Třebíč i stare tradycje gorzelnicze

Miasto Třebíč położone jest na Morawach. Pod nazwą Trebich znane jest od niedawna z produkcji whisky. To ośrodek miejski z długa historią, także w wytwarzaniu mocnych alkoholi. Początki miasta związane są z założeniem klasztoru w 1101 roku. Przy klasztorze wybudowano w XII wieku bazylikę, później kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, wzniesiony w stylu romańskim. W XIII wieku kościół i klasztor przebudowano w stylu gotyckim.

Czytaj więcej

Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

Aż 7000 osób odwiedziło tegoroczny Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze. Bilety były sprzedane ponad tydzień wcześniej, podobnie jak w roku poprzednim, choć ceny biletów podniesiono. Było w tym roku więcej whisky niż kiedykolwiek, bo coraz więcej whisky jest na polskim rynku. W Jastrzębiej Górze spotykają się z publicznością głównie importerzy whisky i festiwal jest świetnym wyznacznikiem trendów – widać, że w branży dzieje się dobrze, whisky jest z roku na rok więcej.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Daniel’s kontra Strong

Prawnicy Brown Forman domagają się od firmy Akwawit zaprzestania sprzedaży whisky pod marka Jack Strong. Uważają, że imię Jack przynależy wyłącznie marce Jack Daniel’s (oraz Gentleman Jack z tej samej rodziny). Sprawą zajmuje się XXII Wydział Unijnych Znaków Towarowych i Wzorów Przemysłowych warszawskiego Sądu Gospodarczego. Akwawit niemal od początku komunikował, że nazwa whisky Jack Strong nawiązuje do pseudonimu Ryszarda Kuklińskiego i z nim jest kojarzona, a kształt butelki i etykieta w żaden sposób nie naruszają praw marki Jack Daniel’s. Zanim pojawił się Jack Strong firma Akwawit przez krótki czas sprzedawała whisky pod marką Jasiu z Wrocławia, gdzie kształt butelki, kolorystyka i układ etykiety ewidentnie nawiązywały do marki Johnnie Walker. Jednak w przypadku Jacka, to spór o prawo własności do częstego imienia w języku angielskim. Choć istotnie po wpisaniu w wyszukiwarkę Google połączenia Jack+whisky pokazują się głównie butelki z Jack Daniel’s, to na obronę polskiego producenta można przytoczyć przykłady z innych lokalnych rynków – Yukon Jack w Kanadzie czy Black Jack w Meksyku. W Szkocji whisky Black Jack była na rynku do lat 70. XX wieku. Zapewne sąd będzie brał też pod uwagę, że imię Jack zostało użyte na pokrewnych gatunkach alkoholu, ale jednak innych. Bo choć obydwa trunki należą do szerokiej kategorii brown spirits, to amerykański Jack Daniel’s jest robiony w większości z kukurydzy i prawnie przynależy do kategorii tennessee whiskey, zaś Jack Strong to kategoria blended whisky, w której Jack Daniel’s nigdy nie chciałby się znaleźć.

Kozacka degustacja whisky

25 sierpnia Kozak Whisky Blog zaprasza na degustację whisky blended. Na spotkaniu pojawi się pięć butelek od pięciu rożnych producentów: Té Bheag Nan Eilean, William Cadenhead 12YO, The Six Isles, Campbeltown Loch Seasons Greetings, Dew of Ben Nevis 12YO. Miejsce: Fuego Bar w Głogowie. Prowadzący – Tomasz Kozak z bloga Kozak Whisky Blog. Godz. 18.00-20.00, bilet: 100 zł.

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Sierpniowe spotkanie Krakowskiego Klubu Whisky

9 sierpnia odbędzie się kolejne spotkanie Krakowskiego Klubu Whisky. Line-up wygląda następująco: Bruichladdich 2005 TTOW, Edradour 2009 SV, Scotch Universe Callisto VII – 95° P.7.1′ 1846.4”, Springbank 2011. Spotkanie nie ma charakteru typowej degustacji z prowadzącym i prezentacją. Spotykamy się w zaprzyjaźnionym gronie, aby wspólnie próbować whisky i dzielić się opiniami. Zapraszamy każdego zainteresowanego whisky niezależnie od poziomu doświadczenia. Od osób, które nie należą do Klubu za udział w spotkaniu pobieramy opłatę w wysokości 150 zł – pokrywamy z tego wyłącznie koszty zakupu whisky i koszty związane z organizacją spotkania (lokal i obsługa). Miejsce: Czeczotka, ul. Wiślana 1, Kraków, start o godz. 20.00.

Festiwal Whisky & Rum w Zielonej Górze

28 września w Zielonej Górze odbędzie się pierwszy Festiwal Whisky & Rum na ziemi Lubuskiej. Pojawią się największe marki, jak i mało znani producenci. Zostanie wyodrębniona sala, gdzie odbędą się profesjonale degustacje zamknięte. Aby wziąć udział w festiwalu wystarczy zakupić bilet wstępu, który uprawnia do wejścia na stoiska degustacyjne. Wraz z biletem każdy otrzyma kieliszek degustacyjny oraz żetony, które są środkiem płatniczym.

Czytaj więcej

Letnie wieczory z whisky

Letnie wieczory z whisky w SingleMalt.pl to chwila relaksu po trudach tygodnia, okazja by odprężyć się i wymienić doświadczeniami przy szklaneczce whisky. Niezobowiązująca atmosfera gwarantowana. Do degustacji dostępnych będzie blisko 100 butelek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Kolejne spotkanie już w piątek 19 lipca, Warszawa-Ursus, ul. Michałowicza 8, wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego, od godziny 17.00 do późnego wieczora.

Czytaj więcej

Whisky & Food Festival 2019

15 czerwca w karczmie Stodoła w Mikołowie odbędzie się IV edycja pierwszego na Górnym Śląsku kameralnego festiwalu whisky. Niesamowita atmosfera panująca na tym wydarzeniu przyciąga wielbicieli złotego trunku i myśliwskiej kuchni z całej Polski. Tegoroczny Whisky & Food Festival to jak zwykle wiele butelek najlepszej whisky i suto zastawiony szwedzki stół przygotowany przez szefa kuchni Karczmy Stodoła a także wiele atrakcji, muzycznych (dwa koncerty) i nie tylko.

Czytaj więcej

Whisky Day Cracow

18 maja Kraków gościł już po raz trzeci miłośników różnych odmian whisky, podczas festiwalu Whisky Day Cracow. Impreza jest największym nad Wisłą świętem celebrującym oficjalny światowy dzień whisky i jednocześnie jedynym festiwalem dotyczącym alkoholi mocnych w Krakowie.
Zabawa odbywa się niezmiennie w historycznych zabudowaniach Fortów Kleparz, które zapewniają dobry, nieco piwniczny klimat, ale miejsce w środku zaczyna już się kończyć. Na szczęście przestronny, ogrodzony dziedziniec, na którym ulokowano część stoisk wystawców, leżaki i food-trucki daje chwilę wytchnienia.

Czytaj więcej

World Whisky Day 2019 z SingleMalt.pl

SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky od pierwszej edycji, czyli od 2012 roku, więc jak co roku zaprasza na wspólne świętowanie. 18 maja to dzień otwarty w sklepie SingleMalt.pl – okazja spróbowania wyselekcjonowanych w niezwykle atrakcyjnych cenach. Zostaną otwarte butelki z podstawowej oferty znanych destylarni, starsze i unikalne pozycje oraz whisky od niezależnych dystrybutorów. Z okazji WWD odbędzie się również premierowa degustacja whisky od Liquid Treasures. Szczegóły niebawem na stronie sklepu i profilu na Facebooku. Miejsce: Jerzego Michałowicza 8, Warszawa. Godz. 11-19.00. Bilet: 29 zł.

Whisky to najlepsza inwestycja

Jak informuje serwis statystyczny Statista, rzadkie whisky były w ciągu ostatniej dekady najlepszą inwestycją, dającą najwyższy zwrot na kapitale. Z raportu „2019 Global Wealth Report Knight Frank” wynika, że tylko w 2018 roku wartość unikatowych butelek whisky wzrosła o 40%, a w ciągu dekady – aż o 582%. Rekordową wartość osiągnęła w 2018 roku butelka Macallana z 1926 roku w ręcznie malowanej butelce, która na aukcji Christie’s w Londynie została sprzedana za 1,2 mln funtów.

Czytaj więcej

Silesian Whisky Fest

Silesian Whisky Fest jest inny niż reszta festiwali whisky. Śląska gościnność, rubaszność, przemysłowe dziedzictwo, którym przechodzonym wzdłuż i wszerz przykładem była Fabryka Porcelany Katowice, lokalizacja festiwalu. Tego typu wnętrza dużo lepiej pasują do festiwali whisky, niż hotelowe lobby. Narzucają inną aranżację stoisk, inną atmosferę, także i innych gości.

Czytaj więcej