Three Oaks

blendowana whisky, destylowana w Straszynie z polskiego słodu, starzona 3-8 lat w beczkach z polskiego dębu. Firma Komers International wprowadziła markę na rynek w kwietniu 2017 roku. Aromat słodki – mleczna czekolada. W ustach czuć zioła, pieprz, ale i dużo miodu i propolisu. Dobrze pasuje do profilu firmy znanej z produkcji likieru Goldwasser. Moc – 40%.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Baczewski Whisky

Whisky zestawiona specjalnie na polski rynek. Butelkowana z mocą 43%, taką samą, jaką miała oryginalna whisky produkowana przed wojną w zakładach Baczewskiego we Lwowie. Czy smakuje tak samo? Tego nikt nie wie. Starzona w małych beczkach z amerykańskiego dębu. W aromacie czuć przede wszystkim toffi i białą czekoladę, bita śmietana, porzeczki. Słodko, deserowo, ciasto francuskie przekładane śmietankowym kremem, do tego trochę surowego drewna z tartaku. Orzeźwiająca. W ustach – prażone ziarno, drożdżówka oraz strucla serowa z kruszonką, budyń śmietankowy, do tego wypalone klepki drewna, prażona kukurydza. W finiszu mleczna czekolada i toffi. Bardzo gładka whisky.

Whisky Baczewski już w sprzedaży

W sklepach Centrum Wina w całym kraju pojawiła się pierwsza partia whisky Baczewski. Na początek do sprzedaży trafiło 6000 butelek o pojemności 0,7 l. Whisky ma 43%, tyle samo, ile miała przedwojenna lwowska whisky Baczewskiego. Butelkowana w Austrii, ale zestawiona specjalnie na polski rynek, z wyłączną dystrybucja dla Ambra S.A. Jest to mieszanka whisky słodowych i zbożowych, które leżakowały w małych beczkach z amerykańskiego dębu. Cena – 82 zł. Zamówienia: bok@centrumwina.com.pl.

John Walker & Sons Private Collection – edycja 2017

Jest to czwarta edycja z linii zwanej Mastery of Oak, którą stworzyli master blender Jim Beveridge i blender Aimée Gibson. Whisky jest kombinacją trzech unikatowych blendów. Pierwsza jest mieszanką whisky słodowych i zbożowych, leżakowanych w beczkach z amerykańskiego dębu. Druga zawiera trunki z Highland i Speyside, które maturowano głównie w beczkach z amerykańskiego dębu, ale też miały tu swój udział beczki z europejskiego dębu. Trzeci blend, to eksperymentalne whisky słodowe i zbożowe, głównie leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia. Trunek spoczywa w szklanej karafce ozdobionej pierścieniami dębu, zapakowany został w drewniane pudełko. Wypuszczono 5588 butelek w cenie 550 funtów każda.

Oldmoor

szkocka blendowana whisky, zestawiana przez MacKay & McDavitt Co. W aromacie: wiśnie, czereśnie, jagody. W ustach: kawa i landrynki. Bardziej przypomina tanie brandy niż whisky. Oferowana w różnych latach w wersjach: Oldmoor Fine O&M, Oldmoor De Luxe, Oldmoor Major, Oldmoor 5YO i Oldmoor 12YO. Pod tą samą marką produkowany jest także gin.

Whisky Days

Pierwsza zimowa edycja festiwalu whisky – Whisky Days Winter Edition odbędzie się w Zakopanem w dniach 17-18 lutego. Przewidziano szeroki wybór bursztynowego trunku, liczne Master Classy. Nie zabraknie szampana i koktajli na bazie whisky, a wszystko przy dźwiękach muzyki.
Serwowane będą specjalne dania, przygotowane przez restaurację Halka. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędzie się after party w Le Scandale Club & Bar. Bilety (sprzedaż już ruszyła) w cenie: jednodniowy 39 zł , 99 zł za bilet VIP. W dniach imprezy odpowiednio 49 zł i 129 zł. Miejsce: Aries Hotel & Spa, ul. Mariusza Zaruskiego 5, Zakopane. Godz. 16.00.

Czytaj więcej

Degustacja szkockich whisky z portfolio Pernod Ricard

11 stycznia o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z whisky z destylarni należących do grupy Pernod Ricard, takich jak The Glenlivet i Aberlour (region Speyside) czy Scapa (Archipelag Orkadów). Pernod Ricard jest drugim największym na świecie producentem szkockiej whisky, właścicielem tak znanych marek jak Ballantine’s i Chivas Regal, a także licznych destylarni single malt w całej Szkocji. Są też najważniejszym graczem na rynku irlandzkiej whiskey, gdzie należą do nich takie marki jak: Jameson, Midleton czy Paddy. W Polsce Pernod Ricard jest m.in. właścicielem marek wódek: Wyborowa, Luksusowa, Siwucha czy Pan Tadeusz.
Spotkanie poprowadzi specjalny gość – ambasador szkockich whisky z grupy Pernod Ricard, pan Dariusz Fabrykiewicz.

Trunki wieczoru to:
Chivas Ultis (po raz pierwszy oficjalnie w Polsce)
Scapa Skiren (single malt z Orkad, delikatna, 40% ABV)
Scapa Glansa (single malt z Orkad, lekko torfowa, finiszowana w beczkach po whisky z Islay, 40% ABV)
The Glenlivet 15YO (single malt ze Speyside, z beczek z Limousin, klasyka regionu, 40% ABV)
Aberlour A’Bunadh (cask strength ze Speyside, z beczek po sherry oloroso, potężna, 61,2% ABV)

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-scotch-whisky-tasting-179.html.
Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Ambassador Deluxe Scotch

marka produkowanej w latach 60. i 70. XX wieku blendowanej szkockiej whisky, oferowanej przez firmę Taylor & Ferguson z Glasgow w wersjach: bez podania wieku oraz ośmio i dwunastoletniej. Dziś to kolekcjonerski rarytas, ceny za butelkę wahają się od 100 do 180 funtów. Miałem okazję kosztować ośmioletnią – zaskakujące dla tamtego okresu nuty słodyczy, które dziś są charakterystyczne dla beczek po sherry, ale w tamtych latach whisky w beczkach po sherry była rzadkością, a ponadto korzenność. W zestawie musiał być duży udział whisky słodowanych.

Airlie Castle

szkocka blendowana whisky, robiona przez Signatory dla Prestonfield House. Airlie Castle to XV-wieczna posiadłość w Szkocji, leżąca w zakolu rzek Isla i Melgund. Trunek ma przyjemny słodko-cierpki smak wiśni, aromat malin, w ustach też nieco słodyczy miodu. Moc – 40%.

Johnnie Walker Rye Finish

whisky otwiera nową kolekcję Johnniego Walkera Blender’s Batch, sądząc po debiucie – mają to być mieszanki wyjątkowe, zaskakujące, odbiegające od dotychczasowego profilu najpopularniejszego szkockiego blendu. Wśród zmieszanych tu whisky znajdziemy m.in. w jakiejś proporcji odleżakowany alkohol z zamkniętej destylarni Port Dundas. Leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie, a finiszowała w beczkach po rye whisky. Zarówno żyto, jak i kukurydzę czuć od razu, słodowany jęczmień jest przykryty tymi amerykańskimi nutami. Dalej w nosie mamy: przyprawy korzenne, zioła, suszona trawę, wanilię, maślane ciasteczka, biszkopty. Słodka i nęcąca paleta. Smak nie tak słodki jakby sugerował aromat, czuć ziołowość (rozmaryn), czarny pieprz, nadal nuty maślane, lakier, imbir. Czuć żyto, ale kukurydzy znacznie mniej. Głębiej – czekolada. Finisz jest krótki, a w nim to samo, co już czuliśmy – przyprawy korzenne (piernikowe), zioła, czekolada. Przyjemny, rozgrzewający smak na zimowe wieczory.