Trzy nowe edycje Blender’s Batch od Johnnie Walkera

W serii ukazały się: Johnnie Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish, Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend i Johnnie Walker Blenders’ Batch Espresso Roast. Pierwszy jest blendem złożonym z dziesięcioletnich whisky ze Speyside i Lowlands. Finiszowany w beczkach po karaibskim rumie. Moc 40,8%. Drugi to mieszanka co najmniej dzięsięcioletnich destylatów z destylarni Cameronbridge i Clynelish. Moc 40%. Trzeci, jak rekomenduje producent, jest gładki, bogaty z nutami kawy i ciemnej czekolady, a wykorzystano tu jęczmień prażony „mocniej niż kiedykolwiek wcześniej”. Moc 43,2%. Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend pojawi się na rynku w wybranych krajach we wrześniu, dwa pozostałe będą dostępne od października na całym świecie.

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Lochlan

marka blendowanej whisky, która powstaje w firmie Whyte & Mackay specjalnie dla sieci marketów Tesco. Skomponowana głównie z destylatów z Highland i Speyside. W nosie: miód, korzeń pietruszki, koper i anyż. W smaku głównie ziarno, popcorn, trochę kawy z mlekiem. Lepszy aromat niż smak. Początkowo oferowana była jako whisky Lochlan 8YO, potem jednak oznaczenie wieku zniknęło z etykiety. Moc – 40%.

Ballantine’s w Karczmie Soplicowo

21 sierpnia odbędzie się degustacja Ballantine’s Finnest, Ballantine’s Hard Fired, Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 12YO Blended Malt, Ballantine’s 17YO. Prowadzącymi będą Gregor Stirling Ballantine’s Ambassadors Poland i Adam Kucharuk – redaktor bloga branżowego Szach Malt. Miejsce: ul. Górczewska 124, Warszawa. Godz. 19-22.00. Bilet: 50 zł. W cenie biletu również kawa, herbata, woda, przekąski.

Nowy Johnnie Walker Blenders’ Batch

Trunek Johnnie Walker Blenders’ Batch Bourbon Cask & Rye Finish stworzony został z wykorzystaniem 200 próbek whisky. Efekt końcowy pochodzi z czterech destylarni m.in. z Dufftown i zamkniętej Port Dundas. Blend leżakował w beczkach po bourbonie, ostatnie sześć miesięcy w beczce po rye whiskey. Ta limitowana edycja jest drugą whisky w serii Johnnie Walker Blenders’ Batch. Jak rekomenduje producent, destylat jest intensywnie słodki, miodowy, gładki, bogaty, z nutami wanilii i pikantności. Dostępny w litrowej butelce.

Irlandzka degustacja w Bydgoszczy

28 kwietnia w wygodnych fotelach w sali Za kominem (Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz) rozsiedli się licznie przybyli goście na degustację sześciu irlandzkich whiskey oraz new make spirit, pochodzących z różnych destylarni. Organizatorem imprezy była Galeria Whisky. Spotkanie poprowadził redaktor naczelny „Aqua Vitae”, Łukasz Gołębiewski, który przedstawił Zieloną Wyspę wraz z jej skarbem, jakim niewątpliwie jest whiskey. Opowieści towarzyszył pokaz slajdów – zdjęcia z podróży po Irlandii i tekst autorstwa prowadzącego, a sama degustacja przedłużyła się do północy. Uczestnicy bardzo aktywnie brali udział w wydarzeniu, zadając pytania i dzieląc się własnymi doznaniami dotyczącymi prezentowanych trunków. Tradycyjnie na uczestników spotkania czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden.

Czytaj więcej

Three Oaks

blendowana whisky, destylowana w Straszynie z polskiego słodu, starzona 3-8 lat w beczkach z polskiego dębu. Firma Komers International wprowadziła markę na rynek w kwietniu 2017 roku. Aromat słodki – mleczna czekolada. W ustach czuć zioła, pieprz, ale i dużo miodu i propolisu. Dobrze pasuje do profilu firmy znanej z produkcji likieru Goldwasser. Moc – 40%.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Baczewski Whisky

Whisky zestawiona specjalnie na polski rynek. Butelkowana z mocą 43%, taką samą, jaką miała oryginalna whisky produkowana przed wojną w zakładach Baczewskiego we Lwowie. Czy smakuje tak samo? Tego nikt nie wie. Starzona w małych beczkach z amerykańskiego dębu. W aromacie czuć przede wszystkim toffi i białą czekoladę, bita śmietana, porzeczki. Słodko, deserowo, ciasto francuskie przekładane śmietankowym kremem, do tego trochę surowego drewna z tartaku. Orzeźwiająca. W ustach – prażone ziarno, drożdżówka oraz strucla serowa z kruszonką, budyń śmietankowy, do tego wypalone klepki drewna, prażona kukurydza. W finiszu mleczna czekolada i toffi. Bardzo gładka whisky.

Whisky Baczewski już w sprzedaży

W sklepach Centrum Wina w całym kraju pojawiła się pierwsza partia whisky Baczewski. Na początek do sprzedaży trafiło 6000 butelek o pojemności 0,7 l. Whisky ma 43%, tyle samo, ile miała przedwojenna lwowska whisky Baczewskiego. Butelkowana w Austrii, ale zestawiona specjalnie na polski rynek, z wyłączną dystrybucja dla Ambra S.A. Jest to mieszanka whisky słodowych i zbożowych, które leżakowały w małych beczkach z amerykańskiego dębu. Cena – 82 zł. Zamówienia: bok@centrumwina.com.pl.

John Walker & Sons Private Collection – edycja 2017

Jest to czwarta edycja z linii zwanej Mastery of Oak, którą stworzyli master blender Jim Beveridge i blender Aimée Gibson. Whisky jest kombinacją trzech unikatowych blendów. Pierwsza jest mieszanką whisky słodowych i zbożowych, leżakowanych w beczkach z amerykańskiego dębu. Druga zawiera trunki z Highland i Speyside, które maturowano głównie w beczkach z amerykańskiego dębu, ale też miały tu swój udział beczki z europejskiego dębu. Trzeci blend, to eksperymentalne whisky słodowe i zbożowe, głównie leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia. Trunek spoczywa w szklanej karafce ozdobionej pierścieniami dębu, zapakowany został w drewniane pudełko. Wypuszczono 5588 butelek w cenie 550 funtów każda.

Oldmoor

szkocka blendowana whisky, zestawiana przez MacKay & McDavitt Co. W aromacie: wiśnie, czereśnie, jagody. W ustach: kawa i landrynki. Bardziej przypomina tanie brandy niż whisky. Oferowana w różnych latach w wersjach: Oldmoor Fine O&M, Oldmoor De Luxe, Oldmoor Major, Oldmoor 5YO i Oldmoor 12YO. Pod tą samą marką produkowany jest także gin.

Whisky Days

Pierwsza zimowa edycja festiwalu whisky – Whisky Days Winter Edition odbędzie się w Zakopanem w dniach 17-18 lutego. Przewidziano szeroki wybór bursztynowego trunku, liczne Master Classy. Nie zabraknie szampana i koktajli na bazie whisky, a wszystko przy dźwiękach muzyki.
Serwowane będą specjalne dania, przygotowane przez restaurację Halka. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędzie się after party w Le Scandale Club & Bar. Bilety (sprzedaż już ruszyła) w cenie: jednodniowy 39 zł , 99 zł za bilet VIP. W dniach imprezy odpowiednio 49 zł i 129 zł. Miejsce: Aries Hotel & Spa, ul. Mariusza Zaruskiego 5, Zakopane. Godz. 16.00.

Czytaj więcej