J&B 15YO

edycja obecnie robiona dla Diageo Portugal, tylko na portugalski rynek. Aromat słodki – słód, miód, brzoskwinie, jabłka. W smaku lekkie, słodkie, słodowe jak piwo, nuta chmielu, goryczki. Finisz lekki – brzoskwinie, morele, jabłka. Moc – 40%.

Nowa whisky w Glen Moray

Destylarnia Glen Moray ze Speyside poszerzyła portfolio o whisky Glen Moray Cabernet Cask Finish. Whisky bez podania wieku, finiszowana przez kilka miesięcy w beczkach po winie cabernet sauvignon. Wcześniej leżakowała w beczkach po bourbonie. Whisky znajdzie się w stałej ofercie, dołączając do pięciu wcześniejszych, tworzących linię Glen Moray Classic Collection. To nie koniec nowości, bowiem grupa La Martiniquaise, właściciel Glen Moray, wprowadza także nową wersję swojej blendowanej szkockiej – Sir Edward’s 12YO. Polskim dystrybutorem marek z grupy La Martiniquaise jest Pinot.

House of Hazelwood

nowa kolekcja trzech szkockiej whisky mieszanej William Grant & Sons, zestawiana głównie z single malt Kininvie i single grain Girvan. Nalewana do karafek, które mają nawiązywać do lat 20. i paryskiego art déco. Na rynku od 2016 roku, nazwa House of Hazelwood nawiązuje do rodzinnej posiadłości, pałacyku, w którym mieszkała wnuczka Wilkliama Granta, Janet Sheed Roberts, zmarła w 2012 roku w wieku 110 lat. Wcześniej William Grant & Sons dwukrotnie wypusczał w limitowanych ilościach whisky Hazelwood – dla uczczenia setnych i sto dziesiątych urodzin pani Roberts. Najmłodsza w kolekcji House of Hazelwood 18YO ma delikatny aromat cytrusów, głównie kandyzowana skórka cytryny, wanilia, słód. W smaku i finiszu tarta cytrynowa. House of Hazelwood 21YO w aromacie ma silne akcenty orzecha laskowego, tarta cytrynowa, trawa cytrynowa, bergamotka, wanilia, toffi, rodzynki. Smak to rodzynki, suszone morele. Finisz lekki, suszone kwiaty, morele. I House of Hazelwood 25YO ma aromaty pigwy, kwiatów, kandyzowanej cytryny, kandyzowanych skórek mandarynki, wanilia, kukurydza. Smak lekki, rześki, ze słodyczą toffi. Kandyzowany grejpfrut i cytryna w finiszu. Wszystkie butelkowane z mocą 40%.

Czytaj więcej

Innowacyjny Dewar’s

Należąca do Bacardi marka blendowanej whisky Dewar’s wprowadziła niezwykła serię dedykowaną do sklepów wolnocłowych – Dewar’s Double Double. To trzy nowocześnie opakowane whisky, oferowane w nietypowych dla szkockiej pojemnościach 0,5 l, w wieku: 21-, 27- i 32-lata. Producent informuje o czterostopniowym procesie maturacji tych whisky. Na czym to polega? Wyjaśnia Stephanie Macleod, master blender marki Dewar’s. Pierwszy etap to klasyczne leżakowanie każdej z wykorzystanych whisky, tak słodowych, jak i zbożowych. Drugi etap, to połączenie osobno whisky słodowych i osobno zbożowych i ich dalsza maturacja w dużych beczkach. Następnie połączono destylaty single malt i single grain, ponownie wlano taką mieszankę do beczek i wysłano do magazynu, żeby dalej odpoczywały. Na tym jednak nie koniec, gdyż zawartość tamtych beczek przelano jeszcze do trzech różnych rodzajów innych beczek, wszystkich po sherry. Oczywiście ten proces był przeprowadzany osobno dla whisky w adekwatnym wieku. I tak edycja 21YO finiszowała w beczkach po sherry oloroso, 27YO w beczkach po sherry palo cortado, zaś 32YO po sherry pedro ximénez. Wszystkie beczki trafiły do półlitrowych butelek z mocą 46%. Ceny edycji to kolejno: 90, 160 i 250 dolarów za butelkę.

Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Whiskey Proper No. Twelve dostępna w ofercie Świat Whisky w Poznaniu

Długo wyczekiwana i poszukiwana przez wielu irlandzka whiskey Proper No. Twelve jest już do nabycia w sklepie internetowym i stacjonarnym Świat Whisky – Poznań. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na swiat-whisky.sklep.pl/blended-whiskey-irlandzka/3137-proper-no-twelve-irish-whiskey-40-07l.html oraz do sklepu stacjonarnego przy ul. Rakoniewickiej 10 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Highlander

whisky mieszana. W przypadku najbardziej popularnej wersji Highlander 3YO zestawiana w Kaliszu przez AWW z destylatów „europejskich”. Słodki aromat wanilii, toffi, mlecznej czekolady i kukurydzy. W ustach prażone ziarno, słód i drożdże. W 2018 roku zostały wprowadzone wersje limitowane, które trafiły do dystrybucji sieci Eurocash. Są to whisky szkockie zestawiane w Loch Lomond specjalnie na rynek Polski dla AWW. Highlander 5YO to aromat ciepły, wyraźnie słodowy aż w kierunku ciemnego piwa, trochę miodu, propolisu, jabłek, drożdży, dopalająca się szczapa drewna. W smaku – słód, miód, wędzone śliwki, delikatnie w tle tropikalne owoce (liczi, ananas). Finisz krótki, tu jeszcze więcej ananasa, melon, zielone banany, poza tym – renklody oraz skórzastość i torf na języku. W stosunku do wieku i ceny – świetna whisky, wyraźnie z dużym udziałem single malts. Highlander 7YO to zupełnie inna whisky, ma aromat mocno septyczny – jodyna, eter i czereśnie. Do tego: wino miodowe, mokre liście, kora, ale też zdecydowanie bardziej przyjemne tony – maliny, poziomki, soczyste wiśnie. Smak przyjemny, jest delikatna owocowa słodycz – głównie jabłka i gruszki, ale też melona, do tego nutka dymno-kwiatowa – dym nad wrzosowiskiem. Finisz rozgrzewający – cynamon i cierpki – wiśnie, a poza tym dużo piwnego słodu, a nawet odrobina chmielu. Wszystkie whisky Highlander butelkowane są z mocą 40%.

Czytaj więcej

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Ainslie & Heilbron

W 1868 roku w Leith James Ainslie założył sklep z winami i mocnymi alkoholami. Odniósł tak wielki sukces, że już w 1898 roku mógł kupić destylarnię Clynelish (tzw. Old Clynelish, które potem nazwano Brora dla odróżnienia od nowej destylarni Clynelish obok), zmodernizować ją i rozbudować. Nie trwało to długo, gdyż w 1912 roku – by ratować się przed bankructwem – musiał sprzedać destylarnię. Wówczas skoncentrował się na produkcji whisky blendowanych. W 1913 roku doszło do połączenia kilku niezależnych blenderów z Leith – James Ainslie & Co., Walter Baillie & Sons, Robertson Brothers i John Gillon & Co. Razem powołali spółkę Ainslie, Baillie & Co., która radziła sobie na rynku do 1921 roku. Jej majątek przejął James Calder, który kierował inną firmą z biznesu blended whisky – Alexander & Macdonald. Doprowadził do połączenia z jeszcze jednym blenderem z długimi tradycjami, firmą David Heilbron Ltd oraz z właścicielem destylarni Argyll w Campbeltown, czyli firmą Colville Greenlees & Co. Tak powstała Ainslie & Heilbron Distillers Ltd. W 1925 roku weszła w skład holdingu Distillers Company Ltd. (DCL).

Czytaj więcej

White Walker

była kiedyś whisky Johnnie Walker White, ale ta edycja nie ma wiele wspólnego z historią najsłynniejszego szkockiego blendu. White Walker by Johnnie Walker to ukłon w kierunku fanów serialu „Gra o tron”. Piękna butelka z ilustracją nawiązującą do serialu to efekt współpracy ze stacją HBO. Podobno należy ja włożyć do zamrażalnika, wtedy whisky lepiej smakuje, a na szkle pojawia się dodatkowa grafika. Flasza jest ciężka i bardzo ładna. Aromat whisky słodki, słodowy z nutami wanilii, mlecznej czekolady. Smak słodowy, z nutą kukurydzianą jak w bourbonie, jabłka, morele. Finisz słodki, również wyczuwalna kukurydza, poza tym cynamon i wanilia. Moc – 41,7%.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Gold Ben

szkocki blend, zestawiony z trzyletnich destylatów Loch Lomond dla AWW, mieszanka beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie: zioła, świeże drewno, wanilia. Smak lekko pikantny – pieprz, imbir, cynamon, nadal bardzo dużo drewna i masło orzechowe. Finisz to ziele angielskie i cynamon. Moc – 40%.

William Grigor & Son

W 1846 roku William Grigor otworzył w Inverness sklep kolonialny. Wkrótce firma zaczęła zestawiać własne whisky, przedstawiając się jako: „Scotch Whisky Merchants, Blenders, Exporters, Agents, Wine Merchants and Bonded Warehouse Proprietors”. Wkrótce przejęła też kilku innych blenderów, takich jak: Ross & Cameron Merchant and Blenders (na rynku od 1800 roku), The Inverness Bonding Co Ltd (od 1921 roku), Alex MacKenzie & Co Whisky Merchants (od 1820 roku), William Davidson & Co (od 1856 roku). W 1950 roku przejęli destylarnię Bowmore na Islay. Niestety, w 1963 roku firma zbankrutowała. Produkowali blendy Rob Roy i Glendrostan. Reklamowali się hasłem „Grigor for Vigor”.

Francuzi kupują Cutty Sark

Grupa La Martiniquaise kupiła od Edrington blendowaną whisky Cutty Sark. Fracuzi są m.in. właścicielami destylarni Glen Moray w Speyside oraz szkockich blendów: Label 5 i Sir Edward’s, a także m.in.: brandy Bardinet, wódki Poliakov, rumów Negrita czy Saint James. Cutty Sark to whisky numer jeden w: Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Blend powstał w 1923 roku. Edrington było właścicielem tej marki od 2010 roku.