Łukasz Gołębiewski: Blended whisky

Co wiecie na temat whisky mieszanej (blended)? Takie pytanie, kiedyś zadałem też sobie! O ile o single malt wiem sporo, to tak naprawdę o blendach moja wiedza, można powiedzieć jest znikoma ale – jakoś specjalnie tym się nie interesowałem, aż do momentu pojawienia się pewnej książki. Nie interesowałem się, tutaj oznacza, iż nie ma specjalnie książek oraz informacji na temat tej kategorii trunków zebranej w jednym miejscu, a wcześniej jedynie co nieco się dowiedziałem przy okazji czytania o historii, niektórych szkockich destylarni.

Czytaj więcej

Bushmills Caribbean Rum Cask Finish

Whiskey zestawiona w 40% z single malt, beczki ex-bourbon i sherry oraz 6-9 miesięcy finiszowania w beczkach po karaibskim rumie (nie ujawniono żadnych szczegółów). Moc – 40%. Zapach kwaskowych jabłek, kwaśnych gruszek, moreli, czereśni, śliwek, lekko wanilia, lekko banany. Smak słodko-gorzki, delikatny, jabłka, gruszki, kora, liście, zioła, czekolada z rodzynkami, orzechy włoskie. W finiszu delikatnie kokos, czekolada, kakao, ziarna kawy i kwaśne jabłka. Ciekawy krok, choć rumowy smak nie oczywisty. W Polsce w ofercie United Beverages.

Bushmills American Oak Cask Finish

Whiskey zestawiona w 40% z single malt, beczki ex-bourbon i sherry oraz 6-9 miesięcy finiszowania w 1st fill bourbon hogshead. Moc – 40%. Przyjemny, rześki, słodki zapach: gruszek, jabłek (zielone jabłuszko), moreli, delikatnie w tle wanilia. Smak słodki, delikatny, dużo gruszki, syrop gruszkowy, brzoskwinia, nektarynka. W finiszu też słodkie owoce sadu, głównie gruszki, brzoskwinie i morele, delikatnie ziołowość, jeszcze bardziej w tle budyń waniliowy. Przyjemna niedroga whiskey. W Polsce w ofercie United Beverages.

Righ Seumas II Murray McDavid 12YO 2008

Blend z oferty Murray McDavid z czterech regionów – Islay, Speyside, Highland i Lowland. Beczki po bourbonie, czerwonym winie i sherry, a finiszowanie w beczkach hogshead po sherry. Butelkowanie z mocą 46%. Zapach ziół, traw, dymu, lekko spalenizny, wędzonych śliwek. W smaku bakalie: rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, orzechy. W finiszu sadza, tytoń i śliwki, morele.

Ballantine’s od środka

Zapraszamy 16 maja o godz. 19.30 na degustację whisky z oferty Pernod Ricard, marki Ballantine’s. Do spróbowania będą trzy whisky single malt, które stanowią kręgosłup blendu Ballantine’s. To piętnastoletnie whisky z trzech różnych destylarni: Glenburgie, Glentauchers i Miltonduff. Spróbujemy także siedemnastoletniej whisky Blended Scotch Ballantine’s 17YO. Koszt udziału w degustacji 50 zł. Degustacja obejmuje cztery próbki po 20 ml, odbędzie się w salonie M&P Strzelecka w Warszawie oraz online przez platformę Zoom (koszt wysyłki zestawu degustacyjnego 15 zł). Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Bracia Chivas

Firma Chivas Brothers ma swoją siedzibę w Paisley, niedaleko Glasgow i prowadzi 14 szkockich destylarni whisky single malt, wszystkie zlokalizowane w rejonie Speyside, oprócz Scapa na Orkadach – oraz zbożowej Strathclyde w Glasgow. Mają również destylarnie ginu w Londynie i Plymouth oraz zakłady zestawiania, butelkowania i magazynowania w kilku miejscach w całej Szkocji. Łącznie firma zatrudnia 1600 osób w 34 lokalizacjach. Chivas jest najbardziej znany z mieszanych szkockich whisky Chivas Regal i Ballantine’s, przy czym ta ostatnia jest drugą najlepiej sprzedającą się szkocką whisky na świecie po Johnnie Walkerze, podczas gdy Chivas Regal zajmuje trzecie miejsce. Jeśli chodzi o single malty, największymi markami firmy są The Glenlivet i Aberlour.

Czytaj więcej

Nowości od Billy Walkera

Dwie nowe whisky poszerzą podstawową ofertę destylarni GlenAllachie. Pierwsza to ośmioletnia single malt z beczek po: sherry pedro ximénez i oloroso puncheons, a także z dziewiczego dębu i barriques po czerwonych winach. Druga to blend White Heather 15YO, która dołączy do wcześniej wydanej wersji 21YO, mieszanka whisky słodowych torfowych i bez torfu, z regionów: Speyside, Islay i Highlands, z dodatkiem whisky grain. Obie butelkowane z mocą 46%. W Polsce importerem obu whisky jest M&P.

Wieczór z Chivas

Zapraszamy 25 kwietnia o godz. 19.30 na spotkanie z marką Chivas Regal. Do spróbowania będą cztery szkockie whisky: Chivas Regal Extra 13YO Americas Rye Casks, Chivas Regal Extra 13YO Sherry Oloroso Casks, Chivas Regal XV 15YO i Chivas Regal 18YO Gold Signature. Koszt udziału w degustacji 50 zł. Degustacja obejmuje cztery próbki po 20 ml, odbędzie się w salonie M&P Strzelecka w Warszawie oraz online przez platformę Zoom (koszt wysyłki zestawu degustacyjnego 15 zł). Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Windsor w koreańskich rękach

Diageo sprzedało markę blendowanej szkockiej whisky Windsor za 163 mln dolarów. Kupił ją fundusz inwestycyjny Bayside/Metis z Korei Południowej. Korea jest największym rynkiem dla tej marki. Najważniejszym składnikiem blendu jest single malt Royal Lochnagar. Zgodnie z umową Diageo przez najbliższych dziesięć lat nadal będzie produkować markę dla Bayside/Metis. Oferowane warianty whisky Windsor to: 12YO, 17YO, 21YO, Reserve i XR. Marka zadebiutowała w 1996 roku, jako blend klasy „deluxe”, roczna sprzedaż to ok. 6 mln l. Podstawowa wersja Windsor 12YO to w aromacie: drożdże, rodzynki, likierowe wino, orzechy, ostrzejsze nuty korzenne. Smak bardzo orzechowy i bakaliowy, delikatna nuta tytoniu i wysuszający pieprz. W finiszu: figi, daktyle i wanilia, słodkie białe winogrona. Jest też na rynku whisky kanadyjska Windsor, która należy do Beam Suntory z destylarni Alberta, stworzona jeszcze w XIX wieku przez Hirama Walkera.

Wizyta w Venakki Distillery

W niewielkiej miejscowości Alpiarça, w samym sercu winiarskiego regionu Tejo, znajduje się pierwsza portugalska destylarnia whisky. Poza słodowaniem jęczmienia wszystko robią sami – zacieranie, fermentację, destylacja odbywa się na tradycyjnym portugalskim alembiku kotłowym, leżakowanie w różnego rodzaju beczkach po winach i innych whisky oraz dziewiczych beczkach z portugalskiego dębu. Za destylację odpowiada Jay Venakki, pomaga mu żona, jest tu też wesoły pies i cztery koty, które z upodobaniem skaczą po beczkach.

Czytaj więcej

Sir Thomas Dewar

Zwany Tommy lub Whisky Tom, razem z bratem Johnem Dewar, stworzył w XIX wieku jedną z największych marek whisky. Urodził się w Perth, od najmłodszych lat miał kontakt z gorzelnictwem, jego ojciec John Dewar Senior założył w rodzinnym mieście firmę John Dewar & Sons Ltd., również wuj zajmował się handlem alkoholami. W 1893 roku rodzina Dewar dostała przywilej dostaw na królewski dwór, obsługiwali króla Edwarda VII. Kupili niewielką destylarnię whisky słodowej – Tullymet w Perthshire, która działała do 1910 roku. W latach 1896-1898 wybudowali też własną destylarnię Aberfeldy. W kolejnych latach imperium whisky rodziny Dewar powiększyło się o zakłady: Royal Lochnagar, Glen Ord, Pulteney, Aultmore, Parkmore i Benrinnes. Byli także udziałowcem w destylarni Yoker w okolicach Glasgow, a wspólnie z firmą W.P. Lowrie kupili Port Ellen, co dawało dostęp do wszelkiego rodzaju słodowych whisky. W 1915 roku doszło do połączenia z aktywami Jamesa Buchanana, powstała spółka Buchanan-Dewar Ltd., a w 1925 roku przyłączyli się do konglomeratu DCL, przy czym obaj bracia Dewar dostali miejsca w zarządzie koncernu. Tommy był ambasadorem firmy, twarzą i twórcą jej kampanii reklamowych, m.in. zrealizował pierwszą w historii filmową reklamę, która w 1898 roku była wyświetlana na jednym z nowojorskich wieżowców. Podróżował po świecie w szkockim kitlu, w klanowych barwach, zatrudnił agentów w 26 krajach, sam w ciągu dwóch lat objechał wszystkie kontynenty. Otwarcie własnego oddziału w Nowym Jorku zaowocowało tym, że Dewar’s White Label stał się najlepiej sprzedawaną szkocka whisky w USA. Kronikarze piszą, że Tommy Dewar był urodzonym handlowcem, pełen wdzięku i elokwencji. Szybko podbił Londyn, whisky Dewar’s była najbardziej widoczna marką w barach i hotelach stolicy. Był najdłużej zameldowanym gościem słynnego Savoy Hotel, w którym pierwszy raz wynajął pokój w 1893 roku, a własny apartament miał tam wynajęty nieprzerwanie od 1904 roku do śmierci w 1930 roku. Przyjaźnił się z twórcą herbacianego imperium Thomasem Liptonem, wspólnie żeglowali. Był miłośnikiem sportów konnych i motorowych, sponsorował wiele dyscyplin sportowych. Angażował się politycznie, reprezentował Torysów w Parlamencie przez sześć lat. Otrzymał tytuł szlachecki.

Czytaj więcej

Wizyta w Loch Lomond

To zamknięta dla odwiedzających destylarnia, położona niedaleko Jeziora Lomond, największego jeziora w Szkocji, w miasteczku Alexandria. Pierwszy zakład produkcji whisky powstał nad Jeziorem Lomond w 1814 roku, jednak obecnie istniejący zakład został zbudowany w 1964 roku. Pracował z przerwą, był zamknięty w latach 1984-1987. Ponownie otwarty przez nowego właściciela, inwestorów Alexander Bulloch i Glen Catrine. W 1993 roku rozpoczęto produkcje whisky grain, a w 1999 roku dodano dwa nowe alembiki. W czerwcu 2019 roku grupa finansowa Hillhouse Capital Management kupiła markę i zakłady należące do Loch Lomond Group.

Czytaj więcej

Wieczór z Tullamore DEW

Dom Whisky zaprasza 10 marca o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Jakub Sienkiewicz – Brand Ambassador marki Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO Special Reserve, Tullamore DEW 14YO Single Malt, Tullamore DEW 15YO Trilogy oraz Tullamore DEW Phoenix (46.2 %). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 171 zł/os. W cenie są: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish oraz 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 8 marca. Zapisać można się pod tym linkiem.

Charley’s French Oak Cask Limited Edition

Nowa whisky blended z AWW z Kalisza. Użyte destylaty to: 50% polska whisky zbożowa, 40% szkocka grain i 10% szkocka malt. Polskie destylaty były przechowywane w beczkach po bourbonie i z francuskich po winach austriackich. Zapach delikatny, nuty orzechowe i czerwone owoce, lekko wanilia, migdały, śliwki, wiśnie, truskawki. W ustach lekka, wytrawna, dużo orzechów laskowych i włoskich, porażone migdały, anyż. Spora rześkość w finiszu – eukaliptus, mięta, kwaskowe jabłka oraz orzechy włoskie, pistacje, wanilia, uprażone ziarno. Moc – 40%.

Bimber Apogee XII

Blended malt – whisky w wieku 12 lat ze Speyside i Highland, leżakowana w beczce po whisky z Bimber Distillery. Aromat soczysty, masa gruszek, słodkie malinowe jabłka, lekkie nie do końca dojrzałe morele z Wachau, nuta szampańska. Smak delikatny, słodki, gruszka williams, słodkie jabłko, brzoskwinia, delikatnie nuta słona. W finiszu wciąż słodko i owocowo, dużo jabłek i gruszek, syrop z gruszki. Moc – 46,3%.

Johnnie Walker na rok Tygrysa

1 lutego zadebiutuje nowa specjalna edycja whisky Johnnie Walker Blue Label na powitanie Nowego Roku Chińskiego to rok Tygrysa. W butelce są whisky z większości destylarni należących do Diageo, w tym pewne ilości whisky z zamkniętych destylarni. Projekt butelki i opakowania zaprojektował chiński artysta, Shan Jiang. Równolegle ukazują się też limitowane edycje whisky John Walker & Sons King George V i John Walker & Sons XR 21, również w butelkach zaprojektowanych przez Shan Jianga.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich

Czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal. Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Moc – 43,8%. Zapach elegancki – słodkie śliwki, gruszki williams, morele, brzoskwinie, mirabelki, rodzynki, nuty sody, wanilia, budyń waniliowy, crème brûlée, wisienki koktajlowe. W smaku bardzo słodka – budyń waniliowy, mleczna czekolada z rodzynkami, soczyste nektarynki, lekko sól i dym. Finisz złożony – jest marcepan i migdały, są jabłka, dużo dymu, chleb sodowy, śliwki, kakao.