Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

Michał Płucisz w „Business Journal”

„Business Journal” opublikował wywiad z Michałem Płuciszem, twórcą Wolf Distillery: pt. „W twórczym duchu – jak powstaje Polish Whiskey”. – Nie każdy ma świadomość, że whisky to nie tylko Szkocja. Wspólnym mianownikiem był, jest i będzie delikatny charakter każdego trunku. Whiskey będzie powstawał w małych partiach i każda będzie unikalna. Trudno określić co jest wspólnym impulsem w doborze smaku. Na pewno każdego dnia jest to coś innego. Mnie inspirują wszelkiego rodzaju zapachy – perfum, kwiatów, starej szafy czy lasu w górach – mówi w rozmowie z „Business Journal” Michał Płucisz.

Czytaj więcej

Jarek Buss na YouTube

Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw, juror World Whiskies Awards, rozpoczął nagrywanie serii publicystycznych filmów dotyczących tematyki whisky. Prowadzący bazuje na wiedzy zdobytej przez 25 lat praktyki. Istnieje możliwość wysyłania pytań. Pierwsze dwa odcinki zostały już wyemitowane i można je obejrzeć na kanale: www.youtube.com/channel/UCICBZF1Xp5h9QEln8aF9IIg.

Czytaj więcej

Degustacja tajwańskiej whisky przed Aukcją Sztuki Orientu

6 kwietnia odbędzie się Aukcja Sztuki Orientu w warszawskiej siedzibie Domu Aukcyjnego DAES. Zaprezentowane zostanie rzemiosło z Azji Wschodniej, pochodzące głównie z Japonii, Chin oraz Nepalu. Jedną trzecią obiektów stanowić będą elementy broni japońskiej, poza tym niewielkich rozmiarów chińskie figurki i japońskie netsuke, a także puzderka, inra oraz naczynia wykonane w przeróżnych technikach i materiałach: obok niewielkiej tabakierki z ametystu, na aukcji nabyć będzie można wielobarwne talerze wykonane w technice emalii komórkowej. Przed aukcją odbędzie się degustacja wyjątkowej tajwańskiej whisky Kavalan. Wydarzenie poprowadzi Jarosław Buss. Uczestnicy aukcji będą mogli zakupić na miejscu degustowaną whisky w okazyjnej cenie. Miejsce: Dom Aukcyjny DAES, ul. Piękna 28/34, lok. 1, Warszawa. Degustacja whisky Kavalan: godz. 17.00, wstęp wolny. Aukcja sztuki Orientu: godz. 18.00, wstęp wolny.

Whisky & Food Festival

3 czerwca w malowniczym Mikołowie odbędzie się druga edycja Whisky & Food Festival – śląskiego festiwalu whisky. Organizatorem imprezy jest Simon Says Whisky przy współpracy z Myśliwską Karczmą Stodoła, a do spróbowania będą specjały kuchni śląskiej i myśliwskiej oraz whisky ze wszystkich stron świata, w tym także wypusty od najlepszych niezależnych bottlerów. Prócz whisky, prezentowane będą również takie kategorie alkoholi jak: gin, rum, brandy, okowita, cydr, wina i piwa kraftowe. Do tego wyśmienite sery, wędliny i wypieki. Nie zabraknie również najlepszych kubańskich cygar. Więcej informacji na temat festiwalu na stronie Facebook Whisky & Food Festival.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Whisky Live Sopot

3 czerwca w Sopocie, w hotelu Sheraton (ul. Powstańców Warszawy), nad samym morzem, odbędzie się festiwal Whisky Live Sopot. – Podczas zeszłorocznej odsłony organizowanego przez nas Whisky Live Warsaw pojawiło się mnóstwo zapytań o możliwość realizacji podobnego projektu na Pomorzu – mówi Jarosław Buss, organizator festiwalu. – Trójmiasto jest jednym z najszybciej rozwijających się gospodarczo rejonów w Polsce, a przecież picie whisky na stałe wpisało się w krajobraz biznesowych rozmów. Coraz więcej osób, w poszukiwaniu nowych doznań smakowych, sięga po kolejne, bardziej unikalne odmiany tego trunku. Chcemy wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom. Podczas festiwalu będą mogli spróbować whisky niemal z wszystkich kontynentów.

Czytaj więcej

Czy da się zarobić na whisky?

Firma Stilnovisti zaprasza na cykl spotkań „Czy da się zarobić na whisky?. Czyli jak należy inwestować w whisky, aby osiągnąć sukces finansowy”. Najbliższe spotkania to:
Warszawa, Bar and Books (ul. Wąski Dunaj 20), 27 marca, godz. 19.00.
Wrocław, Dom Whisky (ul. Rzeźnicza 28), 28 marca, godz. 19.00.
Katowice, Hotel Monopol (ul. Dworcowa 5), 29 marca, godz. 19.00.
Niebawem kolejne miasta: Gdańsk, Łódź, Rzeszów.

Czytaj więcej

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej