Dewar’s 8 YO Caribbean Smooth

kupaż ok. 40 różnych whisky z beczek po bourbonie, ośmioletnich i starszych, finiszowany przez pół roku w beczkach po karaibskich rumach. Aromat brzoskwini, moreli, pomarańczy, sody, lekka nuta maślana, sherry, pomarańcze i nuty mineralne, ananas. W smaku mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, miód, zioła, budyń waniliowy, crème brûlée. W finiszu ciasto drożdżowe z pomarańczą, rodzynki, lukrecja, marcepan, mleczna czekolada, delikatnie sól. Moc – 40%.

Limitowana edycja Grant’s

Szczepan Twardoch, Mateusz Damięcki oraz Fisz – trzy różne osobowości, które połączyła jedna idea. Postanowili sięgnąć do zakamarków pamięci i odnaleźć bohaterów epizodów ze swojego życia – wyjątkowych ludzi, którzy odkryli przed nimi nieznany wcześniej świat. Wówczas nie zakończyli tych historii. Dlatego dzisiaj powrócili do nich, by powiedzieć DZIĘKUJĘ – słowo, którego zabrakło lata temu. Podziękowania te uwiecznili na opakowaniach trzech, limitowanych whisky Grant’s – Grant’s 12YO, Grant’s Smoky i Grant’s 8YO Sherry Cask Finish. Teraz, dzięki platformie #NiewypowiedzianeDziekuje, swoje podziękowania może wyrazić każdy. Aktywacji #NiewypowiedzianeDziekuje towarzyszy konkurs konsumencki. Nagrodzonych w nim zostanie 150 osób, które stworzą najbardziej oryginalne podziękowania.

Czytaj więcej

Dewar’s 21YO Double Double Blended

Bardzo limitowana edycja blendowanej whisky Dewar’s, butelkowana w zgrabnych półlitrowych flaszach. Proces dojrzewania double double to pomysł Stephanie Macleod, która czuwa nad zestawianiem Dewar’s. Najpierw wszystkie whisky single grain i single malt dojrzewają osobno, następnie miesza się razem single grain i tak samo z single malt, połączone whisky dwóch różnych rodzajów dojrzewają dalej. Następnie powstała mieszanka grain łączona jest z mieszanką malt i powstały kupaż wlewany jest do kolejnej beczki w celu powtórnego dojrzewania. Ostatnim etapem jest przelanie whisky do beczek po sherry oloroso.
Aromat śliwek, gruszek i octu gruszkowego, bardzo ostry, nuty sadzy i skóry, lakieru,. Ostrych przypraw korzennych, zwłaszcza imbiru, gałki muszkatołowej. I jeszcze sporo rodzynek i tytoniu, cierpkiej pomarańczy, można by pomyśleć, że to cognac Grand Champagne. W smaku cierpki, wytrawny, tytoniowy, wręcz cygarowy, są drożdże, orzechy włoskie, poza tym nuta likierowa, wiśnie w czekoladzie, wędzone śliwki. Gorzko-dymna w finiszu, wciąż dominuje tytoń, wciąż dużo nut wina jak w cognac. Nuta ziemista, bardzo wytrawna, a do tego gorycz tataraku. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Smokehead z beczek po rumie

Ian Macleod Distillers wypuściło limitowaną edycję blendowanej whisky Smokehead Rum Rebel, finiszowanej w beczkach po karaibskich rumach. Butelkowana z mocą 46%, w cenie 54,99 GBP. Whisky zostanie przedstawiona 16 sierpnia, z okazji Międzynarodowego Dnia Rumu, opowie o niej na Facebooku Mikey Sim, ambasador marki. Polskim dystrybutorem Smokehead jest Vininova.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Johnnie Walker na dwustulecie

Z okazji dwusetnych urodzin marki Johnnie Walker Diageo ujawniło cztery nowe specjalne edycje whisky. Są to: Johnnie Walker Blue Label 200th Anniversary Limited Edition Design, Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight, John Walker & Sons Celebratory Blend i John Walker & Sons Bicentenary Blend. Za ich zestawienie odpowiada Jim Beveridge. Najcenniejsza w zestawie jest edycja Bicentenary Blend, a w niej m.in. whisky z zamkniętych destylarni: Port Ellen, Pittyvaich i Cambus. Wiek najmłodszego destylatu w tej butelce to 28 lat. Wszystkie cztery urodzinowe JW będą dostępne w październiku.

Nowości w Mazurskiej Manufakturze Alkoholi

Do sprzedaży trafiły cztery nowe produkty z etykietami Mazurskiej Manufaktury Alkoholi ze Szczytna. Jasny Rum i Ciemny rum mają po 37,5%, zestawiane są w Szczytnie z karaibskich destylatów. Obydwa bardzo słodkie, lekkie, typowo koktajlowe. Blended Scotch Whisky (40%) jest również słodka, dużo toffi, czekolady, lukru. Najbardziej wyrazisty w kolekcji jest Gin (37,5%), przyjemny, orzeźwiający, ostry aromat jałowcowy, z nutą cytryny, limonki. Smak bardzo delikatny – dużo cytrusów, korzenna nuta dzięgla. Ceny, w zależności od sklepu – 60-70 zł za 0,7 l.

Black Bull – marka wierna tradycji

11 lipca Fergus Simpson poprowadził degustację online blendowanych whisky Black Bull, które są wizytówką firmy Duncan Taylor, niezależnego bottlera z Huntly. Marka pochodzi z 1864 roku, zestawiany przez George’a Willshera, sprzedawcę win z Dundee. Marka bardzo istotna dla szkockiej whisky. Wcześniej nazywała się Pride of The North, od imienia utytułowanego byka, który był na etykietach, ale ludzie przychodzili do sklepu i każdy pytał o „whisky z czarnym bykiem”, który był na etykiecie. Od początku butelkowano tą whisky z wyższą mocą – 50% oraz z udziałem minimum 50% whisky ze słodowanego jęczmienia. Od 1933 roku z dużym sukcesem sprzedawany był w Stanach Zjednoczonych. W 2001 roku marka została przejęta przez firmę Duncan Taylor. W 2009 roku wprowadzono znakomitą edycję 30YO, której podstawę stanowią grain and single malt whisky z jednej tylko destylarni – z nieistniejącej już Lochside Distillery. Kupiona była jako new make spirit i spędziła 30 lat w piwnicach Duncan Taylor, by trafić do butelek Black Bull 30YO. W 2010 roku zadebiutowały wersje 12YO i 40YO, a następnie: Kyloe, 21YO, 8YO i dwie różne wersje 10YO. Było też kilka edycji limitowanych. Marka pozostała wierna recepturze George’a Willshera, nadal składa się w minimum 50 z whisky single malt i butelkowana jest z mocą 50%. Wyjątkiem jest edycja 40YO, butelkowana z mocą beczki 47,6%. Polskim dystrybutorem marki jest Pinot Wine & Spirits.

Czytaj więcej

Tenjaku Blended Whisky

marka należy do japońskiego importera alkoholi, Minami Alps Wine & Beverage Company Ltd. Whisky robiona z kukurydzy i jęczmienia, leżakowana w beczkach po bourbonie, wiek destylatów 3-5 lat. W całości wyprodukowana w Japonii, choć nie wiadomo w jakich destylarniach, bardzo prawdopodobne, że z dużym udziałem beczek z Fuji Gotemba. Pracę nad nią ogłoszono w 2012 roku, a zabutelkowano w 2020. Aromat rodzynek, śliwek, zielonych orzechów włoskich i nuta wulkaniczna oraz wytostowane ziarno. W smaku dużo słodu, grzanka, bardzo piekarnicze, lekka nuta owocowa – jagody. Słód i słodycz jagody, żurawiny w finiszu, grzanka z dżemem żurawinowym, lekko gruszka. Butelkowana jest także wersja blended malt. Whisky dostępna w Pinot Wine & Spirits.

Rob Roy

szkocki blend. Nazwę zawdzięcza panu Rob Roy MacGregor, który przeszedł do historii jako szkocki Robin Hood. Marka butelkowana przez Stanley Morrison Ltd, która należała do Morrison Bowmore. Oferowana w wersjach: dwunastoletniej whisky, 25YO i 30YO oraz De Luxe Quality i Finest Blended Scotch. W tej ostatniej, klasycznej, wersji, to whisky o zapachu słodu i karmelu, smaku ziarna i nadal karmelu, w finiszu słodkie ziarno, zielone jabłka.