Regionalny Johnnie Walker

Diageo przygotowało niezwykła serię swojego dwunastoletniego Johnnie Walker Black, cztery różne butelki pokażą cztery różne regiony produkcji whisky: Highlands, Lowlands, Islay i Speyside. Edycja będzie limitowana, oferowana w kanale travel retail. Na każdą butelkę (poza Lowlands) złożą się wyłącznie mieszanki whisky single malt. W przypadku Johnnie Walker Black Label Highlands Origin to głównie destylarnie Clynelish i Teaninich, Islay Origin to Lagavulin i Caol Ila, Speyside Origin to Cardhu i Glendullan. Lowlands Origin jako jedyna jest blendem single malt i single grain z Glenkinchie i Cameronbridge. Każda butelka w sklepach wolnocłowych ma kosztować 46 USD.

Crown Royal z francuskiego dębu

Kanadyjska whisky z beczek pochodzących z Wogezów, to nowa oferta należącej do Diageo marki Crown Royal. Butelkowana z klasyczną mocą 40%, o aromatach wanilii, karmelu i owoców. Nie podano jaki jest wiek najmłodszego destylatu w kupażu, za to wiadomo, że drewno dębu było sezonowane przez dwa lata, zanim zrobiono z niego beczki. Wypuszczona w serii Crown Royal Noble Collection.

Degustacja whisky z Pernod Ricard

Degustacja odbędzie się 21 czerwca, pojawią się takie trunki jak: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 15YO Glentaucher, Chivas Regal Extra, Chivas Regal XV, Glenlivet 12YO. Każdy uczestnik otrzyma prezent miniaturka whisky Chivas Regal Estra. Bilet: 50 zł – kwota uprawnia do 10% rabatu w dniu degustacji na produkty Pernod Ricard. Liczba miejsc ograniczona. Godz. 18.30. Miejsce: Fire & Ice Alkohole Świata w Raculi.

Sapporo Whisky

tania japońska whisky blendowana, pochodząca z Sapporo Shusei Distillery, z Hokkaido, znanej głównie z sake i shochu. Aromat przypomina archiwum akt zapomnianych – kurz. Gdzieś tam w tle lekko maliny, wiśnie, czerwone jabłka, ale blado. W smaku butterscotch i kurz, straszne. Krówki w spirytusie w finiszu. Moc – 40%.

Pieśń lodu i ognia

We współpracy z HBO i w nawiązaniu do tytułu cyklu powieściowego George’a Martina, na podstawie którego powstał serial „Gra o tron”, Diageo wypuściło dwie limitowane edycje Johnniego Walkera – A Song of Ice i A Song of Fire. Białą butelkę „lodu” zdobi rysunek Wilkora Starków, a na purpurowo-czerwonej butelce „ognia” znalazł się smok Targarienów.

Czytaj więcej

Quiet Man z niespodzianką

3 czerwca odbyło się spotkanie z irlandzką whiskey The Quiet Man w koktajl barze Kita Koguta. Prowadzący, Bogusław Pawlak, wyłączny dystrybutor marki i właściciel specjalistycznego sklepu z alkoholami Świat Whisky, bardzo ciekawie opowiadał o historii irlandzkiej whiskey, wplatając anegdoty. – Szkoci od dawna kłócą się z Irlandczykami, kto wynalazł whisky, zapominając, że wodę życia wynaleźli Arabowie. Na temat sztuki degustacji whisky, Bogusław Pawlak mówił: – Trunek trzeba trzymać na języku tyle sekund, ile ma on lat.

Czytaj więcej

J&B 15YO

edycja obecnie robiona dla Diageo Portugal, tylko na portugalski rynek. Aromat słodki – słód, miód, brzoskwinie, jabłka. W smaku lekkie, słodkie, słodowe jak piwo, nuta chmielu, goryczki. Finisz lekki – brzoskwinie, morele, jabłka. Moc – 40%.

Nowa whisky w Glen Moray

Destylarnia Glen Moray ze Speyside poszerzyła portfolio o whisky Glen Moray Cabernet Cask Finish. Whisky bez podania wieku, finiszowana przez kilka miesięcy w beczkach po winie cabernet sauvignon. Wcześniej leżakowała w beczkach po bourbonie. Whisky znajdzie się w stałej ofercie, dołączając do pięciu wcześniejszych, tworzących linię Glen Moray Classic Collection. To nie koniec nowości, bowiem grupa La Martiniquaise, właściciel Glen Moray, wprowadza także nową wersję swojej blendowanej szkockiej – Sir Edward’s 12YO. Polskim dystrybutorem marek z grupy La Martiniquaise jest Pinot.

House of Hazelwood

nowa kolekcja trzech szkockiej whisky mieszanej William Grant & Sons, zestawiana głównie z single malt Kininvie i single grain Girvan. Nalewana do karafek, które mają nawiązywać do lat 20. i paryskiego art déco. Na rynku od 2016 roku, nazwa House of Hazelwood nawiązuje do rodzinnej posiadłości, pałacyku, w którym mieszkała wnuczka Wilkliama Granta, Janet Sheed Roberts, zmarła w 2012 roku w wieku 110 lat. Wcześniej William Grant & Sons dwukrotnie wypusczał w limitowanych ilościach whisky Hazelwood – dla uczczenia setnych i sto dziesiątych urodzin pani Roberts. Najmłodsza w kolekcji House of Hazelwood 18YO ma delikatny aromat cytrusów, głównie kandyzowana skórka cytryny, wanilia, słód. W smaku i finiszu tarta cytrynowa. House of Hazelwood 21YO w aromacie ma silne akcenty orzecha laskowego, tarta cytrynowa, trawa cytrynowa, bergamotka, wanilia, toffi, rodzynki. Smak to rodzynki, suszone morele. Finisz lekki, suszone kwiaty, morele. I House of Hazelwood 25YO ma aromaty pigwy, kwiatów, kandyzowanej cytryny, kandyzowanych skórek mandarynki, wanilia, kukurydza. Smak lekki, rześki, ze słodyczą toffi. Kandyzowany grejpfrut i cytryna w finiszu. Wszystkie butelkowane z mocą 40%.

Czytaj więcej

Innowacyjny Dewar’s

Należąca do Bacardi marka blendowanej whisky Dewar’s wprowadziła niezwykła serię dedykowaną do sklepów wolnocłowych – Dewar’s Double Double. To trzy nowocześnie opakowane whisky, oferowane w nietypowych dla szkockiej pojemnościach 0,5 l, w wieku: 21-, 27- i 32-lata. Producent informuje o czterostopniowym procesie maturacji tych whisky. Na czym to polega? Wyjaśnia Stephanie Macleod, master blender marki Dewar’s. Pierwszy etap to klasyczne leżakowanie każdej z wykorzystanych whisky, tak słodowych, jak i zbożowych. Drugi etap, to połączenie osobno whisky słodowych i osobno zbożowych i ich dalsza maturacja w dużych beczkach. Następnie połączono destylaty single malt i single grain, ponownie wlano taką mieszankę do beczek i wysłano do magazynu, żeby dalej odpoczywały. Na tym jednak nie koniec, gdyż zawartość tamtych beczek przelano jeszcze do trzech różnych rodzajów innych beczek, wszystkich po sherry. Oczywiście ten proces był przeprowadzany osobno dla whisky w adekwatnym wieku. I tak edycja 21YO finiszowała w beczkach po sherry oloroso, 27YO w beczkach po sherry palo cortado, zaś 32YO po sherry pedro ximénez. Wszystkie beczki trafiły do półlitrowych butelek z mocą 46%. Ceny edycji to kolejno: 90, 160 i 250 dolarów za butelkę.

Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Whiskey Proper No. Twelve dostępna w ofercie Świat Whisky w Poznaniu

Długo wyczekiwana i poszukiwana przez wielu irlandzka whiskey Proper No. Twelve jest już do nabycia w sklepie internetowym i stacjonarnym Świat Whisky – Poznań. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na swiat-whisky.sklep.pl/blended-whiskey-irlandzka/3137-proper-no-twelve-irish-whiskey-40-07l.html oraz do sklepu stacjonarnego przy ul. Rakoniewickiej 10 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Highlander

whisky mieszana. W przypadku najbardziej popularnej wersji Highlander 3YO zestawiana w Kaliszu przez AWW z destylatów „europejskich”. Słodki aromat wanilii, toffi, mlecznej czekolady i kukurydzy. W ustach prażone ziarno, słód i drożdże. W 2018 roku zostały wprowadzone wersje limitowane, które trafiły do dystrybucji sieci Eurocash. Są to whisky szkockie zestawiane w Loch Lomond specjalnie na rynek Polski dla AWW. Highlander 5YO to aromat ciepły, wyraźnie słodowy aż w kierunku ciemnego piwa, trochę miodu, propolisu, jabłek, drożdży, dopalająca się szczapa drewna. W smaku – słód, miód, wędzone śliwki, delikatnie w tle tropikalne owoce (liczi, ananas). Finisz krótki, tu jeszcze więcej ananasa, melon, zielone banany, poza tym – renklody oraz skórzastość i torf na języku. W stosunku do wieku i ceny – świetna whisky, wyraźnie z dużym udziałem single malts. Highlander 7YO to zupełnie inna whisky, ma aromat mocno septyczny – jodyna, eter i czereśnie. Do tego: wino miodowe, mokre liście, kora, ale też zdecydowanie bardziej przyjemne tony – maliny, poziomki, soczyste wiśnie. Smak przyjemny, jest delikatna owocowa słodycz – głównie jabłka i gruszki, ale też melona, do tego nutka dymno-kwiatowa – dym nad wrzosowiskiem. Finisz rozgrzewający – cynamon i cierpki – wiśnie, a poza tym dużo piwnego słodu, a nawet odrobina chmielu. Wszystkie whisky Highlander butelkowane są z mocą 40%.

Czytaj więcej