Okowita z Legnickiego Pilsa

Efekt współpracy Grochowica Spirits i Browaru Książęcego w Legnicy. Wspaniały, goryczkowo-owocowy zapach piwa i piwnej pianki, dużo jabłek, moreli, słodkie gruszki Williams, polne kwiaty. W ustach tłuste, bardzo owocowe, dużo jabłek, śliwek, brzoskwinie, nektarynki, mango, deserowe białe winogrona, powidła różane, do tego mineralność, pektyny pestek jabłek, goryczka. W finiszu masa jabłek – słodkich, gorzkich, kwaśnych, do tego morele, pomarańcze. Niesamowita owocowość. Ale jest też goryczka i mineralność. Moc – 43%.

Inwestycje Palikota

Tenczynek Dystrybucja, spółka zarządzająca sprzedażą szerokiej gamy produktów firmowanych m.in. przez Janusza Palikota i Kubę Wojewódzkiego’ uruchomiła projekt Inwestycje Palikota. Jego celem jest sfinansowanie ekspansji rynkowej i rozszerzenie portfolio produktów. Z pierwszej transzy spółka chce pozyskać 11 mln zł. Środki zostaną po czasie zwrócone inwestorom z odpowiednią nadwyżką.

Czytaj więcej

Ognista Okowita z Piwa AIPA

Piwo z browaru Dziki Wschód typu American India Pale Ale, destylacja w Podolu Wielkim. Edycja limitowana, tylko 574 numerowane butelki o mocy 42,5%. Wydestylowane w 2021 roku. Zapach bardzo cytrusowy – limonka i grejpfrut dominują. Rześkość. Delikatna goryczka, delikatny słód. Dobre przemieszanie gorzkiego i słodkiego z rześkością cytrusów. W ustach: słodkie śliwki, morele, pomarańcze, kakao, ale też imbir, pieprz. Ciekawe, wielowymiarowe. W finiszu pierwsze skrzypce gra czarna porzeczka, dalej czerwony agrest, chmiel, cytryna, grejpfrut, delikatna słodycz kandyzowanej skórki grejpfruta. A potem masa słodkiej czarnej porzeczki. Świetne!

Mazurska Manufaktura z emisją za 1,4 mln zł

Mazurska Manufaktura S.A., producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa, z sukcesem zrealizowała emisję akcji serii G. Spółka, bazując głównie na zaufaniu własnych akcjonariuszy, w dwa tygodnie sprzedała 40 tys. akcji po cenie 35 zł za jeden walor. Zebrane 1,4 mln zł przeznaczy na uruchomienie produkcji w Bydgoszczy i doposażenie zakładu we Wrocławiu. Wsparcie akcjonariuszy nastąpiło w przeddzień debiutu na NewConnect.

Czytaj więcej

Kolejny kraj walczy z mocnymi piwami

Holandia zdecydowała, że akcyza na piwo będzie liczona od zawartości czystego alkoholu, a nie jak do tej pory, od złożonego stopnia Plato, czyli tzw. brzeczki. W praktyce będzie to oznaczało, że piwa o wysokiej zawartości alkoholu zapłacą proporcjonalnie wyższy podatek, a słabsze niższy. Taki transparentny system obowiązuje w przypadku wyrobów spirytusowych. Zmianę pozytywnie opiniował holenderski Urząd Celny, który stwierdził, że badanie zawartości alkoholu w piwie jest prostsze, niż analiza stopnia Plato. Nowe przepisy weszły w życie stycznia 2022.

Czytaj więcej

Podole Wielki Porter Bałtycki 2020

461 butelek, piwo porter bałtycki pochodzi z Browaru Zamkowego w Cieszynie. Zapach słodki, delikatny, słodowy, karmelowy, bardzo delikatnie chmielowy, ziołowy, trawiasty. Smak słodki, owocowy, dużo słodkich jabłek, słodkie czereśnie, wiśnie w czekoladzie. Finisz mimo słodyczy jest rześki, nie jest zalepiający, a przyjemnie owocowy, nawet z nutką goryczki, jak z pestek jabłek. Rozgrzewa nutką delikatnie korzenną. Moc – 43%.

Nowe piwowice z Pomorza

Zapraszamy 15 listopada na premierę nowych polskich okowit. Podole Wielkie i AleBrowar przedstawią trzy nowe destylaty piwne. Destylowano piwa uwarzone w stylach: IPA (Rowing Jack), Gose (Salty Barbara) i Hazy Juicy Double IPA (El Fruto). Trunki stworzono w limitowanych wersjach: Rowing Jack – 274 butelki, Salty Barbara – 325 butelek i El Fruto – 544 butelki. Spotkanie poprowadzą Michał Paszota i Michał Saks, twórcy piwa i destylatów. Każdy uczestnik degustacji otrzyma po butelce piw Rowing Jack i El Fruto (niestety Salty Barbara jest już niedostępna) oraz po 20 ml okowity. Degustacja odbędzie się online przez platformę Zoom oraz w salonie M&P Strzelecka 27. Koszt uczestnictwa – 70 zł (80 zł przy wysyłce przez Pocztex). Zapisy biuro@spirits.com.pl.

Podole Wielkie i AleBrowar wprowadzają nowe piwne okowity

El Fruto, Salty Barbara i Rowing Jack – to nazwy trzech nowych piwnych okowit powstałych dzięki kooperacji rzemieślniczej gorzelni Podole Wielkie i lęborskiego AleBrowaru. Alkohole powstały w wyniku destylacji pełnowartościowych piw o tych samych nazwach. Trunki, wytworzone w krótkich seriach, właśnie trafiły do punktów sprzedaży detalicznej w całej Polsce. To już drugi wspólny projekt tego typu Podola Wielkiego i AleBrowaru w tym roku.

Czytaj więcej

Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Warsztaty z alchemikiem

12 sierpnia o godz. 19:00 w Łodzi (Restauracja Festiwalowa Kokolobolo OFF, Piotrkowska) odbędzie się wyjątkowe spotkanie z historią alkoholu – od samego powstania po ostatnie dekady stosowania klasycznych metod produkcyjnych. Fascynujący warsztat o trunkach poprowadzi Michał Szymański – archeolog, badacz i odtwórca dawnych metod destylacji oraz potomek założyciela browaru w Sieradzu.

Czytaj więcej

Browar Nook Hop #1 Bierbrand

destylat powstał z trzech sztandarowych piw Browaru Nook: Odskocznia (pszeniczne z mango i brzoskwinią), Po Korkach (American Pale Ale) oraz Faza Wstępna (American India Pale Ale). Destylacja w Podolu Wielkim, właścicielem marki jest firma Kamron, która dystrybuuje piwa rzemieślnicze, alkohole mocne rzemieślnicze (Polskie oraz zagraniczne) oraz ma własną markę piwa pod nazwą Browar Nook.
Destylat o mocy 43% ma bardzo przyjemny, kwiatowy, chmielowy zapach, nuty brzoskwini, moreli, mandarynki, róże. Smak jest bardzo owocowy, masa moreli, nektarynki, mirabelki, słodka gruszka, słodkie jabłko. W finiszu masa jabłek, lekko nuta korzenna. Bardzo rześkie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można by to wziąć za destylat wieloowocowy.

BUH Okovita

destylat piwa BUH z Browaru Tenczynek robiony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Przyjemny, intensywny zapach chmielu, mineralność, polne kwiaty, czereśnie, mirabelki. W ustach lekka, bardzo mineralna, delikatnie słona, a jednocześnie owocowo słodka. Bardzo harmonijnie przechodzi w słony i trawiasty finisz, ziemistość, przypomina nieco tequilę.
27,5/27/27,5/8=90

Beer & Spirits

31 maja odbyła się degustacja piw z AleBrowaru w Lęborku i wydestylowanych z nich okowit w gorzelni Podole Wielkie. Przedestylowano trzy flagowe piwa: Crazy Mike typu IPA, Hard Bride typu American barley wine i Smoky Joe typu Imperial peated stout. Każde piwo w innym stylu warzenia, nachmielenia, z użyciem innych słodów i innych drożdży, a każdy destylat oddawał doskonale charakter smaku i aromatu piwa. O produkcji i o samej idei zamiany piwa w mocny alkohol opowiadali Michał Saks z AleBrowar i Michał Pasozta z Podola Wielkiego.

Czytaj więcej