Johnnie Walker Blue Label Port Ellen

Blend zestawiony w części (nie wiadomo jakiej) z beczek z Port Ellen, poza tym są tu: Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol, Oban, Caledonian i Carsebridge. Moc – 43%. Zapach słodki – jabłka, gruszki, bardzo subtelny, delikatny dym, lekko uwędzona śliwka, wisienka w czekoladzie. Smak to połączenie nut słodkich i taniczności – słodkie gruszki i skóra, tytoń, jest też dym, jest nieco soli. W finiszu nawet więcej soli, pieprz, przesuszająca taniczność, gorzka herbata, kwaśne jabłka, skóra.

Spotkanie z Tullamore DEW

29 września odbyła się degustacja whiskey Tullamore DEW, prowadził ją Jakub Sienkiewicz, brand Ambasador marki w Polsce. – Styl Tullamore DEW ewoluuje, choć własne alembiki nie wpływają na profil whiskey. Podstawowa wersja Tullamore DEW jest już w całości robiona z whiskey z własnej destylarni, a jej smak jest taki, jaki był, kiedy butelkowane były whiskey z Midleton. Planowanych jest bardzo wiele nowych, eksperymentalnych edycji. Czy jedną z nich będzie single pot still? Na razie nie ma oficjalnej informacji, czy wejdzie do stałej oferty Tullamore DEW. Obecnie firma ma 261 tys. beczek – opowiadał Jakub Sienkiewicz.

Czytaj więcej

Tullamore D.E.W. – blended czy single malt?

Dom Whisky zaprasza 29 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassador Tullamore DEW w Polsce. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore Single Malt 14YO, Tullamore Single Malt 18YO oraz sample prosto z destylarni: Tullamore Single Malt Bourbon Cask 5YO Cask Strength i Tullamore Single Pot Still Sherry Butt 7YO Cask Strength. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 168 zł/osoba, a w cenie: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish /41,3%/ 0,7 l + 6 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml.

Dubliner Master Distiller’s Reserve

whisky The Dubliner należy Quintessential Brands, butelkowana jest w Dublin Liberties Distillery. Edycja Master Distiller’s Reserve jest na rynku od 2018 roku, jako dziesięcioletni blend z beczek po bourbonie o mocy 42%. Zapach przyjemny, jabłka, pieczone jabłka, delikatnie wanilia. W smaku dużo słodkiego jabłka, gruszki, lekko dymna nuta. Finisz słodowy, słodkie gruszki, czekolada z gruszką.

Spotkanie z West Cork

26 lipca odbyła się degustacja czterech irlandzkich whiskey z West Cork Distillers. Firma rozpoczęła działalność w 2004 roku, założona przez trójkę przyjaciół. Ich pierwsza destylarnia powstała w małej wiosce rybackiej Union Hall. Zaczynali od aparatów Holstein, a pozostałe alembiki i aparat do redestylacji ginu zbudowali sami. Obecnie pierwsza destylacja odbywa się w potężnej miedzianej tubie, druga w dwóch połączonych stalowych aparatach kotłowych z zewnątrz obudowanych drewnem, a trzecia destylacja w Holsteinach. James Harnedy, który niemal od początku związany jest z firmą zbudował alembiki, a jego brat Patrick jest teraz master distillerem w West Cork. W listopadzie 2013 roku przenieśli się do miasta Skibbereen na Market Street, gdzie powstał spory zakład produkcji win i mocnych alkoholi. W grudniu 2016 roku przenieśli się do obecnego zakładu na przedmieściach Skibbereen. Ich whisky jest trzykrotnie destylowana – z irlandzkiego słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz z pszenicy. Rocznie produkują 2 mln czystego alkoholu. Używają beczek po bourbonie, sherry, porto, rumie, koniaku, calvadosie i z nowego amerykańskiego dębu. Polskim wyłącznym dystrybutorem jest M&P.

Czytaj więcej

Velvet Cup Irish Whiskey

blend z Blackwater Distillery w Waterford. Za zestawienie whisky odpowiadał Peter Mulryan. Słodki, przyjemny aromat – dojrzałe jabłka, gruszki, słód, przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir i kardamon. W ustach także słodko, sporo gruszek, śliwek, moreli, czereśni, wanilia, nutka ziemista. W finiszu bardziej gorzkie jabłka, bardziej gorzkie gruszki, dużo ziemistości, skojarzenie z tequilą. Moc – 40%.

White Heather 21YO

przejmując destylarnię GlenAllachie Billy Walker i spółka kupili też m.in. zapomnianą markę blended whisky White Heather, nieaktywną od lat 80. XX wieku. Ta whisky złożona jest z destylatów w wieku minimum 21 lat ze: Speyside, Highlands i Islay, aged leżakowanych w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu, sherry butts i beczkach ponownego napełnienia typu hogsheads. Billy Walker zafundował tej whisky dodatkowe trzy lata finiszowania w beczkach pedro ximénez puncheons, oloroso puncheons i beczkach z dziewiczego dębu z Appalachów. Barwa wchodząca w róż, jakby też były tu beczki po porto ruby. Aromat pieczonych jabłek w lukrze i z cynamonem, lekko dym, lekko wanilia, nuta octowa. W smaku – sól, sadza, jabłka w popiele, jabłkowe vinegeaur. Bardzo wytrawnie. Podobnie finisz – cierpki, octowy, dużo jabłek, skóra, sadza, tytoń, sól, słone paluszki, wodorosty. Mega ciekawa whisky, zabutelkowana z mocą 48%.

Chivas The Blend Online

Dom Whisky zaprasza 18 czerwca o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Sonia Grabowska. Każdy uczestnik otrzyma próbki: 1 x Chivas 12YO 50ml, 1 x whisky zbożowa 50 ml (kwiatowa), 4 x whisky słodowa 50 ml (cytrusowa, kremowa, owocowa i dymna), 1 x kieliszek degustacyjny, 1 x zlewka 100 ml, 1 x szklane mieszadełko (rurka), 1 x naklejka z logo Chivas Regal. Koszt degustacji 219 zł/osoba, a w cenie butelka Chivas 18YO Gold Signature + sample oraz wymienione akcesoria.

Scotch Whisky Online

Dom Whisky zaprasza 11 czerwca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ken Lindsay. Do spróbowania będą: Scapa Glansa, Ballantine’s 21YO, Chivas Regal 18YO, Chivas Regal Ultis i Royal Salute 21YO The Signature Blend. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 295 zł/osoba, a w cenie: butelka Ballantine’s 21YO + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Czytaj więcej

Dimple Golden Selection

główny destylat słodowy w tym blendzie to Glenkinchie. Wprowadzona w 2014 roku w miejsce Dimple 15YO. Aromat słodki, czekoladowy, nuta wanilii, ziół, kwiatów, moreli, prażonego ziarna. Smak lekko dymny, morelowy, gruszkowy, bardzo dużo słodyczy – toffie, czekolada. W finiszu dużo kakao, orzechy laskowe, kawa. Moc – 40%.

Dewar’s 8YO Portuguese Smooth

whisky była finiszowana w beczkach po porto. Ma bardzo przyjemny owocowy aromat, dużo w nim jabłek, gruszek, śliwek, jest też słodka nuta figi. W ustach delikatna, słodkie ziarno, ciemna czekolada, orzechy włoskie, kawa. Finisz bakaliowy – suszone morele, orzechy, suszone wiśnie, rodzynki. Bardzo przyzwoita, zwłaszcza gdy porównamy jakość do ceny. Moc – 40%.

Chivas The Blend Online

Dom Whisky zaprasza 27 maja o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Sonia Grabowska. Każdy uczestnik otrzyma próbki: 1 x Chivas 12YO 50ml, 1 x whisky zbożowa 50 ml (kwiatowa), 4 x whisky słodowa 50 ml (cytrusowa, kremowa, owocowa i dymna), 1 x kieliszek degustacyjny, 1 x zlewka 100 ml, 1 x szklane mieszadełko (rurka), 1 x naklejka z logo Chivas Regal. Koszt degustacji 183 zł/osoba, a w cenie butelka Butelka Chivas Regal Mizunara Special + sample oraz wymienione akcesoria.

Ballantine’s w limitowanej czarno-białej odsłonie

W ramach kontynuacji kampanii „Tak to Robię” 10 maja na sklepowe półki trafiła całkowicie odmieniona butelka Ballantine’s Finest. Za projekt odpowiada kalifornijski artysta – Joshua Vides. Butelka dostępna jest w limitowanych ilościach, w sklepach na terenie całej Polski do wyczerpania zapasów. Jest to element kampanii globalnej, zaadaptowany na rynek Polski. Markę wspiera komunikacyjnie agencja VMLY&R, za działania specjalne i PR-owe odpowiada newonce.media, a za część aktywacyjną agencja Look-up. Rekomendowana cena butelki to 52,99 zł.

Johnnie Walker Black Label Islay Origin

blend zestawiony głównie z whisky z Islay, jego sercem są whisky z dwóch destylarni – Caol Ila i Lagavulin. Moc – 42%. Aromat intensywny – ruszt, ser wędzony, wędzone śliwki, trochę jodu, soli. Smak słony, lekko goryczkowy, dymny, ale nie bardzo, z bakaliową słodyczą (suszone morele, figi). Kręgosłupem finiszu jest sól i ona daje długi posmak, uzupełniany posmakiem wędzonych owoców, zwłaszcza czarnej porzeczki, ale też rodzynek, miodu, jest też nuta grillowa, idąca w kierunku spalenia, węgla, ale ładnie to się komponuje.

Johnnie Walker Black Label Highlands Origin

blend zestawiony głównie z whisky z Highlands, jego sercem są whisky z dwóch destylarni – Clynelish i Teaninich. Moc – 42%. Aromat słodki, przyjemny – keks ze skórką pomarańczową, rodzynkami, suszonymi morelami. W smaku whisky jest tłusta, maślano-owocowa, wanilia, budyń, ale też sporo cytrusów – pomarańcze, limonki, grejpfrut, do tego sól. Kontrastowo poukładana, ale robi to dobre wrażenie. Finisz średnio długi – owoce świeże i bakalie, popiół i lekki tytoń, drożdże i sól, imbir i selerowa nuta warzywna. Ciekawa edycja.

Chivas Regal 13YO Extra American Rye Casks

jedna z obecnie trzech edycji Chivasa trzynastoletniego w linii Extra. Powszechnie dostępna jest wersja z beczek po sherry oloroso, ale jest też finiszowana w beczkach po tequili i ta – finiszowana w beczkach po żytniej whiskey. Precyzyjnie – część (nie wiadomo jaka) była finiszowana w beczkach po rye. Aromat słodki, waniliowy, orzech laskowy, śliwki, czekolada. Smak popiołowy, jabłka w popiele, gruszki w popiele, miód. W finiszu śliwki, miód i popiół. Moc – 40%.

Chivas The Blend Online

Dom Whisky zaprasza 23 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Sonia Grabowska. Każdy uczestnik otrzyma próbki: 1 x Chivas 12YO 50ml, 1 x whisky zbożowa 50 ml (kwiatowa), 4 x whisky słodowa 50 ml (cytrusowa, kremowa, owocowa i dymna), 1 x kieliszek degustacyjny, 1 x zlewka 100 ml, 1 x szklane mieszadełko (rurka), 1 x naklejka z logo Chivas Regal. Koszt degustacji 219 zł/osoba, a w cenie butelka Chivas 18YO Gold Signature + sample oraz wymienione akcesoria.