Pernod Ricard przejął The Whisky Exchange

The Whisky Exchange to słynny internetowy serwis założony w 1999 roku przez braci Sukhinder i Rajbir Singh. Nie jest znana kwota, za którą serwis został sprzedany grupie Pernod Ricard, która tym samym zyskuje potężne narzędzie e-commerce. Przejęcie sieci sprzedaży online nie dotyczy marek Speciality Brands oraz Elixir Distillers, które wciąż należą do braci Singh.

8. Whisky Live Warsaw

W dniach 1-2 października w Centrum Koneser odbyła się ósma edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Impreza mniejsza niż przed covidem, ale sporo nowych interesujących producentów. 44 stoiska, dwa poziomy.
Najbardziej okazale zaprezentowały się marki z grupy Alkoholi Rzemieślniczych – Wolf & Oak, Wales, Duch Sadu, Smarduch, Nalewki Kresowe, Legacy i Swaróg, a także przy samym wejściu Brown Forman z whisky amerykańskimi i szkockimi. Kilku ważnych marek brakowało, jak choćby: Ardbeg, Glenmorangie, Jim Beam i cały import Stock Polska, marki w dystrybucji Pinot Wine & Spirits, M&P, Ice-Full, Bacardi-Martini, Centrum Wina, Spirit Depot, Prime Brands… Mniej było gości z zagranicy, podróżowanie z Wielkiej Brytanii i z USA wciąż jest utrudnione przez Covid. Za to na przykład zadebiutowała w Warszawie czeska Palírna u Zeleného Stromu ze swoimi żytnimi whisky i marką Heffron – rumów z Panamy. Kolejny raz można było spróbować wódek i brandy z Azerbejdżanu. Bogata kolekcję japońskich whisky pokazał po raz pierwszy Last Port. Przyjechali m.in. przedstawiciele: Lindores Abbey, Hinch, Holyrood, Glenfarclas, Ezra Brooks czy Adelphi.

Czytaj więcej

VII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

W dniach 27-28 sierpnia odbyła się siódma edycja Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze. To był pierwszy festiwal whisky po ponad rocznej przerwie, pierwszy od czasu ogłoszenia pandemii Covid. Tylko dla zaszczepionych, co spotkało się z falą hejtu, choć trudno sobie wyobrazić imprezę tego typu bez rygoru sanitarnego, jakiego wymagają przepisy. Bilety były droższe niż w latach poprzednich, uczestników jednak niewiele mniej. Pogoda nie dopisała, ale w tym roku prawie wszystkie stoiska były pod daszkiem, poza lubiącą moknąć ekipą Taliskera, z Pawłem Lipińskim niezłomnie w sztormiaku.

Czytaj więcej

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Szkocka destylarnia w Chinach

Firma Mengtai z Ordos w Mongolii Wewnętrznej, w Chinach, zamówiła w Szkocji kompletną destylarnią whisky – od kadzi zaciernej, fermentatorów, alembików, przez systemy sterujące, rury, zawory, z podłogą włącznie. Za montaż odpowiada Valentine International, za sprzęt produkcyjny Forsyths, a wartość kontraktu to 3 mln funtów – 35 ton cargo. Destylarnia ma zostać uruchomiona w Chinach jeszcze w tym roku. Mengtai Group zatrudnia 4300 osób, działa m.in. w branżach węglowej i energetycznej.

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

21 lipca o godzinie 18:00 na stronie www.festiwalwhisky.pl rusza sprzedaż biletów na VII edycję Festiwal Whisky, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia w Jastrzębiej Górze. Przez wzgląd na niezwykłe okoliczności tegorocznej edycji, związane z trwającą pandemią, mając przede wszystkim na uwadze zdrowie oraz bezpieczeństwo gości, wystawców oraz obsługi, organizatorzy podjęli decyzję o organizacji VII edycji wyłącznie dla osób zaszczepionych pełną dawka szczepionki przeciw COVID 19.

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 21 lipca o 19.00 na warsztaty na temat whisky. Uczestnicy poznają sposób produkcji whisky, regiony produkcji złocistego trunku w Szkocji, zapoznają się z kulturą spożywania oraz sposobem jego oceny. Degustowane będą różne whisky, zarówno z beczek po bourbonie i po winach, torfowe i nietorfowe, a także o większej niż standardowa zawartości alkoholu. Degustacja obejmuje szkolenie wraz z degustacją 6 próbek. W zestawie każdy uczestnik otrzymuje kieliszek do degustacji whisky.

Czytaj więcej

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Whisky jak koniak

Trudno w to dzisiaj uwierzyć, ale były czasy (nie tak odległe), kiedy producenci szkockiej whisky próbowali pozyskać klientów odwołując się do wizerunku bardziej prestiżowych koniaków. Oznaczenia na whisky typu V.O. (Very Old) klub napisy Pale Old czy Very Special były na porządku dziennym. Jednym z najbardziej kuriozalnych butelkowań w historii single malt była edycja Aberlour VOHM (Very Old Highland Malt), która była w sprzedaży w latach 80. i 90. XX wieku jako whisky dziesięcio- oraz dwunastoletnia. Współcześnie sytuacja zupełnie się odwróciła i to producenci koniaków zaczęli naśladować butelkowania whisky, wprowadzając oznaczenia wieku, terminy na etykietach w rodzaju single grape czy single estate, a także o nie filtrowaniu na zimno i braku barwienia karmelem.

Rośnie wartość whisky

Pandemia pokrzyżowała plany nie tylko firmom, ale również inwestorom. Co prawda zeszły rok upłynął na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie pod znakiem ożywienia i hossy, ale dla mniej wytrawnych graczy ostatnie miesiące nie stwarzały wielu okazji na zarobek. Alternatywą dla niskooprocentowanych lokat bankowych są inwestycje alternatywne, do których zalicza się m.in. whisky.

Czytaj więcej

Whisky dobra na wszystko

W XIX wieku niejaki Walter Bernard Duffy (1840-1911) wymyślił coś takiego jak „medyczna whiskey”. Szeroko reklamował w prasie swój wynalazek, który miał gwarantować długowieczność i chronić przed wszelkimi możliwymi chorobami. Był właścicielem destylarni w Nowym Jorku Rochester Distilling Co. i Duffy Malt Whiskey Co., gdzie powstawała marka etykietowana jako Duffy’s Pure Malt Whiskey, będąca „lekarstwem dla całej ludzkości”. Pomagać miała m.in. na: niestrawność, katar, zapalenie płuc, malarię, zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani, błonicę, cholerę, krążenie itd. Trunek był tak naprawdę doprawionym spirytusem, miał 45,8% alkoholu, był barwiony i dosłodzony syropem, nie miał żadnego kontaktu z beczką.

Czytaj więcej

Palikot wciąż inwestuje

Tenczyńska Okovita jeszcze w marcu br. ruszy z emisją crowdfundingową promowaną przez Crowdway. Jest to część zaplanowanego procesu upublicznienia Grupy Manufaktury Piwa Wódki i Wina, której Tenczyńska Okovita jest częścią. Debiut giełdowy jest przewidziany na III kwartał 2021 roku. W 2022 roku inwestorzy Tenczyńska Okovita SA uzyskają możliwość upłynnienia akcji przez konwersję do spółki matki.

Czytaj więcej

Rośnie sprzedaż whisky premium

Okres pandemii koronawirusa był zgubny dla wielu segmentów rynku. Branża alkoholowa została dotknięta kryzysem w mniejszym stopniu niż inne gałęzie gospodarki. Konsumenci chętnie sięgali po droższe alkohole, co odzwierciedla skokowy wzrost eksportu „szkockiej” (dane SWA), a w gronie poszkodowanych znaleźli się głównie ci gracze, których działalność opierała się na segmencie HoReCa.

Czytaj więcej