Spotkania z Irlandią

W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Czytaj więcej

Daragossa Amaro di Torino

amaro z wykorzystaniem botaników rosnących w Alpach. Wśród botaników są: rabarbar, korzeń gencjany, jałowiec, wrotycz, lukrecja i wanilia. Przyjemny, ziemisty aromat gencjany, chininy, pomarańczy. W smaku słodko-gorzkie, miesza się goryczka i wanilia, lukier. Rześki finisz, w nim mięta, lukrecja, skórki gorzkich pomarańczy. Moc – 25%. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Nowa Finlandia Botanical

Marka Finlandia rozszerza ofertę produktów o nową serię alkoholi – Finlandia Botanical. Nowość w portfolio marki stanowią dwa smaki naturalnie infuzjowanego alkoholu, będącego pomostem pomiędzy światem wódki i ginu. Trunek o obniżonej zawartości alkoholu będzie stanowił bazę do orzeźwiających letnich drinków. Hasło „Jestem smakiem fińskiego lata” jest motywem przewodnim kampanii startującej 26 maja i trwającej do końca sierpnia 2021 roku. Działania promocyjne realizowane w ramach kampanii obejmują aktywności konsumenckie, komunikację PR oraz działania z influencerami. Marka debiutuje dwoma smakami: Ogórek & Mięta oraz Dzika Jagoda & Róża.

Czytaj więcej

Włoskie koktajle

21 maja w Salonie M&P Strzelecka odbył się wieczór z włoskimi likierami i koktajlami. Głównym bohaterem był Red Spritz – klasyczny dla regionu Veneto, a obecnie rozpowszechniony w całych Włoszech słodko-gorzki likier na bazie m.in. czerwonych gorzkich pomarańczy, ziół i korzeni oraz z dodatkiem syropu. W połączeniu z prosecco, owocami malin lub pomarańczy, tworzy orzeźwiający aperitif. Były też koktajle na limoncello z cytryn z Sorrento, podobnie jak Red Spritz produkowane przez rodzinę Zanin, znaną ze znakomitej grappy. Z dodatkiem prosecco i bittersów oraz kawałkiem cytryny i z dużą ilością lodu również jest orzeźwiającym napojem na lato. Koktajlowy wieczór został zakończony wytrawnym drinkiem, wermut Benini Extra Dry, trochę żurawinowej wódki, duży kapar, lód i nieco oliwy czekoladowej. Doskonałe do podania podczas eleganckiego party.

Mikrogorzelnia – premierowa degustacja online

Zapraszamy 7 czerwca na premierowe spotkanie z najmniejszą destylarnią w Polsce. Mikrogorzelnia działa w Warszawie, a wszystkie produkty robi wyłącznie z polskich surowców. Spróbujemy ginu wyłącznie z polskich botaników, czy amaro i aperitivo, w których nie ma ani grama ziół, które nie rosną w Polsce. Wódka i gin z polskich botaników to produkty, które będą w stałej ofercie Mikrogorzelni, amaro i aperitivo będą produktami limitowanymi, a na koniec niespodzianka – gin przygotowany specjalnie na to wydarzenie. Spotkanie poprowadzi Jan Sieńczewski, mistrz destylacji w Mikrogorzelni.

Czytaj więcej

Lindores Abbey Aqua Vitae

likier, który ma nawiązywać do XV-wiecznych klasztornych receptur Opactwa Lindores. Połączenie ziół, korzeni i owoców oraz słodowego destylatu, jest tu m.in. marchewnik anyżowy (rodzaj mirtu) i przytulia czepna (rodzaj marzanny) z własnego herbarium. W zapachu dużo słodkich gruszek, anyż, mięta, być może kłącze tataraku. W smaku dużo dobrego sodowego alkoholu, który dominuje, a w tle są gruszki, może morele i śliwki, chmiel. Smak gorzkawy, mocno chmielowy, posmak kolendry, tataraku, ale i gruszkowa oraz śliwowa słodycz. Moc – 40%. Nie wierzę, że w XV wieku tak dobrze smakowały mnisze likiery, ten jest znakomity.

Degustacja z Francescą Nonino

7 maja odbyło się spotkanie z pra prawnuczką założyciela destylarni Nonino – Francescą Bardelli Nonino. Z dużym wdziękiem Francesca zaprezentowała historię destylarni Nonino oraz kilka produktów, które są dostępne na polskim rynku dzięki Vininova. Destylarnia powstała w 1897 roku, jednak rozgłos zdobyła w latach 70. XX wieku. Była to pierwsza grappa, która trafiła do restauracji z gwiazdkami Michelin, pierwsza grappa klasy super premium, robiona z wyselekcjonowanych, jednoszczepowych wytłoczyn winogron (monovitigno). Do spróbowania były trzy grapy białe, jedna starzona oraz klasyczny dla regionu ziołowy likier amaro. Nawet jeśli ktoś przed degustacją nie lubił grappy, to nieodwołalnie musiał ulec magii Franceski, która z wielkim entuzjazmem przedstawiła każdą butelkę.

Czytaj więcej

V-One Vanilla

produkowane w Polsce w Destylerni Kamień na rynek amerykański, napój spirytusowy o mocy 35%. Aromat słodki i bardzo naturalnie waniliowy. Smak przyjemnie słodki, czuć naturalne laski wanilii w smaku, czekolada z orzechami laskowymi. Słodki, przyjemny, waniliowy finisz, lekko nuta poziomki, maliny, świetne do koktajli z rumem.

Pavlinówka Malina

nalewka przygotowywana przez Mundivie dla M&P. Przyjemny, czysty malinowy aromat, ze słodką, waniliową nutą. Smak słodko-cierpki, dobrze ułożona nalewka, smakuje jakby leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu. W finiszu do malin dochodzą leśne jagody oraz jagoda kamczacka i trochę tarninowej cierpkości. Moc – 26%.

Nalewka Wawelska Litworowa Angelica

aromat lekki, warzywny, selerowy, nieco ziemisty, typowy dla korzenia dzięgla. Z nutką chrzanową. W smaku też jest ta ostrzejsza nuta chrzanu, imbiru, ale przyjemnie złamana słodyczą. W przeciwieństwie do większości litworówek tu nie ma goryczy, jest cierpkość, kwaskowość, są nuty rozgrzewające, ale całość dopełniona słodkim syropem. Finisz zaskakująco chrzanowy, lekko korzenny, nawet pieprzny, ale też delikatnie cytrynowy, sprawia, że będzie to nalewka doskonale pasująca do tłustych dań polskiej kuchni, choćby do golonki, do nóżek, salcesonu, ale też do karpia. Moc – 40%.

Pavlinówka Wiśnia

nalewka zrobiona w Bielsku-Białej, w zakładzie Mundivie (dawniej Toorank) dla M&P. Przyjemny, naturalny aromat soczystej wiśni- owocu, bez marcepanowej nuty pestki, która jest tak powszechna w tanich wiśniówkach, że aż nudna. Smak także bardzo soczysty, kwaskowy, naturalnie wiśniowy, nie czuć cukru. Finisz cierpki, taniczny. Pomimo dość niskiej mocy alkohol (26%) jest dobrze wyczuwalny i harmonijnie ułożony z owocem.

Rosolis pozostanie w Łańcucie

Jak podały rzeszowskie „Nowiny”, United Beverages planuje przywrócenie marki Rosolis do dawnej świetności i produkcja odbywać się będzie jak dawniej, w Łańcucie. „Oprócz bieżącej działalności duży nacisk, jako właściciel kładę na zachowanie i rozwój dziedzictwa historyczno-kulturowego nowo nabytych dóbr” – napisał William Carey, prezes zarządu United Beverages SA, cytowany przez „Nowiny”. Jak czytamy, Grupa United Beverages „zdecydowała się na kilka projektów w oparciu o analizy biznesowe. Najważniejsze z nich to: rozwój marek i przywrócenie im dawnej świetności; renowację obiektów; rozwój kontaktów z lokalnymi producentami, w tym kontraktacja zboża; przywrócenie marki Rosolis do dawnej świetności”.

Nowy smak Soplicy

Od marca do rodziny Soplic Deserowych dołączyła Soplica Kawowa. Wcześniej wprowadzone deserowe smaki to: Soplica o smaku Orzecha w Czekoladzie, Soplica o Smaku Wiśni w Czekoladzie oraz Soplica o smaku Migdała w Karmelu. Wprowadzenie do sprzedaży nowego wariantu Soplicy wspierane jest materiałami POS, specjalnymi ekspozycjami w sklepach, kampanią digitalową i działaniami PR. Rekomendowane ceny nowego wariantu Soplicy to: 7,49 zł za 100 ml, 14,69 zł za 200 ml i 26,99 zł za 500 ml.

Duńskie likiery

Wielki miłośnik alkoholi i znawca cygar, Ksawery Wyrozemski, przywiózł niedawno z Danii sporo ciekawych butelek. Wśród nich unikatowa kolekcja kraftowych likierów z maleńkiej rodzinnej destylarni na Vendyssel, w północnej części Jutlandii. Wszystkie te likiery oparte są na lokalnych ziołach, owocach, kwiatach, a ich sercem jest piołun. Należą do typowej dla krajów Skandynawii kategorii zwanej w Danii bjæsk, a w Szwecji bäsk. Zgodnie z tradycją zbiór piołunu ma zostać zebrany w noc św. Bartłomieja, 24 sierpnia. Maceracja piołunu w alkoholu 40% trwa przez co najmniej dwa tygodnie. Trunki te podawane są jako digestif.

Czytaj więcej