Polskie sukcesy w Japonii

Podczas tegorocznego International Beer Cup 2019 odbywającego się w Japonii po raz pierwszy w historii tego konkursu, polski wytwórca piwa otrzymał złoty medal. Mistrzostwo świata w kategorii Wood and Barrel Aged Strong Beer w tym prestiżowym konkursie zdobył browar Infinitum Brewing, za swoje debiutanckie piwo American Barley Wine. Jest to pierwsze tak spektakularne piwo na polskim rynku, które oferowane jest przez rodzimy browar.

Spotkanie z Piotrem Wierzbickim

3 września w Salonie M&P Strzelecka odbyło się spotkanie z Piotrem „Pietią” Wierzbickim i jego książką „Podchmielona historia Warszawy”. Autor od 2011 roku pracuje jako przewodnik warszawski. Założył facebookowy profil „Warszawa Na Wyrywki”. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej”. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka.

Czytaj więcej

Spotkanie z Piotrem ‚Pietią’ Wierzbickim

Zapraszamy 3 września o godz. 19.00 na spotkanie z Piotrem Wierzbickim i jego książką „Podchmielona historia Warszawy”. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy”. Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.

Czytaj więcej

Ponad 2,5 mln zł dla Mazurskiej Manufaktury

16 lipca zakończył się proces weryfikacji wszystkich zainwestowanych środków w Mazurską Manufakturę. Firma pozyskała 1010 akcjonariuszy i kwotę 2538924,50 PLN. Z analiz wykonanych przez agencję marketingową która pomagała w czasie emisji wynika, że o Mazurskiej Manufakturze poprzez różne nośniki usłyszało prawie cztery miliony Polaków – to niesamowita liczba, biorąc pod uwagę jak mało znanym producentem byli przed rozpoczęciem emisji.

Czytaj więcej

Alkohol w piwie jest taki sam jak w wódce, czyli C2H5OH

Zamieszczamy oświadczenie branży spirytusowej, jakie Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Stowarzyszenie Polska Wódka wystosowały wobec bezpodstawnych oskarżeń kierowanych przez branżę piwowarską, mających na celu obronę preferencyjnych zasad opodatkowania piwa akcyzą. Sprawa wydaje się o tyleż istotna, że wszystkie badania dotyczące inicjacji alkoholowej młodzieży bardzo wyraźnie wskazują, że to piwo jest najbardziej niebezpiecznym alkoholem z punktu widzenia przeciwdziałania alkoholizmowi. Jednocześnie piwo jest najtańszym i najłatwiej dostępnym alkoholem. Poniżej tekst oświadczenia.

Czytaj więcej

Powrót Juranda

Mazurska Manufaktura Alkoholi, rodzinna firma z siedzibą w zabytkowym browarze w Szczytnie, rozpoczyna produkcję legendarnego piwa Jurand. To kolejna niespodzianka spółki, realizowana w ramach akcji crowdfundingowej, mającej na celu zebranie środków m.in. na zwiększenie skali produkcji i wprowadzenie na rynek wódek i nalewek kraftowych. Część dochodu ze sprzedaży Juranda zostanie przeznaczona na rewitalizację browaru.

Czytaj więcej

Dostawy alkoholi coraz bardziej zindywidualizowane

Według raportu Euromonitor International 2018 sprzedaż alkoholi mocnych w Polsce w 2017 roku wzrosła o 1 proc., osiągając wolumen 361 mln litrów. Prognozy wskazują utrzymanie tego poziomu wzrostu aż do 2022 roku. Natomiast raport zwraca uwagę na zmiany preferencji zakupowych poszczególnych produktów. Cena nie jest już najważniejszym czynnikiem, który wpływa na wybór asortymentu. W grupie mocnych trunków, coraz więcej Polaków dokonuje zakupu tych droższych np. whisky, a część z nich kupuje ten alkohol w ramach inwestycji, co wpływa na organizację i logistykę jego dostaw.

Czytaj więcej

Muzeum Piwa we Lwowie

Львиварня, czyli Muzeum Piwa we Lwowie, które miastu zafundował Carlsberg, właściciel miejskiego browaru. Pierwsza ekspozycja powstała w 2005 roku (290 lecie powstania browaru) i była dziełem pracowników. Obecnie kompleks jest po gruntownej rekonstrukcji i można go zaliczyć do najnowocześniejszych muzeów na Ukrainie. Zebrano tu eksponaty związane z lwowskim piwowarstwem, ale również z samym miastem i jego biesiadną historią. Szeroko została przedstawiona technologia produkcji. Zwiedzanie jest interaktywne, można niemalże stworzyć własne piwo, wsłuchać się w gwar lwowskiej ulicy, baciarskich melodii. Budynek jest trzykondygnacyjny. Na drugim piętrze stworzono przestrzeń kulturalną z salami wystawienniczymi i konferencyjnymi. Jest tu również obszerna sala degustacyjna. Za niewielką dopłatą do biletu można skosztować czterech piw: Lager (Lvivskie 1715), Unfiltered Lager (Biały Lew), Ale i Dark Lager (Ciemne Lwowskie).

Czytaj więcej

II edycja Wielkiej Uczty Warszawskiej

16-17 lutego Centrum Praskie Koneser (Warszawa, Plac Konesera 2) zaprasza na Wielką Ucztę Warszawską. Druga edycja wydarzenia ma być zimową biesiadą, która „rozgrzeje żołądki i zmysły”. Po raz kolejny uczetnicy zasiądą przy najdłuższym stole w mieście i spróbują dań z całego świata. Kuchnia: amerykańska, azjatycka, europejska w jednym miejscu. Do tego piwa z browarów Hoplala i Koreb, nalewki Staropolskie, wina hiszpańskie. Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji. W programie 70 gastronomów, targ spożywczy, warsztaty kulinarne, wykłady specjalistów, pokazy live-cooking znanych kucharzy, atrakcje dla dzieci oraz konkursy z nagrodami. Zapisy: http://wielkauczta.pl/projects/strefa-warsztatowa-polish-your-cooking. Czynne w godz. 12.-20:00.

Piwo sprzed 13 tys. lat

Od dawna trwają spory badaczy i archeologów, na temat tego, kiedy i z czego ludzie zaczęli wytwarzać alkohol. Zapewne pierwszy alkohol powstał przez przypadek, być może gdzieś jakieś owoce zmieszane z wodą deszczową poddały się działaniu dzikich drożdży i przefermentowały. Łatwość z jaką cukier zamienia się w alkohol sprawia, że początki napojów wyskokowych giną gdzieś w odmętach wieków. Archeolodzy wciąż jednak znajdują jakieś coraz starsze ślady świadomej działalności człowieka w tym zakresie.

Czytaj więcej

Piwo Hammurabiego

Piwo było prawdopodobnie znane już 12 tys. lat temu, powstało zapewne w wyniku przypadku, przez fermentację pozostawionego w żarnie ziarna, które namokło, a dzikie drożdże zrobiły swoje. Niektórzy naukowcy uważają, że odkrycie fermentacji ziarna przyczyniło się do tego, że nasz praprzodek porzucił koczowniczy tryb życia i łowiectwo na rzecz rolnictwa – potrzebował zboża do produkcji piwa. Teoria ta szczególnie popularna jest wśród naukowców bawarskich, którzy lansują „neolityczny oktoberfest” jako istotny impuls cywilizacyjny i początek osadnictwa.

Czytaj więcej

Podchmielona historia Warszawy

Piotr „Pietia” Wierzbicki znany jest jako animator kultury alternatywnej, kiedyś wydawca fanzina „QQRYQ”, właściciel wytwórni płytowej o tej samej nazwie, dziennikarz radiowy, di-dżej, ale też przewodnik warszawski, organizator niezliczonej liczby wycieczek pieszych i rowerowych po Warszawie. Część z nich poświęconych było miejscom związanym ze stołecznym piwowarstwem i taka – jak sądzę – była geneza tej książki.

Czytaj więcej

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Dzieje Piwowarstwa

Autor „Dziejów Piwowarstwa” inż. Marian Kiwerski (1884-1960) planował przed wojną opisać w trzech tomach całą historię złocistego napoju, poczynając od starożytności po czasu mu współczesne. Publikował swoje dzieło w odcinkach w tygodniku „Przemysł Piwowarski”, którego był redaktorem. W 1931 roku ukazał się także w formie książki tom pierwszy, obejmujący piwowarstwo od czasów starożytnego Babilonu i Egiptu, po historię piwowarstwa w krajach europejskich (ale bez Polski). W 1932 roku na łamach „Przemysłu Piwowarskiego” ukazywał się w odcinkach tom drugi, opisujący piwowarstwo w: Azji, Afryce, Amerykach i Australii. Niestety, wskutek kryzysu gospodarczego w kraju zaprzestano wydawać czasopismo i tom ten urywa się nagle, mniej więcej w 2/5 zakładanej treści przy opisie piwowarstwa w Chinach.

Czytaj więcej

Okowita, przepalanki, nalewki i miody pitne

Drugie wydanie książki Andrzeja Fiedoruka ukazuje się po siedmiu latach od pierwszej edycji, zostało nieznacznie zaktualizowane i poprawione. Na okładce w tytule do nalewek dołączyły miody pitne, które właśnie przeżywają renesans, poza tym zmieniono format, książka ma lżejszą okładkę i wstążkę-zakładkę. Kilkadziesiąt stron autor poświęcił metodom domowej produkcji alkoholu, a także historii wody życia. Reszta wypełniona jest przepisami na domowe nalewki, miody i inne precjoza – słodkie i gorzkie, mocne i lekkie, gęste i klarowne. Część książki zajmują też zebrane dawne przepisy ze starych polskich poradników.

Czytaj więcej

Destylarnia i browar Sünner

Destylarnia powstała w 1830, razem z browarem i jest ostatnią czynną gorzelnią w Kolonii. Teraz firmą zarządza szósta generacja rodziny Sünner. Na początku destylarnia była na prawym brzegu Renu. W 1858 roku przenieśli się w obecne miejsce, w dzielnicy Kalk. To zabytkowy kompleks, wcześniej w tym miejscu była kopalnia, ale okazało się, że teren jest zbyt podmokły i zaprzestano wydobycia węgla. W XIX wieku działał browar Sünnerów i jednocześnie wyszynk. W 1900 produkowali 70 tys. hektolitrów piwa, teraz mniej niż 40 tys. Z mocnych alkoholi produkowali w tamtych czasach korn i waholder. Wiele z używanych dziś maszyn, to zabytki techniki. Zachowała się m.in. stara maszyna parowa z 1890 roku. Aparaty odpędowe mają blisko sto lat. Pierwsza destylacja w kolumnie daje spirytus o mocy 85%, druga o mocy 96,5%. Jest też aparat do redestylacji ziół na gin i waholder. W piwnicach jest leżakownie, używają starych, ponad stuletnich beczek o pojemności 2-3 tys. l, w którym starzą waholder, korn oraz kamionkowych zbiorników na likiery.

Czytaj więcej

Piwna fuzja wszechczasów

Jak podaje portal Tvp.info za Bloomberg, belgijska korporacja Anheuser-Busch (AB) InBev ma zamiar kupić południowoafrykańską firmę SABMiller. Transakcja ma opiewać na 107 mld dolarów. Po połączeniu udział w światowym rynku giganta wyniesie jedną trzecią, a sam koncern wyceniany będzie na 275 mld dolarów. Anheuser-Busch (AB) InBev jest największą piwną firmą świata, zarządza takimi markami jak: Beck’s, Budweiser, Leffe, Stella Artois, Corona. Natomiast SABMiller jest właścicielem m.in. Kompanii Piwowarskiej (Tyskie i Lech), Żubr, Dębowe, Pilsner Urquell, Grolsch oraz Redd’s. 3% akcji firmy przejmowanej należy do spadkobierców Jana Kulczyka – córki i syna.

Czytaj więcej

Adrian Banachowicz: Domowe piwo

Świetny poradnik dla początkującego piwowara. Autor krok po kroku opisuje technikę wytwarzania piwa w domowych warunkach. Opisuje też dostępne w sklepach składniki i oprzyrządowanie. Przedstawia style piw, rodzaje słodów, chmielu i drożdży. Szczegółowo przedstawia trudny proces zacierania i fermentacji. Wreszcie zamieszcza receptury na rozmaite ciekawe piwa. Całość jest zrozumiała dla laika, prowadzi „krok po kroku”, a tekst uzupełniają liczne ilustracje.