Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Whiskey Proper No. Twelve dostępna w ofercie Świat Whisky w Poznaniu

Długo wyczekiwana i poszukiwana przez wielu irlandzka whiskey Proper No. Twelve jest już do nabycia w sklepie internetowym i stacjonarnym Świat Whisky – Poznań. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na swiat-whisky.sklep.pl/blended-whiskey-irlandzka/3137-proper-no-twelve-irish-whiskey-40-07l.html oraz do sklepu stacjonarnego przy ul. Rakoniewickiej 10 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Highlander

whisky mieszana. W przypadku najbardziej popularnej wersji Highlander 3YO zestawiana w Kaliszu przez AWW z destylatów „europejskich”. Słodki aromat wanilii, toffi, mlecznej czekolady i kukurydzy. W ustach prażone ziarno, słód i drożdże. W 2018 roku zostały wprowadzone wersje limitowane, które trafiły do dystrybucji sieci Eurocash. Są to whisky szkockie zestawiane w Loch Lomond specjalnie na rynek Polski dla AWW. Highlander 5YO to aromat ciepły, wyraźnie słodowy aż w kierunku ciemnego piwa, trochę miodu, propolisu, jabłek, drożdży, dopalająca się szczapa drewna. W smaku – słód, miód, wędzone śliwki, delikatnie w tle tropikalne owoce (liczi, ananas). Finisz krótki, tu jeszcze więcej ananasa, melon, zielone banany, poza tym – renklody oraz skórzastość i torf na języku. W stosunku do wieku i ceny – świetna whisky, wyraźnie z dużym udziałem single malts. Highlander 7YO to zupełnie inna whisky, ma aromat mocno septyczny – jodyna, eter i czereśnie. Do tego: wino miodowe, mokre liście, kora, ale też zdecydowanie bardziej przyjemne tony – maliny, poziomki, soczyste wiśnie. Smak przyjemny, jest delikatna owocowa słodycz – głównie jabłka i gruszki, ale też melona, do tego nutka dymno-kwiatowa – dym nad wrzosowiskiem. Finisz rozgrzewający – cynamon i cierpki – wiśnie, a poza tym dużo piwnego słodu, a nawet odrobina chmielu. Wszystkie whisky Highlander butelkowane są z mocą 40%.

Czytaj więcej

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Ainslie & Heilbron

W 1868 roku w Leith James Ainslie założył sklep z winami i mocnymi alkoholami. Odniósł tak wielki sukces, że już w 1898 roku mógł kupić destylarnię Clynelish (tzw. Old Clynelish, które potem nazwano Brora dla odróżnienia od nowej destylarni Clynelish obok), zmodernizować ją i rozbudować. Nie trwało to długo, gdyż w 1912 roku – by ratować się przed bankructwem – musiał sprzedać destylarnię. Wówczas skoncentrował się na produkcji whisky blendowanych. W 1913 roku doszło do połączenia kilku niezależnych blenderów z Leith – James Ainslie & Co., Walter Baillie & Sons, Robertson Brothers i John Gillon & Co. Razem powołali spółkę Ainslie, Baillie & Co., która radziła sobie na rynku do 1921 roku. Jej majątek przejął James Calder, który kierował inną firmą z biznesu blended whisky – Alexander & Macdonald. Doprowadził do połączenia z jeszcze jednym blenderem z długimi tradycjami, firmą David Heilbron Ltd oraz z właścicielem destylarni Argyll w Campbeltown, czyli firmą Colville Greenlees & Co. Tak powstała Ainslie & Heilbron Distillers Ltd. W 1925 roku weszła w skład holdingu Distillers Company Ltd. (DCL).

Czytaj więcej

White Walker

była kiedyś whisky Johnnie Walker White, ale ta edycja nie ma wiele wspólnego z historią najsłynniejszego szkockiego blendu. White Walker by Johnnie Walker to ukłon w kierunku fanów serialu „Gra o tron”. Piękna butelka z ilustracją nawiązującą do serialu to efekt współpracy ze stacją HBO. Podobno należy ja włożyć do zamrażalnika, wtedy whisky lepiej smakuje, a na szkle pojawia się dodatkowa grafika. Flasza jest ciężka i bardzo ładna. Aromat whisky słodki, słodowy z nutami wanilii, mlecznej czekolady. Smak słodowy, z nutą kukurydzianą jak w bourbonie, jabłka, morele. Finisz słodki, również wyczuwalna kukurydza, poza tym cynamon i wanilia. Moc – 41,7%.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Gold Ben

szkocki blend, zestawiony z trzyletnich destylatów Loch Lomond dla AWW, mieszanka beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie: zioła, świeże drewno, wanilia. Smak lekko pikantny – pieprz, imbir, cynamon, nadal bardzo dużo drewna i masło orzechowe. Finisz to ziele angielskie i cynamon. Moc – 40%.

William Grigor & Son

W 1846 roku William Grigor otworzył w Inverness sklep kolonialny. Wkrótce firma zaczęła zestawiać własne whisky, przedstawiając się jako: „Scotch Whisky Merchants, Blenders, Exporters, Agents, Wine Merchants and Bonded Warehouse Proprietors”. Wkrótce przejęła też kilku innych blenderów, takich jak: Ross & Cameron Merchant and Blenders (na rynku od 1800 roku), The Inverness Bonding Co Ltd (od 1921 roku), Alex MacKenzie & Co Whisky Merchants (od 1820 roku), William Davidson & Co (od 1856 roku). W 1950 roku przejęli destylarnię Bowmore na Islay. Niestety, w 1963 roku firma zbankrutowała. Produkowali blendy Rob Roy i Glendrostan. Reklamowali się hasłem „Grigor for Vigor”.

Francuzi kupują Cutty Sark

Grupa La Martiniquaise kupiła od Edrington blendowaną whisky Cutty Sark. Fracuzi są m.in. właścicielami destylarni Glen Moray w Speyside oraz szkockich blendów: Label 5 i Sir Edward’s, a także m.in.: brandy Bardinet, wódki Poliakov, rumów Negrita czy Saint James. Cutty Sark to whisky numer jeden w: Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Blend powstał w 1923 roku. Edrington było właścicielem tej marki od 2010 roku.

Anderson & Shaw Ltd

W XIX wieku znany blender whisky z Glasgow. Firma Anderson & Shaw powstała w 1869 roku, założyli ją panowie Alexander Dewar Anderson i Gavin Shaw. Wielki sukces odniosła w 1884 roku ich blendowana whisky The Challenge Old Highland, zdobywając jedyny złoty medal dla whisky na targach London International Exhibition. Zestawiana była z whisky w wieku 5-10 lat, leżakujących w dużym stopniu w beczkach po sherry. Nie tylko dostała medal, ale też sporo o niej pisano, w rezultacie czego stała się produktem eksportowym.

Czytaj więcej

William Sanderson

Jeden z pionierów szkockiej blendowanej whisky. Według oficjalnego dokumentu, wydanego w 1901 roku przez księcia Kornwalii i York, Jerzego Alberta (od 1910 roku króla Anglii, znanego jako Jerzy V), założona w 1846 roku firma Robertson, Sanderson & Co., jako pierwsza w Zjednoczonym Królestwie oficjalnie przedstawiła blendowaną whisky („The government first sanctioned blending in bond, this firm was the first in the Kingdom to take adventage of it”).

Czytaj więcej

Pięćdziesięcioletni Johnnie Walker

Pierwszy raz w historii marki na rynku pojawił się Johnnie Walker 50YO. Jest to zaledwie sto butelek, w cenie 25 tys. funtów każda, o mocy 43,3%. Zestawiony z whisky z destylarni, które istniały już w czasach, kiedy żył John Walker (1805-1857). Są tu takie unikaty jak whisky single malt: Glen Albyn i Glenury Royal oraz single grain: Caledonian, Cambus i Port Dundas. Trzecia wykorzystana whisky single malt pochodzi z jedynej destylarni wciąż działającej, czyli Blair Athol. Blend był zestawiany w trzech rodzajach beczek, mariaż nastąpił w beczkach ponad stuletnich. Podobno decyzja o wypuszczeniu whisky Johnnie Walker zapadła już dwadzieścia lat temu i do tej pory whisky z wybranych beczek czekały na swoją dojrzałość.

Czytaj więcej

Jimsher

pierwsza gruzińska whisky. Jej twórcą jest Jimsher Chkhaidze – kompozytor, muzyk i współwłaściciel winnic, winiarni oraz destylarni Askaneli Brothers. Jest to blend whisky ze Szkocji i wydestylowanej w Gruzji mieszanki whisky z żyta i słodowanego jęczmień. Sami słodują jęczmień (także na piwo), używają drożdży gorzelniczych. Destylują w tych samych aparatach co brandy, ale budują osobną destylarnię dla whisky. Marka zadebiutowała jako trzy czteroletnie whisky butelkowane z mocą 40%, starzone w gruzińskich beczkach – po własnych winach saperavi i tsinandali oraz własnej brandy Askaneli Brothers. W planach jest whisky z własnego słodu, który był suszony dymem z liści winogron. Jimsher Tsinandali Cask ma przyjemny słodowy zapach, sporo ziarna, jabłek, ananasa i melona. W smaku nieco cierpka i ziarnista zarazem. Finisz krótki, winogronowy. Jimsher Saperavi Cask ma aromat piwniczny, grzybowy, do tego wiśnie, maliny. Smak też nieco pleśniowy i grzybowy. Finisz winny, cierpki. I Jimsher Georgian Brandy Cask – sporo winogron w aromacie, trochę wanilii. Dużo wanilii i ziarna w smaku. Finisz ziarnisty i krótki.

Czytaj więcej

Blend od Baxters

Baxters to obecnie bardzo popularny w Szkocji producent delikatesowej żywności. Mają wielkie zakłady w Fochabers, zatrudniają ok. 80 osób. Firmę założył w 1868 roku George Baxter i wciąż pozostaje ona w rękach rodziny. Za pożyczone pieniądze młody George Baxter założył w Fochabers sklepik kolonialny, takie współczesne delikatesy. Fabryka wyrobów spożywczych, ulokowana nad rzeką Spey, powstała w 1916 roku już za sprawą następcy w rodzinie – Williama Baxtera. Produkowali (i produkują do dziś): pikle, syropy, marmolady, ciasteczka, suszone owoce, czipsy, mydło i powidło. Przez wiele lat blendowali także własne whisky – początkowo w dzbanach, potem butelkowaną pod marką Tulchan (od znanej szkockiej rezydencji łowieckiej). Butelkowali też dla swoich klientów whisky single malt – Glen Grant, Strathisla czy Glenlivet. Obecnie nie mają w ofercie własnej whisky, choć w Fochabers przy zakładzie Baxters jest bogato zaopatrzony sklep z alkoholami.

Czytaj więcej