Ballantine’s w limitowanej czarno-białej odsłonie

W ramach kontynuacji kampanii „Tak to Robię” 10 maja na sklepowe półki trafiła całkowicie odmieniona butelka Ballantine’s Finest. Za projekt odpowiada kalifornijski artysta – Joshua Vides. Butelka dostępna jest w limitowanych ilościach, w sklepach na terenie całej Polski do wyczerpania zapasów. Jest to element kampanii globalnej, zaadaptowany na rynek Polski. Markę wspiera komunikacyjnie agencja VMLY&R, za działania specjalne i PR-owe odpowiada newonce.media, a za część aktywacyjną agencja Look-up. Rekomendowana cena butelki to 52,99 zł.

Johnnie Walker Black Label Islay Origin

blend zestawiony głównie z whisky z Islay, jego sercem są whisky z dwóch destylarni – Caol Ila i Lagavulin. Moc – 42%. Aromat intensywny – ruszt, ser wędzony, wędzone śliwki, trochę jodu, soli. Smak słony, lekko goryczkowy, dymny, ale nie bardzo, z bakaliową słodyczą (suszone morele, figi). Kręgosłupem finiszu jest sól i ona daje długi posmak, uzupełniany posmakiem wędzonych owoców, zwłaszcza czarnej porzeczki, ale też rodzynek, miodu, jest też nuta grillowa, idąca w kierunku spalenia, węgla, ale ładnie to się komponuje.

Johnnie Walker Black Label Highlands Origin

blend zestawiony głównie z whisky z Highlands, jego sercem są whisky z dwóch destylarni – Clynelish i Teaninich. Moc – 42%. Aromat słodki, przyjemny – keks ze skórką pomarańczową, rodzynkami, suszonymi morelami. W smaku whisky jest tłusta, maślano-owocowa, wanilia, budyń, ale też sporo cytrusów – pomarańcze, limonki, grejpfrut, do tego sól. Kontrastowo poukładana, ale robi to dobre wrażenie. Finisz średnio długi – owoce świeże i bakalie, popiół i lekki tytoń, drożdże i sól, imbir i selerowa nuta warzywna. Ciekawa edycja.

Chivas Regal 13YO Extra American Rye Casks

jedna z obecnie trzech edycji Chivasa trzynastoletniego w linii Extra. Powszechnie dostępna jest wersja z beczek po sherry oloroso, ale jest też finiszowana w beczkach po tequili i ta – finiszowana w beczkach po żytniej whiskey. Precyzyjnie – część (nie wiadomo jaka) była finiszowana w beczkach po rye. Aromat słodki, waniliowy, orzech laskowy, śliwki, czekolada. Smak popiołowy, jabłka w popiele, gruszki w popiele, miód. W finiszu śliwki, miód i popiół. Moc – 40%.

Chivas The Blend Online

Dom Whisky zaprasza 23 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Sonia Grabowska. Każdy uczestnik otrzyma próbki: 1 x Chivas 12YO 50ml, 1 x whisky zbożowa 50 ml (kwiatowa), 4 x whisky słodowa 50 ml (cytrusowa, kremowa, owocowa i dymna), 1 x kieliszek degustacyjny, 1 x zlewka 100 ml, 1 x szklane mieszadełko (rurka), 1 x naklejka z logo Chivas Regal. Koszt degustacji 219 zł/osoba, a w cenie butelka Chivas 18YO Gold Signature + sample oraz wymienione akcesoria.

Clan Fraser Reserve

ród Frasers przywędrował w XI wieku do Szkocji z Francji, z Anjou. Wówczas nazywali się Fraisiers, nazwisko odnosiło się do zbierania truskawek. Whisky Clan Fraser to niedrogi blend z Borders Distillery, bez podania wieku. W przypadku wersji Reserve producent informuje, że jest tu znacznie więcej whisky słodowych i dłużej dojrzewających niż w wersji podstawowej. W aromacie: orzechy laskowe, czekolada z orzechami. Smak słodki, owocowy – morele, gruszki, brzoskwinie, jest też ostrzejsza nuta cynamonu i imbiru. Owocowy, gruszkowy finisz, do tego sporo słodu, nuty mięty lekko dymu, sadzy. Moc – 40%. W ofercie Spirit Depoit.

Nowy blend od Billy Walkera

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, GlenAllachie wskrzesza markę White Heather blended Scotch whisky, popularną w latach 80. XX wieku. Za zestawienie edycji White Heather 21YO odpowiadał osobiście master distiller Billy Walker. Na początek powstała limitowana edycja 2000 butelek, w cenach po 120 funtów każda i z mocą alkoholu 48%. Jest to mieszanka whisky grain i single malt z regionów: Highland, Islay i Speyside. Whisky 18 lat spędziła w beczkach first-fill po bourbonie, po sherry butts oraz second-fill barrels i hogsheads. Dodatkowo po zmariażowaniu beczki były finiszowane przez trzy lata w beczkach typu puncheon po sherry pedro ximénez i oloroso oraz dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu z Appalachów. Polskim importerem whisky z GlenAllachie jest M&P.

Éiregold Irish Whiskey

whisky pochodzi z zakładu Midleton, trzykrotnie destylowana, leżakowana w amerykańskim dębie. Aromat karmelu, cynamonu, ananasa, suszonej śliwki, orzechów laskowych, mokki. Smak bardzo orzechowy, orzechy laskowe, słód, karmel, kawa. Finisz karmelu i kawy z mlekiem, orzechów włoskich. W ofercie Spirit Depot.

Scotch Whisky Academy

Dom Whisky zaprasza 12 marca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan – Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Chivas Regal Mizunara, The Glenlivet Spectra (3 x 0,2l), Aberlour 18YO, The Glenlivet Archive 21YO, Chivas Regal Royal Salute 21YO The Signature Blend. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 425 zł/osoba, a w cenie: The Glenlivet Spectra 3 x 0,2l + 7 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Czytaj więcej

Beaver Lodges

whisky mieszana, ze sporym udziałem maltów z Highland. Butelkowana w Polsce przez BZK-Alco. Elegancka, niska, kątowa butelka z ciemnego szkła, bardzo atrakcyjna cena (ok. 60 zł na półce), dobry stosunek jakości do ceny. Moc klasyczna – 40%. Aromat słodki, słodowy, drożdżowego ciasta, słodkiego ziarna. W tle nuty owocowe- wiśnie, morele. Dopełnione wanilią. Smak koresponduje z aromatem, dużo słodyczy, choć są także nuty ostrzejsze – pieprzu, imbiru, kojarzące się z żytem. Finisz nadal słodowy, ale są też bakalie, zwłaszcza rodzynki i orzechy, suszone morele, słodkie gruszki williams.

Scotch vs Irish

Dom Whisky zaprasza 17 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Magnuszewski i Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassadorzy Glenfiddich i Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore 18YO, Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15yo i Tullamore DEW 12 yo + 6 sampli o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Domu Whisky.

Craft Whisky

whisky zestawiona w AWW, jako blend destylatów ze Szkocji, z destylarni Loch Lomond oraz własnych whisky zbożowych, trzy lata leżakowana w amerykańskim dębie. Moc – 40%. Zapach bardzo delikatny – miód, jabłka, surowe drewno, wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe. W smaku już nie tak delikatna, rozgrzewa, sporo słodkich nut kukurydzianych, przypomina bourbon, są nuty pieprzne, ziołowe, korzenne, nieco imbiru, ale też i trochę pomarańczy. Finisz wyraźnie pieprzny, pikantny, choć są w nim też nuty czekolady z orzechami oraz jabłek.

Tatrzańska Whisky

trzyletnia mieszana whisky prawdopodobnie z Nestville, w ofercie dystrybucyjnej PH-U U Bafii, która reklamuje trunek: „doskonale zbalansowana whisky, która przyciąga niepowtarzalnym charakterem i delikatnym smakiem z nutą wanilii. Leżakowana w beczkach dębowych co najmniej przez kilka lat”. Zapach wskazywałby bardziej na czipsy dębowe, niż na leżakowanie choćby rok oraz na 100% kukurydzy. Smak – cynamon, wiśnie, drewno. Finisz prawie bez smaku, lekko wiśniowy i lekko wędzonego sera. Moc – 40%.

Campsey

zapach lekko wędzony, lekko przypalony, ziarna kawy rozpuszczone w spirytusie, wiśnie. Nieprzyjemny smak wiśni i przemłóconego ziarna, a raczej wilgotnego ziarna ze słomą, z łodygami. Bardzo niedobra whisky. Robiona dla Auchan Polska jako mieszanka whisky z: Szkocji, USA, Kanady i Niemiec, ale na inne rynki jako mieszanka whisky z: Indii, Europy i Ameryki. Jednym słowem zlewki. Butelkowana w Szkocji z mocą 40%, dostępna tylko w pojemnościach 1,5 l.

Johnnie Blonde

Diageo przedstawia słodszą, delikatniejszą wersję blendu pod marką Johnnie Blonde. To ciekawa mieszanka, gdyż wykorzystano do jej zestawienia whisky z pszenicy i z single malts bogatych w nuty owocowe. Leżakowanie w amerykańskim dębie dodało słodkich nut toffie, wanilii i tropikalnych owoców. Nowa whisky dedykowana jest do klasycznych koktajli – z colą, piwem imbirowym czy lemoniadą. Debiut – marzec 2021.