Kolejny kraj walczy z mocnymi piwami

Holandia zdecydowała, że akcyza na piwo będzie liczona od zawartości czystego alkoholu, a nie jak do tej pory, od złożonego stopnia Plato, czyli tzw. brzeczki. W praktyce będzie to oznaczało, że piwa o wysokiej zawartości alkoholu zapłacą proporcjonalnie wyższy podatek, a słabsze niższy. Taki transparentny system obowiązuje w przypadku wyrobów spirytusowych. Zmianę pozytywnie opiniował holenderski Urząd Celny, który stwierdził, że badanie zawartości alkoholu w piwie jest prostsze, niż analiza stopnia Plato. Nowe przepisy weszły w życie stycznia 2022.

Czytaj więcej

Podole Wielki Porter Bałtycki 2020

461 butelek, piwo porter bałtycki pochodzi z Browaru Zamkowego w Cieszynie. Zapach słodki, delikatny, słodowy, karmelowy, bardzo delikatnie chmielowy, ziołowy, trawiasty. Smak słodki, owocowy, dużo słodkich jabłek, słodkie czereśnie, wiśnie w czekoladzie. Finisz mimo słodyczy jest rześki, nie jest zalepiający, a przyjemnie owocowy, nawet z nutką goryczki, jak z pestek jabłek. Rozgrzewa nutką delikatnie korzenną. Moc – 43%.

Heineken przejmuje Distell

Znana na rynku piwa firma Heineken kupiła 65% akcji południowoafrykańskiej grupy Distell. Wartość transakcji to 2,2 miliarda euro. Distell jest m.in. właścicielem szkockich destylarni whisky Bunnahabhain, Deanston i Tobermory. Ma też międzynarodową markę likieru Amarula, a także lokalne marki whisky Bains i Three Ships, wódkę Cruz i brandy Klipdrift.

Nowe piwowice z Pomorza

Zapraszamy 15 listopada na premierę nowych polskich okowit. Podole Wielkie i AleBrowar przedstawią trzy nowe destylaty piwne. Destylowano piwa uwarzone w stylach: IPA (Rowing Jack), Gose (Salty Barbara) i Hazy Juicy Double IPA (El Fruto). Trunki stworzono w limitowanych wersjach: Rowing Jack – 274 butelki, Salty Barbara – 325 butelek i El Fruto – 544 butelki. Spotkanie poprowadzą Michał Paszota i Michał Saks, twórcy piwa i destylatów. Każdy uczestnik degustacji otrzyma po butelce piw Rowing Jack i El Fruto (niestety Salty Barbara jest już niedostępna) oraz po 20 ml okowity. Degustacja odbędzie się online przez platformę Zoom oraz w salonie M&P Strzelecka 27. Koszt uczestnictwa – 70 zł (80 zł przy wysyłce przez Pocztex). Zapisy biuro@spirits.com.pl.

Podole Wielkie i AleBrowar wprowadzają nowe piwne okowity

El Fruto, Salty Barbara i Rowing Jack – to nazwy trzech nowych piwnych okowit powstałych dzięki kooperacji rzemieślniczej gorzelni Podole Wielkie i lęborskiego AleBrowaru. Alkohole powstały w wyniku destylacji pełnowartościowych piw o tych samych nazwach. Trunki, wytworzone w krótkich seriach, właśnie trafiły do punktów sprzedaży detalicznej w całej Polsce. To już drugi wspólny projekt tego typu Podola Wielkiego i AleBrowaru w tym roku.

Czytaj więcej

Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Warsztaty z alchemikiem

12 sierpnia o godz. 19:00 w Łodzi (Restauracja Festiwalowa Kokolobolo OFF, Piotrkowska) odbędzie się wyjątkowe spotkanie z historią alkoholu – od samego powstania po ostatnie dekady stosowania klasycznych metod produkcyjnych. Fascynujący warsztat o trunkach poprowadzi Michał Szymański – archeolog, badacz i odtwórca dawnych metod destylacji oraz potomek założyciela browaru w Sieradzu.

Czytaj więcej

Browar Nook Hop #1 Bierbrand

destylat powstał z trzech sztandarowych piw Browaru Nook: Odskocznia (pszeniczne z mango i brzoskwinią), Po Korkach (American Pale Ale) oraz Faza Wstępna (American India Pale Ale). Destylacja w Podolu Wielkim, właścicielem marki jest firma Kamron, która dystrybuuje piwa rzemieślnicze, alkohole mocne rzemieślnicze (Polskie oraz zagraniczne) oraz ma własną markę piwa pod nazwą Browar Nook.
Destylat o mocy 43% ma bardzo przyjemny, kwiatowy, chmielowy zapach, nuty brzoskwini, moreli, mandarynki, róże. Smak jest bardzo owocowy, masa moreli, nektarynki, mirabelki, słodka gruszka, słodkie jabłko. W finiszu masa jabłek, lekko nuta korzenna. Bardzo rześkie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można by to wziąć za destylat wieloowocowy.

BUH Okovita

destylat piwa BUH z Browaru Tenczynek robiony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Przyjemny, intensywny zapach chmielu, mineralność, polne kwiaty, czereśnie, mirabelki. W ustach lekka, bardzo mineralna, delikatnie słona, a jednocześnie owocowo słodka. Bardzo harmonijnie przechodzi w słony i trawiasty finisz, ziemistość, przypomina nieco tequilę.
27,5/27/27,5/8=90

Beer & Spirits

31 maja odbyła się degustacja piw z AleBrowaru w Lęborku i wydestylowanych z nich okowit w gorzelni Podole Wielkie. Przedestylowano trzy flagowe piwa: Crazy Mike typu IPA, Hard Bride typu American barley wine i Smoky Joe typu Imperial peated stout. Każde piwo w innym stylu warzenia, nachmielenia, z użyciem innych słodów i innych drożdży, a każdy destylat oddawał doskonale charakter smaku i aromatu piwa. O produkcji i o samej idei zamiany piwa w mocny alkohol opowiadali Michał Saks z AleBrowar i Michał Pasozta z Podola Wielkiego.

Czytaj więcej

Premiera bierbrandów w Podolu Wielkim

8 maja w gorzelni Podole Wielkie odbyła się uroczysta premiera trzech destylatów piwnych. To wspólne przedsięwzięcie dwóch leżących po sąsiedzku firm – gorzelni w Podolu oraz AleBrowaru w Lęborku. Za warzenie piwa odpowiadał Michał Saks, za destylację Michał Paszota. Do destylacji przeznaczono flagowe piwa AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride.

Czytaj więcej

Podole Wielkie & AleBrowar

Dwóch kraftowych producentów, dla których biznes oznacza ciągłe dążenie do najwyższej jakości. Michał Saks prowadzi AleBrowar, Michał Paszota destyluje w gorzelni Podole Wielkie. Obaj są z Pomorza. Efektem ich spotkania są trzy destylaty piwne, zrobione z flagowych piw AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride. Każdy beerbrand pachnie i smakuje świeżym piwem. Będzie okazja, żeby się o tym przekonać 31 maja, o godz. 19.30 podczas degustacji online. Każdy uczestnik otrzyma trzy próbki 20 ml destylatów z piw, a także trzy butelki piw, które zostały przedestylowane. Będzie to unikatowa okazja, aby porównać obydwa produkty, a o tym jak powstały osobiście opowiedzą ich twórcy – Michał Saks i Michał Paszota.
Degustacja odbędzie się poprzez platformę Zoom, koszt uczestnictwa – 60 zł. Liczba miejsc bardzo ograniczona.

Minister Destylat z Piwa

Browar Minister z Poznania, destylacja w Murowanej Goślinie, w zakładzie Ima. Przedestylowane zostało podwójnie chmielone piwo hazy american IPA. Zapach: chmiel, drożdże, siano, nuta krzemowa, metaliczna. Smak rześki, cytrusowy, lekkie, przyjemne, nieco maślane. Finisz przyjemny – słodkie, cierpkie i gorzkie jabłka, drożdżowa nuta. Moc – 40%.

Okowita BUH z suszem konopnym

Janusz Palikot, Kuba Wojewódzki, Tomasz Czechowski oraz Vortune Equity Group (VEG) powołują BUH Distillery sp. z o.o. i rozszerzają linię produktów pod marką BUH. Po sukcesie rynkowym piwa BUH niedługo rozpoczęta zostanie produkcja pierwszego w Polsce alkoholu wysokoprocentowego z wykorzystaniem suszu konopnego. W browarze Niechanowo, należącym do VEG, będzie powstawała okowita z linii BUH.

Czytaj więcej