3 Święto Lubuskiego Młodego Wina

24 listopada marszałek województwa lubuskiego, Elżbieta Anna Polak, zaprasza na Święto Lubuskiego Młodego Wina. W programie: jarmark winiarski, show kulinarne Jana Kuronia z wykorzystaniem lubuskiego wina i produktów regionalnych, prezentacja lubuskich winnic i stowarzyszeń winiarskich z degustacjami dla publiczności, konkurs na najlepsze młode wino z lubuskich winnic oraz plebiscyt na najpopularniejsze wino. Miejsce: Lubuskie Centrum Winiarstwa, ul. Winiarska 1, Zabór. Godz. 12-16.00.

Finał World Class dla Australijczyka

W 10. edycji konkursu World Class statuetkę zdobył Australijczyk. Polska na tytuł globalnego zwycięzcy nadal czeka.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie. W pięciu piekielnie trudnych konkurencjach wystąpili przed dziesiątkami największych autorytetów branży i ponad tysiącem widzów obserwujących zmagania na miejscu.

Czytaj więcej

Wyniki I na świecie turnieju barmańskiego w technologii VR

W Polsce zostały rozegrane pierwsze na świecie rozgrywki dla barmanów w formule eSportowej. W projekcie Stock Prestige Bartender VR League brali udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, sprawdzając swoje umiejętności barmańskie i wiedzę na temat receptur drinków. Po eliminacjach odbyły się trzy turnieje – w Gdańsku, w Krakowie i w Warszawie, których zwycięzcy 17 października zmierzyli się w rozgrywce finałowej w stolicy, gdzie barmani walczyli o ostanie miejsce do Wielkiego Finału. Laureatami zostali: Mateusz Środa – awans do Finału Głównego, Marcin Kulikowski, Piotr Żurawski.

Czytaj więcej

Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Win o nagrodę Grand Prix „Winobranie 2018”

W dniach 6-7 września komisja w składzie: Wojciech Bosak, Łukasz Głowacki, Wojciech Gogoliński (przewodniczący), Mariusz Kapczyński i Maciej Nowicki, podczas degustacji w ciemno oceniła 104 wina. Niestety, mogło być ich więcej, ale dzięki „staraniom” firm kurierskich nie dotarły do Palmiarni. Wina zgłosiło 32 producentów, w tym 13 z regionu lubuskiego i 7 z Dolnego Śląska. Wysoki poziom jakości spowodował, że nie przyznano medali brązowych, a za próg medalowy komisja przyjęła próg 83 punktów. Wina, które osiągnęły 86 punktów otrzymały medal złoty. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2018 – złotym, srebrnym i brązowym. Wręczenie nagród i dyplomów odbyło się 8 września na Starym Rynku w Zielonej Górze, podczas otwarcia Winobrania.

Czytaj więcej

I Warsaw Spirits Competition

Ponad sto alkoholi ze wszystkich kontynentów poza Antarktydą zostało zgłoszonych do pierwszej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Jury musiało podzielić obrady na kilka dni, tak wielkiej liczby próbek nie dałoby się uczciwie ocenić podczas jednego posiedzenia. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z siedemnastu kategorii. Jury spotkało się 18 września w restauracji Zoni w Warszawie, w składzie: Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Z powodu choroby nieobecny był Aleksander Baron.
Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych i srebrnych. Łącznie jury przyznało aż 95 medali. Dodatkowo, w każdej kategorii została przyznana nagroda Double Gold – dla najlepszej próbki.
Medale zostaną wręczone 3 października o godz. 14.00 podczas uroczystej gali z udziałem nagrodzonych i dziennikarzy. Impreza odbędzie się w Warszawie w Winsky Wine’n’Whisky Bar.
Wszystkim producentom i importerom dziękujemy za udział w konkursie i zapraszamy do uczestnictwa w drugiej edycji, za rok.

Czytaj więcej

Premiera Stock Prestige Bartender VR League

12 września zaprezentowano w Warszawie projekt wykorzystujący technologię wirtualnej rzeczywistości – Stock Prestige Bartender VR League. To rozgrywany na licencji firmy VR Factory turniej dla barmanów amatorów oraz profesjonalistów, którzy rywalizować będą o atrakcyjne nagrody, a przy okazji będą mieli okazję sprawdzić wiedzę na temat receptur i podszkolić swoje umiejętności w świecie wirtualnym. Uczestnicy prezentacji mieli możliwość samodzielnie przetestować „wirtualny bar”. Trzeba przyznać, że swobodne poruszanie się w nim wymaga dużej wprawy i doświadczenia w mieszaniu koktajli. Trzeba szybko dobierać składniki, odmierzać proporcje bez posługiwania się miarką barową, szejkować itd. Dla młodego adepta sztuki barmańskiej będzie to doskonały trening.

Czytaj więcej

I Warsaw Spirits Competition 2018

Blisko sto zgłoszeń ze wszystkich kontynentów poza Antarktydą! Pierwszy konkurs Warsaw Spirits Competition zapowiada się imponująco. 18 września o godzinie 13.00 w restauracji Zoni do ślepej degustacji przystąpi jury w składzie: Aleksander Baron, Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski i Łukasz Klesyk. Alkohole będą oceniane w siedemnastu kategoriach według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole zostaną nagrodzone medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii.

Czytaj więcej

Konkurs fotograficzny

Zasady są proste. Wystarczy zrobić zdjęcie związane z whisky w wakacyjnym otoczeniu. Liczy się pomysł i kreatywność. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić zdjęcie w komentarzu na Facebooku (https://www.facebook.com/sklepSingleMalt/photos/a.352161168150347/3571003606266071/?type=3&theater). Osoba, której zdjęcie otrzyma najwięcej poślubień, otrzyma butelkę whisky single malt Singleton 12 Years Old. Druga butelka Singleton 12 Years Old zostanie przyznana autorowi najciekawszego zdjęcia wybranego przez jury. Zgłoszenia do 20 września do godz. 20:00.

Poznaj Mistrza Polskiej Wódki – finał konkursu barmańskiego

Natalia Kawa z krakowskiego koktajl baru Czeczotka zdobyła tytuł Mistrza Polskiej Wódki. Laureatka pierwszej edycji konkursu barmańskiego, organizowanego przez Muzeum Polskiej Wódki, pokonała blisko 100 barmanów, którzy zmierzyli się z przygotowaniem koktajlu na polskiej wódce. Jednak żeby cieszyć się z wygranej, poza przygotowaniem doskonałego koktajlu, wymagana była wiedza o produkcji polskiej wódki, umiejętność rozpoznawania jej rodzajów, celny dobór potraw i alkoholi pod okiem Karola Okrasy oraz głosy publiczności.

Czytaj więcej

Marcin Kruk zwycięzcą World Class Poland 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).

Czytaj więcej

Znamy półfinalistów World Class Poland 2018

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na jubileuszowe, 10. globalne zawody World Class w Berlinie. Swoich reprezentantów w półfinale World Class Poland wystawią: Warszawa, Toruń, Łódź, Kraków, Osiek, Krosno, Gdańsk, Sopot, Kołobrzeg, Szczecin, Bielsko-Biała, Wrocław oraz Poznań. Już w połowie maja zmierzą się w półfinałowej rozgrywce, a w połowie czerwca „Top 12” czeka krajowy finał w Warszawie. Tym razem zwycięstwo w krajowych eliminacjach oznacza bilet do Berlina, gdzie na przełomie września i października polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z ok. 60 państw.

Czytaj więcej

XVIII Mistrzostwa Polski Sommelierów

26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie odbędzie się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów 2018 (MPS 2018). Organizatorem MPS 2018 jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP). W zawodach może wziąć udział każdy członek SSP z opłaconymi składkami członkowskimi. Mistrzostwa składają się z dwóch etapów, od godz. 9.00 odbędą się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał rozpoczyna się o 17.00, a wcześniej od 15.30 będzie miała miejsce na degustacja win kalifornijskich oraz inne atrakcje winiarskie.

Czytaj więcej

I Warsaw Spirits Competition

20 września odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia w kalendarzu rynku mocnych alkoholi – Warsaw Spirits Competition. Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy producentów i importerów.
Organizatorem wydarzenia są redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. W jury zasiądą publicyści i eksperci – Aleksander Baron, Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Alkohole będą oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole będą nagradzane medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii. Degustacja odbywać się będzie w ciemno, alkohole zostaną wcześniej podzielone na siedemnaście osobnych kategorii.

Czytaj więcej

Nowa kampania wizerunkowa wódki Amundsen

Marka Amundsen wystartowała z nową, ogólnopolską kampanią wizerunkową. W ramach działań przygotowano specjalną platformę komunikacyjną, nowe hasło #Odkrywaj więcej i zaplanowano współpracę z ambasadorami. W marcu na kanałach społecznościowych marki wystartowała seria spotów teaserowych, promujących nowe założenia komunikacyjne i sylwetkę pierwszego ambasadora.

Czytaj więcej

International Bartender’s Day II w The Roots

11 lutego The Roots zaprasza do celebracji Międzynarodowego Dnia Barmana. Podczas tego wieczoru po raz drugi rozegrany zostanie Speed & Accuracy Challenge z udziałem polskich barmanów! Do wygrania ufundowany przez Finlandia Vodka customowy rower oraz nagrody dodatkowe. Zaproszeni są do udziału wszyscy barmanów, choć ilość miejsc jest ograniczona (max. 12). Wstęp wolny. Program: strat 20:00; speed challenge 21:30; after party 23:00. Miejsce: The ROOTS Bar & more, Plac Wierzbowa 11, Warszawa. Rezerwacje: +22 828 22 33, +48 660 333 983. Godz. 20-2.00.

Czytaj więcej

Ambasada Grzańca w Zakopanem

Konsumenci Żołądkowej Gorzkiej mają możliwość wygrania pięciodniowego pobytu w zimowej krainie Ambasady Grzańca – górskiej chacie zlokalizowanej w Kościelisku koło Zakopanego.
– Marka Żołądkowa Gorzka jest twórcą Ambasady Grzańca w Tatrach Zachodnich. Jesteśmy przekonani, że nic tak nie ucieszy pasjonatów zimowych atrakcji w górach, jak pobyt w góralskiej chacie z widokiem na Giewont, przy kominku i z rozgrzewającym grzańcem w ręku. Z pewnością będzie to doskonały sposób na prawdziwe rozgrzanie wśród lasów i szczytów przykrytych grubą warstwą zimnego śniegu – mówi Magdalena Szatko, brand manager w Stock Polska.

Czytaj więcej