Spotkanie z ginem Trevethan

8 listopada w rezydencji Ambasadora Wielkiej Brytanii, odbyła się prezentacja ginów z destylarni Trevethan. Firma powstała w 2015 roku, ale rodzinne tradycje i receptury sięgają 1929 roku, kiedy Norman Trevethan rozpoczął destylację ginu w Port Eliot w Kornwalii.

Ambasador Jonathan Knott

– Jesteśmy świadkami wielkiej ekspansji ginu, który obecnie ma już 35% rynku mocnych alkoholi w Wielkiej Brytanii, wyprzedził whisky i wódkę. Gin to trunek narodowy Brytyjczyków – mówił Marc Megilley z Trevethan Distillery.
W 2014 roku rodzina Trevethan podjęła próbę odtworzenia dawnej receptury na małym eksperymentalnym aparacie. Wśród botaników są głównie zioła i korzenie rosnące w Kornwalii, a także kwiaty – czarny bez czy kolcolist. Obecnie mają dwa alembiki po 350 l. Mistrzem destylacji jest John Hall, rocznie produkują 62400 l ginu.
Firma ma w ofercie cztery rodzaje ginu. Klasyczny Trevethan Cornish Gin (43%), w stylu London Dry, o silnych aromatach jałowca. Jego mocniejsza wersja to Trevethan Chauffeur’s Reserve, te same botaniki, ale butelkowany z mocą 57%. Trevethan Honey Oak Gin (43%), to unikatowy eksperyment – dębowe deszczułki przez dwa tygodnie były wypiekane i nasączane miodem z Kornwalii, a następnie zalane na sześć tygodni ginem. Jest też limitowana edycja Trevethan Grapefruit & Lychee (40%), gdzie dodatkowo redestylowano aromaty tych dwóch owoców.
W prezentacji uczestniczył ambasador Wielkiej Brytanii, Jonathan Knott.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.