Zanin Amaro Liquore

nowe Amaro z destylarni Zanin, butelkowane z mocą 30%. Aromat: śliwek, wiśni, czereśni, lukrecji, mięty, szałwii, tataraku. W smaku: karczoch, piołun, mięta, tymianek, majeranek, lukrecja, orzechy włoskie. W finiszu mięta, piołun, anyż, lukrecja. Bardzo ziołowy, gorzko-słodki, do podawania z kostką lodu i pomarańczą.

Ring – Żołądkowa Kolonialna

Stock wypuścił nowe wersje swojej sztandarowej marki Żołądkowa. To Żoładkowa Kolonialna, zgrabne butelki przypominają irlandzką lub amerykańską whiskey, barwa także. Spłaszczona kontówka, łatwo ją schować do kieszeni, grawer z żaglowcem, więc też nawiązanie do rumu, u dołu drugi grawer z nazwą marki, eleganckie etykiety. To wódki smakowe, po 38%, choć ze względu na zawartość cukru mogą być także traktowane jako likiery. Żołądkowa Kolonialna Cayemites Bay to receptura na gorzkich pomarańczach citrus aurantium z dodatkiem brandy, zaś Żołądkowa Kolonialna Port-au-Prince to te same pomarańcze, lecz dodatek whiskey.
Ustawiam obydwie butelki naprzeciw siebie do pojedynku. Która lepsza, która wygra w ringu? Gong!

Czytaj więcej

O sztuce degustacji w Gorzycach Wielkich

15 listopada w Gminnej Bibliotece w Gorzycach Wielkich w sali widowiskowej odbyła się prezentacja prowadzona przez Łukasza Gołębiewskiego, połączona z degustacją. Tytuł spotkania, „Alkohole, nie tylko męska specjalność”, nawiązywał do tytułu powieści prowadzącego – „Kobiety, to męska specjalność”. I rzeczywiście, na widowni przeważała płeć piękna, a przybyło ok. 60 osób, w tym wiele z odleglejszych miast. Redaktor naczelny „Aqua Vitae” opowiadał o sztuce degustacji, publiczność mogła poznać m.in. historię i tajniki produkcji mocnych alkoholi. Alkohole na degustację przygotowała wielkopolska firma AWW z Kalisza. Do spróbowania były: Jarzębiak Czysty Luksus, whisky blendowane Charley’s Green i Gold Ben, gin Cherley’s oraz jego nowa, owocowa wersja Charley’s Pink i likier ziołowy Laufhund, który zdobył największe uznanie. Każdy uczestnik otrzymał arkusz degustacyjny. Były dyskusje, oceny degustujących i liczne pytania. Bardzo ciekawa propozycja edukacyjna, zainicjowana przez dyrektora biblioteki, Dariusza Pryczaka. Jak skomentował jeden z uczestników: „Od czterdziestu lat piję, a nie wiedziałem, że tak można mówić o alkoholu!”.

Czytaj więcej

Manufaktura Cieleśnica 44

w aromacie dużo sosnowego igliwia, zielonych szyszek, wrzosu i miodu. Głębiej – tymianek, rozmaryn, czomber, dzięgiel oraz propolis. Wyraźnie alkohol, ta nalewka nabierać będzie szlachetności wraz z wiekiem. W ustach oleista. Zaskakuje kwasowością – sporo cytryny, tarniny, jałowiec i igliwie, do tego leśne jagody, hibiskus, słodka herbata oraz maliniak. Finisz rozgrzewający, miód i pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki – smaki świąteczne, piernikowe. Moc – 44%.

Folwark Janików

Nowa kraftowa seria z BZK-Alco, zamknięcia patentowe i butelki jak w serii Wokulski. W Janikowie jest zakład produkcyjny BZK-Alco, na etykiecie zamieszczono rycinę, przedstawiającą dawny folwark. Seria składa się z pięciu smaków: wódka czysta, oraz likiery: Śliwka z Amaretto, Pigwa z Whisky Irlandzką, Folwark Janików Czarna Porzeczka z Whisky, Folwark Janików Wiśnia z Brandy. Ładne naturalne kolory likierów, a jak zawartość butelek?

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych 2019

9 listopada w Konarach na Śląsku odbył się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Miejsce jest wyjątkowe, odrestaurowany pałac pochodzi z 1763 roku. Przez kronikę wsi znajdującej się w dawnym księstwie świdnickim, przewijają się rody Reichenbachów, Sebottendorfów, Saugwiztów, Seydlitzów, Landskronów, Lebensteinów, Richthofenów i Gaffronów. Zniszczony w czasach PGR, dziś dźwiga się z ruin. Są tu wspaniałe piwnice, przestrzeń hotelowa, niezwykły spichlerz z wieżą, a sama impreza odbywała się w odrestaurowanych i zaaranżowanych na nowo dawnych stajniach. Kilometr drogi od Pałacu Konary w budowie jest duża destylarnia Wolf & Oak.

Czytaj więcej

999 na nowo

Nowe butelki, nowe etykiety, zmodyfikowane receptury. Znane od ponad stu lat trzy dziewiątki prezentują się na nowo, nowocześnie i bardzo udanie. Już jakiś czas temu znacząco obniżono moc alkoholu, z 40% do 35%, ale bez straty na jakości. Litewskie wódki stały się likierami. Można żałować tradycji, ale czas biegnie i właściciel marki gra o młodszego konsumenta. Trzy dziewiątki jakościowo są obecnie w czołówce europejskich likierów, a stosunek jakości do ceny jest trudny do prześcignięcia. To są świetne receptury. Poniżej moje noty.

Czytaj więcej

Coole Swan

rodzinne przedsięwzięcie, Mary Sadlier i Philip Brady stworzyli likier na bazie mleka, belgijskiej czekolady i trzykrotnie destylowanej irlandzkiej słodowej whiskey. Bardzo przyjemny aromat białej, najwyższej klasy czekolady. Smak mleczny i czekoladowy, harmonijny, nie przesadnie słodki. Również bardzo harmonijnie słodki finisz – lody waniliowe z wafelkiem, biała czekolada. Moc – 16%.

Alvisa Alpine Honey

pięcioletnia brandy, która leżakowała we francuskim dębie, została połączona z miodem pochodzącym z pasiek w Alpach i kupażowana z mocą 35%. W aromacie dużo miodu, dużo kwiatów, mandarynki. Przyjemny smak mandarynkowo-pomarańczowy. Kwiaty, pyłki pomarańczowe w finiszu. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Nowości z Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Dostałem właśnie nowości ze Szczytna. Mazurska Manufaktura Alkoholi to nowa marka zakładu w Szczytnie, który wcześniej działał jako Tarpan. Udało im się pozyskać kapitał i ruszyli prężnie, wprowadzając na rynek piwo Jurand, które powstawało kiedyś w tych samych murach, a potem kolekcję Mazurska Manufaktura Alkoholi. Firma wcześniej produkowała m.in. Bielik Vodka czy Wódkę z Mazur. Mają własną zestawialnię i rozlewnię, są też liczącym się importerem, głównie z Niemiec.

Czytaj więcej

Philadelphia Boulevard

marka stworzona w 2018 roku przez Toruńskie Wódki Gatunkowe. Wódka czysta pszeniczna oraz likier kawowy. Wódka (40%) o słodkim aromacie, nuty wanilii, słodkiego ziarna. W ustach słodko-pikantna, jest i wanilia, i pieprz ziołowy, nawet kardamon. Przyjemny aromat – dym, prażone ziarno, nawet wędzone ziarno, słód, a wyczuwalna goryczka z chmielem się kojarzy. Philadelphia Boulevard Coffee (32%) to ciemny likier kawowy, o intensywnym aromacie espresso. Także w smaku dużo kawy i dużo cukru. Kieliszek daje wrażenie jakby się wypiło mocne espresso. Przyjemny, długi, kawowy finisz.

Czytaj więcej

Wróciło życie do Cieleśnicy

W lipcu 2019 roku dziewiętnastowieczna gorzelnia rolnicza znalazła nowego właściciela. Stała nieczynna od 2007 roku, pozostając częścią majątku PGR i popadając w coraz większą ruinę. Kupili ją właściciele sąsiadującego z gorzelnią pałacu w Cieleśnicy, państwo Chwesiuk wraz z grupą inwestorów. Tym samym dwór i gorzelnia znów stanowią jeden organizm, a plany zakładają szybkie wznowienie produkcji w starych murach.

Czytaj więcej

Festiwal Przypalanka

W dniach 27-28 września w Grudziądzu odbędzie się festiwal Przypalanka. Miejscami spotakń będą – Rynek, Spichlerz nr 17 oraz Spichlerz Smaków. W programie koncerty, zabawy, warsztaty, degustacje i prezentacje produktów regionalnych. W Spichlerzu nr 17 odbędzie się wystawa „Historia likierów i nalewek na Pomorzu” ze zbiorów Adama Łukawskiego, w budynku głównym muzeum wykład historyka kulinarnego, prof. Jarosława Dumanowskiego o historii polskich nalewek, warsztaty nalewkarskie z Hieronimem Błażejewskim, konkurs nalewek, warsztaty pszczelarskie czy na Rynku prezentacja wódek i nalewek z oferty firmy Longinus oraz win z Małej Winnicy. Grudziądz oferuje masę weekendowych atrakcji od rana do nocy.

Czytaj więcej

Kawowy Jägermeister

Cold Brew Coffee to zupełnie nowa receptura pod znakiem Jägermeister. Klasyczny ziołowy likier został wzbogacony nalewem na ziarna kawy arabica i kakao. Butelkowany w pojemnościach 0,5 l, z mocą 33%, rekomendowany do podawania zmrożony, jako ice shot w temperaturze minus 18 stopni. Kampania reklamująca nowe oblicze Jägermeister ma kosztować 3 mln dolarów, towarzyszyć jej będzie hasło „New Mix New Beat”.

Koval Liquer

do klasycznego ginu amerykańskiej destylarni Koval dodano soku z żurawiny, obniżając moc do 30%. Wspaniały aromat i smak, cierpkość i jałowiec, jagody leśne, borówki, żurawina. Finisz długi i niezwykle przyjemny, bardzo dużo jałowca, jagód leśnych i żurawiny, biała porzeczka. W Polsce dystrybutorem jest Ambra.

Riga Black Balsam Espresso

Amber Beverage Group, właściciel marki Riga Black Balsam, wprowadziła nowy smak – Riga Black Balsam Espresso. Jest to piąta wersja historycznego ziołowego likieru. Oryginalna receptura została uzupełniona o nalewy na cynamon i ziarna kawy arabica. Likier sprzedawany jest w tradycyjnych ceramicznych butelkach o pojemności 0,5 l, o mocy 40%. Zadebiutował na Litwie i we Włoszech, ale będzie niedługo dostępny na ok. 30 rynkach. W Polsce dystrybutorem Riga Black Balsam jest United Beverages.

Czytaj więcej