Whisky Night & Swing Festiwal

Whisky Night & Swing Festiwal – pod taką nazwą 4 listopada w Bydgoszczy odbędzie się już IV edycja festiwalu, którego organizatorem jest Galeria Whisky. Dla uczestników przewidziano liczne atrakcje: degustacje 150 alkoholi (whisky, wina, bourbony, piwa, szampany), pokazy mody, taneczny Swing show najlepszych polskich tancerzy, pokazy barmańskie, muzyka na żywo, sesje master class, niespodzianki, nagrody. Po festiwalu after party w klubie Soda 2.0 Club oraz after party VIP w hotelu Holiday Inn.

Czytaj więcej

Tudor House Gepardem Biznesu 2016

Tudor House, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw, po raz kolejny został uhonorowany tytułem Geparda Biznesu. To ranking najbardziej dynamicznych firm w Polsce, tworzony przez Instytut Europejskiego Biznesu. W procesie weryfikacji wzięło udział 40 tys. polskich przedsiębiorstw. Ich wyniki finansowe zostały dokładnie przeanalizowane, a pozytywną selekcję, a co za tym idzie tytuł Geparda Biznesu 2016 uzyskało nieco ponad 4 tysiące firm, czyli tylko co dziesiąty badany podmiot. Szczegółowy ranking dostępny jest na stronie: www.businessnow.pl.

Promocja dla wystawców Cracow Whisky Festiwal

9 września w Starej Zajezdni w Krakowie odbędzie się druga edycja Cracow Whisky Festiwal z udziałem wiodących producentów i importerów – nie tylko whisky, bo także win, wódek, likierów i innych trunków. Organizatorzy informują o specjalnej ofercie – rabat 20% dla wszystkich, którzy dokonają wpłaty do 20 lipca za rezerwację stoiska festiwalowego. Prosimy o kontakt celem dokonywania rezerwacji powierzchni i master class pod adresem e-mail: cracowwhiskyfestival@gmail.com lub telefonicznie: 533 285 366.

Sklep internetowy SingleMalt.pl w nowej odsłonie

Na stronie sklepu zmieniono szatę graficzną, wprowadzono nowe funkcjonalności, aby zakupy były nieskomplikowane i przyjemne. Pojawiły się m.in. specjalnie opracowane ikony – dwadzieścia ikon przedstawiających różne smaki whisky (np.: owocowy, dymny, torfowy, korzenny, pikantny itd.) oraz dziesięć ikon z cechami whisky (cask strength, nie filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem, edycja limitowana itd.). Whisky można dodawać do ulubionych, porównywać, jest też słownik pojęć związanych z whisky i opisy destylarni – ta część będzie systematycznie rozwijana. Z okazji zmian wprowadzono do końca czerwca promocję na wszystkie produkty, które nie są aktualnie w promocji, teraz o 10% taniej na hasło „NowySM”. Jednym z elementów, który na stałe pojawi się w ofercie to whisky miesiąca – czasami będzie to unikatowa butelka, czasami specjalna cena. Dodatkowo przez cały lipiec w każdy piątek od godz. 17. można wstąpić do sklepu na kieliszek whisky w niezobowiązującej atmosferze. Pełna oferta sklepu SingleMalt.pl to ok. 300 whisky.

Czytaj więcej

Degustacja ginów i whisky – Moja mała, wielka Belgia

Belgium’s Best Sp. z o.o., wiodący importer belgijskich piw, ginów i whisky zaprasza na cykl degustacji pt. „Moja mała, wielka Belgia”. Degustację poprowadzi pan Eric De Geyter. Przedmiotem degustacji będą topowe belgijskie whisky i giny takich marek jak Buss 509, Gouden Carolus Sinlge Malt, Crazy Monday, Colonel, Marula i wiele innych. Impreza jest bezpłatna. Ilość miejsc ograniczona. Spotkania przeznaczone są dla właścicieli restauracji, barów, sklepów z alkoholami, barmanów, branżowych dziennikarzy. Czas: 13 czerwca (wtorek) o godzinie 13:00. Miejsce: Grizzly Gin Bar, ul. Wilcza 46, Warszawa.

Atrakcje festiwalu Whisky Live Sopot

Pierwsza edycja Whisky Live Sopot zbliża się wielkimi krokami. Festiwalowe premiery, warsztaty, konkursy, sesje masterclass – wszystko to już 3 czerwca w Sopocie. Goście festiwalowi będą mogli spróbować około 100 różnych gatunków whisky z kilkunastu krajów. Pojawią się przedstawiciele kolebki whisky, Irlandii oraz Szkocji. Nie zabraknie również reprezentantów egzotycznych regionów jak: Szwecji, Indii, Włoch, Tajwanu czy Islandii. Planowane są także krajowe premiery zagranicznych nowości – wśród nich m.in. Floki, pierwszy islandzki alkohol wyprodukowany z islandzkiego jęczmienia przez destylarnię Eimverk Distillery. Swojego reprezentanta będą miały również Włochy, kojarzone bardziej z winem niż whisky. W Sopocie degustowane będą produkty z włoskiej destylarni Puni, zlokalizowanej w Alpach w południowym Tyrolu. Z sąsiadującej z Włochami Austrii przyjedzie do Sopotu Waldviertler Whisky JH (od inicjałów pomysłodawcy Johanna Haidera). Dojrzewająca w beczkach z lokalnej dębiny, a dokładniej austriackiego dębu Manhartsberger. Słodka, pachnąca miodem, wanilią, dostępna też w wersji z prażonym słodem – dodatkowo ewoluująca nutami czekolady czy świeżo mielonej kawy. Kolejna premiera to Ardbeg Kelpie – whisky dojrzewająca w beczkach wykonanych z dębu, rosnącego nad Morzem Czarnym, rzadko używanym do produkcji whisky (który nadaje wyjątkowej intensywności najbardziej dymnej, torfowej malt whisky z wyspy Islay). Warto również wspomnieć o debiucie na polskim rynku whisky Big Peat’s Pals – najnowszej, limitowanej edycji, przygotowanej na tegoroczny Feis Ile. Na etykiecie znalazło się 300 twarzy miłośników tej whisky z całego świata. Tym razem, po raz pierwszy w historii, Big Peat po zestawieniu został poddany procesowi finiszowania w beczce po sherry.

Czytaj więcej

Dom Whisky w Google Play i Appstore

Sklep Dom Whisky z Jastrzębiej Góry ma własną aplikację zakupową dostępną w Google Play i Appstore na telefony z systemami Android i iOs Apple. Aplikacja umożliwia składanie zamówień w sklepie internetowym, ma rozbudowaną wyszukiwarkę produktów z możliwością dodawania produktów do listy ulubionych oraz daje dostęp do danych konta klienta w sklepie on-line. Aplikację przygotowała firma IAI S.A.

Czytaj więcej

Kate Hopkins: 99 Drams of Whiskey

Autorka przedkłada irlandzką whiskey nad szkocką whisky, na co wskazuje sam tytuł. W dość naiwnym stylu opisuje swoje podróże (wraz z przyjaciółką, Krystą) i odkrywanie świat whisk(e)y, a przy okazji starej Europy, bo obydwie panie są zza oceanu i przed wyruszeniem w podróż raczyły się głównie Jim Beamem. Książka pisana jest trochę jak powieść, trochę jak reportaż, trochę jak poradnik. Jest to żywy styl, ale przez to chaotyczny, nie jestem też pewien, czy czytelnik jest ciekaw wszystkich och i ach narratorki. Do tego dochodzą opisy próbowanych w podróży whiskey. Przypomina mi to wydawane notatki z podróży Beaty Pawlikowskiej, z wyjątkiem przedmiotu zainteresowania, bo Pawlikowska o alkoholach akurat nie pisze. Uśmiałem się, czytając jak wielkie poruszenie wywołała u pań możliwość spróbowania new make whisky („Poczułyśmy się z Krystą jak dzieci, które zapytano, czy chcą iść do McDonald’sa…”). Z Irlandii dziewczyny lecą do Szkocji, ale wracają też na swój kontynent, żeby odwiedzić destylarnie w Kanadzie i producentów bourbona w Kentucky. Z czasem nabierają swady i ogłady, więc kolejne rozdziały czyta się lepiej, a ich wartością są sylwetki ludzi i cytaty z ich wypowiedzi. Całość jednak można złośliwie podsumować tytułem „blondynka i alembik”. Nie żebym miał coś przeciwko blondynkom, lubię je tak samo jak alembiki 🙂 Ale z pustego i Salomon nie naleje.

Motörhead Whisky

limitowana edycja szwedzkiej whisky single malt Mackmyra, wypuszczona w 2015 roku z okazji czterdziestolecia zespołu, którego perkusista był Szwedem. Muzycy nie tylko użyczyli swojego wizerunku, ale również aktywnie uczestniczyli w procesie jej powstawania, samodzielnie wybierali beczki i konsultowali ostateczne efekty z master blender destylarni, Angelą D’Orazio. Wypuszczono jej dwie serie po 5000 butelek. Przez pięć lat leżakowała w beczkach po bourbonie, potem jeszcze rok w beczkach po sherry oloroso, barwiona karmelem. Aromat słodki: toffi, orzechy laskowe, ciasto drożdżowe. W ustach – dużo drożdży i orzechów, miód. Bardzo lekka. Moc – 40%. W Polsce dostępna od 2017 roku, jej wyłącznym importerem jest Tudor House.

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej