Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Warsztaty z alchemikiem

12 sierpnia o godz. 19:00 w Łodzi (Restauracja Festiwalowa Kokolobolo OFF, Piotrkowska) odbędzie się wyjątkowe spotkanie z historią alkoholu – od samego powstania po ostatnie dekady stosowania klasycznych metod produkcyjnych. Fascynujący warsztat o trunkach poprowadzi Michał Szymański – archeolog, badacz i odtwórca dawnych metod destylacji oraz potomek założyciela browaru w Sieradzu.

Czytaj więcej

Browar Nook Hop #1 Bierbrand

destylat powstał z trzech sztandarowych piw Browaru Nook: Odskocznia (pszeniczne z mango i brzoskwinią), Po Korkach (American Pale Ale) oraz Faza Wstępna (American India Pale Ale). Destylacja w Podolu Wielkim, właścicielem marki jest firma Kamron, która dystrybuuje piwa rzemieślnicze, alkohole mocne rzemieślnicze (Polskie oraz zagraniczne) oraz ma własną markę piwa pod nazwą Browar Nook.
Destylat o mocy 43% ma bardzo przyjemny, kwiatowy, chmielowy zapach, nuty brzoskwini, moreli, mandarynki, róże. Smak jest bardzo owocowy, masa moreli, nektarynki, mirabelki, słodka gruszka, słodkie jabłko. W finiszu masa jabłek, lekko nuta korzenna. Bardzo rześkie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można by to wziąć za destylat wieloowocowy.

BUH Okovita

destylat piwa BUH z Browaru Tenczynek robiony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Przyjemny, intensywny zapach chmielu, mineralność, polne kwiaty, czereśnie, mirabelki. W ustach lekka, bardzo mineralna, delikatnie słona, a jednocześnie owocowo słodka. Bardzo harmonijnie przechodzi w słony i trawiasty finisz, ziemistość, przypomina nieco tequilę.
27,5/27/27,5/8=90

Beer & Spirits

31 maja odbyła się degustacja piw z AleBrowaru w Lęborku i wydestylowanych z nich okowit w gorzelni Podole Wielkie. Przedestylowano trzy flagowe piwa: Crazy Mike typu IPA, Hard Bride typu American barley wine i Smoky Joe typu Imperial peated stout. Każde piwo w innym stylu warzenia, nachmielenia, z użyciem innych słodów i innych drożdży, a każdy destylat oddawał doskonale charakter smaku i aromatu piwa. O produkcji i o samej idei zamiany piwa w mocny alkohol opowiadali Michał Saks z AleBrowar i Michał Pasozta z Podola Wielkiego.

Czytaj więcej

Premiera bierbrandów w Podolu Wielkim

8 maja w gorzelni Podole Wielkie odbyła się uroczysta premiera trzech destylatów piwnych. To wspólne przedsięwzięcie dwóch leżących po sąsiedzku firm – gorzelni w Podolu oraz AleBrowaru w Lęborku. Za warzenie piwa odpowiadał Michał Saks, za destylację Michał Paszota. Do destylacji przeznaczono flagowe piwa AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride.

Czytaj więcej

Podole Wielkie & AleBrowar

Dwóch kraftowych producentów, dla których biznes oznacza ciągłe dążenie do najwyższej jakości. Michał Saks prowadzi AleBrowar, Michał Paszota destyluje w gorzelni Podole Wielkie. Obaj są z Pomorza. Efektem ich spotkania są trzy destylaty piwne, zrobione z flagowych piw AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride. Każdy beerbrand pachnie i smakuje świeżym piwem. Będzie okazja, żeby się o tym przekonać 31 maja, o godz. 19.30 podczas degustacji online. Każdy uczestnik otrzyma trzy próbki 20 ml destylatów z piw, a także trzy butelki piw, które zostały przedestylowane. Będzie to unikatowa okazja, aby porównać obydwa produkty, a o tym jak powstały osobiście opowiedzą ich twórcy – Michał Saks i Michał Paszota.
Degustacja odbędzie się poprzez platformę Zoom, koszt uczestnictwa – 60 zł. Liczba miejsc bardzo ograniczona.

Okowita BUH z suszem konopnym

Janusz Palikot, Kuba Wojewódzki, Tomasz Czechowski oraz Vortune Equity Group (VEG) powołują BUH Distillery sp. z o.o. i rozszerzają linię produktów pod marką BUH. Po sukcesie rynkowym piwa BUH niedługo rozpoczęta zostanie produkcja pierwszego w Polsce alkoholu wysokoprocentowego z wykorzystaniem suszu konopnego. W browarze Niechanowo, należącym do VEG, będzie powstawała okowita z linii BUH.

Czytaj więcej

Baltic Jack Porter Bierbrand Aged 3 Years

destylat z piwa Porter Bałtycki leżakowanego przez trzy lata w beczkach po Jacku Daniel’sie, z dodatkiem suski sechlońskiej, która daje nieco dymny aromat. Piwo uwarzył Browar Dukla i dla Browaru Dukla okowitę przygotowała Podkarpacka Destylarnia Okowity. Wspaniały aromat słodu, ciemnego piwa, chmielu. Smak słodko-ostry, dużo soczystych jabłek w ustach, leciutka nutka pieprzu, ale i równoważąca słodycz moreli i śliwki, są też nuty leśne oraz nuty dymne. W finiszu są szyszki chmielu, jest igliwie, jałowiec, tuja, jest też goryczka chmielu, jest nutka dymna, wędzona. A potem rozlewa się słodycz gruszki Williams i dojrzałych jabłek. I jeszcze kwiaty polne – finisz bardzo długi i wciąż się rozwijający. Pięknie zrobiona piwowica. Moc – 45%.

Wielki Festiwal Trunków w Gdańsku

W dniach 21-22 marca na Placu Zebrań Ludowych w Gdańsku odbędzie się Wielki Festiwal Trunków. Przez dwa dni pełnoletni mieszkańcy Trójmiasta będą mogli w jednym miejscu skosztować różnorodnych smaków szerokiego asortymentu trunków rzemieślniczych. Czekać będzie ogromny wybór kraftowych browarów, regionalnych winnic oraz orzeźwiających cydrów.

Czytaj więcej

Okowita i piwa bezalkoholowe z Tenczynka

4 marca w barze The Taps w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Janusza Palikota. Były poseł przedstawił swój nowy projekt – spółkę Tenczynek Bezalkoholowe S.A. Tego samego dnia na Crowday.pl ruszyła akcja crowfundingowa, której celem jest zebranie 4,17 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na zakup wyposażenia do Browaru Tenczynek: 1,9 mln zł na aparat do dealkoholizacji, 750 tys. zł na wirówkę do piwa, 140 tys. zł na aromatyzator, 130 tys. zł na karbonizator, 900 tys. zł na stację uzdatniania wody, a reszta na marketing.

Czytaj więcej

Picie zaczynamy od piwa

Z najnowszych badań Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych IBRiS wynika, że w Polsce mamy do czynienia z niską świadomością społeczną na temat alkoholu. „Wiedza Polaków na temat zawartości czystego alkoholu jest bardzo ograniczona. Cydr, piwo i wino musujące nie kojarzą się Polakom jednoznacznie z alkoholem, a przecież zawierają ten sam etanol co alkohole mocne. To znajduje odzwierciedlenie we wskazaniach dotyczących inicjacji alkoholowej. Prawie 80 proc. badanych wskazało na piwo i wino, jako na pierwsze napoje alkoholowe, po które sięgnęli. Z sondażu jasno wynika – w piwie, winie i cydrze zaniżamy ilość czystego alkoholu, a nie zdajemy sobie sprawy, że kieliszek wódki, lampka wina czy szklanka piwa zawierają dokładnie tyle samo czystego alkoholu. Badania pokazują, że potrzebne są zatem zdecydowane działania na rzecz zwiększenia świadomości społeczeństwa” – powiedział prezes IBRiS Marcin Duma.

Czytaj więcej

Jameson i piwa rzemieślnicze

Whiskey Jameson Caskmates IPA oraz Stout Edition obecne będą na dwóch wydarzeniach, gdzie nie zabraknie także wielu rodzajów piwa rzemieślniczego. Na gości będzie czekać specjalna strefa Jameson pełna atrakcji oraz możliwość posmakowania Caskmatesów z piwami. Pierwsza z imprez, to Poznańskie Targi Piwne (15-16 listopada), druga to Lubelskie Targi Piw rzemieślniczych (29 listopada-1 grudnia). Jameson Caskmates został poddany procesowi dodatkowego dojrzewania (tzw. cask finish) w beczkach, w których dojrzewało piwo typu stout i IPA.

Polskie sukcesy w Japonii

Podczas tegorocznego International Beer Cup 2019 odbywającego się w Japonii po raz pierwszy w historii tego konkursu, polski wytwórca piwa otrzymał złoty medal. Mistrzostwo świata w kategorii Wood and Barrel Aged Strong Beer w tym prestiżowym konkursie zdobył browar Infinitum Brewing, za swoje debiutanckie piwo American Barley Wine. Jest to pierwsze tak spektakularne piwo na polskim rynku, które oferowane jest przez rodzimy browar.