Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Whisky Team & Friends

8 września w Trzebnicy, w restauracji Česka Beseda, odbyło się pierwsze święto whisky na Dolnym Śląsku – Whisky Team & Friends.
Whisky Team, czyli autorzy zamieszania (Tomasz Razik i Szymon Witkowski), zastawili stół swoimi najlepszymi specjałami. Czego tam nie było – od oficjalnych, limitowanych Ardbegów i Octomorów, przez przegląd niezależnych bottlerów, starych blendów, po niemal zagrożone wymarciem japońskie whisky. Stoisko Whisky Team, wspierane Tomem Gebardem i Tomkiem Kozakiem (kozak whisky blog), stanowiło bazę, lotniskowiec tego festiwalu. Zawsze było warto tam wylądować, by spróbować m.in. single grain Invergordon 24YO z beczek po PX, czy młodziutką Bunnahabhain Peated 4YO – obydwie butelkowane przez Creative Whisky Co. dla The Good Spirits Co. Longrow 14YO (od Michała Majchrzaka – Mike & Malts) w 100% z beczek po sherry oloroso przypomniał mi, że kombinacja torfu i sherry w najlepszym wydaniu, to whiskowa zatoka wyrafinowanej przyjemności. A, i Edradour 2006, dziewięciolatka w CS 59,8%, od niezależnego van Wees, z beczek po sherry pokazała, czym jest złożoność w whisky.

Czytaj więcej

Przed nami Whisky Live Warsaw 2018

W dniach 12-13 października Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Poza popularną „szkocką”, pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

Czytaj więcej

V Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze, czyli z kieliszkiem na plaży

Gęste, nisko zawieszone na niebie chmury zwiastowały zbliżający się deszcz. Porywisty, wilgotny wiatr smagał twarze niezliczonej rzeszy ludzi tłoczących się w nadmorskiej stolicy końca sierpnia, niosąc ze sobą drobinki piasku z pobliskich plaż. Wreszcie grube krople deszczu bębniły rytmicznie o rozpostarte parasole, tekstylne kurtki i bruk… Ale hej! Jeszcze nie pada! To Talisker! Za całe zamieszanie odpowiedzialne było jedno ze stoisk koncernu Diageo – Talisker „Made by the sea”, które przez całą imprezę wytwarzało sztuczny deszcz.
Ale wszystko po kolei…

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

Degustacja odbędzie się 14 września w Bistro de la Tour, przy ul. Sikorskiego 111 w Józefowie. Janusz Trendewicz – Whisky Brand Ambasador w Stock Polska – zabierze w podróż po świece whisky. Uczestnicy spotkania odwiedzą: USA, Irlandię, oczywiście Szkocję, a może i uda się sprawdzić co słychać w Japonii. Degustacji whisky (Hibiki, Auchentoshan, Kilbeggan, Basil Heyden’s czy Maker’s Mark) towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Celem wzięcia udziału w degustacji należy zarezerwować miejsce uiszczając opłatę w wysokości 40 zł w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata, ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Liczba miejsc ograniczona.

Konkurs fotograficzny

Zasady są proste. Wystarczy zrobić zdjęcie związane z whisky w wakacyjnym otoczeniu. Liczy się pomysł i kreatywność. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić zdjęcie w komentarzu na Facebooku (https://www.facebook.com/sklepSingleMalt/photos/a.352161168150347/3571003606266071/?type=3&theater). Osoba, której zdjęcie otrzyma najwięcej poślubień, otrzyma butelkę whisky single malt Singleton 12 Years Old. Druga butelka Singleton 12 Years Old zostanie przyznana autorowi najciekawszego zdjęcia wybranego przez jury. Zgłoszenia do 20 września do godz. 20:00.

Jastrzębia Góra – wszystkie bilety sprzedane

„To niebywały moment w historii naszego festiwalu! Właśnie wyprzedane zostały wszystkie bilety na V edycję naszego festiwalu!” – możemy przeczytać na stromnie Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze.
– Mogliśmy sprzedać 7000 biletów i sprzedaliśmy do ostatniego. Bardzo byśmy chcieli gościć wszystkich zainteresowanych whisky, ale musimy też dbać o komfort i bezpieczeństwo tych, którzy będą w środku. Od kwietnia można było kupić bilet i od początku informowaliśmy, że bilety mogą się skończyć. Tak to z imprezami masowymi jest, że istnieje pewien próg, powyżej którego już nie można więcej – mówi Daniel Szydłowski, który odpowiada za organizację Festiwalu. – Nie będzie w tym roku sprzedaży biletów na miejscu podczas Festiwalu. Myślimy o tym, żeby za rok powiększyć teren festiwalowy, gdyż zdajemy sobie sprawę, że w tym roku wiele chętnych osób pozostanie bez szansy uczestnictwa w naszym wydarzeniu.
To pierwsza taka sytuacja w historii polskich festiwali whisky, gdzie jeszcze przed rozpoczęciem imprezy nie ma na nią biletów. Za rok warto się bardziej pospieszyć z decyzją.

Whisky Team & Friends

8 września Whisky Team i Česká Beseda zapraszają na pierwsze święto whisky na Dolnym Śląsku. Na gości będą czekać najlepsze whisky z całego świata. Spotkanie odbędzie się przy muzyce na żywo oraz przygotowanym przez szefa kuchni menu. Każdy otrzyma kieliszek degustacyjny, dwa piwa, darmowe finger foody oraz wiele edycji whisky dostępnych u wystawców. Kontakt w sprawie rezerwacji zaproszeń – strony Whisky Team lub Česká Beseda. Miejsce: Česká Beseda, ul. Kościuszki 18, Trzebnica. Godz. 15-21.00. Bilet: 140 zł.

Whisky Awards 2018

„Whisky Magazyn” zaprasza po raz kolejny do udziału w konkursie na najlepszą szkocką whisky dystrybuowaną w Polsce. Miniony rok sprawił, że rynek whisky rozwinął się w naszym kraju jeszcze bardziej. Wzrasta zainteresowanie single maltami, konsumenci coraz częściej zerkają w stronę najszlachetniejszych trunków i najwyższych półek.

Czytaj więcej

Wizyta w zakładzie R. Jelínek

Region Vizovicki od wieków słynie z wyrobu śliwowicy i innych owocowych destylatów. Podobnie jak nasze Łącko, obfituje w sady owocowe, szczególnie zaś śliwki różnych odmian, także sprowadzanych tu z: Niemiec, Austrii, Węgier czy Serbii. Z najstarszych dokumentów wynika, że co najmniej w XVII wieku wypalano tu śliwkowe okowity. Przed wojną działało tu kilka destylarni, z których największą była gorzelnia Karela Singera na północnych obrzeżach miasteczka. Singer odkupił w 1895 roku zakład od Simona Frischa i zaczął go rozbudowywać. W podobnym czasie swoją niewielką destylarnię otworzył Zygmunt Jelínek, który prowadził w Vizovicach gospodę. W tym czasie w miasteczku działały także gorzelnie: Moryca Weissa, Jana Haby, Franciszka Kalendy, Antoniego Kalendy i Jozefa Bajera. Około 1894 roku sadownicy i gorzelnicy utworzyli w Vizovicach spółdzielnię, zbudowali własny młyn i nową destylarnię Razov, by lepiej konkurować na rynku ówczesnego imperium Austro-Węgierskiego. W latach 20. XX wieku synowie Zygmunta Jelínka – Rudolf i Vladimir – zbudowali bocznicę kolejową prowadzącą do destylarni, podpisali umowę z francuskim producentem koniaków J. Denis na licencyjny wyrób winiaku w Vizovicach, rozpoczęli też eksport, m.in. do USA. W 1926 roku bracia się rozstali, Vladimir prowadził gospodę i otworzył nową, małą destylarnię, Rudolf zaś budował imperium oparte na śliwowicy. Strzałem w dziesiątkę okazało się być wprowadzenie koszernych wyrobów, najpierw śliwowicy i jałowcówki, potem kolejne okowity zyskiwały certyfikaty koszerności, bardzo cenione na rynku amerykańskim.

Czytaj więcej

Wieczór ze skorpionami (Scorpions)

Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Czytaj więcej

Atrakcje SingleMalt.pl

19 maja SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky, a wydarzenie to zbiega się z dziesięcioleciem sklepu SingleMalt.pl. Obchody będą miały charakter spotkania miłośników whisky single malt. Tego dnia będzie okazja spróbować wyselekcjonowanych produktów z oferty SingleMalt.pl w niezwykle atrakcyjnych cenach. Otwarte zostaną zarówno whisky z podstawowej oferty znanych destylarni, jak również interesujące butelki od niezależnych dystrybutorów. Zaplanowano też trzy osobne sesje masterclass. O godz. 14.00 blogerzy Z Innej Beczki organizują blind tasting pięciu whisky z beczek po sherry, koszt uczestnictwa – 50 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-2-z-innej-beczki). O godzinie 16.00 przedstawione zostaną unikatowe whisky z kolekcji SingleMalt.pl (m.in.: Laphroaig 10YO CS Batch#005, Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 bot. 2007 bourbon cask, Balvenie 21YO Portwood, Talisker 25YO bot. 2013, Ben Nevis 25YO bot. 2010 Bourbon & Sherry, koszt uczestnictwa – 150 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-3-10-lecie-singlemalt-pl). O godzinie 18.00 odbędzie się degustacja wybranych whisky z portfolio Murray McDavid (Leómhan 27YO, Secret Speyside 20YO, Craigellachie 8YO, Bowmore 14YO, North British 28YO), koszt uczestnictwa – 100 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-4-murray-mcdavid-the-art-of-maturation).

Czytaj więcej

Holender nadlatuje

Distinctive Distillations zaprasza na 18 maja o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na degustację alkoholi z Zuidam Distillers w Holandii. Do spróbowania będą dwa rumy i cztery whisky (limitowana edycja z pięciu zbóż, dziesięciolatka dojrzewająca w beczkach z francuskiego dębu, dwunastolatka z beczki po sherry i mocno torfowa whisky z beczki po sherry PX. Będzie też „surprise dram”, a na głodnych czeka wiosenno-zmienne wspaniałe menu restauracji Freta 33. Na miejscu można będzie nabyć pełne butelki.

Czytaj więcej

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia miłośnicy dobrych alkoholi bawili się podczas trzeciej edycji Festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem imprezy jest M&P, ale do udziału zaprasza wielu gości, więc były też stoiska innych importerów oraz właścicieli destylarni – Diageo, Pernod Ricard, Moët Hennessy, Stock czy Brown-Forman, a także Loża Dżentelmenów i Casino Vodka. Tradycyjnie impreza odbyła się w hotelu Mariott Coutryard przy lotnisku Okęcie.

Czytaj więcej

Food & whisky pairing

Distinctive Distillations zaprasza 20 kwietnia o godz. 19.30 do Winsky Wine’n’Whisky Bar (ul. Wioślarska 10 w Warszawie). Wspólnie z szefem kuchni Winsky przygotowany został zestaw trzech dań i trzech whisky. Na powitanie Welsh whisky coctail, na zakończenie digestive z egzotycznej beczki, a w międzyczasie grain whisky, Speyside bourbon, sherry cask, torf… Dla miłośników whisky solo jest opcja „liquides only”.

Czytaj więcej

Boat City Whisky Weekend

W dniach 13-14 kwietnia odbędą się dwie degustacje, organizowane przez Boat City Whisky Club. W piątek, jak rekomenduje organizator – dobre whisky od niezależnych dystrybutorów poparte akademicką dyskusją. Degustację sobotnią poprowadzi sam David Wood – były manager Caol Ila (za jego czasów destylarnia wyprodukowała największą ilość alkoholu w XXI wieku), a obecnie właściciel firmy Distilled Events. Degustacja piątkowa BCWC to koszt 200 zł. Degustacja sobotnia prowadzona przez Davida, to koszt 250 zł. Oba wydarzenia – 350 zł. Zgłoszenia należy przesyłać na skrzynkę pocztową Boat City Whisky Club na Facebooku. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce: Hotel Borowiecki, ul. Marcina Kasprzaka 7/9.

Czytaj więcej