Whisky Bible 2019

Jima Murraya „Whisky Bible 2018”, to już szesnaste wydanie. Oceny i wybory Murraya coraz trudniej jest komentować, czasami są tak irracjonalne, że zastanawiam się, czy autor jest ciągle na bani, czy oszalał od nadmiaru whisky, czy może dał się korumpować producentom? Można czasami dyskutować na temat młodych whisky craftowych, ale w przypadku wysokich ocen masowych whisky koncernowych można się jedynie bardzo dziwić. World Whisky of the Year 2019 u Murraya została znów whiskey amerykańska, co należy uszanować, w tym Murray jest od początku konsekwentny i na pewno zrobił bardzo wiele dla popularyzacji bourbona czy rye whiskey w Europie. Chwała mu. Ta whiskey to William Larue Weller 128,2 Proof. Na drugim miejscu jest osiemnastoletni Glen Grant, na trzecim znów whiskey amerykańska, tym razem Thomas Handy Sazerac Rye 127,2 Proof. I jeszcze jedno dziecko ze stajni Sazerac – najlepsza whisky single cask roku, tu zwycięzcą jest dobrze znany polskim konsumentom klasyk, Blanton’s Gold Edition Single Barrel. Tyle podium. Szkockie blendy – w każdej kategorii wiekowej produkcje Pernod Ricard lub Diageo, w tym Ballantine’s Finest jako najlepszy NAS i Johnnie Walker Black jako najlepszy blend w wieku 5-12 lat. Najlepsza whisky europejska (w tym przypadku Europa oznacza bez Szkocji i bez Irlandii) – słowacka Nestville 8YO. Najlepsza whisky azjatycka (w tym przypadku Azja oznacza bez Japonii) to Amrut Grendy Angels 8YO. To tak tylko kilka zdziwień, każdy czytelnik nowej „Biblii” znajdzie dla siebie własne zaskoczenia.

Czytaj więcej

Distillers Limited Workshops

Od 14 listopada rusza cykl warsztatów Distillers Limited. Każde spotkanie będzie wprowadzało w świat whisky/whiskey. W sumie odbędzie się ich pięć (od listopada do marca/kwietnia), w pięciu miastach: Warszawa, Wrocław, Sopot, Katowice, Kraków. W programie: Odkryj bogactwo świata whisky. Proces produkcji whisky część 1. Proces produkcji whisky część 2. Regiony produkcji whisky na świecie. Regiony Szkocji. Bilet na jedno spotkanie: 99 zł. Więcej: https://www.facebook.com/pg/DistillersLimited/events/.

Warto inwestować w polską whisky

W zabytkowym budynku gorzelni z XIX wieku w okolicy Wrocławia, w Stanicy, w połowie 2019 roku rozpocznie działalność rzemieślnicza destylarnia Wolf & Oak. Jest to projekt związany z Michałem Płuciszem, który od 2011 roku eksperymentuje z whisky i innymi alkoholami pod marką Wolf Distillery. Ma na swoim koncie kilka branżowych nagród oraz sukcesy sprzedażowe i wizerunkowe. Pierwsza, niekomercyjna kolekcja 17 butelek Wolf Distillery uzyskała wartość 10 tys. zł podczas licytacji na festiwalu Whisky Live Warsaw 2017. Wcześniej whisky Wolf Distillery zamknięta w 30 litrowej beczce, została wylicytowana na aukcji za kwotę 11 tys. zł.

Czytaj więcej

Highlander Inn w Craigellachie

Jeden z najsłynniejszych whisky barów w Speyside. Tu odbywa się wiele imprez towarzyszących takim wydarzeniom jak Spirit of Speyside, a na dram whisky czeka się wtedy nawet po 20 minut, takie są tłumy. Zwykle jest jednak luźniej, kilka osób przy barze. Karta z selekcją ponad 400 whisky, w tym trochę z zamkniętych destylarni. Piękna kolekcja serii single malts Flora & Fauna czy whisky japońskich. Dwa piętra, mały motelik dla tych, którym trudno wyjść, ceny rozsądne jeśli się przychodzi na degustacje (dram=25 ml). Rodzinna atmosfera, wieczorami muzyka na żywo. Bar powstał w 2005 roku w starym budynku, niemal naprzeciwko słynnego hotelu Craigellachie, który przez lata znany był na świecie z najlepszego w Speyside wyboru whisky. To się jednak zmieniło po zmianie właściciela hotelu Craigellachie, który zabrał ze sobą wszystkie butelki (w większości otwarte). Teraz w hotelu Craigellachie jest bar Cooper Dog, ale dużo czasu upłynie, zanim będą mogli się równać z kolekcją butelek, jakie możemy podziwiać i próbować w Highlander Inn.

Czytaj więcej

Alfred Barnard

Urodzony w 1837 roku Alfred Barnard do dzisiaj pozostaje ikoną pisarstwa o whisky, a zwłaszcza o destylarniach. Pracując dla „Harper’s Weekly Gazette” Barnard odwiedził w latach 1885-1887 wszystkie czynne destylarnie whisky – 129 w Szkocji, 29 w Irlandii i cztery w Anglii. Rezultatem tej wyprawy było monumentalne dzieło, wzbogacone o rysunki destylarni, pięćsetstronicowe wydanie książki „The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Były to czasy, kiedy do większości destylarni nie prowadziły żadne utwardzone drogi. Barnard podróżował koleją, promami, bryczką i pieszo. Opisywał nie tylko wyposażenie każdej destylarni, ale też swoje wrażenia z podróży – jak dotrzeć, jakich spotkał ludzi po drodze, jaki jest krajobraz, jakie zabytki. Do reportaż z drogi, połączony z niezwykłym dokumentem poświęconym pracy każdej z destylarni whisky. Mniej miejsca Barnard poświęcał samemu trunkowi, bardziej fascynowały go technika, ludzie i miejsca.
Kiedy podróżuję do Szkocji i zachodzę bez uprzedzenia do destylarni, która nie jest otwarta dla zwiedzających, podchodzę grzecznie do biura menadżera i mówię mu, że jestem z Polski, że jestem zafascynowany szkocką whisky, że chciałbym jak Barnard odwiedzić wszystkie destylarnie, opisać je i zrobić zdjęcia. Nazwisko Barnarda wywołuje uśmiech pełen życzliwości i otwiera zamknięte drzwi. Nie zawsze można robić zdjęcia, bo przepisy BHP bywają w niektórych destylarniach przesadnie ostre, ale nikt nigdy nie mówi NIE. Przeciwnie, każdy zaprasza i chętnie opowiada. Zmarły w 1918 roku Alfred Barnard do dzisiaj pozostaje niemalże świętym apostołem w świecie whisky.

Czytaj więcej

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Whisky Team & Friends

8 września w Trzebnicy, w restauracji Česka Beseda, odbyło się pierwsze święto whisky na Dolnym Śląsku – Whisky Team & Friends.
Whisky Team, czyli autorzy zamieszania (Tomasz Razik i Szymon Witkowski), zastawili stół swoimi najlepszymi specjałami. Czego tam nie było – od oficjalnych, limitowanych Ardbegów i Octomorów, przez przegląd niezależnych bottlerów, starych blendów, po niemal zagrożone wymarciem japońskie whisky. Stoisko Whisky Team, wspierane Tomem Gebardem i Tomkiem Kozakiem (kozak whisky blog), stanowiło bazę, lotniskowiec tego festiwalu. Zawsze było warto tam wylądować, by spróbować m.in. single grain Invergordon 24YO z beczek po PX, czy młodziutką Bunnahabhain Peated 4YO – obydwie butelkowane przez Creative Whisky Co. dla The Good Spirits Co. Longrow 14YO (od Michała Majchrzaka – Mike & Malts) w 100% z beczek po sherry oloroso przypomniał mi, że kombinacja torfu i sherry w najlepszym wydaniu, to whiskowa zatoka wyrafinowanej przyjemności. A, i Edradour 2006, dziewięciolatka w CS 59,8%, od niezależnego van Wees, z beczek po sherry pokazała, czym jest złożoność w whisky.

Czytaj więcej

Przed nami Whisky Live Warsaw 2018

W dniach 12-13 października Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Poza popularną „szkocką”, pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

Czytaj więcej

V Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze, czyli z kieliszkiem na plaży

Gęste, nisko zawieszone na niebie chmury zwiastowały zbliżający się deszcz. Porywisty, wilgotny wiatr smagał twarze niezliczonej rzeszy ludzi tłoczących się w nadmorskiej stolicy końca sierpnia, niosąc ze sobą drobinki piasku z pobliskich plaż. Wreszcie grube krople deszczu bębniły rytmicznie o rozpostarte parasole, tekstylne kurtki i bruk… Ale hej! Jeszcze nie pada! To Talisker! Za całe zamieszanie odpowiedzialne było jedno ze stoisk koncernu Diageo – Talisker „Made by the sea”, które przez całą imprezę wytwarzało sztuczny deszcz.
Ale wszystko po kolei…

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

Degustacja odbędzie się 14 września w Bistro de la Tour, przy ul. Sikorskiego 111 w Józefowie. Janusz Trendewicz – Whisky Brand Ambasador w Stock Polska – zabierze w podróż po świece whisky. Uczestnicy spotkania odwiedzą: USA, Irlandię, oczywiście Szkocję, a może i uda się sprawdzić co słychać w Japonii. Degustacji whisky (Hibiki, Auchentoshan, Kilbeggan, Basil Heyden’s czy Maker’s Mark) towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Celem wzięcia udziału w degustacji należy zarezerwować miejsce uiszczając opłatę w wysokości 40 zł w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata, ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Liczba miejsc ograniczona.

Konkurs fotograficzny

Zasady są proste. Wystarczy zrobić zdjęcie związane z whisky w wakacyjnym otoczeniu. Liczy się pomysł i kreatywność. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić zdjęcie w komentarzu na Facebooku (https://www.facebook.com/sklepSingleMalt/photos/a.352161168150347/3571003606266071/?type=3&theater). Osoba, której zdjęcie otrzyma najwięcej poślubień, otrzyma butelkę whisky single malt Singleton 12 Years Old. Druga butelka Singleton 12 Years Old zostanie przyznana autorowi najciekawszego zdjęcia wybranego przez jury. Zgłoszenia do 20 września do godz. 20:00.

Jastrzębia Góra – wszystkie bilety sprzedane

„To niebywały moment w historii naszego festiwalu! Właśnie wyprzedane zostały wszystkie bilety na V edycję naszego festiwalu!” – możemy przeczytać na stromnie Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze.
– Mogliśmy sprzedać 7000 biletów i sprzedaliśmy do ostatniego. Bardzo byśmy chcieli gościć wszystkich zainteresowanych whisky, ale musimy też dbać o komfort i bezpieczeństwo tych, którzy będą w środku. Od kwietnia można było kupić bilet i od początku informowaliśmy, że bilety mogą się skończyć. Tak to z imprezami masowymi jest, że istnieje pewien próg, powyżej którego już nie można więcej – mówi Daniel Szydłowski, który odpowiada za organizację Festiwalu. – Nie będzie w tym roku sprzedaży biletów na miejscu podczas Festiwalu. Myślimy o tym, żeby za rok powiększyć teren festiwalowy, gdyż zdajemy sobie sprawę, że w tym roku wiele chętnych osób pozostanie bez szansy uczestnictwa w naszym wydarzeniu.
To pierwsza taka sytuacja w historii polskich festiwali whisky, gdzie jeszcze przed rozpoczęciem imprezy nie ma na nią biletów. Za rok warto się bardziej pospieszyć z decyzją.

Whisky Team & Friends

8 września Whisky Team i Česká Beseda zapraszają na pierwsze święto whisky na Dolnym Śląsku. Na gości będą czekać najlepsze whisky z całego świata. Spotkanie odbędzie się przy muzyce na żywo oraz przygotowanym przez szefa kuchni menu. Każdy otrzyma kieliszek degustacyjny, dwa piwa, darmowe finger foody oraz wiele edycji whisky dostępnych u wystawców. Kontakt w sprawie rezerwacji zaproszeń – strony Whisky Team lub Česká Beseda. Miejsce: Česká Beseda, ul. Kościuszki 18, Trzebnica. Godz. 15-21.00. Bilet: 140 zł.

Wizyta w zakładzie R. Jelínek

Region Vizovicki od wieków słynie z wyrobu śliwowicy i innych owocowych destylatów. Podobnie jak nasze Łącko, obfituje w sady owocowe, szczególnie zaś śliwki różnych odmian, także sprowadzanych tu z: Niemiec, Austrii, Węgier czy Serbii. Z najstarszych dokumentów wynika, że co najmniej w XVII wieku wypalano tu śliwkowe okowity. Przed wojną działało tu kilka destylarni, z których największą była gorzelnia Karela Singera na północnych obrzeżach miasteczka. Singer odkupił w 1895 roku zakład od Simona Frischa i zaczął go rozbudowywać. W podobnym czasie swoją niewielką destylarnię otworzył Zygmunt Jelínek, który prowadził w Vizovicach gospodę. W tym czasie w miasteczku działały także gorzelnie: Moryca Weissa, Jana Haby, Franciszka Kalendy, Antoniego Kalendy i Jozefa Bajera. Około 1894 roku sadownicy i gorzelnicy utworzyli w Vizovicach spółdzielnię, zbudowali własny młyn i nową destylarnię Razov, by lepiej konkurować na rynku ówczesnego imperium Austro-Węgierskiego. W latach 20. XX wieku synowie Zygmunta Jelínka – Rudolf i Vladimir – zbudowali bocznicę kolejową prowadzącą do destylarni, podpisali umowę z francuskim producentem koniaków J. Denis na licencyjny wyrób winiaku w Vizovicach, rozpoczęli też eksport, m.in. do USA. W 1926 roku bracia się rozstali, Vladimir prowadził gospodę i otworzył nową, małą destylarnię, Rudolf zaś budował imperium oparte na śliwowicy. Strzałem w dziesiątkę okazało się być wprowadzenie koszernych wyrobów, najpierw śliwowicy i jałowcówki, potem kolejne okowity zyskiwały certyfikaty koszerności, bardzo cenione na rynku amerykańskim.

Czytaj więcej

Wieczór ze skorpionami (Scorpions)

Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Czytaj więcej

Atrakcje SingleMalt.pl

19 maja SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky, a wydarzenie to zbiega się z dziesięcioleciem sklepu SingleMalt.pl. Obchody będą miały charakter spotkania miłośników whisky single malt. Tego dnia będzie okazja spróbować wyselekcjonowanych produktów z oferty SingleMalt.pl w niezwykle atrakcyjnych cenach. Otwarte zostaną zarówno whisky z podstawowej oferty znanych destylarni, jak również interesujące butelki od niezależnych dystrybutorów. Zaplanowano też trzy osobne sesje masterclass. O godz. 14.00 blogerzy Z Innej Beczki organizują blind tasting pięciu whisky z beczek po sherry, koszt uczestnictwa – 50 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-2-z-innej-beczki). O godzinie 16.00 przedstawione zostaną unikatowe whisky z kolekcji SingleMalt.pl (m.in.: Laphroaig 10YO CS Batch#005, Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 bot. 2007 bourbon cask, Balvenie 21YO Portwood, Talisker 25YO bot. 2013, Ben Nevis 25YO bot. 2010 Bourbon & Sherry, koszt uczestnictwa – 150 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-3-10-lecie-singlemalt-pl). O godzinie 18.00 odbędzie się degustacja wybranych whisky z portfolio Murray McDavid (Leómhan 27YO, Secret Speyside 20YO, Craigellachie 8YO, Bowmore 14YO, North British 28YO), koszt uczestnictwa – 100 zł (szczegóły: https://singlemalt.pl/wwd-degustacja-4-murray-mcdavid-the-art-of-maturation).

Czytaj więcej