Ósme urodziny Whisky my Wife

21 stycznia w warszawskim Domu Wódki odbyły się ósme urodziny bloga Whisky my Wife. Impreza zgromadziła blisko 30 osób i tyleż znakomitych butelek, m.in.: dwudziestodwuletnie Ben Nevis i Clynelish, dwudziestopięcioletnia Auchentoshan, dwudziestosiedmioletnia Cameronbridge, trzydziestoczteroletnia Dailuaine, czy Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich. Twórcami Whisky my Wife są Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota. Były toasty, przemowy i tort urodzinowy w kształcie butelki whisky Lagavulin 16.

Czytaj więcej

Wieczór z Port Charlotte

Dom Whisky zaprasza 27 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – Brand Ambassador marki Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte New Make Spirit, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte Islay Barley 2012 oraz Port Charlotte Islay Barley 2013. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 290 zł/os. W cenie są: butelka Port Charlotte Islay Barley 2013 i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 25 stycznia. Zapisać można się pod tym linkiem.

Whisky Świata – degustacja

Alembik Whisky Club zaprasza 22 stycznia o godzinie 19.00 na degustację whisky świata, którą poprowadzi Bartosz Łataś – autor bloga Szkocka Krata. Do spróbowania będą whisk(e)y między innymi z Irlandii, Indii, Japonii. Degustacja odbędzie się w Łodzi, w lokalu Alembik Whisky Club na alei Marszałka Józefa Piłsudskiego. Koszt degustacji to 100 zł/os. Liczba miejsc ograniczona. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Chivas w chmurach

Lokal Olivia Star zaprasza 21 stycznia o godzinie 19 na degustację whisky Chivas Regal połączoną z poczęstunkiem. Do spróbowania będą: Chivas Regal 13yo, Chivas Regal XV, Chivas Regal Mizunara oraz Chivas Regal 18yo. Degustacja odbędzie się na 32. piętrze Olivia Star w Gdańsku na alei Grunwaldzkiej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 250 zł/os. i zawiera cztery porcje degustacyjne, poczęstunek i welcome drink. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Stephen Swinney: Your Whisky Journey

Stephen Swinney mieszka od wielu lat w Polsce, prowadził polskie przedstawicielstwo Scotch Malt Whisky Society, potem własną firmę dystrybucyjną Distinctive Distillations. Zorganizował dziesiątki spotkań degustacyjnych z whisky, w wielu z nich miałem okazję uczestniczyć, a także brać udział w różnych przedsięwzięciach Stephena związanych z eksperymentami z drewnem, z botanikami, z redestylacją. Z wielką radości a powitałem zatem jego pierwszą książkę, która w znacznym stopniu jest pokłosiem jego pracy w Warszawie, spotkań z ludźmi, degustacji i pytań, które padały ze strony polskich miłośników whisky. Książka napisana jest w prostej formie – 101 pytań, na które Stephen ze szczerością odpowiada we własnym imieniu, bo odpowiedzi uniwersalnych często nie ma. Książka podzielona jest na kilka części. Najbardziej zajmująca jest pierwsza, poświęcona samej sztuce degustacji whisky. Dalej Stephen opowiada o: produkcji, maturacji, przemyśle i biznesie związanym z whisky – tu informacje tracą zwykle charakter osobisty, skupiają się na definicjach. Na końcu znajdziemy wiele pomysłów na to jak zorganizować wieczór degustacyjny z whisky, autor dzieli się tym, co zna z praktyki. Pytania i odpowiedzi to jednak tylko część lektury, która jest mozaiką w duchu postmodernizmu. Mamy liczne cytaty z literatury, informacje dotyczące poszczególnych destylarni, ciekawostki, fakty historyczne. Stephen pisze o whisky z różnych stron świata, nie tylko o szkockiej, zachęca też do degustacji i poznawania innych trunków, jak choćby tak przez niego lubiane: gin, grappa czy armaniak.

Czytaj więcej

Whiskybase podsumowało 2021 rok

Największa baza informacji o whisky, Whiskybase, opublikowała statystyki dotyczące minionego roku. Dodano do bazy 29540 nowych whisky (o 8% więcej niż w roku poprzednim), 367868 nowych ocen (17% wzrostu), 51270 zdjęć butelek (30% wzrostu), 101754 recenzji (28% wzrostu). Najwyżej została oceniona whisky Convalmore 1977 (Special Release 2013) – średnia ocen 93,1, najniżej – Tenjaku 3YO ze średnią 61,2.

Whisky Bible 2022

Nowe wydanie „Whisky Bible” Jim Murray zaczyna od utyskiwania, jak to siedział sobie w ogródku, wśród kwiatów i owoców, aż tu nagle gruchnęła informacja, że jego biblia, to dzieło seksistowskie. W dzisiejszych czasach pewnie Ewangelistów również oskarżono by o seksizm, więc nikt normalny by się taka łatką nie przejął, ale… Jim normalny nie jest. Doszedł do wniosku, że to spisek, że ktoś chce zniszczyć całe jego dzieło. Ku swojej obronie zaczął liczyć. Ile razy w recenzjach whisky zwracał uwagę na płeć – tylko 30 razy na 4500 recenzji. Maestro nie mógł odpocząć, nie mógł się napić, nie mógł zrecenzować whisky, bo musiał zbierać dowody, że seksistą nie jest. Kolejne dwa artykuły w książce, a Jim ciągle o tym samym. W połowie wywodu dochodzi do wniosku, że on to właściwie jest feministą i uważa, że kobiety mają najlepszą rękę do whisky, że o nosie nie wspomnę…

Czytaj więcej

Chińska whisky od Pernod Ricard

Pisaliśmy niedawno o tym, że Diageo buduje destylarnie whisky w Chinach, w ślad za liderem rynku alkoholowego idzie wicelider. Pernod Ricard buduje Chuan Malt Whisky Distillery w prowincji Emeishan, a wartość inwestycji to 150 mln dolarów. Master distiller, Yang Tao, odbył stosowne praktyki w Szkocji. Destylarnia ma być ekologiczna i korzystać z lokalnych surowców.

Heineken przejmuje Distell

Znana na rynku piwa firma Heineken kupiła 65% akcji południowoafrykańskiej grupy Distell. Wartość transakcji to 2,2 miliarda euro. Distell jest m.in. właścicielem szkockich destylarni whisky Bunnahabhain, Deanston i Tobermory. Ma też międzynarodową markę likieru Amarula, a także lokalne marki whisky Bains i Three Ships, wódkę Cruz i brandy Klipdrift.

Przedpremierowa degustacja whiskey Veles

Zapraszamy 22 listopada o godz. 19.30 na przedpremierową degustacje whiskey Veles Vino Santo. Marka należy do Michała Płucisza – Master Distillera Wolf and Oak Distillery, który poprowadzi degustację. Do spróbowania będą:
Veles Whiskey Quatttro
Veles Whiskey Smoky
Veles Rum Trio
Veles Rum Smoky
oraz przedpremierowo Veles Whiskey Vino Santo
Koszt uczestnictwa to 200 zł. Dla każdego uczestnika butelka Veles Whiskey Vino Santo 0,7 l o wartości 250 zł plus sample degustacyjne po 20 ml. Degustacja prowadzona będzie przez platformę Zoom. Liczba miejsc bardzo ograniczona, o uczestnictwie decydować będzie kolejność zgłoszeń.

Gavin D. Smith: The A-Z of Whisky

Klasyczny leksykon, zawierający terminy związane z whisky – głównie szkocka i irlandzką, w mniejszym stopniu amerykańską, w dodatku tu są karygodne błędy, jak to, że Jack Daniel’s produkowany jest w Kentucky. Wartością książki są szerokie konteksty literackie, nie tylko odnoszące się do ocen i wspomnień fachowców, lecz także szerzej do kultury i sztuki oraz ludowej twórczości związanej z whisky. Pozycja, którą warto mieć na półce, chociaż mam wrażenie, że mimo trzeciego wydania nie była zbyt gruntownie aktualizowana, wiele informacji jest już nieaktualnych, a ogólne tezy bywa, że czas zweryfikował. Bogata bibliografia na końcu książki zapewne może być ciekawą inspiracją do kolejnych lektur o whisky.

Pernod Ricard przejął The Whisky Exchange

The Whisky Exchange to słynny internetowy serwis założony w 1999 roku przez braci Sukhinder i Rajbir Singh. Nie jest znana kwota, za którą serwis został sprzedany grupie Pernod Ricard, która tym samym zyskuje potężne narzędzie e-commerce. Przejęcie sieci sprzedaży online nie dotyczy marek Speciality Brands oraz Elixir Distillers, które wciąż należą do braci Singh.

8. Whisky Live Warsaw

W dniach 1-2 października w Centrum Koneser odbyła się ósma edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Impreza mniejsza niż przed covidem, ale sporo nowych interesujących producentów. 44 stoiska, dwa poziomy.
Najbardziej okazale zaprezentowały się marki z grupy Alkoholi Rzemieślniczych – Wolf & Oak, Wales, Duch Sadu, Smarduch, Nalewki Kresowe, Legacy i Swaróg, a także przy samym wejściu Brown Forman z whisky amerykańskimi i szkockimi. Kilku ważnych marek brakowało, jak choćby: Ardbeg, Glenmorangie, Jim Beam i cały import Stock Polska, marki w dystrybucji Pinot Wine & Spirits, M&P, Ice-Full, Bacardi-Martini, Centrum Wina, Spirit Depot, Prime Brands… Mniej było gości z zagranicy, podróżowanie z Wielkiej Brytanii i z USA wciąż jest utrudnione przez Covid. Za to na przykład zadebiutowała w Warszawie czeska Palírna u Zeleného Stromu ze swoimi żytnimi whisky i marką Heffron – rumów z Panamy. Kolejny raz można było spróbować wódek i brandy z Azerbejdżanu. Bogata kolekcję japońskich whisky pokazał po raz pierwszy Last Port. Przyjechali m.in. przedstawiciele: Lindores Abbey, Hinch, Holyrood, Glenfarclas, Ezra Brooks czy Adelphi.

Czytaj więcej

VII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

W dniach 27-28 sierpnia odbyła się siódma edycja Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze. To był pierwszy festiwal whisky po ponad rocznej przerwie, pierwszy od czasu ogłoszenia pandemii Covid. Tylko dla zaszczepionych, co spotkało się z falą hejtu, choć trudno sobie wyobrazić imprezę tego typu bez rygoru sanitarnego, jakiego wymagają przepisy. Bilety były droższe niż w latach poprzednich, uczestników jednak niewiele mniej. Pogoda nie dopisała, ale w tym roku prawie wszystkie stoiska były pod daszkiem, poza lubiącą moknąć ekipą Taliskera, z Pawłem Lipińskim niezłomnie w sztormiaku.

Czytaj więcej

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Szkocka destylarnia w Chinach

Firma Mengtai z Ordos w Mongolii Wewnętrznej, w Chinach, zamówiła w Szkocji kompletną destylarnią whisky – od kadzi zaciernej, fermentatorów, alembików, przez systemy sterujące, rury, zawory, z podłogą włącznie. Za montaż odpowiada Valentine International, za sprzęt produkcyjny Forsyths, a wartość kontraktu to 3 mln funtów – 35 ton cargo. Destylarnia ma zostać uruchomiona w Chinach jeszcze w tym roku. Mengtai Group zatrudnia 4300 osób, działa m.in. w branżach węglowej i energetycznej.