Ainslie & Heilbron

W 1868 roku w Leith James Ainslie założył sklep z winami i mocnymi alkoholami. Odniósł tak wielki sukces, że już w 1898 roku mógł kupić destylarnię Clynelish (tzw. Old Clynelish, które potem nazwano Brora dla odróżnienia od nowej destylarni Clynelish obok), zmodernizować ją i rozbudować. Nie trwało to długo, gdyż w 1912 roku – by ratować się przed bankructwem – musiał sprzedać destylarnię. Wówczas skoncentrował się na produkcji whisky blendowanych. W 1913 roku doszło do połączenia kilku niezależnych blenderów z Leith – James Ainslie & Co., Walter Baillie & Sons, Robertson Brothers i John Gillon & Co. Razem powołali spółkę Ainslie, Baillie & Co., która radziła sobie na rynku do 1921 roku. Jej majątek przejął James Calder, który kierował inną firmą z biznesu blended whisky – Alexander & Macdonald. Doprowadził do połączenia z jeszcze jednym blenderem z długimi tradycjami, firmą David Heilbron Ltd oraz z właścicielem destylarni Argyll w Campbeltown, czyli firmą Colville Greenlees & Co. Tak powstała Ainslie & Heilbron Distillers Ltd. W 1925 roku weszła w skład holdingu Distillers Company Ltd. (DCL).

Czytaj więcej

White Walker

była kiedyś whisky Johnnie Walker White, ale ta edycja nie ma wiele wspólnego z historią najsłynniejszego szkockiego blendu. White Walker by Johnnie Walker to ukłon w kierunku fanów serialu „Gra o tron”. Piękna butelka z ilustracją nawiązującą do serialu to efekt współpracy ze stacją HBO. Podobno należy ja włożyć do zamrażalnika, wtedy whisky lepiej smakuje, a na szkle pojawia się dodatkowa grafika. Flasza jest ciężka i bardzo ładna. Aromat whisky słodki, słodowy z nutami wanilii, mlecznej czekolady. Smak słodowy, z nutą kukurydzianą jak w bourbonie, jabłka, morele. Finisz słodki, również wyczuwalna kukurydza, poza tym cynamon i wanilia. Moc – 41,7%.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Gold Ben

szkocki blend, zestawiony z trzyletnich destylatów Loch Lomond dla AWW, mieszanka beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie: zioła, świeże drewno, wanilia. Smak lekko pikantny – pieprz, imbir, cynamon, nadal bardzo dużo drewna i masło orzechowe. Finisz to ziele angielskie i cynamon. Moc – 40%.

William Grigor & Son

W 1846 roku William Grigor otworzył w Inverness sklep kolonialny. Wkrótce firma zaczęła zestawiać własne whisky, przedstawiając się jako: „Scotch Whisky Merchants, Blenders, Exporters, Agents, Wine Merchants and Bonded Warehouse Proprietors”. Wkrótce przejęła też kilku innych blenderów, takich jak: Ross & Cameron Merchant and Blenders (na rynku od 1800 roku), The Inverness Bonding Co Ltd (od 1921 roku), Alex MacKenzie & Co Whisky Merchants (od 1820 roku), William Davidson & Co (od 1856 roku). W 1950 roku przejęli destylarnię Bowmore na Islay. Niestety, w 1963 roku firma zbankrutowała. Produkowali blendy Rob Roy i Glendrostan. Reklamowali się hasłem „Grigor for Vigor”.

Francuzi kupują Cutty Sark

Grupa La Martiniquaise kupiła od Edrington blendowaną whisky Cutty Sark. Fracuzi są m.in. właścicielami destylarni Glen Moray w Speyside oraz szkockich blendów: Label 5 i Sir Edward’s, a także m.in.: brandy Bardinet, wódki Poliakov, rumów Negrita czy Saint James. Cutty Sark to whisky numer jeden w: Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Blend powstał w 1923 roku. Edrington było właścicielem tej marki od 2010 roku.

Anderson & Shaw Ltd

W XIX wieku znany blender whisky z Glasgow. Firma Anderson & Shaw powstała w 1869 roku, założyli ją panowie Alexander Dewar Anderson i Gavin Shaw. Wielki sukces odniosła w 1884 roku ich blendowana whisky The Challenge Old Highland, zdobywając jedyny złoty medal dla whisky na targach London International Exhibition. Zestawiana była z whisky w wieku 5-10 lat, leżakujących w dużym stopniu w beczkach po sherry. Nie tylko dostała medal, ale też sporo o niej pisano, w rezultacie czego stała się produktem eksportowym.

Czytaj więcej

William Sanderson

Jeden z pionierów szkockiej blendowanej whisky. Według oficjalnego dokumentu, wydanego w 1901 roku przez księcia Kornwalii i York, Jerzego Alberta (od 1910 roku króla Anglii, znanego jako Jerzy V), założona w 1846 roku firma Robertson, Sanderson & Co., jako pierwsza w Zjednoczonym Królestwie oficjalnie przedstawiła blendowaną whisky („The government first sanctioned blending in bond, this firm was the first in the Kingdom to take adventage of it”).

Czytaj więcej

Pięćdziesięcioletni Johnnie Walker

Pierwszy raz w historii marki na rynku pojawił się Johnnie Walker 50YO. Jest to zaledwie sto butelek, w cenie 25 tys. funtów każda, o mocy 43,3%. Zestawiony z whisky z destylarni, które istniały już w czasach, kiedy żył John Walker (1805-1857). Są tu takie unikaty jak whisky single malt: Glen Albyn i Glenury Royal oraz single grain: Caledonian, Cambus i Port Dundas. Trzecia wykorzystana whisky single malt pochodzi z jedynej destylarni wciąż działającej, czyli Blair Athol. Blend był zestawiany w trzech rodzajach beczek, mariaż nastąpił w beczkach ponad stuletnich. Podobno decyzja o wypuszczeniu whisky Johnnie Walker zapadła już dwadzieścia lat temu i do tej pory whisky z wybranych beczek czekały na swoją dojrzałość.

Czytaj więcej

Jimsher

pierwsza gruzińska whisky. Jej twórcą jest Jimsher Chkhaidze – kompozytor, muzyk i współwłaściciel winnic, winiarni oraz destylarni Askaneli Brothers. Jest to blend whisky ze Szkocji i wydestylowanej w Gruzji mieszanki whisky z żyta i słodowanego jęczmień. Sami słodują jęczmień (także na piwo), używają drożdży gorzelniczych. Destylują w tych samych aparatach co brandy, ale budują osobną destylarnię dla whisky. Marka zadebiutowała jako trzy czteroletnie whisky butelkowane z mocą 40%, starzone w gruzińskich beczkach – po własnych winach saperavi i tsinandali oraz własnej brandy Askaneli Brothers. W planach jest whisky z własnego słodu, który był suszony dymem z liści winogron. Jimsher Tsinandali Cask ma przyjemny słodowy zapach, sporo ziarna, jabłek, ananasa i melona. W smaku nieco cierpka i ziarnista zarazem. Finisz krótki, winogronowy. Jimsher Saperavi Cask ma aromat piwniczny, grzybowy, do tego wiśnie, maliny. Smak też nieco pleśniowy i grzybowy. Finisz winny, cierpki. I Jimsher Georgian Brandy Cask – sporo winogron w aromacie, trochę wanilii. Dużo wanilii i ziarna w smaku. Finisz ziarnisty i krótki.

Czytaj więcej

Blend od Baxters

Baxters to obecnie bardzo popularny w Szkocji producent delikatesowej żywności. Mają wielkie zakłady w Fochabers, zatrudniają ok. 80 osób. Firmę założył w 1868 roku George Baxter i wciąż pozostaje ona w rękach rodziny. Za pożyczone pieniądze młody George Baxter założył w Fochabers sklepik kolonialny, takie współczesne delikatesy. Fabryka wyrobów spożywczych, ulokowana nad rzeką Spey, powstała w 1916 roku już za sprawą następcy w rodzinie – Williama Baxtera. Produkowali (i produkują do dziś): pikle, syropy, marmolady, ciasteczka, suszone owoce, czipsy, mydło i powidło. Przez wiele lat blendowali także własne whisky – początkowo w dzbanach, potem butelkowaną pod marką Tulchan (od znanej szkockiej rezydencji łowieckiej). Butelkowali też dla swoich klientów whisky single malt – Glen Grant, Strathisla czy Glenlivet. Obecnie nie mają w ofercie własnej whisky, choć w Fochabers przy zakładzie Baxters jest bogato zaopatrzony sklep z alkoholami.

Czytaj więcej

Bisset’s

blendowana whisky, marka należy obecnie do Diageo. John Bisset był blenderem i handlarzem whisky. W 1828 roku w Aberdeen założył firmę John Bisset & Company Ltd. Przez pewien czas zarządzał destylarnią Royal Brackla. W 1926 roku firma została przeniesiona z Aberdeen do Leith. Wkrótce została wykupiona przez producenta ginu, Booths Distillers Ltd. Od 1943 roku w portfolio The Distillers Company Ltd (DCL). Blendowane whisky to Bisset’s Finest Old i Bisset’s Gold Label. Firma zestawiała także blend Glenlogie.

Czytaj więcej

Queen Anne

tania blendowana whisky, okupująca dolne półki dyskontów, o długiej historii i niegdyś zupełnie innym wizerunku. Pierwsze oficjalne butelkowania tej whisky pochodzą z 1902 roku, choć w dzbanach była sprzedawana prawdopodobnie już od połowy lat 80. XIX wieku. Marka stworzona przez firmę Hill, Thomson & Co. z Edynburga, której historia sięga aż 1793 roku. W latach 80. XX wieku marka była eksportowana do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach. Zestawiana z bardzo dużym udziałem słodowych whisky z destylarni: Glenlivet, Grant Grant i Longmorn. Od 2001 roku właścicielem marki jest Pernod Ricard. To whisky lekka, o wyraźnie zbożowo-owocowych nutach, dużo ziarna, cytrusów, moreli. Butelkowana z mocą 40%. W Europie dziś dostępna wyłącznie w małych ilościach w sklepach internetowych.

Czytaj więcej

Roderick Dhu

blendowana whisky, obecnie marka należy do Historic Scotland, które oferuje ją w sklepiku z pamiątkami muzeum szkockiej whisky, jakie urządzono w zamkniętej destylarni Dallas Dhu. Do zestawiania tego blendu używa się m.in. single malts, które były wydestylowane jeszcze w czasach, kiedy Dallas Dhu działała, czyli przed 1983 rokiem. Oryginalnie marka Roderick Dhu należała od XIX wieku do Wright & Greig Ltd., która w 1899 roku przejęła destylarnię Dallasmore i zmieniła jej nazwę na Dallas Dhu. Tu też zestawiano blend Roderick Dhu. Jego nazwę zaczerpnięto z poematu „Pani z jeziora” Sir Waltera Scotta. Marka była na rynku do I wojny światowej.

Czytaj więcej

Black Bull 40YO

drogocenna blended whisky. Najstarsza w zestawie to Lochside 1966, najmłodszy jest Aberlour z 1975 roku, zestawiono tu 12 single maltów i 7 single grainów. Udział single malts to 86%. Wszystkie whisky blendowano z mocą beczki. Większość to beczki po bourbonie. Blender – Duncan Taylor – podaje pełną listę wykorzystanych beczek: Aberlour 1975, Bunnahabhain 1968 i 1969, Bowmore 1968, Caperdonich 1972, Glen Grant 1974, Glenfarclas 1966, Glenlivet 1968 i 1970, Highland Park 1967 i 1970, Macallan 1969, Caledonian 1974, Carsebridge 1970, Girvan 1974, Invergordon 1972, Lochside 1966, North of Scotland 1974, Port Dundas 1973. Moc blendu to 47,6%.

Czytaj więcej