Poznaj Mistrza Polskiej Wódki – finał konkursu barmańskiego

Natalia Kawa z krakowskiego koktajl baru Czeczotka zdobyła tytuł Mistrza Polskiej Wódki. Laureatka pierwszej edycji konkursu barmańskiego, organizowanego przez Muzeum Polskiej Wódki, pokonała blisko 100 barmanów, którzy zmierzyli się z przygotowaniem koktajlu na polskiej wódce. Jednak żeby cieszyć się z wygranej, poza przygotowaniem doskonałego koktajlu, wymagana była wiedza o produkcji polskiej wódki, umiejętność rozpoznawania jej rodzajów, celny dobór potraw i alkoholi pod okiem Karola Okrasy oraz głosy publiczności.

Czytaj więcej

Marcin Kruk zwycięzcą World Class Poland 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).

Czytaj więcej

Znamy półfinalistów World Class Poland 2018

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na jubileuszowe, 10. globalne zawody World Class w Berlinie. Swoich reprezentantów w półfinale World Class Poland wystawią: Warszawa, Toruń, Łódź, Kraków, Osiek, Krosno, Gdańsk, Sopot, Kołobrzeg, Szczecin, Bielsko-Biała, Wrocław oraz Poznań. Już w połowie maja zmierzą się w półfinałowej rozgrywce, a w połowie czerwca „Top 12” czeka krajowy finał w Warszawie. Tym razem zwycięstwo w krajowych eliminacjach oznacza bilet do Berlina, gdzie na przełomie września i października polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z ok. 60 państw.

Czytaj więcej

XVIII Mistrzostwa Polski Sommelierów

26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie odbędzie się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów 2018 (MPS 2018). Organizatorem MPS 2018 jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP). W zawodach może wziąć udział każdy członek SSP z opłaconymi składkami członkowskimi. Mistrzostwa składają się z dwóch etapów, od godz. 9.00 odbędą się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał rozpoczyna się o 17.00, a wcześniej od 15.30 będzie miała miejsce na degustacja win kalifornijskich oraz inne atrakcje winiarskie.

Czytaj więcej

I Warsaw Spirits Competition

20 września odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia w kalendarzu rynku mocnych alkoholi – Warsaw Spirits Competition. Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy producentów i importerów.
Organizatorem wydarzenia są redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. W jury zasiądą publicyści i eksperci – Aleksander Baron, Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Alkohole będą oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole będą nagradzane medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii. Degustacja odbywać się będzie w ciemno, alkohole zostaną wcześniej podzielone na siedemnaście osobnych kategorii.

Czytaj więcej

Nowa kampania wizerunkowa wódki Amundsen

Marka Amundsen wystartowała z nową, ogólnopolską kampanią wizerunkową. W ramach działań przygotowano specjalną platformę komunikacyjną, nowe hasło #Odkrywaj więcej i zaplanowano współpracę z ambasadorami. W marcu na kanałach społecznościowych marki wystartowała seria spotów teaserowych, promujących nowe założenia komunikacyjne i sylwetkę pierwszego ambasadora.

Czytaj więcej

International Bartender’s Day II w The Roots

11 lutego The Roots zaprasza do celebracji Międzynarodowego Dnia Barmana. Podczas tego wieczoru po raz drugi rozegrany zostanie Speed & Accuracy Challenge z udziałem polskich barmanów! Do wygrania ufundowany przez Finlandia Vodka customowy rower oraz nagrody dodatkowe. Zaproszeni są do udziału wszyscy barmanów, choć ilość miejsc jest ograniczona (max. 12). Wstęp wolny. Program: strat 20:00; speed challenge 21:30; after party 23:00. Miejsce: The ROOTS Bar & more, Plac Wierzbowa 11, Warszawa. Rezerwacje: +22 828 22 33, +48 660 333 983. Godz. 20-2.00.

Czytaj więcej

Ambasada Grzańca w Zakopanem

Konsumenci Żołądkowej Gorzkiej mają możliwość wygrania pięciodniowego pobytu w zimowej krainie Ambasady Grzańca – górskiej chacie zlokalizowanej w Kościelisku koło Zakopanego.
– Marka Żołądkowa Gorzka jest twórcą Ambasady Grzańca w Tatrach Zachodnich. Jesteśmy przekonani, że nic tak nie ucieszy pasjonatów zimowych atrakcji w górach, jak pobyt w góralskiej chacie z widokiem na Giewont, przy kominku i z rozgrzewającym grzańcem w ręku. Z pewnością będzie to doskonały sposób na prawdziwe rozgrzanie wśród lasów i szczytów przykrytych grubą warstwą zimnego śniegu – mówi Magdalena Szatko, brand manager w Stock Polska.

Czytaj więcej

World Class 2018: Kto chętny na barmańską olimpiadę w Berlinie?

Ruszają kwalifikacje do konkursu barmańskiego World Class 2018. Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu – World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka. Organizator znów ruszył na poszukiwania kandydatów, a rozpoczął od bezpłatnych szkoleń w dwunastu miastach. Zwycięzca polskich kwalifikacji zmierzy się z zawodnikami z 60 krajów podczas jubileuszowego, dziesiątego, finału w Berlinie.

Lubuski Cup 2017

23 października w Klubokawiarni Miłość (ul. Kredytowa 9, Warszawa) odbędzie się konkurs barmański Lubuski Cup 2017. Eliminacje odbywać się będą od godz. 13.00. O 20.00 organizatorzy zapraszają na welcome drink Mionetto Prosecco i wkrótce potem finał konkursu. Od godz. 22.30 pokaz barmański mistrzów świata w stylu flair Marka Posłusznego i Tomka Małka. Wstęp bezpłatny.

XV Konkurs Win Domowych

Pierwszy konkurs win domowych miał miejsce w 2003 roku. Zorganizował go propagator odradzania zielonogórskich tradycji winiarskich redaktor Eugeniusz Kurzawa z Gazety Lubuskiej. Oceniano wtedy wyłącznie wina gronowe. Rok po złagodzeniu wymogów ustawy winiarskiej i pokazaniu się w sprzedaży polskich win z krajowych upraw, Przemysław Karwowski przygotował na Winobranie 2010 roku pierwszy Ogólnopolski Konkurs Win dla właścicieli winnic produkujących wino gronowe zgodnie z obowiązującymi w kraju przepisami. Została też zachowana tradycja konkursu dla domowych winiarzy, który rozszerzono o kategorię win owocowych. Formuła konkursu jest stała od wielu lat. Organizowany jest on w ostatnią niedzielę Winobrania w zielonogórskiej Palmiarni. Uczestnicy przynoszą rano swoje wina, a około godziny 15. następuje ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród. Tak też było w tym roku. 10 września komisja w składzie: Stanisław Ciesielski, Arkadiusz Cincio i Marek Prętkiewicz oceniła 46 win: 13 gronowych białych, 21 gronowych czerwonych i 12 owocowych. Wina gronowe – były to typowe odmiany z regionu, ale wśród nich kilka było starych, nierozpoznanych. Zgłoszone wina owocowe powstały przede wszystkim z czarnej porzeczki, także z wiśni, aronii , a nawet mniszka lekarskiego. Uczestnicy konkursu pochodzili nie tylko z Zielonej Góry i regionu, ale również z głębi kraju, m.in. z okolic Szczecina, Piły, Krakowa, Bolesławca czy Koszalina.

Czytaj więcej

VIII Ogólnopolski Konkurs Win w Zielonej Górze

W dniach 5-6 września w zabytkowej piwnicy zielonogórskiej Palmiarni odbył się ósmy już Ogólnopolski Konkurs Win o nagrodę Grand Prix Winobranie 2017. Komisja w składzie: Monika Bielka-Vescovi (szkolasommelierow.com), Wojciech Bosak (www.winologia.pl), Wojciech Gogoliński (www.czaswina.pl), Łukasz Gołębiewski (www.spirits.com.pl) i Maciej Nowicki (www.winicjatywa.pl) podczas degustacji w ciemno oceniła 154 wina. Wina do konkursu zgłosiły 42 winnice, a wśród nich 15 było z regionu lubuskiego. Dokumentację konkursu prowadził Przemysław Karwowski, a w obsłudze jury pomagali Adam Płoński i Stanisław Ciesielski. Wysoki poziom win, szczególnie białych, spowodował, że regulaminowy medalowy próg 30% wyniósł 83,5 pkt i przyznano jedynie medale złote i srebrne. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2017 – złotym, srebrnym i brązowym. 10 września, w Palmiarni, zwycięzcom wręczono dyplomy i nagrody ufundowane przez organizatorów, a zdobywca złotego medalu GP Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów otrzymał dodatkowo nagrodę specjalną – roczną prenumeratę magazynu „Czas Wina” – ufundowaną przez jego redakcję, za „Najciekawsze wino konkursu”.

Czytaj więcej

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej