Niezwykła edycja Johnnie Walker

Blue Label Ghost and Rare, tak został nazwany limitowany Johnnie Walker. Zestawiono go z whisky z nieczynnych już destylarni: Royal Lochnagar, Clynelish, Glenkinchie, Glenlossie, Cameronbride, Cambus, Pittyvaich i Brora, która jest głównym składnikiem nowego kupażu. Jim Beveridge, master distiller whisky Johnnie Walker zapowiada, że będzie cała seria takich unikatowych edycji Johnnie Walker, zestawianych z należących do Diageo nieczynnych destylarni. Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare butelkowany jest z mocą 46%. Cena butelki to 250 euro, w polskich sklepach internetowych można ją dostać za ok. 1700 zł.

Ballantine’s w Klar

29 listopada w Klar odbyła się prezentacja nowych whisky single malt wypuszczonych pod szyldem Ballantine’s, którą poprowadził ambasador marek, Dariusz Fabrykiewicz. To jedno z premierowych spotkań z tymi whisky. Dwie piętnastoletnie single malt z destylarni Miltonduff i Glenburgie, razem z Glentauchers, są filarami słodowej części blendu Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii przedstawia swoje „części składowe”, pomysł jednak został tak dobrze przyjęty przez odbiorców, że być może doczekamy się także odsłonięcia kolejnych kart, czyli pokazania jeszcze innych whisky, które składają się na blend. Na razie wypuszczono także Ballantine’s Glentauchers 15YO, jest on jednak dostępny w limitowanych ilościach, głównie w segmencie travel retail.
Uczestnicy degustacji mieli także możliwość spróbowania trzech blendowanych whisky Ballantine’s – 12, 17 i 21YO.

Czytaj więcej

Spotkanie z Ballantine’s w KLAR

Dzisiaj o godz. 19.00 zapraszamy na spotkanie z whisky Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii pokazuje whisky single malt, które decydują o wyjątkowości blendu. Podczas tego wieczoru spróbujemy: Ballantine’s Single Malt Glenburgie 15YO, Ballantine’s Single Malt Miltonduff 15YO oraz blendy: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 17YO i Ballantine’s 21YO. Degustacje poprowadzi Daroiusz Fabrykiewicz, ambasador marki Ballantine’s w Polsce.

Czytaj więcej

Blendowanie whisky z Pick and Taste

Pick and Taste oferuje program nastawiony jest przede wszystkim na dobą zabawę, a nieco mniej na klasyczny pokaz z degustacją. Każdy z gości otrzymuje pipetki, menzurki, buteleczki i wszystkie inne gadżety laboratoryjne potrzebne do stworzenia „własnej whisky”. Każda kompozycja jest unikatowa, przez co będzie niezapomnianą pamiątką po spotkaniu. Uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane buteleczki, które napełnią swoją mieszanką. Do dyspozycji będą mieli pięć zupełnie odmiennych w smaku whisky typu single malt. W uzyskaniu perfekcyjnego smaku na pewno pomoże prowadzący.

Czytaj więcej

Black Friday by Johnnie Walker

24 listopada od godz. 22.00 w barze Lenistwo (ul. Nowy Świat 26 paw. 5, Warszawa) trwać będzie impreza Black Friday by Johnnie Walker. Przygrywa DJ Erth, obowiązuje czarny dress code. Jak informuje organizator:
Black Friday, czarnym piątkiem zwany
Każdy drink tego dnia na czarnym Johnniem Walkerze będzie podany.
Czarne klimaty, na czaro barmani. Na pewno będziecie oczarowani
Do tego promocje i konkurs na barze, już widać u wszystkich szczęśliwe twarze.

Spotkanie z kolekcją Tullamore Dew

Podczas tegorocznej wizyty w destylarni w Tullamore Dew (w mieście Tullamore) miałem niepowtarzalną okazję by spróbować wszystkich whisky jakie tam powstają. Zarówno tych powszechnie dostępnych, jak i wersji Old Banded Warehouse, której nie ma nigdzie poza visitors center czy unikatowych edycji, jak np. 15YO czy 18YO, też właściwie niedostępnych. Degustacja, wraz ze zwiedzaniem, zajęły mi prawie cały dzień, była to specjalna sesja master class, jaką przygotowano dla mnie w związku z moją książką o irlandzkiej whiskey.

Czytaj więcej

Nowy blend Dewar’s

Edycja Dewar’s 25YO Royal Brackla ma zastąpić dotychczasową whisky Dewar’s Singnature, butelkowaną bez podania wieku. Wybrane przez master blender Stephanie MacLeod destylaty w wieku co najmniej 25 lat były mariażowane w świeżo opróżnionej beczce po whisky Royal Brackla (obydwie marki należą do Grupy Bacardi). – Dewar’s 25YO Royal Brackla to whisky elegancka, dobrze poukładana, z nutami dojrzałych owoców, kwiatów, miodu i odrobina dymu w finiszu – mówi Stephanie MacLeod. Nowa whisky butelkowana jest z mocą 40%.

Premiera Ballantine’s Single Malt

25 października w Studio Skandal w Warszawie odbyła się polska premiera dwóch whisky single malt sygnowanych logo Ballantine’s. To dwa z trzech single maltów, jakie wypuścił Pernod Ricard pod marką swojego flagowego blendu. Trzeci, Glentauchers, na razie dostępny jest głównie w sklepach wolnocłowych, do Polski trafi dopiero za 12-18 miesięcy. Wszystkie whisky mają po 15 lat, wszystkie cały czas spędziły w beczkach po bourbonie, pierwszy raz napełnionych.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Futurystyczny Johnnie Walker

Johnnie Walker The Director’s Cut to owoc pracy master blendera Jima Beveridge, nawiązujący do współpracy z reżyserem Denisem Villeneuve i jego thrillerem science-fiction „Blade Runner 2049”. Trunek jest mieszanką 30 malt i grain whisky. Moc destylatu 49%, nawiązuje do roku z tytułu filmu – 2049. Umieszczono ją w futurystycznej butelce inspirowanej na jej poprzedniczce – Johnnie Walker Black Label, która pojawiła się w filmie Blade Runner w 1982 roku. Jak rekomenduje producent, nowa whisky jest bogata, gładka, z nutami dymnymi. Johnnie Walker Black Label Director’s Cut jest dostępna w liczbie 39 tys. butelek.

Trzy nowe edycje Blender’s Batch od Johnnie Walkera

W serii ukazały się: Johnnie Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish, Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend i Johnnie Walker Blenders’ Batch Espresso Roast. Pierwszy jest blendem złożonym z dziesięcioletnich whisky ze Speyside i Lowlands. Finiszowany w beczkach po karaibskim rumie. Moc 40,8%. Drugi to mieszanka co najmniej dzięsięcioletnich destylatów z destylarni Cameronbridge i Clynelish. Moc 40%. Trzeci, jak rekomenduje producent, jest gładki, bogaty z nutami kawy i ciemnej czekolady, a wykorzystano tu jęczmień prażony „mocniej niż kiedykolwiek wcześniej”. Moc 43,2%. Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend pojawi się na rynku w wybranych krajach we wrześniu, dwa pozostałe będą dostępne od października na całym świecie.

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Lochlan

marka blendowanej whisky, która powstaje w firmie Whyte & Mackay specjalnie dla sieci marketów Tesco. Skomponowana głównie z destylatów z Highland i Speyside. W nosie: miód, korzeń pietruszki, koper i anyż. W smaku głównie ziarno, popcorn, trochę kawy z mlekiem. Lepszy aromat niż smak. Początkowo oferowana była jako whisky Lochlan 8YO, potem jednak oznaczenie wieku zniknęło z etykiety. Moc – 40%.

Ballantine’s w Karczmie Soplicowo

21 sierpnia odbędzie się degustacja Ballantine’s Finnest, Ballantine’s Hard Fired, Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 12YO Blended Malt, Ballantine’s 17YO. Prowadzącymi będą Gregor Stirling Ballantine’s Ambassadors Poland i Adam Kucharuk – redaktor bloga branżowego Szach Malt. Miejsce: ul. Górczewska 124, Warszawa. Godz. 19-22.00. Bilet: 50 zł. W cenie biletu również kawa, herbata, woda, przekąski.

Nowy Johnnie Walker Blenders’ Batch

Trunek Johnnie Walker Blenders’ Batch Bourbon Cask & Rye Finish stworzony został z wykorzystaniem 200 próbek whisky. Efekt końcowy pochodzi z czterech destylarni m.in. z Dufftown i zamkniętej Port Dundas. Blend leżakował w beczkach po bourbonie, ostatnie sześć miesięcy w beczce po rye whiskey. Ta limitowana edycja jest drugą whisky w serii Johnnie Walker Blenders’ Batch. Jak rekomenduje producent, destylat jest intensywnie słodki, miodowy, gładki, bogaty, z nutami wanilii i pikantności. Dostępny w litrowej butelce.

Irlandzka degustacja w Bydgoszczy

28 kwietnia w wygodnych fotelach w sali Za kominem (Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz) rozsiedli się licznie przybyli goście na degustację sześciu irlandzkich whiskey oraz new make spirit, pochodzących z różnych destylarni. Organizatorem imprezy była Galeria Whisky. Spotkanie poprowadził redaktor naczelny „Aqua Vitae”, Łukasz Gołębiewski, który przedstawił Zieloną Wyspę wraz z jej skarbem, jakim niewątpliwie jest whiskey. Opowieści towarzyszył pokaz slajdów – zdjęcia z podróży po Irlandii i tekst autorstwa prowadzącego, a sama degustacja przedłużyła się do północy. Uczestnicy bardzo aktywnie brali udział w wydarzeniu, zadając pytania i dzieląc się własnymi doznaniami dotyczącymi prezentowanych trunków. Tradycyjnie na uczestników spotkania czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden.

Czytaj więcej