Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.

Oamaruvian CS Doublewood

niezwykła nowozelandzka whisky. Najpierw przez sześć lat leżakowana w beczkach po bourbonie, a potem przez kolejne lata we francuskim dębie i beczkach po czerwonym winie z Nowej Zelandii. Pierwotny destylat, jako single grain whisky, pochodził z nowozelandzkiej destylarni Dunedin, a za maturację odpowiadali winiarze – Warren i Deb Prestonowie. Nazwę whisky zawdzięcza Zatoce Oamaru, leżakowanie odbywało się na wybrzeżu. Najpierw wypuszczono whisky Oamaruvian w wersji szesnastoletniej, potem osiemnastoletniej. Spodziewać się można kolejnych wypustów, gdyż łącznie dodatkowej maturacji poddano ponad 400 beczek whisky grain i malt z Dunedin. W aromacie więcej wina niż whisky, orzechy laskowe, prażone arachidowe, wanilia, wiśnie. Smak cierpki, bardzo taniczny, wiśnie i zielone włoskie orzechy, lekko drożdże, sól. Finisz wyraźnie drożdżowy, orzechy, tarnina, aronia. Bardzo cierpkie.

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Ostatnia kropla z Glen Albyn

W liczbie 330 butelek Diageo wypuściło unikatową edycję whisky The John Walker Last Cask. Złożyły się na nią whisky grain i malt z destylarni, które pamiętają czasy twórcy marki. John Walker żył w latach 1805-1857. Wykorzystane tu whisky grain pochodzą z destylarni Cambus, Port Dundas i Cameronbridge, single malt z: Cardhu, Mortlach, Clynelish, Dailuaine, Talisker, a także z zamkniętej w 1983 roku destylarni Glen Albyn, z której whisky dzisiaj jest bardzo rzadka. Po okresie dojrzewania zostały połączone w jednej kadzi osobno single grain i single malt, a dopiero w końcowej fazie zmieszano je wszystkie razem i zabutelkowano z mocą 40%. Większość butelek trafi do Chin, niewielka część do sklepów wolnocłowych, gdzie mają być oferowane w cenie 3000 funtów.

The Irishman Founder’s Reserve

Mieszanka 70% single malt i 30% single pot still whiskey jest swego rodzaju wizytówką marki. Butelkowana z mocą 40%. Aromat lekki, słodki, nuty toffi, słodkich jabłek, brzoskwini czy marmolady z tych owoców. Delikatna nuta dymna, jak z wypieczonego pieczywa tostowego. W ustach whiskey także jest lekka, owocowa – głównie brzoskwinie i słodkie morele, także słodkie jabłka. Finisz krótki, ale przyjemny, wciąż duża owocowość, na pierwszym planie jabłka. Zgodnie z nazwą, ta whiskey dobrze oddaje irlandzki styl.

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.

Duch z Glenury Royal

W serii Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare ukazała się kolejna pozycja, tym razem zestawiona z whisky bardzo unikatowej, z zamkniętej w 1985 roku destylarni Glenury Royal, która jest sercem tego kupażu, a także z whisky z dwóch innych zamkniętych destylarni Cambus i Pittyvaich. Dodano także whisky z destylarni: Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Cameronbridge i Glenkinchie. Zabutelkowana z mocą 43,8% w cenie 275 funtów. Wcześniej w tej serii wypuszczono blendy oparte na destylatach z Port Ellen oraz Brora.

Regionalny Johnnie Walker

Diageo przygotowało niezwykła serię swojego dwunastoletniego Johnnie Walker Black, cztery różne butelki pokażą cztery różne regiony produkcji whisky: Highlands, Lowlands, Islay i Speyside. Edycja będzie limitowana, oferowana w kanale travel retail. Na każdą butelkę (poza Lowlands) złożą się wyłącznie mieszanki whisky single malt. W przypadku Johnnie Walker Black Label Highlands Origin to głównie destylarnie Clynelish i Teaninich, Islay Origin to Lagavulin i Caol Ila, Speyside Origin to Cardhu i Glendullan. Lowlands Origin jako jedyna jest blendem single malt i single grain z Glenkinchie i Cameronbridge. Każda butelka w sklepach wolnocłowych ma kosztować 46 USD.

Crown Royal z francuskiego dębu

Kanadyjska whisky z beczek pochodzących z Wogezów, to nowa oferta należącej do Diageo marki Crown Royal. Butelkowana z klasyczną mocą 40%, o aromatach wanilii, karmelu i owoców. Nie podano jaki jest wiek najmłodszego destylatu w kupażu, za to wiadomo, że drewno dębu było sezonowane przez dwa lata, zanim zrobiono z niego beczki. Wypuszczona w serii Crown Royal Noble Collection.

Degustacja whisky z Pernod Ricard

Degustacja odbędzie się 21 czerwca, pojawią się takie trunki jak: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 15YO Glentaucher, Chivas Regal Extra, Chivas Regal XV, Glenlivet 12YO. Każdy uczestnik otrzyma prezent miniaturka whisky Chivas Regal Estra. Bilet: 50 zł – kwota uprawnia do 10% rabatu w dniu degustacji na produkty Pernod Ricard. Liczba miejsc ograniczona. Godz. 18.30. Miejsce: Fire & Ice Alkohole Świata w Raculi.

Sapporo Whisky

tania japońska whisky blendowana, pochodząca z Sapporo Shusei Distillery, z Hokkaido, znanej głównie z sake i shochu. Aromat przypomina archiwum akt zapomnianych – kurz. Gdzieś tam w tle lekko maliny, wiśnie, czerwone jabłka, ale blado. W smaku butterscotch i kurz, straszne. Krówki w spirytusie w finiszu. Moc – 40%.

Pieśń lodu i ognia

We współpracy z HBO i w nawiązaniu do tytułu cyklu powieściowego George’a Martina, na podstawie którego powstał serial „Gra o tron”, Diageo wypuściło dwie limitowane edycje Johnniego Walkera – A Song of Ice i A Song of Fire. Białą butelkę „lodu” zdobi rysunek Wilkora Starków, a na purpurowo-czerwonej butelce „ognia” znalazł się smok Targarienów.

Czytaj więcej

Quiet Man z niespodzianką

3 czerwca odbyło się spotkanie z irlandzką whiskey The Quiet Man w koktajl barze Kita Koguta. Prowadzący, Bogusław Pawlak, wyłączny dystrybutor marki i właściciel specjalistycznego sklepu z alkoholami Świat Whisky, bardzo ciekawie opowiadał o historii irlandzkiej whiskey, wplatając anegdoty. – Szkoci od dawna kłócą się z Irlandczykami, kto wynalazł whisky, zapominając, że wodę życia wynaleźli Arabowie. Na temat sztuki degustacji whisky, Bogusław Pawlak mówił: – Trunek trzeba trzymać na języku tyle sekund, ile ma on lat.

Czytaj więcej

J&B 15YO

edycja obecnie robiona dla Diageo Portugal, tylko na portugalski rynek. Aromat słodki – słód, miód, brzoskwinie, jabłka. W smaku lekkie, słodkie, słodowe jak piwo, nuta chmielu, goryczki. Finisz lekki – brzoskwinie, morele, jabłka. Moc – 40%.