World Class 2018: Kto chętny na barmańską olimpiadę w Berlinie?

Ruszają kwalifikacje do konkursu barmańskiego World Class 2018. Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu – World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka. Organizator znów ruszył na poszukiwania kandydatów, a rozpoczął od bezpłatnych szkoleń w dwunastu miastach. Zwycięzca polskich kwalifikacji zmierzy się z zawodnikami z 60 krajów podczas jubileuszowego, dziesiątego, finału w Berlinie.

Rozstrzygnięcie konkursu #62

Prawidłowa odpowiedź w ostatnim konkursie to, oczywiście, św. Patryk. Oto lista osób, które wylosowały egzemplarz książki „Irlandzka whiskey”: Krzysztof Zubero, Maria Balcerek, Zbigniew Kaczor, Filip Szewczenko, Sławomir Kowalczyk. Wszystkim, którzy odpowiedzieli na pytanie konkursowe, dziękuję za zabawę. Osoby, które wygrały proszę o kontakt mailowy: biuro@spirits.com.pl.

Lubuski Cup 2017

23 października w Klubokawiarni Miłość (ul. Kredytowa 9, Warszawa) odbędzie się konkurs barmański Lubuski Cup 2017. Eliminacje odbywać się będą od godz. 13.00. O 20.00 organizatorzy zapraszają na welcome drink Mionetto Prosecco i wkrótce potem finał konkursu. Od godz. 22.30 pokaz barmański mistrzów świata w stylu flair Marka Posłusznego i Tomka Małka. Wstęp bezpłatny.

XV Konkurs Win Domowych

Pierwszy konkurs win domowych miał miejsce w 2003 roku. Zorganizował go propagator odradzania zielonogórskich tradycji winiarskich redaktor Eugeniusz Kurzawa z Gazety Lubuskiej. Oceniano wtedy wyłącznie wina gronowe. Rok po złagodzeniu wymogów ustawy winiarskiej i pokazaniu się w sprzedaży polskich win z krajowych upraw, Przemysław Karwowski przygotował na Winobranie 2010 roku pierwszy Ogólnopolski Konkurs Win dla właścicieli winnic produkujących wino gronowe zgodnie z obowiązującymi w kraju przepisami. Została też zachowana tradycja konkursu dla domowych winiarzy, który rozszerzono o kategorię win owocowych. Formuła konkursu jest stała od wielu lat. Organizowany jest on w ostatnią niedzielę Winobrania w zielonogórskiej Palmiarni. Uczestnicy przynoszą rano swoje wina, a około godziny 15. następuje ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród. Tak też było w tym roku. 10 września komisja w składzie: Stanisław Ciesielski, Arkadiusz Cincio i Marek Prętkiewicz oceniła 46 win: 13 gronowych białych, 21 gronowych czerwonych i 12 owocowych. Wina gronowe – były to typowe odmiany z regionu, ale wśród nich kilka było starych, nierozpoznanych. Zgłoszone wina owocowe powstały przede wszystkim z czarnej porzeczki, także z wiśni, aronii , a nawet mniszka lekarskiego. Uczestnicy konkursu pochodzili nie tylko z Zielonej Góry i regionu, ale również z głębi kraju, m.in. z okolic Szczecina, Piły, Krakowa, Bolesławca czy Koszalina.

Czytaj więcej

VIII Ogólnopolski Konkurs Win w Zielonej Górze

W dniach 5-6 września w zabytkowej piwnicy zielonogórskiej Palmiarni odbył się ósmy już Ogólnopolski Konkurs Win o nagrodę Grand Prix Winobranie 2017. Komisja w składzie: Monika Bielka-Vescovi (szkolasommelierow.com), Wojciech Bosak (www.winologia.pl), Wojciech Gogoliński (www.czaswina.pl), Łukasz Gołębiewski (www.spirits.com.pl) i Maciej Nowicki (www.winicjatywa.pl) podczas degustacji w ciemno oceniła 154 wina. Wina do konkursu zgłosiły 42 winnice, a wśród nich 15 było z regionu lubuskiego. Dokumentację konkursu prowadził Przemysław Karwowski, a w obsłudze jury pomagali Adam Płoński i Stanisław Ciesielski. Wysoki poziom win, szczególnie białych, spowodował, że regulaminowy medalowy próg 30% wyniósł 83,5 pkt i przyznano jedynie medale złote i srebrne. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2017 – złotym, srebrnym i brązowym. 10 września, w Palmiarni, zwycięzcom wręczono dyplomy i nagrody ufundowane przez organizatorów, a zdobywca złotego medalu GP Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów otrzymał dodatkowo nagrodę specjalną – roczną prenumeratę magazynu „Czas Wina” – ufundowaną przez jego redakcję, za „Najciekawsze wino konkursu”.

Czytaj więcej

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Trwa finał World Class Competition 2017

21 sierpnia rozpoczął się w Meksyku światowy finał World Class Competition 2017. Impreza odbywa się w dniach 21-24 sierpnia. O najważniejsze barmańskie trofeum globu walczą przedstawiciele blisko 60 krajów. Polskę reprezentuje Janusz Lemiesz z warszawskiego Baru Koszyki, który w finale tej prestiżowej, międzynarodowej imprezy znalazł się po kilkumiesięcznych zmaganiach o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2017. W majowym finale krajowych eliminacji, Janusz Lemiesz pokonał 12 rywali. Janusz Lemiesz jest barmanem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class wystartował po raz pierwszy.

Czytaj więcej

Tudor House Gepardem Biznesu 2016

Tudor House, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw, po raz kolejny został uhonorowany tytułem Geparda Biznesu. To ranking najbardziej dynamicznych firm w Polsce, tworzony przez Instytut Europejskiego Biznesu. W procesie weryfikacji wzięło udział 40 tys. polskich przedsiębiorstw. Ich wyniki finansowe zostały dokładnie przeanalizowane, a pozytywną selekcję, a co za tym idzie tytuł Geparda Biznesu 2016 uzyskało nieco ponad 4 tysiące firm, czyli tylko co dziesiąty badany podmiot. Szczegółowy ranking dostępny jest na stronie: www.businessnow.pl.

Pravda ze złotym medalem

Produkowana w Bielsko-Białej wódka Pravda otrzymała złoty medal w najnowszej, dwudziestej drugiej edycji konkursu degustatorskiego International Spirit Challenge 2017. To wyjątkowy konkurs o wysokiej randze i międzynarodowym zasięgu. W tym roku zgłoszonych zostało ponad 1300 trunków z 70 krajów. Alkohole poddawane są ślepej próbie przez panel najwybitniejszych ekspertów z branży spirytusowej.

Czytaj więcej

XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 27 maja w hotelu Regent w Warszawie odbędą się XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów. Finał Mistrzostw obejrzy ponad 200 gości z branży winiarskiej i gastronomicznej. Do XVII Mistrzostw zgłosiło się 20 sommelierów. Pracują w różnych miejscach, miastach, a nawet krajach. Łączy ich jedno – każdy chce być mistrzem. Teraz uczą się, powtarzają materiał, trenują, by niebawem zmierzyć się z konkurentami, a może przede wszystkim z własnymi słabościami. Zwycięzcą będzie ten, który najlepiej poradzi sobie ze stresem i presją oraz wykaże się wszechstronną wiedzą i najlepszymi umiejętnościami sommelierskimi. Od godzin porannych, wszyscy kandydaci przejdą eliminacje, by wieczorem najlepszych trzech stoczyło decydującą walkę o Mistrzostwo Polski. Mistrz może być tylko jeden. Finał, który odbędzie się w Hotelu Regent, będzie można obejrzeć na żywo. W tym celu prosimy o rejestrację wypełniając formularz dostępny w linku http://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy. Partnerami strategicznymi Mistrzostw są California Wines Poland, Cisowianka Perlage, Warsaw Hotel Regent.