12 grudnia Krzysztof Piaseczny, Rum Explorer, zorganizował degustację rumów od francuskiego bottlera Famille Ricci, którą prowadzili Esteban Ferrer i Clotilde Youf. Skupują rumy w różnych częściach świata, kupażują je tworząc ciekawe kompozycje, korzystając w dużym stopniu z bogactwa francuskich beczek. To młoda firma, powstała w 2019 roku.
– Zaczęliśmy butelkować rum, bo jest to najbardziej zróżnicowany, wszechstronny trunek, z uwagi na zróżnicowanie geograficzne rumu, jest bardzo duża możliwość tworzenia innowacyjnych, ciekawych kupaży. Preferujemy rumy z alembików, które mają więcej aromatów, są cięższe, bardziej oleiste. Dodatkowe leżakowanie pozwala nam wzbogacić oryginalne rumy, chcemy dodać do nich coś ciekawego, ale jednocześnie zachować ich naturalny charakter. W niedługim czasie otworzymy własną destylarnię na południu Francji – mówił Esteban Ferrer.
Famille Ricci Dynasty (40%)
Blend pięciu różnych rumów, z różnych stron świata: Ameryka Południowa (Gwatemala), Karaiby (Trynidad, Jamajka), Azja (Tajlandia) i Oceania (Australia), z melasy i soku z trzciny cukrowej. Starzony najpierw w beczkach po bourbonie, a potem w beczkach po białym pineau des Charentais, sauternes i koniaku, wiek kupażowanych destylatów to 4-8 lat. Delikatny zapach kwiatów, wanilii, czekolady z orzechami, z rodzynkami. W ustach lekkie, dość słodkie, wyczuwalne śliwka, kakao, melasa, goryczka. Finisz również lekki, gorzka melasa, delikatna słoność.
23,5/23/21/6=73,5
Famille Ricci Influences 2 (46%)
Kupaż dwóch różnych rumów – z Australii z destylarni Beenleigh i z Jamajki z Worthy Park. Starzony 6-7 lat, najpierw w beczkach po bourbonie, potem do beczek z francuskiego dębu po białym pineau des Charentais oraz beczek z akacji. Zapach bardzo ciekawy: leśny, żywiczny, igliwie, melasa. W smaku cierpkość, gorzka melasa, gorzkie migdały. Sporo goryczy w finiszu – gorzki miód, gorzka melasa, zioła, śliwki.
25/25,5/25/7=82,5
Famille Ricci 7e Symphonie (49%)
Mieszanka rocznego rumu z soku z trzciny cukrowej z destylarni Bielle z Marie-Galante i czteroletniego z melasy z Foursqure na Barbadosie. Leżakowany w siedmiu różnych beczkach: nowa beczka z dębu francuskiego, dąb amerykański, dąb czarny, amburana, mizunara, akacja, mahoń. Zapach orzechów włoskich i ziemnych, kakao, wanilii, śliwek. W smaku cierpkie, taniczne, dużo orzecha włoskiego, kwaskowe śliwki. W finiszu morele, śliwki, ume, dużo tanin.
25/25,5/25,5/7=83
Famille Ricci Volt Face 1 (66,6%)
Mieszanka rumów z melasy z Gujany z Diamond Distillery i Jamajki z Worthy Park. Starzenie w beczkach po białym pineau des Charentais i z kasztanowca przez 7-8 lat. Zapach delikatny – szyszki, orzeszki cedrowe, banany, kakao, śliwki. Smak bardzo cierpki, taniczny, czuć moc alkoholu. W finiszu ume, lekko anyż, słoność, lubczyk, ciężka herbata gunpowder.
23,5/26,5/26,5/6,5=83
Famille Ricci Divergence 2 (55%)
Kupaż białych rumów z Port Mourant i z destylarni Hampden, skąd pochodzi mocno estrowa wersja oznaczana <H>, tj. poziom estrów 900-1000 gr/hlpa. W zapachu dużo lakieru, nafty, kiszonych bananów, śliwki w occie. W smaku intensywna słoność, słone banany, słone morele, słone mango i nafta. Mocny, naftowy finisz, pojawia się nuta drożdżowa, grzybowa, nadal słono.
25,5/25,5/25/6,5=82,5
Famille Ricci Zodiaque Sagittaire (56,9%)
Mieszanka trzech rumów z pojedynczych beczek z Trynidadu, Gujany i Jamajki w wieku 16-21 lat, są to: TDL 2008, Diamond 2003 i Worthy Park 2005. Zapach śliwek, moreli, dojrzałych gruszek, nuta cynamonu, hibiskusowej herbaty. Smak banana, dużo tanin, tarnina, ostry tytoń cygarowy. Finisz ostry, cierpki, taniczny, tytoniowy.
27/27,5/27/7,5=89
Famille Ricci Ovni 15 (54,4%)
Kupaż z destylarni Enmore z 1988 roku (30%) i z Bielle z 2017 roku (70%), leżakowanie w nowym amerykańskim dębie. Aromat uprażonej melasy, wiśni, śliwek. W smaku cierpkość, tytoń, ume, kwaśna octująca gruszka, ale też wytrawna czekolada. W finiszu tytoń, cynamon, octująca gruszka, lekka słoność, słona morela.
27,5/27,5/27/8=90
Famille Ricci Exception 24YO (56,2%)
Rum single cask z TDL, destylacja w 2000 roku. Intensywny aromat ziół, śliwek, moreli, tytoniu, lekka nuta wanilii, kakao. W smaku nuta pikantna, pieprz, zioła, śliwki, gorzka pomarańcza, piołun. W finiszu nuty utlenione, wiśnie, gorzka śliwka, gorzki migdał, tytoń, lukrecja,
28/28/29,5/9=94,5