Jakob Haberfeld w Kita Koguta

12 sierpnia w Kita Koguta odbyła się degustacja marki Jakob Haberfeld, która powróciła na rynek po 75 latach. To najsłynniejsze wódki z Oświęcimia. Marka została wskrzeszona w 2019 roku dla Jakob Haberfeld Story Vodka Museum w Oświęcimiu. Alkohole zestawiane są w zakładzie Fundacji Nissenbaumów w Bielsko-Białej. Wszystkie są koszerne. Są to: Zgoda Rye Vodka, Czysta Potato Vodka, Miodonka, Piołunówka, Wiśniówka i Orzechówka. Wódki są elegancko butelkowane, z korkiem, a na etykiecie umieszczono rycinę dawnych zakładów Parowej Fabryki Wódek i Likierów Jakob Haberfeld z 1804 roku. Degustację prowadził Marcin Susuł, współtwórca marki.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bailoni

Destylarnia Bailoni jest sławna w całym regionie Wachau z produkcji destylatów i likierów morelowych. Powstała w 1872 roku w Krems, nad samym brzegiem Dunaju. I wciąż zakład mieści się w starym budynku, który w XIX wieku przerobiono z wcześniejszej winiarni. Budynek ma 320 lat, więc jest tu stała temperatura 17-18 stopni, mury są bardzo grube, idealnie nadaje się do leżakowania i fermentacji owoców. Charakterystyczna dla marki jest okrągła butelka, niezmieniona od 1910 roku.

Czytaj więcej

Natura zamknięta w butelce

Książka Anny Szubińskiej jest autorskim zbiorem nalewek, który nie powiela starych receptur jak większość tego typu publikacji. Dziennikarka w części korzysta z rodzinnych tradycji dziadka, w części z własnych eksperymentów, nie stroni od wykorzystywania alkoholi innych niż wódka i spirytus (rum, winiak, wino) czy owoców egzotycznych, a także oferuje różne ciekawe połączenia owoców i przypraw. Atutem jest zebranie przepisów nie alfabetycznie, jak to jest w zwyczaju, lecz wedle pór roku. Robimy nalewki zwykle ze świeżych, dostępnych okresowo owoców, a zatem najwięcej pracy przypada na lato i jesień, zimą można przygotowywać nalewki z suszonych owoców czy ziół oraz owoców egzotycznych, wiosną z: pędów, liści, kwiatów. A przez cały rok delektować się własnymi wyrobami i dzielić nimi z przyjaciółmi. Anna Szubińska podaje dokładne receptury, wraz z okresem maceracji i potem leżakowania, a także prozdrowotne działanie poszczególnych eliksirów.

Degustacja nalewek z Cieleśnicy

Manufaktura Cieleśnica działa przy Pałacu we wsi Cieleśnica. Pałac został odremontowany przez nowych właścicieli, dysponuje ofertą ośmiu pokoi i dwóch apartamentów, łącznie 25 miejsc noclegowych, do tego restauracja, sala kongresowa, bankietowa, sauna z łaźnią. Manufaktura Cieleśnica to oferta produktów naturalnych, ręcznie robionych, które powstają przy Pałacu z wykorzystaniem owoców i ziół z regionu Podlasia. To m.in.: lemoniady, konfitury mieszanki ziół i syropy, na bazie których robione są własne likiery, wszystkie butelkowane z mocą 35%: Pigwa z Pędami Sosny, Malina z Kwiatem Lipy, Cytryna z Kwiatem Bzu. Polskie Alkohole Smakowe powstają z wykorzystaniem naturalnych soków tłoczonych bezpośrednio, nie filtrowanych. Naturalne aromaty uzyskuje się z naparów ze świeżych ziół z Południowego Podlasia. Alkohole produkowane są na bazie wysokiej jakości polskiego spirytusu. Wszystkie składniki umieszczane są na etykietach.

Czytaj więcej

She

nowa linia BZK-Alco, alkohole dedykowane dla pań – Świat Kobiecych Smaków. Bardzo eleganckie czarne satynowane butelki z wybiórczą folią błyszczącą, układającą się w litery She, wyraźnie oznaczone składniki i bardzo oryginalne smaki – granat, kawa z pomarańczą czy opuncja figowa. Orzeźwiające, wszystkie butelkowana z mocą 30%. Kolekcję likierów uzupełnia czysta wódka She.

Czytaj więcej

Mazurska Manufaktura Alkoholi wprowadza nalewki kraftowe

Mazurska Manufaktura Alkoholi debiutuje na rynku produktami z serii kraftowej. Po Czystej Wódce, firma prezentuje Kwaśną Wiśnię oraz Rześką Pigwę. Niedawno w sprzedaży pojawiło się ponadto wskrzeszone przez Manufakturę kultowe piwo Jurand., Rozwój portfela wyrobów rzemieślniczych to m.in. efekt przeprowadzonej zbiórki crowdfundingowej, w ramach której Spółka pozyskała aż 2,54 mln zł.

Czytaj więcej

O’Donnell Moonshine

gama czterech likierów o mocy 20% i 25%, których receptury i opakowanie nawiązują do czasu amerykańskiej prohibicji. Wszystkie wersje smakowe dostępne w pojemnościach 0,7 l w charakterystycznych słojach. Poszczególne smaki to: Wilde Beere (25%) – połączenie winogron, malin i jeżyn, Harte Nuss (25%) – zestawienie orzecha laskowego, karmelu i nugatu z delikatnym posmakiem whiskey, Bratapfel (20%) – łączy świeżość jabłka i lekką nutę cytryny ze słodyczą cynamonu i wanilii, Bitter Rose (25%) – połączenie grejpfruta, dzikiej róży i czarnego bzu. Wszystkie rekomendowane są do orzeźwiających koktajli. Polskim wyłącznym importerem marki jest Pravda.

Czytaj więcej

Joker

wódka czysta zbożowa, produkowana w zakładzie AWW w Kaliszu, sześciokrotnie destylowana, jedna z najtańszych wódek na rynku. Dostępna z moca 40% i 38%. Smak zaskakująco przyjemny, słodki, wyraźnie słodowy, z delikatnymi nutami karmelu i prażonego zboża. Firma AWW produkuje także napoje spirytusowe o mocy 30%: Joker Gorzki i Joker Gorzki z Miętą. Wszystkie alkohole w tej linii dostępne są także w małych pojemnościach 100 ml.

Czytaj więcej

Miodula Awangarda

Trzy lata leżakowania, dodatek koniaku. Beczka zaszpuntowana w 2016 roku, jak pisze producent – w hołdzie polskiej Awangardzie – rozlana w 2019 roku. Świetny aromat – dużo rodzynek i macerowanych w alkoholu skórek pomarańczy, czarnej czekolady. W smaku czekolada z rodzynkami, czekolada z pomarańczą, czekolada z orzechem włoskim, trochę wanilia. Miód dopiero wyraźny w finiszu, lekko gorycz propolisu, nadal skórka pomarańczy. Likier na miarę Grand Marnier. Moc – 40%.

Likiery Kreuzritter w Kita Koguta

1 lipca w Kita Koguta odbyła się degustacja niemieckich likierów firmy Kreuzritter. To luksusowa marka, stworzona w 2005 roku przez Fryderyka Kiene, który stworzył też kolekcję ginów Madame Geneva. Nazwa i herb odwołują się do Zakonu NMP, czyli Krzyżaków. Marka powstała w Steinfeld w Zachodnich Niemczech, niedaleko Bremy. W styczniu 2019 roku została przejęta przez firmę Krugman, która wytwarza alkohole od 1867 roku, specjalizując się głównie w prostych sznapsach i kornach.

Czytaj więcej

Wiśniak na rumie Galeon

nowa receptura. Przyjemny aromat, połączenie wytrawnego soku z wiśni i rumu w stylu Jamajka (dużo estrów – kwasowość, nuty industrialne, drożdżowe). Ładnie się to razem komponuje. Smak słodki, nadal bardzo dużo rumu w ustach. Już nie sok, a syrop z wiśni, ale to jest naturalny smak polskiej domowej nalewki, wzbogaconej o rum. W porównaniu z poprzednią wersją – niebo a ziemia, nie ma tego, co mi w poprzedniej bardzo przeszkadzało, czyli uderzającego zapachu i smaku pestek, czyli głównie kwasu pruskiego, który eufemistycznie nazywany bywa smakiem migdałowym lub marcepanowym. Ta słodycz z rumem typu Jamajka tak samo dobrze się komponuje jak wytrawność w zapachu. Obniżona moc – tylko 24% (było 35%) – wcale nie przeszkadza, przeciwnie, w ustach ten poziom alkoholu doskonale uwydatnia owocowość, oczywiście na pewno pomaga tu cukier. Finisz jest deserowy, przywodzi na myśl ponczowe ciasto z nadzieniem wiśniowym. Konsekwentnie jednak pozostawia w ustach smak syropu naturalnie uzyskanego z owoców wiśni. Bardzo udana zmiana, także jeśli chodzi o butelkę, którą wieńczy korek ze złotą szeroką główką.

Biały Bocian Bio Malina

bardzo przyjemny, bardzo naturalny, słodki i czysty aromat maliny. Sok malinowy, spirytusu prawie nie czuć – jest daleko w tle, w dodatku ma przyjemny zapach ziaren. W smaku już tej czystości owocu nie ma, malina robi się landrynkowa, choć nie słodka. W finiszu likier znów odzyskuje – jest nuta kwaśna, cytrynowa, jest kwaśna malina, alkohol głęboko schowany. Dobrze sprawdzi się z lodami śmietankowymi, waniliowymi czy nawet czekoladowymi. Moc – 30%.

Dąbrowski

marka produkowana w zakładzie AWW w Kaliszu na wyłączność dla sieci sklepów Intermarché. Czysta wódka o mocy 40% ma delikatny aromat: ziarno, maliny, poziomki, nawet truskawki, łąka. Smak też jest słodki, przyjemnie czuć ziarno, soczystą kukurydzę, sporo wanilii. Finisz słodki z nutą białego winogrona. Linia Dąbrowski obejmuje także smakowe napoje spirytusowe o mocy 30%: Cytryna, Wiśnia, Orzech Laskowy i Pigwa oraz wódki smakowe o mocy 40: Dąbrowski Wódka Grapefruit On Off, Dąbrowski Wódka Canberry On Off oraz Dąbrowski Gorzka Korzenna On Off.

Czytaj więcej

Cytrynowe Soplice

Dostałem do testów trzy nowe Soplice o przewodniej nucie cytryny, w zamyśle orzeźwiające na lato. Podawać z sodą, lodem i mocno schłodzone. Sprawdzają się dobrze w koktajlach. Postanowiłem sprawdzić i opisać, jak smakują solo? Wynik testu pozytywnie mnie zaskoczył. Próbowałem ich w temperaturze około 11 stopni, więc dość dobrze schłodzone, ale bez żadnych dodatków.

Czytaj więcej

CytryNOWE lato z Soplicą

13 czerwca miało miejsce wydarzenie związane z wprowadzeniem na rynek nowych smaków Soplicy – Soplica Cytryna-Mięta, Soplica Cytryna-Pigwa i Soplica Cytryna-Malina. Ciekawą propozycją zapoznania się z produktem były warsztaty koktajlowe. Pod okiem brand ambasadora, Przemka Matuszewskiego, uczestnicy przygotowali autorskie koktajle. Świetna formuła, która przerodziła się w zabawę aromatów i smaków. Pachniało cytrusami, miętą rosnącą przy szumiącym strumyku, malinowym chruśniakiem, aromatyczną pigwą. Każdy z koktajli inny, każdy smaczny, każdy orzeźwiający, co było niewątpliwą zaletą w ten upalny dzień. Spotkanie odbyło się w restauracji LAS (Lokalna Atrakcja Stolicy) na warszawskim Powiślu.

Czytaj więcej

Abafado

portugalska mistela, nazywana często likierowym winem, choć w rzeczywistości jest to likier. Fermentacja winogron jest bardzo szybko przerywana, przy mocy ok. 1%, dodawany jest wówczas mocny alkohol, a następnie trunek poddawany jest procesowi długiego dojrzewania w beczkach. Zachowuje soczystość i świeżość soku winogronowego (truskawka, malina, porzeczka, wiśnia) i nuty charakterystyczne dla brandy – nuty miodowe, ziemiste, starego drewna oraz waniliny. Większość producentów wywodzi się z regionów: Bairrada, Alentejo czy Tejo. Najbardziej znany producent to Quinta da Alorna, którza oferuje pięcioletnie abafado, dostępne także w Polsce. Inni producenci to m.in.: Paulo Laureano Mouchão, Luís Pato, Quinta das Bágeiras. Moc alkoholu zwykle 16-18%.