Amundsen Vodka ze złotem w konkursie Effie Awards 2019

28 października odbyła się dwudziesta, jubileuszowa, gala konkursu Effie Awards. W gronie zwycięzców znalazła się Amundsen Vodka, zdobywając złotą statuetkę w kategorii „Napoje alkoholowe” za kampanię Odkrywaj Więcej. Strategię stworzyła agencja The Digitals na zlecenie Stock Polska.
– Możliwości komunikacji w kategorii alkoholi wysokoprocentowych są ograniczone: brak ATL/BTL, ograniczenia prawne… Jest to spore wyzwanie w naszej codziennej pracy. Tym bardziej jest mi niezmiernie miło, że nagrodę w tak istotnym konkursie branżowym otrzymała marka Amundsen, która mimo barier była w stanie swoją opowieścią przekonać do siebie ludzi. Nagle te wyzwania stały się naszą siłą napędową do nietuzinkowego sposobu myślenia, szukania kreatywnych rozwiązań i nauczyły, że jakość contentu i jego spójność w modelu 360 mają w tej branży ma większe znaczenie niż gdziekolwiek indziej – mówi Ewelina Łukasiak ze Stock Polska.
W ramach prowadzonych działań marka nawiązała współpracę z trzema ambasadorami – Łukaszem Nowickim – aktorem, dziennikarzem i podróżnikiem, Krzysztofem Starnawskim – nurkiem i pasjonatem fotografii głębinowej i Marcinem Dobasem – fotografem National Geographic. Zwieńczeniem kampanii był prestiżowy konkurs Amundsen Photo Awards, podczas którego wyłoniono autorów najlepszych fotografii w trzech wyjątkowych kategoriach: zwierzęta, ludzie i krajobraz oraz kategorii specjalnej nawiązująca do idei marki i jej historii – Zimowa Ekspedycja. O jego sukcesie świadczy liczba zgłoszeń – niemal 4 tysiące, czyli aż 14 tysięcy zdjęć.
Effie Awards to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w branży marketingowej, który docenia najlepsze kampanie i najbardziej efektywne działania komunikacyjne, które swoje odzwierciedlenie mają również w wynikach biznesowych. Jury wybierając zwycięzców uwzględnia wiele czynników takich jak: innowacyjność, interdyscyplinarny charakter projektu i skuteczność w odniesieniu do założeń strategicznych i celów. Oprócz złotych statuetek rozdano również nagrody dla najefektywniejszej agencji reklamowej, czy agencji mediowej. Poza Grand Prix wręczono 19 brązowych, 31 srebrnych i 6 złotych statuetek.

Medalowo w konkursie Warsaw Spirits Competition 2019

25 października w Restauracji Baczewskich odbyła się uroczysta gala wręczenia medali dla laureatów drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Rozdaliśmy 132 medale, gościliśmy przedstawicieli producentów, dystrybutorów, mediów, gości z Francji, Bułgarii, Ukrainy, Belgii. Partnerami wydarzenia były firmy Pro-Log S.A. i Rest Baczewskich, patronami medialnymi: „Czas Wina”, „Aqua Vitae”, Beszamel.pl, Facetpo40.pl, Koktajl.tv, 40procent.pl, Spirits.com.pl. Wszystkim Państwu bardzo dziękujemy i zapraszamy do udziału w imprezie za rok.

Czytaj więcej

25 października odbędzie się gala wręczenia medali w konkursie Warsaw Spirits Competition 2019

25 października o godz. 12.00 odbędzie się uroczysta gala wręczenia medali dla zwycięzców drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Gospodarzem spotkania będzie restauracja Baczewskich, w spotkaniu wezmą udział producenci, dystrybutorzy alkoholi i zaproszeni dziennikarze. Partnerem uroczystości jest firma Pro-Log S.A., logistyk na rynku alkoholi. Patronami wydarzenia są: Czas Wina, Aqua Vitae, Beszamel.pl, Koktajl.tv, Facetpo40.pl, 40procent.pl i Spirits.com.pl.

Czytaj więcej

World Class w Glasgow

Wystartował 11. globalny finał konkursu barmańskiego – World Class Competition. Blisko 60 najlepszych barmanów rywalizuje o tytuł najlepszego barmana na świecie. Po raz piąty w historii kwalifikację do udziału w zawodach zdobył reprezentant Polski – przedstawiciel krakowskiej sceny barmańskiej, Maciej Mazur. Przebieg konkursu można śledzić na kanale World Class Drinks. Trzymamy kciuki za Maćka!

Czytaj więcej

Warsaw Spirits Competition 2019

W drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition jury przyznało 131 medali. Zarówno liczba zgłoszeń, liczba producentów, jak i średnia przyznanych punktów były rekordowe, rok temu jury przyznało 92 medale. Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, których w tegorocznym konkursie było wyjątkowo dużo. Jury obradowało 21 września w Warszawie w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 23 kategorii.

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

19 września Kraków gościł – w progach restauracji Plac Nowy 1 – uczestników konkursu barmańskiego The House of Angostura Global Cocktail Challenge. Było to szczególne wydarzenie w świecie przyrządzających koktajle barmanów, ponieważ był to finał eliminacji europejskich, jubileuszowej – dziesiątej edycji tego konkursu. Finał dla Europy był najwyższej rangi zawodami światowego konkursu, który odbywał się w Polsce, co stanowi niewątpliwy sukces dystrybutora „The House of Angostura” na nasz kraj – firmy MV Poland, która zorganizowała europejskie finały.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Druga edycja Warsaw Spirits Competition

21 września w Warszawie jurorzy zdecydują, jakie mocne alkohole zdobędą złote i srebrne medale w tegorocznej, drugiej, edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. W tym roku jury obraduje w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski. Zgłoszonych została rekordowa liczba alkoholi, ponad sto marek, a także rekordowa liczba producentów. Zgłoszone alkohole pochodzą m.in. z takich krajów jak: Rosja, Ukraina, Białoruś, Litwa, Francja, Włochy, Hiszpania, Szkocja, Czechy, Austria, Belgia, Holandia, Gruzja, USA, Japonia, Kolumbia czy Trynidad i Tobago. Oczywiście najwięcej zgłoszonych alkoholi powstało w Polsce.

Czytaj więcej

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

4 września M&P Alkohole i Wina Świata organizuje środkowoeuropejski finał jednego z najciekawszych konkursów barowych Nikka Perfect Serve 2019. Zaproszenie do udziału skierowane jest do barmanów z całej Polski. Nagroda to wyjazd do Australii na globalny finał NPS 2019. Miejsce: El Koktel, ul. Wojciecha Górskiego 9, Warszawa, w godz. 10.-21.00.

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.

Ultimate Bartender Championship 2019 Warszawa

5 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza chętnych do uczestnictwa w konkursie barmańskim. Nagroda dla zwycięzcy i drugiego miejsca to wyjazd na Camp Monkey w Mediolanie. Miejsca od 3 do 5 otrzymują torby z zestawem barmańskim. Zapisy dostępne na stronie: http://www.barstreet.pl/ubc/. Dostępne tylko 30 miejsc. Regulamin: http://barstreet.pl/ubc/regulamin_ubc.pdf. Miejsce: Nowy Świat 32, Warszawa, w godz. 11.00-14.00.

Rozstrzygnięcie Polish Gin Blind Tasting Competition

13 lipca odbył się konkurs Polish Gin Blind Tasting Competition. Jury poddało ocenie wszystkie dostępne na polskim rynku giny, łącznie 23 etykiety, a także trzy próbki laboratoryjne, które były oceniane razem z ginami gotowymi, ale ich oceny pozostają utajnione. Wśród 26 ginów było 5 różowych, dwa błękitne, trzy starzone, jeden zielony piętnaście białych. Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia różnorodności polskich ginów.

Czytaj więcej