Szkocka destylarnia w Chinach

Firma Mengtai z Ordos w Mongolii Wewnętrznej, w Chinach, zamówiła w Szkocji kompletną destylarnią whisky – od kadzi zaciernej, fermentatorów, alembików, przez systemy sterujące, rury, zawory, z podłogą włącznie. Za montaż odpowiada Valentine International, za sprzęt produkcyjny Forsyths, a wartość kontraktu to 3 mln funtów – 35 ton cargo. Destylarnia ma zostać uruchomiona w Chinach jeszcze w tym roku. Mengtai Group zatrudnia 4300 osób, działa m.in. w branżach węglowej i energetycznej.

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

21 lipca o godzinie 18:00 na stronie www.festiwalwhisky.pl rusza sprzedaż biletów na VII edycję Festiwal Whisky, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia w Jastrzębiej Górze. Przez wzgląd na niezwykłe okoliczności tegorocznej edycji, związane z trwającą pandemią, mając przede wszystkim na uwadze zdrowie oraz bezpieczeństwo gości, wystawców oraz obsługi, organizatorzy podjęli decyzję o organizacji VII edycji wyłącznie dla osób zaszczepionych pełną dawka szczepionki przeciw COVID 19.

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 21 lipca o 19.00 na warsztaty na temat whisky. Uczestnicy poznają sposób produkcji whisky, regiony produkcji złocistego trunku w Szkocji, zapoznają się z kulturą spożywania oraz sposobem jego oceny. Degustowane będą różne whisky, zarówno z beczek po bourbonie i po winach, torfowe i nietorfowe, a także o większej niż standardowa zawartości alkoholu. Degustacja obejmuje szkolenie wraz z degustacją 6 próbek. W zestawie każdy uczestnik otrzymuje kieliszek do degustacji whisky.

Czytaj więcej

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Whisky jak koniak

Trudno w to dzisiaj uwierzyć, ale były czasy (nie tak odległe), kiedy producenci szkockiej whisky próbowali pozyskać klientów odwołując się do wizerunku bardziej prestiżowych koniaków. Oznaczenia na whisky typu V.O. (Very Old) klub napisy Pale Old czy Very Special były na porządku dziennym. Jednym z najbardziej kuriozalnych butelkowań w historii single malt była edycja Aberlour VOHM (Very Old Highland Malt), która była w sprzedaży w latach 80. i 90. XX wieku jako whisky dziesięcio- oraz dwunastoletnia. Współcześnie sytuacja zupełnie się odwróciła i to producenci koniaków zaczęli naśladować butelkowania whisky, wprowadzając oznaczenia wieku, terminy na etykietach w rodzaju single grape czy single estate, a także o nie filtrowaniu na zimno i braku barwienia karmelem.

Rośnie wartość whisky

Pandemia pokrzyżowała plany nie tylko firmom, ale również inwestorom. Co prawda zeszły rok upłynął na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie pod znakiem ożywienia i hossy, ale dla mniej wytrawnych graczy ostatnie miesiące nie stwarzały wielu okazji na zarobek. Alternatywą dla niskooprocentowanych lokat bankowych są inwestycje alternatywne, do których zalicza się m.in. whisky.

Czytaj więcej

Whisky dobra na wszystko

W XIX wieku niejaki Walter Bernard Duffy (1840-1911) wymyślił coś takiego jak „medyczna whiskey”. Szeroko reklamował w prasie swój wynalazek, który miał gwarantować długowieczność i chronić przed wszelkimi możliwymi chorobami. Był właścicielem destylarni w Nowym Jorku Rochester Distilling Co. i Duffy Malt Whiskey Co., gdzie powstawała marka etykietowana jako Duffy’s Pure Malt Whiskey, będąca „lekarstwem dla całej ludzkości”. Pomagać miała m.in. na: niestrawność, katar, zapalenie płuc, malarię, zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani, błonicę, cholerę, krążenie itd. Trunek był tak naprawdę doprawionym spirytusem, miał 45,8% alkoholu, był barwiony i dosłodzony syropem, nie miał żadnego kontaktu z beczką.

Czytaj więcej

Palikot wciąż inwestuje

Tenczyńska Okovita jeszcze w marcu br. ruszy z emisją crowdfundingową promowaną przez Crowdway. Jest to część zaplanowanego procesu upublicznienia Grupy Manufaktury Piwa Wódki i Wina, której Tenczyńska Okovita jest częścią. Debiut giełdowy jest przewidziany na III kwartał 2021 roku. W 2022 roku inwestorzy Tenczyńska Okovita SA uzyskają możliwość upłynnienia akcji przez konwersję do spółki matki.

Czytaj więcej

Rośnie sprzedaż whisky premium

Okres pandemii koronawirusa był zgubny dla wielu segmentów rynku. Branża alkoholowa została dotknięta kryzysem w mniejszym stopniu niż inne gałęzie gospodarki. Konsumenci chętnie sięgali po droższe alkohole, co odzwierciedla skokowy wzrost eksportu „szkockiej” (dane SWA), a w gronie poszkodowanych znaleźli się głównie ci gracze, których działalność opierała się na segmencie HoReCa.

Czytaj więcej

Ballantine’s i Beefeater odchudzone

Pernod Ricard prezentuje swoje dwie czołowe marki Ballantine’s Scotch Whisky i Beefeater Gin w formie Light. Są to napoje spirytusowe o mocy 20%. Na pierwszy ogień idzie rynek hiszpański, gdzie – według badań IWSR – ponad 50% konsumentów z kategorii spirits wybiera lekkie alkohole. Jak twierdzi Jean-Christophe Coutures, prezes Chivas Brothers, obniżona moc nie wpłynęła negatywnie na smak i aromat. Spróbujemy, ocenimy…

Barwienie whisky bez karmelu

Coraz częściej czytamy na etykietach whisky, że kolor jest naturalny, że nie dodano karmelu. Czy to rzeczywiście oznacza, że mamy do czynienia z autentyczną barwą, jaką alkohol zawdzięcza latom spędzonym w beczce? Otóż nie koniecznie i producenci mają swoje tricki, jak sprawić by młody alkohol wyglądał jakby miał co najmniej 18 lat, a jednocześnie by można było napisać, że jest nie barwiony, bez dodatku karmelu.

Czytaj więcej