Jameson 18YO

edycja, będąca mieszanką dwóch whiskey typu pot-still oraz single grain, leżakowana przez 18 lat w beczkach po sherry oloroso i dodatkowo finiszowana w beczkach po bourbonie przez sześć miesięcy. W aromacie: śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, wanilia. Smak korzenny, dużo tanin drewna, liście wiśni. Finisz: lekko tytoniowy, miód i propolis, gorycz głogu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Ring: Pieśń lodu i ognia

Dwie specjalne edycje Johnnie Walker, wypuszczone przez Diageo wspólnie z HBO i w nawiązaniu do tytułu cyklu powieściowego George’a Martina, na podstawie którego powstał serial „Gra o tron”. Johnnie Walker a Song of Fire jest inspirowana smokami, składają się na nią whisky zbożowe i słodowe z destylarni: Cameronbridge, Cardhu i Caol Ila. Johnnie Walker a Song of Ice związana jest tematycznie z wilkami, a tworzą ją whisky z: Cameronbridge, Cardhu, Knockando i Clynelish. Białą butelkę „lodu” zdobi rysunek Wilkora Starków, a na purpurowo-czerwonej butelce „ognia” znalazł się smok Targarienów. Jak smakują? Która lepsza? Ustawiam je naprzeciwko siebie w ringu, niech wygra lepszy zawodnik.

Czytaj więcej

Ootori 15YO

japoński blend whisky z dwóch destylarni – Karuizawa (malt) i Kawasaki (grain). W aromacie: wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, tarnina oraz wiórki kokosowe. Przyjemny smak wanilii, czekolady z wiśnią. Finisz – mleczna czekolada, rodzynki, kakao. Butelkowane były także wersje 12YO i 18YO. Wszystkie z mocą 40%.

J.B.A. Whisky Byron

japońska whisky mieszana vintage z 1957 roku, butelkowana z mocą 42% dziesięć lat później przez Toyo Jozo Co. Ltd. Blended. Producent, z miejscowości Izunokuni, produkował także Jupiter Whisky i Ji-Whisky. Obecnie jego aktywa należą do grupy Asahi, która jest także właścicielem marki Nikka. Whisky J.B.A. Byron była rekomendowana przez Japan Bartenders Association. Ma aromat drożdży, zwietrzałej makulatury, popiołu. W smaku drożdże, nic ponadto. Drożdżowo-popiołowy finisz. Mało przyjemne.

Suntory Toki

blend whisky z destylarni Yamazaki, Hakushu i Chita, butelkowany z mocą 43%. Przyjemny, delikatny aromat wiśni i śliwek, wiśnie w czekoladzie, w kierunku brandy, ale też jest ładnie podkreślona zbożowość, są też polne kwiaty, siano, mięta. W ustach najpierw słodka, nadal wiśnie w czekoladzie (gorzkiej), śliwki w czekoladzie, ale w stronę finiszu idzie w bardziej ostre rejestry – imbir, kardamon. W finiszu tytoń, lekko wanilia, gorzka czekolada.

Midleton Very Rare 2018

kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, wypuszczanej systematycznie od 1984 roku i prezentującej to, co najlepszego można znaleźć w beczkach irlandzkiej destylarni należącej do Pernod Ricard. To mieszanka single pot still i single grain. Selekcji osobiście dokonuje Brian Nation, następca Barry’ego Crocketta w tej roli. W aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.

Dunville’s Three Crowns

Dunville’s Three Crowns to wskrzeszona dawna marka irlandzkiej whiskey. Od 2016 roku produkuje ją The Echlinville Distillery z Kircubbinin w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Wskrzesili także Dunville’s VR Old Irish Whiskey i wprowadzili limitowaną Dunville’s PX Cask. W latach 1837-1936 whiskey Dunville’s Three Crowns była produkowana w Belfaście przez Royal Irish Distillery dla spółki Dunville & Co. Była to whisky typu single pot still, leżakująca w dużym stopniu w beczkach po sherry, butelkowana z mocą 40%. Nowa wersja, poza nazwą, niewiele ma wspólnego z tą dawną whiskey. To whiskey blendowana, butelkowana z mocą 43,5%. Aromat ziół, jałowiec, igliwie, kukurydza. Smak ziarna i ziół, słodu. Bardzo ziołowy finisz, majeranek i rozmaryn.

Grant’s Elementary

w 2016 roku William Grant & Sons wypuściła na rynek wolnocłowy serię Elementary. Ukazały się w niej trzy whisky dedykowane różnym pierwiastkom – O (tlen), C (węgiel) i CU (miedź). Wszystkie z mocą 40%. W tej kolekcji CU jest prawdziwym rarytasem, to najstarsza kiedykolwiek zabutelkowana whisky spod znaku Grant’s, zestawiona z co najmniej dwudziestodziewięcioletnich whisky słodowych i zbożowych, w tym: Glenfiddich, Balvenie czy Girvan. Beczki z dębu europejskiego i amerykańskiego. Grant’s 29YO CU ma aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały. Pozostałe whisky w serii Elementary miały sześć (Carbon) i osiem lat (Oxygen). Grant’s 6YO C ma aromat delikatnie dymny, ale też zdecydowanie słodki – miód, słodkie dojrzałe gruszki, dojrzałe brzoskwinie. Smak rześki, lekko dymny, czuć wpływ drewna, ponadto ziarno, dużo ziarna i… zaskoczenie, pieczone w ognisku ziemniaki. Grant’s Elementary 8YO O ma aromat jednocześnie słodowy i ziołowy, suszone kwiaty, rumianek, wiśnie w czekoladzie, smak także delikatny, kwiatowy, fiołki plus przyjemna nuta przypieczonej skórki chleba. Specjalna technologia zniwelowała kontakt alkoholu w beczce z tlenem. Wyszła fajna whisky, jedna z lepszych w tej kategorii wiekowej.

Czytaj więcej

Castle Bridge

whisky albańska, butelkowana przez Aquila Liquori z mocą 40%. Jak informuje producent, destylaty są z: kukurydzy, pszenicy, jęczmienia i słodowanego jęczmienia, a leżakowanie wyniosło 3 lata i odbywało się we francuskim dębie. W aromacie dużo słodu, dużo ziarna, lekko wiśnie i maliny. W smaku nieco dymu, wanilia i toffi. Finisz bardzo drewniany, chipsy dębowe, wędzenie.

O sztuce degustacji w Gorzycach Wielkich

15 listopada w Gminnej Bibliotece w Gorzycach Wielkich w sali widowiskowej odbyła się prezentacja prowadzona przez Łukasza Gołębiewskiego, połączona z degustacją. Tytuł spotkania, „Alkohole, nie tylko męska specjalność”, nawiązywał do tytułu powieści prowadzącego – „Kobiety, to męska specjalność”. I rzeczywiście, na widowni przeważała płeć piękna, a przybyło ok. 60 osób, w tym wiele z odleglejszych miast. Redaktor naczelny „Aqua Vitae” opowiadał o sztuce degustacji, publiczność mogła poznać m.in. historię i tajniki produkcji mocnych alkoholi. Alkohole na degustację przygotowała wielkopolska firma AWW z Kalisza. Do spróbowania były: Jarzębiak Czysty Luksus, whisky blendowane Charley’s Green i Gold Ben, gin Cherley’s oraz jego nowa, owocowa wersja Charley’s Pink i likier ziołowy Laufhund, który zdobył największe uznanie. Każdy uczestnik otrzymał arkusz degustacyjny. Były dyskusje, oceny degustujących i liczne pytania. Bardzo ciekawa propozycja edukacyjna, zainicjowana przez dyrektora biblioteki, Dariusza Pryczaka. Jak skomentował jeden z uczestników: „Od czterdziestu lat piję, a nie wiedziałem, że tak można mówić o alkoholu!”.

Czytaj więcej

Wyprawa do Balmenach

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Grace O’Malley Blended Irish Whiskey

Grace O’Malley to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Młoda blendowana whiskey ma aromat: słodu, prażonego ziarna, wanilii, toffi. Przyjemny smak ziarna – zarówno prażonego, jak i młodego, zielonego. Finisz przydymiony, ale jest i nuta zielonych jabłek, zielonych śliwek. Moc – 40%.

Eksperymentalna edycja z Kininvie

Trzy nowe whisky sygnowane marką Kininvie, to nowa propozycja William Grant & Sons. Pracująca w cieniu Glenfiddich i Balvenie, destylarnia Kininvie nie jest w pełni są, oddzielnym zakładem i produkuje whisky głównie do blendów William Grant & Sons. Kilka dotychczasowych edycji single malt z Kininvie ukazało się w limitowanych edycjach i są to butelki bardzo drogie. Tym razem cena jest niezwykle atrakcyjna, 35 funtów. Seria nazywa się The Kininvie Works. Mamy w niej KVSM001 – pięcioletnią single malt, która była trzykrotnie destylowana i leżakowana w beczkach po bourbonie, zabutelkowana z mocą 47%. Kolejna butelka, to KVSG002, whisky single grain, z dodatkiem słodowanego żyta, leżakowana trzy lata w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 47,8%. I jeszcze KVSB003, whisky blendowana, z dużym udziałem destylatów słodowych, w wieku trzech lat. Butelkowana z mocą 48,2%.

W Lidlu Pieśń lodu i ognia

Od 23 września w ofercie winnicalidla.pl pojawiły się dwie limitowane edycje Johnnie Walker – Song of Fire i Song of Ice. Nawiązują do serialu HBO „Gra o tron” i dp tytułu cyklu powieści J.R.R. Martina „Pieśń lodu i ognia”. Obydwie są w cenie 149,99 zł. Johnnie Walker a Song of Fire jest inspirowana smokami, składają się na nią whisky zbożowe i słodowe z destylarni: Cameronbridge, Cardhu i Caol Ila. Johnnie Walker a Song of Ice związana jest tematycznie z wilkami, a tworzą ją whisky z: Cameronbridge, Cardhu, Knockando i Clynelish.

Old Barrey Batch 001

blend czesko-słowacki, alkohol z beczek z destylarni R. Jelinek i Nestville. Limitowana edycja 2856 butelek, które dla firmy DMS Barrels wyselekcjonował Artur Brzychcy. Aromat od razu zdradza świeże beczki z amerykańskiego dębu, dużo wanilin, nuty kukurydzy, białej czekolady – słodkie i przyjemne. Smak także idący w kierunku bourbona – wanilia, rozmaryn, tymianek, czekolada i konsekwentny finisz, słodko i ziołowo. Moc – 40%.

Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.