Pięćdziesięcioletni Johnnie Walker

Pierwszy raz w historii marki na rynku pojawił się Johnnie Walker 50YO. Jest to zaledwie sto butelek, w cenie 25 tys. funtów każda, o mocy 43,3%. Zestawiony z whisky z destylarni, które istniały już w czasach, kiedy żył John Walker (1805-1857). Są tu takie unikaty jak whisky single malt: Glen Albyn i Glenury Royal oraz single grain: Caledonian, Cambus i Port Dundas. Trzecia wykorzystana whisky single malt pochodzi z jedynej destylarni wciąż działającej, czyli Blair Athol. Blend był zestawiany w trzech rodzajach beczek, mariaż nastąpił w beczkach ponad stuletnich. Podobno decyzja o wypuszczeniu whisky Johnnie Walker zapadła już dwadzieścia lat temu i do tej pory whisky z wybranych beczek czekały na swoją dojrzałość.

Czytaj więcej

Jimsher

pierwsza gruzińska whisky. Jej twórcą jest Jimsher Chkhaidze – kompozytor, muzyk i współwłaściciel winnic, winiarni oraz destylarni Askaneli Brothers. Jest to blend whisky ze Szkocji i wydestylowanej w Gruzji mieszanki whisky z żyta i słodowanego jęczmień. Sami słodują jęczmień (także na piwo), używają drożdży gorzelniczych. Destylują w tych samych aparatach co brandy, ale budują osobną destylarnię dla whisky. Marka zadebiutowała jako trzy czteroletnie whisky butelkowane z mocą 40%, starzone w gruzińskich beczkach – po własnych winach saperavi i tsinandali oraz własnej brandy Askaneli Brothers. W planach jest whisky z własnego słodu, który był suszony dymem z liści winogron. Jimsher Tsinandali Cask ma przyjemny słodowy zapach, sporo ziarna, jabłek, ananasa i melona. W smaku nieco cierpka i ziarnista zarazem. Finisz krótki, winogronowy. Jimsher Saperavi Cask ma aromat piwniczny, grzybowy, do tego wiśnie, maliny. Smak też nieco pleśniowy i grzybowy. Finisz winny, cierpki. I Jimsher Georgian Brandy Cask – sporo winogron w aromacie, trochę wanilii. Dużo wanilii i ziarna w smaku. Finisz ziarnisty i krótki.

Czytaj więcej

Blend od Baxters

Baxters to obecnie bardzo popularny w Szkocji producent delikatesowej żywności. Mają wielkie zakłady w Fochabers, zatrudniają ok. 80 osób. Firmę założył w 1868 roku George Baxter i wciąż pozostaje ona w rękach rodziny. Za pożyczone pieniądze młody George Baxter założył w Fochabers sklepik kolonialny, takie współczesne delikatesy. Fabryka wyrobów spożywczych, ulokowana nad rzeką Spey, powstała w 1916 roku już za sprawą następcy w rodzinie – Williama Baxtera. Produkowali (i produkują do dziś): pikle, syropy, marmolady, ciasteczka, suszone owoce, czipsy, mydło i powidło. Przez wiele lat blendowali także własne whisky – początkowo w dzbanach, potem butelkowaną pod marką Tulchan (od znanej szkockiej rezydencji łowieckiej). Butelkowali też dla swoich klientów whisky single malt – Glen Grant, Strathisla czy Glenlivet. Obecnie nie mają w ofercie własnej whisky, choć w Fochabers przy zakładzie Baxters jest bogato zaopatrzony sklep z alkoholami.

Czytaj więcej

Bisset’s

blendowana whisky, marka należy obecnie do Diageo. John Bisset był blenderem i handlarzem whisky. W 1828 roku w Aberdeen założył firmę John Bisset & Company Ltd. Przez pewien czas zarządzał destylarnią Royal Brackla. W 1926 roku firma została przeniesiona z Aberdeen do Leith. Wkrótce została wykupiona przez producenta ginu, Booths Distillers Ltd. Od 1943 roku w portfolio The Distillers Company Ltd (DCL). Blendowane whisky to Bisset’s Finest Old i Bisset’s Gold Label. Firma zestawiała także blend Glenlogie.

Czytaj więcej

Queen Anne

tania blendowana whisky, okupująca dolne półki dyskontów, o długiej historii i niegdyś zupełnie innym wizerunku. Pierwsze oficjalne butelkowania tej whisky pochodzą z 1902 roku, choć w dzbanach była sprzedawana prawdopodobnie już od połowy lat 80. XIX wieku. Marka stworzona przez firmę Hill, Thomson & Co. z Edynburga, której historia sięga aż 1793 roku. W latach 80. XX wieku marka była eksportowana do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach. Zestawiana z bardzo dużym udziałem słodowych whisky z destylarni: Glenlivet, Grant Grant i Longmorn. Od 2001 roku właścicielem marki jest Pernod Ricard. To whisky lekka, o wyraźnie zbożowo-owocowych nutach, dużo ziarna, cytrusów, moreli. Butelkowana z mocą 40%. W Europie dziś dostępna wyłącznie w małych ilościach w sklepach internetowych.

Czytaj więcej

Roderick Dhu

blendowana whisky, obecnie marka należy do Historic Scotland, które oferuje ją w sklepiku z pamiątkami muzeum szkockiej whisky, jakie urządzono w zamkniętej destylarni Dallas Dhu. Do zestawiania tego blendu używa się m.in. single malts, które były wydestylowane jeszcze w czasach, kiedy Dallas Dhu działała, czyli przed 1983 rokiem. Oryginalnie marka Roderick Dhu należała od XIX wieku do Wright & Greig Ltd., która w 1899 roku przejęła destylarnię Dallasmore i zmieniła jej nazwę na Dallas Dhu. Tu też zestawiano blend Roderick Dhu. Jego nazwę zaczerpnięto z poematu „Pani z jeziora” Sir Waltera Scotta. Marka była na rynku do I wojny światowej.

Czytaj więcej

Black Bull 40YO

drogocenna blended whisky. Najstarsza w zestawie to Lochside 1966, najmłodszy jest Aberlour z 1975 roku, zestawiono tu 12 single maltów i 7 single grainów. Udział single malts to 86%. Wszystkie whisky blendowano z mocą beczki. Większość to beczki po bourbonie. Blender – Duncan Taylor – podaje pełną listę wykorzystanych beczek: Aberlour 1975, Bunnahabhain 1968 i 1969, Bowmore 1968, Caperdonich 1972, Glen Grant 1974, Glenfarclas 1966, Glenlivet 1968 i 1970, Highland Park 1967 i 1970, Macallan 1969, Caledonian 1974, Carsebridge 1970, Girvan 1974, Invergordon 1972, Lochside 1966, North of Scotland 1974, Port Dundas 1973. Moc blendu to 47,6%.

Czytaj więcej

Black Bull 30YO

niezwykły blend, butelkowany w 2009 roku, tylko beczki po sherry. Jego podstawę stanowią grain and single malt whisky z jednej tylko destylarni – z nieistniejącej już Lochside Distillery. Kupiona była jako new make spirit i spędziła 30 lat w piwnicach Duncan Taylor, obecnego właściciela marki Black Bull. Ma piękny zapach świątecznego ciasta, rodzynek, skórki gruszek, czekolada w proszku, troszkę drożdży i sporo sherry. W ustach bardzo wytrawna, cierpka – stare drewno, kwaśne jabłka, ale też słodycz gruszek williamsa, agrest. Finisz to skóra, cynamon, stare drewno, czekolada. Moc – 50%.

George Strachan

George Strachan z Aboyne był znanym w latach 70. XX wieku pośrednikiem i blenderem na rynku whisky. Pod koniec lat 70. w swoich magazynach miał zgromadzonych ponad 360 gatunków whisky single malt, co na tamte czasy było rzadkością. Firma powstała w 1926 roku i istnieje do dziś, obecnie jej oferta to ponad 500 maltów, ale współcześnie jest to już wyłącznie sklep (poza whisky są tu także delikatesy). Do produkowanych przez nich blendów należały m.in. whisky House of Strachan, Royal Deeside, Auld Curlers czy Buckie Lugger.

Czytaj więcej

Grant’s Rum Cask Finish

nowy Grant’s, oferowany w promocji w Lidlu w litrowych butelkach w bardzo atrakcyjnej cenie. Finiszowany w beczkach po rumie, wiek nie znany. W aromacie: ziarno, poziomki, wiśnie, w smaku ziarno i liście wiśni, zaś finisz to ziarno i morele. Bardzo lekki. O kontakcie z beczką po rumie ciężko cokolwiek powiedzieć, poza tym, że whisky nie ma ani rumowego smaku, ani rumowego aromatu. Moc – 40%.

White Horse

blendowana szkocka whisky, markę stworzył w latach 80. XIX wieku roku James Logan Mackie, kupiec z Edynburga. Jego rodzina prowadziła w Edynburgu tawernę o tej samej nazwie. Firma James Logan Mackie & Co. była w tamtym czasie współwłaścicielem destylarni Lagavulin na Islay, a wkrótce także Craigellachie w Speyside i Hazelburn w Campbeltown. Po śmierci Jamesa Logana Mackie w 1924 roku spadkobiercy zmienili nazwę firmy na White Horse Distillers Ltd. Wkrótce zamknięto destylarnię Hazelburn. W 1927 roku wszystkie aktywa White Horse Distillers zostały przejęte przez grupę Distillers Company Ltd (DCL). Od 2010 roku właścicielem marki jest Diageo, ale nie promuje jej, więc White Horse nie ma dziś dużego udziału w rynku, a jest to bardzo przyzwoity blend. W aromacie soda, sól, jabłka, dym, w ustach trochę jodyny i torfu, co mieszanka zawdzięcza dość dużemu udziałowi whisky słodowej z destylarni Lagavulin. Finisz lekki, słodki, zbożowy.

Czytaj więcej

Chivas sponsorem Manchester United

Chivas i jego marka Chivas Regal Blended Whisky, został oficjalnym sponsorem jednego z największych klubów piłkarskich świata, Manchesteru United. Pernod Ricard, właściciel whisky, podpisał z władzami klubu trzyletnią umowę. Logo Chivas już pojawiło się na stadionie Old Trafford. W Polsce ustawa o wychowaniu w trzeźwości kategorycznie zabrania takiej formy reklamy, tymczasem Anglicy w Manchesterze są dumni, że mogą pokazywać przywiązanie do szkockiej whisky.

Czytaj więcej

Grant’s w zupełnie nowej odsłonie

Już od sierpnia na sklepowych półkach whisky Grant’s pojawi się w zupełnie nowych opakowaniach. Nie oznacza to, że marka porzuciła swój najbardziej charakterystyczny, trójkątny kształt butelki, zaprojektowany przez Hansa Schlegera w 1957 roku. Począwszy od odświeżonej formy opakowania przez grawery podkreślające wieloletnią historię rodziny Grantów aż po nowe etykiety w kształcie tarczy, wszystkie zmiany nadają butelkom opakowaniom elegancji i dostojności.

Czytaj więcej

Johnnie Walker z Port Ellen

Druga edycja blendu Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare opiera się w dużym stopniu na słodowych whisky z zamkniętej w 1983 roku destylarni port Ellen. W kupażu są także whisky z destylarni: Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol, Oban oraz zamkniętych destylarni grain whisky – Caledonian i Carsebridge. Butelkowana z mocą 43,8% w cenie ok. 300 euro za 0,7 l. Pod koniec ubiegłego roku Diageo wypuściło pierwszą edycję Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare, w której trzonem były whisky słodowe z zamkniętej destylarni Brora.