Atrakcje SingleMalt.pl

19 maja SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky, a wydarzenie to zbiega się z dziesięcioleciem sklepu SingleMalt.pl. Obchody będą miały charakter spotkania miłośników whisky single malt. Tego dnia będzie okazja spróbować wyselekcjonowanych produktów z oferty SingleMalt.pl w niezwykle atrakcyjnych cenach. Otwarte zostaną zarówno whisky z podstawowej oferty znanych destylarni, jak również interesujące butelki od niezależnych dystrybutorów. Zaplanowano też trzy osobne sesje masterclass. O godz. 14.00 blogerzy Z Innej Beczki organizują blind tasting pięciu whisky z beczek po sherry, koszt uczestnictwa – 50 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-2-z-innej-beczki). O godzinie 16.00 przedstawione zostaną unikatowe whisky z kolekcji SingleMalt.pl (m.in.: Laphroaig 10YO CS Batch#005, Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 bot. 2007 bourbon cask, Balvenie 21YO Portwood, Talisker 25YO bot. 2013, Ben Nevis 25YO bot. 2010 Bourbon & Sherry, koszt uczestnictwa – 150 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-3-10-lecie-singlemalt-pl). O godzinie 18.00 odbędzie się degustacja wybranych whisky z portfolio Murray McDavid (Leómhan 27YO, Secret Speyside 20YO, Craigellachie 8YO, Bowmore 14YO, North British 28YO), koszt uczestnictwa – 100 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-4-murray-mcdavid-the-art-of-maturation).

Czytaj więcej

Holender nadlatuje

Distinctive Distillations zaprasza na 18 maja o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na degustację alkoholi z Zuidam Distillers w Holandii. Do spróbowania będą dwa rumy i cztery whisky (limitowana edycja z pięciu zbóż, dziesięciolatka dojrzewająca w beczkach z francuskiego dębu, dwunastolatka z beczki po sherry i mocno torfowa whisky z beczki po sherry PX. Będzie też „surprise dram”, a na głodnych czeka wiosenno-zmienne wspaniałe menu restauracji Freta 33. Na miejscu można będzie nabyć pełne butelki.

Czytaj więcej

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia miłośnicy dobrych alkoholi bawili się podczas trzeciej edycji Festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem imprezy jest M&P, ale do udziału zaprasza wielu gości, więc były też stoiska innych importerów oraz właścicieli destylarni – Diageo, Pernod Ricard, Moët Hennessy, Stock czy Brown-Forman, a także Loża Dżentelmenów i Casino Vodka. Tradycyjnie impreza odbyła się w hotelu Mariott Coutryard przy lotnisku Okęcie.

Czytaj więcej

Food & whisky pairing

Distinctive Distillations zaprasza 20 kwietnia o godz. 19.30 do Winsky Wine’n’Whisky Bar (ul. Wioślarska 10 w Warszawie). Wspólnie z szefem kuchni Winsky przygotowany został zestaw trzech dań i trzech whisky. Na powitanie Welsh whisky coctail, na zakończenie digestive z egzotycznej beczki, a w międzyczasie grain whisky, Speyside bourbon, sherry cask, torf… Dla miłośników whisky solo jest opcja „liquides only”.

Czytaj więcej

Boat City Whisky Weekend

W dniach 13-14 kwietnia odbędą się dwie degustacje, organizowane przez Boat City Whisky Club. W piątek, jak rekomenduje organizator – dobre whisky od niezależnych dystrybutorów poparte akademicką dyskusją. Degustację sobotnią poprowadzi sam David Wood – były manager Caol Ila (za jego czasów destylarnia wyprodukowała największą ilość alkoholu w XXI wieku), a obecnie właściciel firmy Distilled Events. Degustacja piątkowa BCWC to koszt 200 zł. Degustacja sobotnia prowadzona przez Davida, to koszt 250 zł. Oba wydarzenia – 350 zł. Zgłoszenia należy przesyłać na skrzynkę pocztową Boat City Whisky Club na Facebooku. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce: Hotel Borowiecki, ul. Marcina Kasprzaka 7/9.

Czytaj więcej

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Nowy Dom Whisky w Warszawie – tego jeszcze nie było

14 lutego odbyło się huczne otwarcie nowego Domu Whisky, połączonego z koktajl barem Max. Nowy Świat 32, na rogu z Foksal, dwa piętra, ponad 3000 butelek, ponad 600 mkw., winda, strefa rumowo-cygarowa, ambasada Ardbega z przestrzenią do szkoleń i degustacji. Bar zbudowano wokół wielkiej miedzianej kolumny odpędowej, po butelki sięga się z przymocowanej do rampy stalowej drabiny. Stylowo, z klasą, piękne aranżacje, miliony w butelkach. Takiego miejsca w Polsce jeszcze nigdy nie było, według mnie to jeden z Top 10 barów w Europie. Można tu znaleźć wszystko – stare polskie wódki, których dawno nie ma w sklepach (czasami nie ma też ich producentów), tanie niemieckie korny i niesamowicie drogie szkockie unikatowe wypusty. Są butelki warte po kilkadziesiąt tysięcy euro. Ceny za dram dość wysokie, ale nie przesadzone – stosowne do miejsca, Nowy Świat to przecież jedna z najdroższych ulic Warszawy. Koktajle marzenie, świeże soczyste owoce, zwisające kiście bananów, zapach melonów, arbuzów, ananasów. Do koktajli dobrej klasy likiery, żadnych tanich wódek czy tanich rumów, wszystko na najwyższej światowej klasy poziomie. Obsługa za barem w większości znana z innych Domów Whisky, przede wszystkim z zamkniętego obecnie Domu Whisky przy ulicy Kruczej. Ludzie niezwykle kompetentni jeśli chodzi o świat alkoholi.

Czytaj więcej

Degustacja whisky Ardbeg i Glenmorangie

W piątek 23 lutego odbedzie się degustacja whisky Ardbeg i Glenmorangie. Spotkanie poprowadzi ambasador marek, Jakub Grabowski. Do udziału w degustacji upoważnia bilet w cenie 30 zł, który można kupić w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata przy ulicy Piłsudskiego 128 w Józefowie. Miejsce Bistro De La Tour, ul. Sikorskiego 111, Józefów. Godz.: 19.00.

Czwarte urodziny WhiskymyWife

5 stycznia serwis internetowy WhiskymyWife obchodził swoje czwarte urodziny. Podczas tych czterech lat prowadzący serwis Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki podczas spotkań degustacyjnych otworzyli ponad 400 butelek whisky. Zakupili aż 1200 kieliszków, a w ich degustacjach wzięło udział 1200 osób, z czego by wynikało, że każdy wyniósł jeden kieliszek. Jak twierdzą, sami przez te cztery lata spróbowali 1200 whisky, więc może część kieliszków wytłukli… Zorganizowali pięć whisky tour – wyjazdów do Szkocji, cztery imprezy Whisky Legend, na których otwierane były unikatowe, kolekcjonerskie butelki, 17 degustacji Whiskybreak, trzy premiery Diageo Special Releases i ponad 20 innych degustacji.

Czytaj więcej

Jim Murray’s Whisky Bible 2018

Wybory whisky roku Jima Murraya nie są tak zaskakujące jak to w poprzednich latach bywało – bourbon Colonel E.H Taylor to solidna marka, podobnie jak irlandzka pot still whiskey Redbreast czy szkocka Glen Grant. Oczywiście, każdy miłośnik whisky będzie zadawał sobie pytanie, czy naprawdę nie ma lepszych od tych, które wskazał Murray? Ależ oczywiście, są. Jest ich wiele. Bo każda zrobiona zgodnie ze sztuką whisky może być tą najlepszą, jeżeli nam smakuje. Dlaczego akurat Glen Grant 18YO, a nie 21YO? Książka tego nie wyjaśnia, choć każda ocena rozbita jest na mniejsze noty składowe, jak aromat, smak, finisz… Murray nie toleruje barwienia whisky, o czym znów przypomina we wstępie do Biblii, ale za najlepszą szkocką whisky blended bez podania wieku uznaje Ballantine’s Finest, który jest barwiony, i którego niewielu koneserów nazwie najlepszym nawet w jego kategorii. Najlepszą japońską whisky roku została Nikka Coffey. Na pewno polski importer będzie szczęśliwy, ale czy choćby w tej japońskiej destylarni nie znaleźlibyśmy lepszej whisky, choćby Nikka Pure Malt 21YO? Oczywiście, nie ma sensu podejmowanie dyskusji z Murrayem, bo de gustibus non est disputandum. To już piętnaste wydanie Biblii i mam na półce wszystkie, zaczynając od 2004 roku, co świadczy o tym, że nawet jeśli się nie zgadzam, to jednak jest to książka, którą trzeba mieć. To przewodnik po świecie whisky na każdy kolejny rok. Nikt nie ocenia co roku tylu whisky, co Murray. W tym wydaniu jest coś około 4600 whisky, w tym 1900 szkockich single malts, 350 szkockich blendów, 750 whiskey amerykańskich itd. 1201 whisky Murray ocenił po raz pierwszy. Na okładce książki wygląda jak Mark Hamill w nowej części „Star Wars”, czyli jak facet w ciągu alkoholowym z otłuszczoną wątrobą. Własnym zdrowiem Murray płaci za te 1201 nowych ocen, ale znam wielu, którzy płacą wyższą cenę za miłość do alkoholu i umrą w niesławie, Murray zaś na zawsze zapisał się w dziejach whisky. Mam takie wyobrażenie, zwłaszcza gdy odwiedzam destylarnie mniej znane, stawiające pierwsze kroki, że Biblia Murraya przyczynia się do większej staranności producentów i większej uczciwości sprzedawców. Ta książka naprawdę przez 15 lat zrobiła bardzo dużo dobrego dla świata whisky. A Murray rósł wraz z rynkiem.

Czytaj więcej

Whisky on-line w Winnicy Lidla

Od 15 grudnia Lidl rozpoczął eksperymentalnie sprzedaż mocnych alkoholi na swojej stronie Winnicalidla.pl. Na początek whisky: single malt, blended i bourbon ze Szkocji, Irlandii i USA. Ofertę dostarczają: CEDC, Diageo, Stock i Pernod Ricard. Na początek to zaledwie 20 butelek, nie ma marek własnych Lidla, same renomowane whisky. Zakupy za minimum 300 zł premiowane są rabatem 50 zł. Ceny whisky nie są promocyjne.