Spotkanie z łotewskimi likierami

29 marca w Bar & Books w Warszawie magazyn „Aqua Vitae” zorganizował spotkanie z likierami z Rygi. Trunkami wieczoru były: Riga Black Balsam (45%), Riga Black Balsam Element (40%), Riga Black Balsam Currant (30%), Coffee Liqueur Moka (30%), Coffee Liqueur Moka Cherry (25%), a także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter. Likiery produkowane są przez Latvijas Balzams, największego na Łotwie producenta alkoholi, firmę znaną z produkcji wódek Stolichnaya i Moskovskaya (w wyniku konfliktu z rosyjskim rządem te same marki produkują też zakłady w Moskwie). Produkty litewskiej firmy są dostępne w ponad 30 krajach na całym świecie, także w Polsce. Łącznie mają 130 marek, a ich sztandarowym produktem jest Riga Black Balsam.


– Receptura likieru pochodzi z XVIII wieku, „czarnym balsamem” raczyła się sama caryca Katarzyna – opowiadał w trakcie spotkania Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. – Recepturę wymyślił farmaceuta Abraham Kuntze, do przygotowania likieru użył 24 ziół, kwiatów, owoców, liści i korzeni. Likier miał być lekarstwem na dolegliwości układu trawiennego. W krajach nadbałtyckich bittery mają długą tradycję i są tam bardzo popularne. Litwa ma Trejos Devynerios – 999, Estonia – Vana Tallin, a Łotwa – Riga Black Balsam.
Łotewski likier ma czarną barwę, jest oleisty, ma gorzki, ziołowy smak, z delikatną słodkawą nutą. W nosie owoce leśne, czarny pieprz, imbir, w smaku wyczuwalny jest piołun, ale ta goryczka przechodzi wkrótce w przyjemną słodycz. Nie da się go jednak wypić więcej niż jeden kieliszek. Świetnie nadaje się jako digestive, bardzo rozgrzewający, podobno warto po niego sięgnąć w stanach przeziębienia. Na Łotwie pije się go jako dodatek do kawy. Producent rekomenduje ten likier do drinków, w połączeniu z sokiem wiśniowym i colą, ze spritem i sokiem z limonki lub sokiem winogronowym i lodami czekoladowymi.
Od dwóch lat w Rydze organizowany jest międzynarodowy konkurs barmański Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge. W 2016 roku 49 barmanów z 19 krajów rywalizowało mieszając słynny łotewski likier ziołowy. Nagrodę główną zdobył Stanislav Mukhin z Rosji, drugie miejsce zdobył nasz rodak Wojciech Urbański.
Z bardzo wysoką oceną gości wieczoru spotkał się Riga Black Balsam Currant, który jest mieszanką Riga Black Balsam i soku z czarnej porzeczki. Porzeczkowy aromat i smak zdecydowanie tu dominują, nie jest przesadnie słodki, przeciwnie – idealnie zbalansowany. Likier ten serwowano również jako Black Shooter – z sokiem brzoskwiniowym. Można też go mieszać z Malibu, tonikiem i kawałeczkiem świeżego imbiru, lub też z sokiem jabłkowym i cynamonem.
Najmłodszym produktem jest Riga Black Balsam Element. Ten trunek to zaskoczenie wieczoru – likier na bazie Riga Black Balsam i rumu. Znakomity, słodki, śmietankowy aromat, czuć przede wszystkim toffi i białą czekoladę, subtelny zapach gałki muszkatołowej i jagód. Wyjątkowo gładki i aksamitny na podniebieniu. Przyjemny, długi finisz pozwala zachować go w pamięci na dłużej. Tak jak i cały wieczór pod znakiem „czarnej Rygi”.
Coffee Liqueur Moka Cherry to połączenie soku wiśniowego i aromatycznej kawy. Trunek bardzo słodki, zyskuje po dodaniu kostki lodu. Idealny do deserów, także do ich przygotowania, np. nasączenia biszkoptu na tort.
Z deserami idealnie idzie w parze Coffee Liqueur Moka, bardzo aromatyczny i słodki trunek. Może się też dobrze komponować w caffe latte, już sobie wyobrażam smak tiramisu z domieszką tego kawowego likieru, kremu czekoladowego albo lodów śmietankowych.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.