Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Druga edycja Warsaw Spirits Competition

21 września w Warszawie jurorzy zdecydują, jakie mocne alkohole zdobędą złote i srebrne medale w tegorocznej, drugiej, edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. W tym roku jury obraduje w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski. Zgłoszonych została rekordowa liczba alkoholi, ponad sto marek, a także rekordowa liczba producentów. Zgłoszone alkohole pochodzą m.in. z takich krajów jak: Rosja, Ukraina, Białoruś, Litwa, Francja, Włochy, Hiszpania, Szkocja, Czechy, Austria, Belgia, Holandia, Gruzja, USA, Japonia, Kolumbia czy Trynidad i Tobago. Oczywiście najwięcej zgłoszonych alkoholi powstało w Polsce.

Czytaj więcej

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

4 września M&P Alkohole i Wina Świata organizuje środkowoeuropejski finał jednego z najciekawszych konkursów barowych Nikka Perfect Serve 2019. Zaproszenie do udziału skierowane jest do barmanów z całej Polski. Nagroda to wyjazd do Australii na globalny finał NPS 2019. Miejsce: El Koktel, ul. Wojciecha Górskiego 9, Warszawa, w godz. 10.-21.00.

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.

Ultimate Bartender Championship 2019 Warszawa

5 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza chętnych do uczestnictwa w konkursie barmańskim. Nagroda dla zwycięzcy i drugiego miejsca to wyjazd na Camp Monkey w Mediolanie. Miejsca od 3 do 5 otrzymują torby z zestawem barmańskim. Zapisy dostępne na stronie: http://www.barstreet.pl/ubc/. Dostępne tylko 30 miejsc. Regulamin: http://barstreet.pl/ubc/regulamin_ubc.pdf. Miejsce: Nowy Świat 32, Warszawa, w godz. 11.00-14.00.

Rozstrzygnięcie Polish Gin Blind Tasting Competition

13 lipca odbył się konkurs Polish Gin Blind Tasting Competition. Jury poddało ocenie wszystkie dostępne na polskim rynku giny, łącznie 23 etykiety, a także trzy próbki laboratoryjne, które były oceniane razem z ginami gotowymi, ale ich oceny pozostają utajnione. Wśród 26 ginów było 5 różowych, dwa błękitne, trzy starzone, jeden zielony piętnaście białych. Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia różnorodności polskich ginów.
W jury zasiedli: Gabriela Duszek, Dorota Minta, Michał Bonarowski, Łukasz Czajka, Witold Głodek, Łukasz Gołębiewski i Michał Perczyński. Sekretarzem jury był Grzegorz Ruta. Giny były próbowane samodzielnie i w wersji G&T – z lodem i klasycznym tonikiem Schweppes. Maksymalna liczba do uzyskania od jednego jurora wynosiła 130 punktów. Średnia punktów powyżej 70 dawała srebrny medal, którym uhonorowaliśmy trzy giny. Średnia nota powyżej 85 punktów dawała złoty medal, który otrzymało piętnaście ginów. Za pierwsze miejsce jury przyznało medal Double Gold. Za brak dominującego jałowca w aromacie i smaku jury odejmowało do 30 punktów. Gin musi być jałowcowy.
Wygrał gin o smaku mięty – Lubuski Mint, z zaledwie jednym punktem przewagi w łącznych notach (0,1 punktu w notach jednostkowych) nad produkowanym w Polmosie Bielsko-Biała nowym ginem 1827. Trzecie miejsce zajął gin Baczewski, jedyny, który nie jest produkowany w Polsce, ale sama marka, jak i jej dystrybucja są silnie związane z naszym rynkiem.

Miejsce

Łączna nota

Średnia nota

Marka

Producent

ABV%

1

764,0

109,1

Lubuski Mint

Henkell & Co.

37,5

2

763,0

109,0

1827

Polmos Bielsko-Biała

37,5

3

738,0

105,4

Baczewski Dry Gin

Ambra/Baczewski

43,5

4

730,5

104,4

Lubuski Lime

Henkell & Co.

37,5

5

725,5

103,6

Copernicus London Dry Gin

Copernicus

40%

6

718,5

102,6

Charley’s Gin

AWW

37,5

7

710,0

101,4

Wolf London Dry Gin

Wolf & Oak

47,0

8

705,0

100,7

John Jenever

Polmos Bielsko-Biała

37,5

9

702,0

100,3

Lubuski 7YO

Henkell & Co.

40,%

10

681,5

97,4

Lubuski Gin

Henkell & Co.

37,5

11

666,5

95,2

Charley’s Pink

AWW

37,5

12

659,0

94,1

Christopher Discoverer

Polmos Bielsko-Biała

37,5%

13

649,0

92,7

Witkacy Gin

Bartex-Bartol

38,0

14

602,0

86,0

Lubuski Aged

Henkell & Co.

42,0%

15

598,5

85,5

Senator Burleska

Likiernia Senator

40,0%

16

592,5

84,6

Lubuski Pink

Henkell & Co.

37,5%

17

540,5

77,2

Stock Prestige London Gin

Stock

40,0%

18

531,0

75,9

Lubuski Green

Henkell & Co.

37,5%


A oto oceny opisowe jurorów nagrodzonych ginów według kolejności przebiegu degustacji.

Christopher Discoverer
Aromat lekki, czuć jałowiec i pieprz, lekko cytrynę. W smaku cukier, bardzo dużo cytrusów, kandyzowana skórka limonki. Finisz jałowcowy, słodki, lekko słodowy.
G&T: gin koktajlowy, orzeźwiający, choć gorycz toniku nad nim dominuje, więc w proporcjach 1:2

Witkacy
Aromat warzywny, dużo dzięgla, cytrusy, tuja, igliwie sosny, jałowiec, mocno wyczuwalny w aromacie alkohol. Bardzo dużo dzięgla w smaku, nuty warzywne, do tego pomarańcze, mandarynka. Finisz też stoi na dzięglu. Monotonny.
G&T: przyjemna nuta ziołowa i gorzka.

Gin 1827
W aromacie dużo jałowca, pieprz, dzięgiel, zielony liść laurowy, lekko mięta – bardzo klasyczny aromat. W smaku cierpki, dużo jałowca, igliwie, cytrusy. Finisz ostry, jałowcowy: igliwie, pieprz, imbir, ziele angielskie, kurkuma.
G&T: gin dominuje nad tonikiem, lepiej sprawdza się w degustacji niż w koktajlach.

Charley’s Pink
W aromacie dużo truskawki, poziomka, borówka amerykańska, mięta. W smaku poziomka, malina, pieprz, jałowiec. Finisz jest pieprzny, rozgrzewający – ciekawy kontrast między słodyczą a pikantnością.
G&T: przyjemne nuty kwiatowe, jagodowe, słodkie.

Wolf London Dry Gin
W aromacie: słód, jałowiec, dużo alkoholu, chmiel, lukrecja, tatarak. W smaku: jałowiec i pieprz, chmiel, tatarak, głóg, kwaśne winogrona. Bardzo ostry, kardamonowy finisz, ziele angielskie, winogrona z szypułkami.
G&T: dominuje nad tonikiem, zdecydowanie lepszy do degustacji.

Lubuski Lime
W aromacie: kumkwat, pomarańcze, mandarynki, krochmal. W smaku bardzo dużo pomarańczy, pomelo i mandarynki, jałowiec, yuzu, tuja, albedo. W finiszu pomarańcze, jałowiec i pieprz.
G&T: przyjemnie łączy się z tonikiem, dodaje jałowca.

John Jenever
W aromacie nuta warzywna, krochmal, limonka, kwiaty pomarańczy, jałowiec. W ustach: kandyzowana skórka limonki, jałowiec, pieprzność. W finiszu cukier, kandyzowana limonka, dzięgiel.
G&T: zyskuje z tonikiem, słodko-jałowcowe nuty.

Lubuski Green
Zapach mydlany, leśny, miętowy, w typie likierowym. W smaku bardzo dużo limonki, kwaśny, syrop sosnowy. Finisz kwaśny, cytrynowy i jałowiec.
G&T: w koktajlu radzi sobie lepiej, wyczuwalna przyjemna kwasowość cytrusów.

Gin Lubuski 7YO
W aromacie: morela, brzoskwinia, gruszka, wanilia, mleczna czekolada. W smaku mleczna czekolada z jałowcem, bardzo dużo beczki, wanilia. Finisz pieprzny, pieprz i wanilia.
G&T: dodał słodyczy, wanilin do toniku.

Copernicus London Dry Gin
W aromacie nuty korzenne i cytrusowe, ziołowe – mięta, imbir, limonka, igliwie, jałowiec, pieprz. W smaku: dzięgiel, zaskakuje arbuz, pieprz, rumianek. Finisz arbuzowo-iglasty, cierpki, dużo jałowca. Zrównoważony alkohol z nutami ziołowymi.
G&T: bardzo klasyczny, do jałowca i cytrusów dochodzi nuta miętowa

Baczewski Dry Gin
W aromacie: pieprz czarny i pieprz biały, jałowiec, dzięgiel. W smaku: pomarańcze, cytrusy, bardzo dużo jałowca. Finisz pomarańczowo-jałowcowy, z nutą ostrego pieprzu.
G&T: dobrze się miksuje, dodaje cytrusów i pikantności.

Lubuski Pink
W aromacie: różowy pieprz, róże, bez, lilie, nie czuć jałowca. W smaku truskawki, jagody leśne. Finisz: malina, truskawka, kwiaty, słabo czuć zioła. Dla młodych kobiet.
G&T: kwiatowy, świetnie koryguje smak toniku

Lubuski Gin
W aromacie: dzięgiel, mocny jałowiec, limonka, pieprz. Smak bardzo pieprzny, bardzo jałowcowy, rozgrzewający, oleisty, do tego limonka. W finiszu – pieprz i jałowiec.
G&T: w koktajlu – bardzo pieprzny.

Senator Awangarda
W aromacie: toffi, pomarańcza, lawenda. Gencjana, pieprz, gorzkie pomarańcze, lekko pistacje, w finiszu grejpfrut, albedo grejpfruta, zielone orzechy, pieprz.
G&T: tonik zdominował gin.

Charley’s Original
W aromacie: jałowiec i dzięgiel, lekko pieprz. W smaku: limonka, gorzka cytryna, jałowiec, nuty mleczne, rozmaryn, lawenda. Finisz ostry, jałowcowy, z wyraźną nutą limonki.
G&T: dobrze się miesza, dodaje pieprzu, cytrusów.

Lubuski Mint
Bardzo dużo mięty w aromacie, macierzanka, rumianek, igły jałowca. W smaku: mięta, cytrusy i limonka, jodła, jałowiec, żywica. Mięta pieprzowa i marokańska w finiszu.
G&T: idący w stronę mojito.

Lubuski Oak
W aromacie: wanilia, jałowiec, budyń waniliowy, toffi, biała czekolada. W smaku: toffi, słodko, czekolada, toffi, wanilia. W finiszu lekko pieprz i ziołowość i sporo wanilii.
G&T: rześki, o klasycznym aromacie jałowca.

Stock Prestige London Dry
W aromacie: pieprz, jałowiec, siano, wyraźnie czuć alkohol. W smaku słodkie jagody jałowca i finisz podobnie, podbity pieprzem.
G&T: dodaje pikantności i alkoholu.

Jury obradowało przez ponad sześć godzin. Producenci nagrodzonych ginów otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Maciej Mazur zwycięzcą World Class Poland 2019

Maciej Mazur z krakowskiego baru Z Ust do Ust wygrał w konkursie World Class Poland 2019 i będzie reprezentował Polskę w wielkim finale w Glasgow. To była piąta edycja konkursu organizowanego przez Diageo. Drugie miejsce zajął Dawid Pytkowski z warszawskiego baru El Koktel, trzecie Adam Grądziel, współwłaściciel baru Kita Koguta, a czwarte Bartłomiej Wójcik z baru Chocolate Monkey. Poziom zawodów był bardzo wysoki, a finał odbył się w industrialnej przestrzeni Stalowni przy ul. Szwedzkiej na Pradze. Wystawna kolacja, której towarzyszyły koktajle przygotowane przez czterech poprzednich finalistów World Class Poland i koncert szkockiej muzyki w wykonaniu zespołu Shannon.

Czytaj więcej

World Class Poland – 12 finalistów konkursu

W 2019 roku World Class świętuje swoją piątą rocznicę w Polsce. Do tej pory już czterech barmanów reprezentowało nasz kraj w globalnych konkursie. Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015) – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy. Wkrótce, bo już w czerwcu poznamy piątego, polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.

Czytaj więcej

Butelka Björn w gronie zwycięzców Art of Packaging 2019

Butelka wódki Björn, produkowanej przez BZK Alco, zwyciężyła w Art of Packaging 2019 w kategorii Proffesional 2019 Opakowanie Pragnienia. Jurorzy oceniali ponad pół tysiąca projektów, spośród których nagrodzono tylko 24 w różnych kategoriach. Ideą konkursu jest promowanie kreatywności i innowacyjności w branży opakowań na rynku polskim i zagranicznym.

Czytaj więcej