i zagranicznym.

Czytaj więcej

Blanton’s Cocktail Competition

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza do udziału w konkursie barowym Blanton’s Cocktail Competition, którego partnerem jest firma Blanton’s, a nagroda to niezapomniany wyjazd dla dwóch uczestników do destylarni w Kentucky (jesień 2019).
Należy stworzyć koktajl na bazie Blanton’s Single Barrel Bourbon, zarejestrować się w formularzu zgłoszeniowym i odebrać zaproszenie na festiwal Whisky & Friends 2019. Zaproszenia dostępne dla pierwszych 40 barmanów, którzy poprawnie zarejestrują swoje zgłoszenie. Rejestracja uczestników: https://goo.gl/forms/wTOLjCQpSfrFR3En2. Zasady konkursu: https://goo.gl/tPkNkG.

Konkurs barmański z wódką Pravda

Firma Pravda S.A. z okazji 15-lecia swojego istnienia organizuje ogólnopolski konkurs barmański Pravda – The true challenge. Podstawowa zasada konkursu to przygotowanie autorskiego drinka na bazie wódki Pravda z użyciem nie więcej, niż 6 składników. Spośród przygotowanych koktajli jury wyłoni najciekawszy. Czekają wartościowe nagrody oraz dużo dobrej zabawy.

Czytaj więcej

3 Święto Lubuskiego Młodego Wina

24 listopada marszałek województwa lubuskiego, Elżbieta Anna Polak, zaprasza na Święto Lubuskiego Młodego Wina. W programie: jarmark winiarski, show kulinarne Jana Kuronia z wykorzystaniem lubuskiego wina i produktów regionalnych, prezentacja lubuskich winnic i stowarzyszeń winiarskich z degustacjami dla publiczności, konkurs na najlepsze młode wino z lubuskich winnic oraz plebiscyt na najpopularniejsze wino. Miejsce: Lubuskie Centrum Winiarstwa, ul. Winiarska 1, Zabór. Godz. 12-16.00.

Finał World Class dla Australijczyka

W 10. edycji konkursu World Class statuetkę zdobył Australijczyk. Polska na tytuł globalnego zwycięzcy nadal czeka.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie. W pięciu piekielnie trudnych konkurencjach wystąpili przed dziesiątkami największych autorytetów branży i ponad tysiącem widzów obserwujących zmagania na miejscu.

Czytaj więcej

Wyniki I na świecie turnieju barmańskiego w technologii VR

W Polsce zostały rozegrane pierwsze na świecie rozgrywki dla barmanów w formule eSportowej. W projekcie Stock Prestige Bartender VR League brali udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, sprawdzając swoje umiejętności barmańskie i wiedzę na temat receptur drinków. Po eliminacjach odbyły się trzy turnieje – w Gdańsku, w Krakowie i w Warszawie, których zwycięzcy 17 października zmierzyli się w rozgrywce finałowej w stolicy, gdzie barmani walczyli o ostanie miejsce do Wielkiego Finału. Laureatami zostali: Mateusz Środa – awans do Finału Głównego, Marcin Kulikowski, Piotr Żurawski.

Czytaj więcej

Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Win o nagrodę Grand Prix „Winobranie 2018”

W dniach 6-7 września komisja w składzie: Wojciech Bosak, Łukasz Głowacki, Wojciech Gogoliński (przewodniczący), Mariusz Kapczyński i Maciej Nowicki, podczas degustacji w ciemno oceniła 104 wina. Niestety, mogło być ich więcej, ale dzięki „staraniom” firm kurierskich nie dotarły do Palmiarni. Wina zgłosiło 32 producentów, w tym 13 z regionu lubuskiego i 7 z Dolnego Śląska. Wysoki poziom jakości spowodował, że nie przyznano medali brązowych, a za próg medalowy komisja przyjęła próg 83 punktów. Wina, które osiągnęły 86 punktów otrzymały medal złoty. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2018 – złotym, srebrnym i brązowym. Wręczenie nagród i dyplomów odbyło się 8 września na Starym Rynku w Zielonej Górze, podczas otwarcia Winobrania.

Czytaj więcej

I Warsaw Spirits Competition

Ponad sto alkoholi ze wszystkich kontynentów poza Antarktydą zostało zgłoszonych do pierwszej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Jury musiało podzielić obrady na kilka dni, tak wielkiej liczby próbek nie dałoby się uczciwie ocenić podczas jednego posiedzenia. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z siedemnastu kategorii. Jury spotkało się 18 września w restauracji Zoni w Warszawie, w składzie: Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Z powodu choroby nieobecny był Aleksander Baron.
Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych i srebrnych. Łącznie jury przyznało aż 95 medali. Dodatkowo, w każdej kategorii została przyznana nagroda Double Gold – dla najlepszej próbki.
Medale zostaną wręczone 3 października o godz. 14.00 podczas uroczystej gali z udziałem nagrodzonych i dziennikarzy. Impreza odbędzie się w Warszawie w Winsky Wine’n’Whisky Bar.
Wszystkim producentom i importerom dziękujemy za udział w konkursie i zapraszamy do uczestnictwa w drugiej edycji, za rok.

Czytaj więcej

Premiera Stock Prestige Bartender VR League

12 września zaprezentowano w Warszawie projekt wykorzystujący technologię wirtualnej rzeczywistości – Stock Prestige Bartender VR League. To rozgrywany na licencji firmy VR Factory turniej dla barmanów amatorów oraz profesjonalistów, którzy rywalizować będą o atrakcyjne nagrody, a przy okazji będą mieli okazję sprawdzić wiedzę na temat receptur i podszkolić swoje umiejętności w świecie wirtualnym. Uczestnicy prezentacji mieli możliwość samodzielnie przetestować „wirtualny bar”. Trzeba przyznać, że swobodne poruszanie się w nim wymaga dużej wprawy i doświadczenia w mieszaniu koktajli. Trzeba szybko dobierać składniki, odmierzać proporcje bez posługiwania się miarką barową, szejkować itd. Dla młodego adepta sztuki barmańskiej będzie to doskonały trening.

Czytaj więcej