Chivas z beczki po koniaku

Chivas Regal XV Grande Champagne Cognac Casks, to nowa ekspresja whisky ze stajni Pernod Ricard. Piętnastoletni blend, butelkowany z mocą 40%, na początek trafił do sklepów wolnocłowych w cenie 69 USD za litrową butelkę, a od jesieni będzie w ogólnej ofercie.

Johnnie Walker Blender’s Batch Sherry Cask Finish 12YO

edycja korespondująca z czarnym Johnnie Walkerem, tu jest więcej drewna sherry i nieco inny skład. Główne whisky słodowe to: Blair Athol, Cardhu i Strathmill. Na rynku od stycznia 2018 roku. Moc – 40%.  Aromat delikatny, na pewno to nie jest sherry bomb, są tu banany, jest melon, ananas. Tropiki. I delikatna nuta septyczna. Smak dość płytki, choć konsekwentny do aromatu – ananas, banan i melon. Finisz słodki, miodowy, z nutami prażonego ziarna i jodu.

Ballantine’s 18YO

limitowana edycja, z początku lat 90., butelkowana z mocą 43%. Aromat piwniczny i szpitalny, nie podobny do Ballantine’sa, ale przyjemny. Są nuty septyczne, wyjałowione bandaże, chinina. Ciut egzotyki w postaci banana. Smak – zbutwiałe drewno, siano, orzechy. W finiszu syrop klonowy.

White Walker i „Gra o tron”

W 2019 roku na ekranach HBO pojawi się ostatni sezon serialu „Gra o tron”, tymczasem już jesienią tego roku, przed pierwszym odcinkiem do sprzedaży trafi blendowana whisky White Walker by Johnnie Walker, zrobiona w partnerstwie z HBO. Na razie nic nie wiadomo o jej recepturze, na portalach społecznościowych pojawił się jednak oficjalny siedemnastosekundowy film, który zapowiada jesienny hit.

Czytaj więcej

Uisce Beatha Real Irish Whiskey

tak dumnie nazwał swoją blendowaną whiskey John Paul DeJoria, amerykański miliarder, który stworzył m.in. markę Patrón Tequila. Uisce Baetha, to po gaelicku woda życia, aqua vitae. Dla DeJoria to eksperyment z kategorią irish whiseky. Mieszanka leżakowała przez ponad cztery lata w beczkach po bourbonie, butelkowana z moca 40%. Aromat spacerowy – liście, żołędzie, kasztany, wiśnie. Przyjemnie. W smaku bardzo delikatna, dużo bananów, mango i drożdże, w finiszu cynamon i heban.

Barr an Uisce

marka irlandzkiej whiskey (nazwa oznacza po gaelicku miejsce nad wodą), zestawianej dla Wicklow Hills Whiskey Company, której właścicielem jest Ian Jones. Jego rodzina od trzech pokoleń prowadzi pub w małym miasteczku Redcross na południe od Dublina. Barr an Uisce Wicklow Rare (43%) to blend złożony w 80% z whisky zbożowych i 20% słodowych w wieku około dziesięciu lat, przez kolejne cztery lata mariażowanych w beczkach 1st fill i sześć miesięcy w beczkach po sherry oloroso. Aromat słodki, delikatny, bardziej czereśnie niż wiśnie, gruszki, estragon. Smak też delikatny, słodowo-chlebowy. W finiszu nuty skórzaste, herbaciane. Ich drugi produkt, Barr an Uisce 1803 (46%), to irlandzki single malt, dziesięć lat w beczkach 1st fill po bourbonie. Mało przyjemny aromat środków do czyszczenia rur. Smak zdecydowanie lepszy – wypieczona skórka chleba, drożdże. W finiszu wiśnie, zioła prowansalskie, pieprz. Plus pleśń.

Czytaj więcej

McCarthy Whisky

tania whisky, wytwarzana w Gambii w Abuko, nazwa nawiązuje do gambijskiej wyspy o takiej nazwie. Aromat ziołowy i melasowy, do tego landrynki. Smak to suche orzechy, kawa, zgaszony papieros, w finiszu głównie mak. Moc – 40%.

Nikka Black Clear

niezwykle popularna w Japonii blendowana whisky, oferowana w każdym dyskoncie. Obniżona do 37% moc dyskwalifikuje ją na rynkach europejskich. W aromacie i w smaku wiśnie, a także kwaśne japońskie śliwki ume. W smaku też leciutka nuta dymna. Całość jednak cieniutka.

Serce blendu

23 lutego w restauracji Freta 33 odbyła się degustacja trzech whisky single cask z oferty Scotch Malt Whisky Society: Craigellachie, Tullibardine i Glenburgie, będących sercem stojących obok w kieliszkach blendów. Każdy z blendów miał dwanaście lat i moc 40%. Zabawa polegała na połączeniu maltów i blendów podczas degustacji w ciemno. Butelka SMWS 44.66 Craigellachie 11YO (56,3%), whisky wydestylowana w 2004 roku tworzyła parę z blendem Dewar’s 12YO, butelka SMWS 28.29 Tullibardine 10YO (55,5%) destylowana w 2005 roku pasowała do blendu Highland Queen 12YO, zaś SMWS 71.34 Glenburgie 13YO (56,8%) z 1998 roku była sercem blendu Ballantine’s 12YO. Spotkanie prowadził Stephen Swinney.

Czytaj więcej

Serce blendu

Czy kiedyś zastanawiałeś się jaka destylarnia dostarcza „serce” sławnych blended whisky? Odpowiedź na to pytanie może przynieść degustacja organizowana przez Distinctive Distillations, 23 lutego o godz. 19.30 w restauracji Freta 33 w Warszawie. Podane zostaną trzy różne single cask whisky i trzy ich blendy, gdzie stanowią podstawę bukietu smakowego. Będą to: Craigellachie, Tullibardin i Glenburgie, a uczestnik będzie miał okazję samemu rozpoznać ich krewniaka w kategorii blended.

Czytaj więcej