Whisky Bible 2021

We wstępie do tegorocznej „Whisky Bible” Jim Murray ujawnia, jak wygląda jego codzienny harmonogram. Najpierw cały dzień degustowania whisky, książka i muzyka poważna, godzina przerwy od whisky przed snem… I tyle, plus posiłki. Czasami wyskoczy jeszcze na piwo do pobliskiego pubu. Lockdown nieco tylko zmodyfikował ten program dnia, bo zamiast pubu samotny Jim zaczął oglądać serial z lat 60. „The Prisoner”. Życie Murraya, to jednak także podróże. Covid zastał go w USA, gdzie próbował amerykańskich whiskey. Postanowił wracać czym prędzej do Londynu. W głowie panika, lęk, bo Covid to utrata smaku i zapachu, a co będzie jeśli stracę smak i powonienie na zawsze? Dlatego od powrotu do swojego wiejskiego domku w Narthamptonshire, Jim nie wytykał nosa poza miedzę. Kurierzy dostarczali próbki whisky. Udało się spróbować 1252 nowych whisky. Jak wyznaje dalej, Jim próbuje dziennie 10-15 nowych whisky. Ale przecież wraca też do wcześniejszych, próbuje ich po raz kolejny, sprawdza, czy nadal trzymają poziom. I utyskuje, że w tym roku poziom whisky był gorszy, zwłaszcza poziom tych z beczek po sherry mocno go rozczarował. Cieszyły natomiast bourbony, a także coraz wyższy poziom whisky europejskich spoza Szkocji.

Czytaj więcej

Malt Whisky Yearbook 2021

Kolejna edycja, prezentująca trendy w branży whisky single malt, a także wszystkie szkockie destylarnie whisky i najważniejsze na świecie. Książka pomalutku się rozrasta, bo destylarni whisky na świecie szybko przybywa. W związku z tym coraz więcej miejsc, gdzie powstaje whisky jest przez redaktora rocznika pomijanych, a czcionka z roku na rok jest coraz mniejsza i niedługo trzeba będzie używać do lektury szkła powiększającego.

Czytaj więcej

Spotkanie z Bowmore

Dom Whisky zaprasza 28 października o godz. 18.00 do udziału w degustacji whisky Bowmore. Do spróbowania będą: Bowmore No 1, Bowmore 12YO, Bowmore 15YO, Bowmore 18YO. Prowadzący: Janusz Trendewicz, brand ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 149 zł/osoba, a w cenie butelka: Bowmore 12YO oraz zestaw 4 sampli degustacyjnych o pojemności 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Whisky Live Warsaw 2020 online

Tegoroczny festiwal Whisky Live Warsaw 2020 odbędzie się online w formie sesji masterclass na platformie Zoom. Jak informuje organizator: „Aktualne obostrzenia sanitarne związane z pandemią koronawirusa oraz rosnąca w ostatnich tygodniach liczba zachorowań skłoniły nas do zmiany formuły Whisky Live Warsaw 2020. W naszej ocenie ryzyko imprezy w formacie stacjonarnym, mając na uwadze dotychczasową skalę tego wydarzenia oraz komfort jego uczestników, jest bardzo wysokie. Z tego powodu tegoroczna edycja odbędzie się w okrojonej wersji w Internecie.
Mamy świadomość, że formuła online nie zastąpi trakcyjnych spotkań i rozmów z wystawcami przy kieliszku waszego ulubionego trunku, niemniej możliwość uczestnictwa w wirtualnych degustacjach, premierach czy prezentacjach powinna być ciekawym zastępstwem dla stacjonarnej formuły. O wszystkich szczegółach będziemy informować Was na bieżąco, ale już teraz możemy zapewnić, ze nie zabraknie dobrych alkoholi, ciekawych ludzi oraz relacji z wyjątkowych miejsc. Festiwal w nowej odsłonie wystartuje w pierwszej połowie października. Do końca mieliśmy nadzieję, że mimo postępującej pandemii spotkamy się w Centrum Praskim Koneser, gdzie przy zachowaniu pełnej dyscypliny sanitarnej na dwa dni zanurzymy się w bogactwie smaków i aromatów whisky. Zwyciężył jednak rozsądek oraz troska o zdrowie naszych gości. Jesteśmy przekonani, że obecna sytuacja jest przejściowa, a podejmowane przez nas kroki chwilowe i już wkrótce ponownie będziemy mogli celebrować i cieszyć się unikalnymi alkoholami Premium w szerszym gronie”.

Czytaj więcej

Murray wybrał whisky 2020 roku

Jim Murray ogłosił najlepsze whisky 2020 roku, które otrzymały najwyższe noty w poszczególnych kategoriach nadawanych w jego „Whisky Bible”. Tym razem tytuł najlepszej whisky świata, czyli World Whisky of the Year, trafia do Kanady oraz do Beam Suntory. Najlepszą whisky została Alberta Premium Cask Strength Rye, zrobiona ze słodowanego i niesłodowanego żyta, zabutelkowana z moca beczki 65,1%, oceniona na 97,5 punktu. Wcześniej Alberta Premium Cask Strength Rye zdobywała tytuł Canadian Whisky of the Year w wydaniach „Whisky Bible” z lat: 2006, 2007, 2008 i 2009. Jednocześnie jest to druga najwyższa nagroda dla whisky z Kanady. W 2015 roku tytuł World Whisky of the Year Murray przyznał należącej do Diageo Crown Royal Northern Harvest Rye. Przez ostatnich pięć lat pierwsze miejsca rok do roku zdobywały whisky z USA. Na drugim miejscu w 2020 roku jest jednak whisky z USA, to należąca do Sazerac Stagg Jr Barrel Proof Bourbon. Trzecie miejsce zajęła whisky z Indii, z Wyspy Goa, to Paul John Mithuna, wypuszczona w serii Zodiac.

Czytaj więcej

II Lubuski Festiwal Whisky & Rum odwołany

Planowany na 26 września II Festiwal Whisky & Rum na Ziemi Lubuskiej został odwołany. Jak piszą organizatorzy, Fire & Ice: „Czekaliśmy do ostatniej chwili, do końca mieliśmy nadzieje, że będziemy się mogli z Wami spotkać przy dobrej whisky i rumie, ale niestety panująca sytuacja w kraju oraz niestabilność przepisów i rozporządzeń nie pozwala nam zorganizować tego wydarzenia. Ze względu na zbyt duże ryzyko musi zostać odwołany. W przyszłym roku spotkamy się ze zdwojoną siłą.

Wieczór z whisky i sherry

26 sierpnia w Forcie Whisky odbyła się degustacja porównawcza whisky i sherry. Uczestnicy mogli poznać wpływ beczki po winie na smak whisky na konkretnych przykładach. Sherry z piwnic Real Tesoro reprezentowały gatunki: oloroso, cream i pedro ximenez. Obok kieliszka z sherry podany został kieliszek z whisky, która leżakowała w beczkach po danym winie: Miltonduff 10YO Discovery Gordon & Macphail, GlenDronach 12YO i niedostępna już na rynku edycja GlenAllachie 12YO PX Cask.

Czytaj więcej

Whisky Show London tylko online

Z powodu koronawirusa dwunasta edycja festiwalu Whisky Show London odbędzie się wyłącznie w formie online. Początkowo planowano imprezę na dni 2-4 października w Old Billingsgate. Organizatorem jest The Whisky Exchange, które zapowiada cykl imprez online na cały tydzień 2-9 października. Gospodarzem Virtual Whisky Show 2020 będzie znany publicysta piszący o whisky, Dave Broom. Odbędzie się ponad 70 degustacji i pogadanek online. Wśród zaproszonych do udziału w wydarzeniu gości są: Sukhinder Singh, czyli jeden z założycieli The Whisky Exchange, Colin Dunn, czyli ambasador whisky w Diageo czy publicysta Mark Gillespie. Uczestnicy będą mogli kupować zestawy degustacyjne z próbkami, aby uczestniczyć w wydarzeniach ze szklaneczkami whisky. Udział w wydarzeniu ma kosztować 20 funtów, ale zestawy degustacyjne będą sprzedawane osobno.

Whisky równo się sprzedaje

Według najnowszej edycji rankingu „Równi w Biznesie” Grupy Eurocash i Polskiej Izby Handlu, aż czterech producentów whisky ma porównywalną ofertę we wszystkich rodzajach sklepów w Polsce. W czołówce rankingu równego traktowania wszystkich na rynku są dwaj producenci czterech marek bardzo popularnej „szkockiej”, która stanowi 2/3 całej konsumpcji whisky w Polsce. Prym wiedzie Johnnie Walker, produkowany przez Diageo, a tuż za nim jest koncern Pernod Ricard, do którego należą marki: Ballantines, Chivas Regal i Passport Scotch.

Czytaj więcej

Whisky Live Warsaw 2020

Podobnie jak w latach poprzednich, Whisky Live Warsaw zawita do Centrum Praskiego Koneser, które z uwagi na swoją historię i dziedzictwo doskonale wpisało się w klimat corocznych spotkań wszystkich fanów alkoholi premium. Z uwagi na aktualne ograniczenia związane z liczbą osób przebywających na jednej przestrzeni, festiwal przybierze formę trzydniowej imprezy, odbywającej się w terminie 1-3 października (czwartek-sobota). W obecnej sytuacji rekordowa liczba wystawców oraz stoisk przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. Priorytetem staje się kwestia bezpieczeństwa gości festiwalowych. Z tego powodu formuła oraz frekwencja Whisky Live Warsaw będą uzależnione od aktualnej sytuacji epidemiologicznej w kraju.

Czytaj więcej

Blisko dwucyfrowy wzrost konsumpcji whisky w Polsce

Większa otwartość młodszego pokolenia na whisky, wzrost popularności butelek o mniejszej pojemności, pojawienie się single maltów w dyskontach spożywczych oraz rosnąca oferta smaków i gatunków. To tylko niektóre z czynników decydujących o obliczu krajowego rynku whisky w 2019 roku. International Wine & Spirit Research właśnie podsumowała 2019 rok w branży alkoholi.

Czytaj więcej

World Whisky Day 2020 z Singlemalt.pl i Fort Whisky

Obecna sytuacja zmieniła nasze życie i biznes w każdym obszarze. Bary i restauracje oraz imprezy (festiwale, degustacje, szkolenia, czy zwykłe spotkania ze znajomymi) zostały odwołane/zabronione na skutek zakazów wprowadzonych przez rząd. SingleMalt.pl i Fort Whisky wychodzą z inicjatywą podtrzymania tradycji, jaką jest Światowy Dzień Whisky i dalej realizować edukacyjną misję jaka od początku działalności przyświeca SingleMalt.pl. Tegoroczna inicjatywa imprezy w formie online, przyczyni się do rozpowszechnienia idei Światowego Dnia Whisky, podniesienia poziomu wiedzy i kultury degustacji whisky.

Czytaj więcej

Niezależni bottlerzy w Polsce

Nie mamy jeszcze do końca w Polsce językowych odpowiedników na opisanie tego, czym się zajmują. Rozwijająca się świadomość konsumencka wyraźnie jednak im sprzyja. Independent bottlers – niezależni butelkujący, czy po prostu bottlerzy whisky. Co oferują na polskim rynku i czym przyciągają? Czym różnią się ich produkty od tych, które szeroko dostępne na półkach marketów określamy jako official bottlings?

Czytaj więcej