W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Irish Food Board powstała decyzją irlandzkiego parlamentu w 1994 roku. Od 2017 roku ma swoje biuro handlowe w Polsce. Uczestnicy spotkań to: Blacks of Kinsale, Blackwater Distillery, Boann Distillery, Cape Clear Island Distillery, Clonakilty Distillery, Dingle Distillery, Hyde Irish Whiskey, J.J. Corry Irish Whiskey, Kinahan’s Irish Whiskey, Kinsale Mead Co., Listoke Distillery, Origin Spirits, The Powercourt Distillery, Seven Churches, Slabh Liag Distillers, The Shed Distillery, Tipperary Boutique Distillery, Wayward Irish Spirits, WD O’Connell Whiskey. Są to małe rodzinne firmy, które najczęściej rozpoczęły działalność już w XXI wieku, poszukujące partnerów handlowych w Polsce. Według statystyk, irlandzka whiskey należy od dekady do najszybciej rosnącej kategorii brown spirits.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail