Wizyta w destylarni Bailoni

Destylarnia Bailoni jest sławna w całym regionie Wachau z produkcji destylatów i likierów morelowych. Powstała w 1872 roku w Krems, nad samym brzegiem Dunaju. I wciąż zakład mieści się w starym budynku, który w XIX wieku przerobiono z wcześniejszej winiarni. Budynek ma 320 lat, więc jest tu stała temperatura 17-18 stopni, mury są bardzo grube, idealnie nadaje się do leżakowania i fermentacji owoców. Charakterystyczna dla marki jest okrągła butelka, niezmieniona od 1910 roku.

Czytaj więcej

Grochowica Polska

Pierwszy w Polsce destylat z grochu powstaje w gorzelni rolniczej Stare Strącze, w miejscowości leżącej u zbiegu trzech województw: dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego. To wyłącznie groch, odmiana w której jest mniej białka, a więcej skrobi, z tony uzyskuje się 250-300 l spirytusu. Groch pochodzi z lokalnych upraw, poddawany jest parowaniu przed fermentacją. Jednokrotnie destylowany w kolumnie tylko do mocy 85-86%, nie rektyfikowany. Finalnie Grochowica zestawiana jest i butelkowana w zakładzie Polanin w Środzie Wlkp.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Wetter

Rodzina Wetter zajmuje się sadownictwem w Dolinie Pulkau w Dolnej Austrii i prowadzą niewielką destylarnię od 1956 roku. Jej twórcą był Rudolf Wetter, obecnie prowadzi ją jego syn z żoną. Mają 10 ha sadów, destylarnia ulokowana jest przy prywatnym domu w wiosce Missingdorf. Region słynie z upraw moreli, ale w ofercie rodziny Wetter są najwyższej klasy okowity także z innych owców, m.in.: gruszek i jabłek. Niektóre przez krótki czas leżakowane są w beczkach. Łącznie mają 13 różnych destylatów owocowych, choć większość z nich dostępnych jest tylko sezonowo. Wszystkie są rocznikowane, wszystkie w 100% z owoców z własnych sadów.

Czytaj więcej

Spotkanie z gruszką williams

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się degustacja gruszkowych okowit z włoskiej destylarni Roner. Zrobione z aromatycznej odmiany williams, należą do najważniejszych produktów regionu Górna Adyga. Grusza Bonkreta Williamsa to jedna z najstarszych znanych nam dzisiaj odmian gruszek. Pierwszy raz sklasyfikowana w 1797 roku, nazwę zawdzięcza angielskiemu botanikowi. Ma cienką skórkę i jest miękka w środku. Niezwykle aromatyczna, pachnie różami i owocem pigwy. Niezbyt smaczna, za to doskonała do produkcji alkoholi, choć zrobienie dobrego destylatu z tak wrażliwego i delikatnego owocu wymaga wielkiej wprawy i staranności.

Czytaj więcej

Frant

projekt Doroty Żylewicz-Nosowskiej, realizowany wspólnie z firmą Mazurskie Miody. W 2018 roku została wprowadzona do sprzedaży w limitowanej wersji okowita miodowa Frant Wildflower, o mocy 40%. Aromat jest wyrazisty, bardziej okowity niż wódki – są tu morele, tarnina i dużo miodu. Przyjemny smak miodu, jabłek, lekko gruszki. Finisz nieco drożdżowy.

Nowości od Maurera

Krzysztof Maurer zaskoczył wszystkich swoich fanów! Z Manufaktury Maurera wyszły cztery nowe okowity – trzy zbożowe, jedna z ziemniaków. Dotąd producent znany był z okowit owocowych, także z soków, win owocowych, cydrów. Krzysztof Maurer lubi jednak eksperymentować. I tworzy nową historię Łącka, bo o ile żyto w tym regionie często jest destylowane, to o łąckich ziemniakach świat jeszcze nie słyszał. A powinien!

Czytaj więcej

Wolf & Oak/Drake Distillery Pomarańczówka

destylacja w 2019 roku, wypuszczono 855 butelek. Receptura to: okowita jabłkowa i gruszkowa plus redestylacja dużej ilości pomarańczy. Bardzo przyjemny aromat skórek pomarańczy, lekko skórki cytryny i limonki. Oleiste, w smaku – keks, wybijają się skórki pomarańczy i mandarynki, gorycz piołunu i nuta słodowa, słodko-ziarnista. W finiszu bardziej niż pomarańcze pomelo, limonki i zielone jabłka.

Bagaço

portugalski bimber, ludowa okowita, wytwarzana w wyniku naturalnej fermentacji owoców i prostej destylacji. Bardzo często powstaje przy okazji produkcji win z wytłoczyn winogron, ale też z innych owoców, m.in.: jabłek, gruszek, moreli, śliwek, pomarańczy itd. lub z przefermentowanego soku trzciny cukrowej.

Plonhof

mała rodzinna destylarnia w miasteczku Tramin, w którym działają też dwaj inni producenci mocnych alkoholi – Roner i Psenner. Region słynie z winnic oraz sadów owocowych. Plonhof ma własne sady owocowe w Górnej Adydze, ciągnące się na wysokości 300-600 m n.p.m. Właścicielem i mistrzem destylacji jest Hansjörg Weis. Wykorzystują klasyczny miedziany aparat do destylacji okresowej, wyposażony w niewielką, czteropółkową kolumnę. W ofercie mają dwie grappy jednoszczepowe z dominujących w regionie winogron – lagrein i gewürztraminer. Z tego drugiego szczepu robią także aromatyczną acquavite di uva. Ponadto mają w ofercie destylaty owocowe: jabłka, pigwy, gruszki williams, śliwki.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej

Walcher XO L’Or de Pomme

limitowana edycja okowity z jabłek golden delicious, ok. 1500 butelek wypuszczonych w kwietniu 2019 roku. Destylacja w 2011 roku, leżakowanie we francuskim dębie, w beczkach po białym winie od 2012 roku, wcześniej w stalowych cysternach. Słodki aromat jabłek, z nutą przypraw, zwłaszcza cynamonu. Poza tym liście wiśni, pieczone jabłka, orzechy. W smaku: przyprawy, jabłka, lekko drożdże, ciasto z musem jabłkowym. W finiszu rodzynki, figi, gorzka czekolada, tytoń, marcepan. Butelkowane z mocą 40%.

W destylarni Walcher

W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.

Czytaj więcej

Caldiff

starzona okowita z jabłek grafensteiner, produkowana przez firmę Roner. Leżakuje w małej solerze, we francuskim dębie, w beczkach po jemności 230 l przez okres 7-8 lat. W aromacie: masa wanilii, orzechy laskowe. W smaku orzechy, jabłka, herbata hibiskusowa, tytoń. Finisz herbata owocowa, orzechy włoskie, prażone migdały, marcepan. Moc – 43%.

Roner Williams Luisa

limitowana edycja, wypuszczona w licznie 2500 butelek w 2018 roku z okazji zainicjowania nowego alembiku. Alembik został nazwany Luisa dla upamiętnienia Luisy Roner, żony założyciela firmy. Ma on yaki sam kształt jak charakterystyczne butelki, które firma Roner wykorzystuje do swoich destylatów z gruszek williams. W aromacie masa gruszek, liście, morwa, maliny maroszka. Finisz wyraźnie gruszkowy. Moc – 40%.

Fischerhof

producent grappy i destylatów owocowych z miasteczka Girlan, z Górnej Adygi. Firma powstała w latach 60. XX wieku, założycielem jest Martin Mauracher. W ofercie ma ponad 40 różnych trunków, w tym grappy jednoszczepowe: gewürztraminer, muskateller, lagrein, rosenmuskateller, sauvignon blanc, w większości białe, leżakowane kupaże mają trzy lata i odpoczywały we francuskim dębie. Wśród destylatów owocowych znajdziemy: gruszkę williams, pigwę, wiśnię, śliwkę, dziką malinę, mirabelki, jabłka, czarny bez i inne. Do dwukrotnej destylacji używają małego aparatu okresowo-kolumnowego typu bain-marie.