Aqua Vitae, Degustacje, Spirits
chacha, degustacje

Spotkanie z chachą Marani

Spotkanie z chachą Marani

Udostępnij:

28 lutego w Klar w Warszawie odbyło się spotkanie z gruzińską chachą z Telavi Wine Cellars. Spotkanie poprowadzi Vano Makhniashvili, który opowiedział o tradycjach winiarskich w Gruzji, regionach uprawy i odmianach winogron oraz o produkcji chachy, która jest narodowym mocnym alkoholem Gruzji. Destylowana przy okazji produkcji win, z przefermentowanych soczystych wytłoczyn. Aromatyczna, o słodkich, kwiatowych aromatach i wyrazistym smaku, który przypomina grappę. Fermentacja odbywa się z udziałem dzikich drożdży. Destylowana zwykle w tradycyjnych miedzianych aparatach.


W Gruzji jest ponad 500 endemicznych odmian winogron, z czego ok. 40 jest wykorzystywanych do produkcji winogron. Firma Telavi Wine Cellars powstała w 1915 roku, ma własne areały winnic i wciąż stosuje tradycyjne metody winifikacji. Chacha destylowana jest w nowoczesnych włoskich aparatach.
Uczestnicy spotkania byli zdziwieni wysoką jakością chachy, która często kojarzona jest z bimbrem, z niskiej jakości alkoholem wyrabianym chałupniczo. Pierwsza do spróbowania była delikatna Marani Chacha Chardonnay, a po niej dwie z endemicznych gruzińskich odmian winogron – białych (Marani Chacha Rkatsiteli) i czerwonych (Marani Chacha Saperavi). Charakter tych szczepów jest cały czas wyczuwalny w destylacie, w przypadku rkatsiteli to nuty polnych kwiatów, w przypadku saperavi to taniczność. Kolejnym trunkiem była Marani Chacha Barrique, leżakowała przez sześć miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, w których leżakowało wcześniej wino saperavi, a następnie kolejnych sześć miesięcy w zbiornikach. Drewno beczki dodało jej przyjemnych nut waniliowych. I na koniec najbardziej aromatyczna Grape Chacha z winogron rkatsiteli, przedestylowano przefermentowany moszcz oraz wino, ma wyraźny aromat winogron, ale są w zapachu też np. banany, rodzynki, lekka nuta ziołowa, liście klonu, liście wiśni i owoce wiśni. Smak cierpki, liście, wiśnie, ale też czereśnie, nuty pestkowe.
Dodatkowa niespodzianka dla uczestników degustacji była możliwość spróbowania dwóch najnowszych produktów w polskiej dystrybucji Marani – alkoholi infuzjowanych orzechem włoskim oraz mandarynką i wiśnią – David Mandarin i David Cherry.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.