Dewar’s 21YO Double Double Blended

Bardzo limitowana edycja blendowanej whisky Dewar’s, butelkowana w zgrabnych półlitrowych flaszach. Proces dojrzewania double double to pomysł Stephanie Macleod, która czuwa nad zestawianiem Dewar’s. Najpierw wszystkie whisky single grain i single malt dojrzewają osobno, następnie miesza się razem single grain i tak samo z single malt, połączone whisky dwóch różnych rodzajów dojrzewają dalej. Następnie powstała mieszanka grain łączona jest z mieszanką malt i powstały kupaż wlewany jest do kolejnej beczki w celu powtórnego dojrzewania. Ostatnim etapem jest przelanie whisky do beczek po sherry oloroso.
Aromat śliwek, gruszek i octu gruszkowego, bardzo ostry, nuty sadzy i skóry, lakieru,. Ostrych przypraw korzennych, zwłaszcza imbiru, gałki muszkatołowej. I jeszcze sporo rodzynek i tytoniu, cierpkiej pomarańczy, można by pomyśleć, że to cognac Grand Champagne. W smaku cierpki, wytrawny, tytoniowy, wręcz cygarowy, są drożdże, orzechy włoskie, poza tym nuta likierowa, wiśnie w czekoladzie, wędzone śliwki. Gorzko-dymna w finiszu, wciąż dominuje tytoń, wciąż dużo nut wina jak w cognac. Nuta ziemista, bardzo wytrawna, a do tego gorycz tataraku. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Smokehead z beczek po rumie

Ian Macleod Distillers wypuściło limitowaną edycję blendowanej whisky Smokehead Rum Rebel, finiszowanej w beczkach po karaibskich rumach. Butelkowana z mocą 46%, w cenie 54,99 GBP. Whisky zostanie przedstawiona 16 sierpnia, z okazji Międzynarodowego Dnia Rumu, opowie o niej na Facebooku Mikey Sim, ambasador marki. Polskim dystrybutorem Smokehead jest Vininova.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Johnnie Walker na dwustulecie

Z okazji dwusetnych urodzin marki Johnnie Walker Diageo ujawniło cztery nowe specjalne edycje whisky. Są to: Johnnie Walker Blue Label 200th Anniversary Limited Edition Design, Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight, John Walker & Sons Celebratory Blend i John Walker & Sons Bicentenary Blend. Za ich zestawienie odpowiada Jim Beveridge. Najcenniejsza w zestawie jest edycja Bicentenary Blend, a w niej m.in. whisky z zamkniętych destylarni: Port Ellen, Pittyvaich i Cambus. Wiek najmłodszego destylatu w tej butelce to 28 lat. Wszystkie cztery urodzinowe JW będą dostępne w październiku.

Nowości w Mazurskiej Manufakturze Alkoholi

Do sprzedaży trafiły cztery nowe produkty z etykietami Mazurskiej Manufaktury Alkoholi ze Szczytna. Jasny Rum i Ciemny rum mają po 37,5%, zestawiane są w Szczytnie z karaibskich destylatów. Obydwa bardzo słodkie, lekkie, typowo koktajlowe. Blended Scotch Whisky (40%) jest również słodka, dużo toffi, czekolady, lukru. Najbardziej wyrazisty w kolekcji jest Gin (37,5%), przyjemny, orzeźwiający, ostry aromat jałowcowy, z nutą cytryny, limonki. Smak bardzo delikatny – dużo cytrusów, korzenna nuta dzięgla. Ceny, w zależności od sklepu – 60-70 zł za 0,7 l.

Black Bull – marka wierna tradycji

11 lipca Fergus Simpson poprowadził degustację online blendowanych whisky Black Bull, które są wizytówką firmy Duncan Taylor, niezależnego bottlera z Huntly. Marka pochodzi z 1864 roku, zestawiany przez George’a Willshera, sprzedawcę win z Dundee. Marka bardzo istotna dla szkockiej whisky. Wcześniej nazywała się Pride of The North, od imienia utytułowanego byka, który był na etykietach, ale ludzie przychodzili do sklepu i każdy pytał o „whisky z czarnym bykiem”, który był na etykiecie. Od początku butelkowano tą whisky z wyższą mocą – 50% oraz z udziałem minimum 50% whisky ze słodowanego jęczmienia. Od 1933 roku z dużym sukcesem sprzedawany był w Stanach Zjednoczonych. W 2001 roku marka została przejęta przez firmę Duncan Taylor. W 2009 roku wprowadzono znakomitą edycję 30YO, której podstawę stanowią grain and single malt whisky z jednej tylko destylarni – z nieistniejącej już Lochside Distillery. Kupiona była jako new make spirit i spędziła 30 lat w piwnicach Duncan Taylor, by trafić do butelek Black Bull 30YO. W 2010 roku zadebiutowały wersje 12YO i 40YO, a następnie: Kyloe, 21YO, 8YO i dwie różne wersje 10YO. Było też kilka edycji limitowanych. Marka pozostała wierna recepturze George’a Willshera, nadal składa się w minimum 50 z whisky single malt i butelkowana jest z mocą 50%. Wyjątkiem jest edycja 40YO, butelkowana z mocą beczki 47,6%. Polskim dystrybutorem marki jest Pinot Wine & Spirits.

Czytaj więcej

Tenjaku Blended Whisky

marka należy do japońskiego importera alkoholi, Minami Alps Wine & Beverage Company Ltd. Whisky robiona z kukurydzy i jęczmienia, leżakowana w beczkach po bourbonie, wiek destylatów 3-5 lat. W całości wyprodukowana w Japonii, choć nie wiadomo w jakich destylarniach, bardzo prawdopodobne, że z dużym udziałem beczek z Fuji Gotemba. Pracę nad nią ogłoszono w 2012 roku, a zabutelkowano w 2020. Aromat rodzynek, śliwek, zielonych orzechów włoskich i nuta wulkaniczna oraz wytostowane ziarno. W smaku dużo słodu, grzanka, bardzo piekarnicze, lekka nuta owocowa – jagody. Słód i słodycz jagody, żurawiny w finiszu, grzanka z dżemem żurawinowym, lekko gruszka. Butelkowana jest także wersja blended malt. Whisky dostępna w Pinot Wine & Spirits.

Rob Roy

szkocki blend. Nazwę zawdzięcza panu Rob Roy MacGregor, który przeszedł do historii jako szkocki Robin Hood. Marka butelkowana przez Stanley Morrison Ltd, która należała do Morrison Bowmore. Oferowana w wersjach: dwunastoletniej whisky, 25YO i 30YO oraz De Luxe Quality i Finest Blended Scotch. W tej ostatniej, klasycznej, wersji, to whisky o zapachu słodu i karmelu, smaku ziarna i nadal karmelu, w finiszu słodkie ziarno, zielone jabłka.

Blendy w ciemno

8 kwietnia Fort Whisky i SingleMalt.pl zorganizowali degustację on-line na platformie Zoom. Do spróbowania było pięć whisky blendowanych, uczestnicy dostali ponumerowane sample i degustowali w ciemno. Prowadził Mariusz Aderek, uczestniczyło 14 osób. Degustacja w ciemno okazała się być znakomitą zabawą, niemal wszyscy uczestnicy byli cały czas na wizji i fonii, więc odległość nie grała roli. Choć degustowane whisky były niskobudżetowe, uczestnicy mieli poczucie wspólnoty, tak ważne w trudnych czasach, kiedy wszystkie bary są pozamykane. \

Czytaj więcej

Czterdziestoletni blend Johnnie Walker

Dla uczczenia master distillera Jima Beveridge’a i jego czterdziestolecia pracy w przemyśle szkockiej whisky, Diageo wypuściło niezwykłą edycję Johnnie Walker Master’s Ruby Reserve. Zbudowany z ośmiu destylatów (Cambus, Carsebridge, Pittyvaich, Royal Lochnagar, Glendullan, Cragganmore, Talisker i Port Ellen) co najmniej czterdziestoletnich, z beczek osobiście wybranych przez Jima Beveridge’a. W karafce z kryształu Baccarat, powleczonej złotem, o mocy 43%. Wypuszczono 398 sztuk w cenie 15 tys. euro.

Nikka Whisky From the Barrel

japoński klasyk, jedna z najbardziej lubianych na świecie wersji whisky Nikka, szczególnie ceniona w Europie. To whisky blended, ale z ogromną przewagą whisky słodowych, z udziałem whisky grain z kukurydzy. Podobno jest komponowana z ok. stu różnych beczek z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Leżakowana w beczkach po bourbonie, sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Barwa bursztynowa. Pierwszy wyraźny aromat to orzechy laskowe, dalej: czekolada, zioła, lekko lakier, nuta bourbonowa, poza tym wanilia i znów powracająca orzechowość. Smak bardzo złożony, są tu nuty słodkie, cierpkie, pieprzne i słone, sporo wiśni, czekolada z solą, nuta kukurydziana, skóra, kwaśne jabłka, sadza. W finiszu sól, delikatnie dym, prażone ziarno, słodki tytoń i goździki. Whisky zdradliwa, bo nie czuć mocy alkoholu, whisky pięknie ulokowana w połowie drogi między bourbonem a szkocką, wcale nie w japońskim stylu. Szukając plastycznych analogii, bardziej kojarzy się z bogactwem kreski Albrechta Dürera, niż z lekkością japońskiej ilustracji. Moc – 51,4%. W ofercie M&P.

Czytaj więcej

Johnnie Jane

Diageo wypuszcza nową edycją „kobiecej” wersji marki Johnnie Walker, czyli Jane Walker. Wcześniej zabutelkowano whisky jako Jane Walker w 2018 roku. Za nową edycje odpowiada master blender Emma Walker, a główny składnik to whisky z destylarni Cardhu, którą pod koniec XIX wieku prowadziła kobieta, pani Elizabeth Cumming. Whisky została zabutelkowana z mocą 41,9%, z przeznaczeniem głównie na rynek amerykański.

Czytaj więcej

Blended Talks – nowy projekt marki Chivas

Co się kryje za sukcesem i czy istnieje jeden uniwersalny przepis na jego osiągnięcie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w swoim nowym programie będzie szukał Jarosław Kuźniar. Rozpoczęty 13 lutego projekt Blended Talks, to seria wywiadów z inspirującymi, polskimi osobistościami, w których wystąpią m.in. ambasadorowie kampanii „Success is a blend” marki Chivas, Magdalena Cielecka oraz Maciej Musiał. Odcinki, w których goście opowiedzą o swojej drodze do sukcesu będzie można oglądać na www.blendedtalks.onet.pl. Projekt realizowany jest we współpracy z Onet.pl oraz agencją Kuźniar Media.

Czytaj więcej

Polmos Bielsko-Biała dystrybutorem White & Mackay

Polmos Bielsko-Biała podpisał umowę na wyłączną dystrybucję produktów White & Mackay. W ofercie już pojawiły zarówno czołowe blendy, jak White & Mackay, Calymore, John Barr czy Shackleton Blended Malt Scotch Whisky, jak i single malt z destylarni Tamnavulin. – Od dłuższego czasu szukaliśmy partnera i finalnie wybór padł właśnie na White & Mackay. Brakowało nam w portfolio whisky. Fort William, który nieźle radzi sobie w dyskontach nie był w stanie wypełnić tej luki. Już mamy bardzo pozytywny odzew od kilku kontrahentów do których trafiły próby whisky z logo W&M – mówi Wojciech Talik, kierownik działu sprzedaży Polmosu Bielsko-Biała.

Crawford’s

szkocki blend o długiej historii. Marka powstała w 1860 roku w Leith i należała do firmy A&A Crawford. Początkowo rozlewana była Crawford’s oznaczona trzema gwiazdkami, a od lat 20. XX wieku także pięciogwiazdkowa. W 1944 roku A&A Crawford została przejęta przez Distillers Company Ltd (DCL). W tym czasie był to jeden z najpopularniejszych blendów w Szkocji. Obecnie prawa do marki są podzielone, Whyte & Mackay ma prawa do rozlewania whisky Crawford’s na terenie Wielkiej Brytanii, a Diageo do sprzedaży na rynku amerykańskim i azjatyckim. Aromat i smak ziarna, czarnego chleba. W smaku dochodzą jabłka, a w finiszu mocno prażone ziarno i karmel.