15 kwietnia w Kita Koguta odbyła się degustacja alkoholi z oferty nowego producenta, firmy Manufakturą Wódki. Firma powstała w 2018 roku, od tamtego czasu wprowadziła na rynek 13 produktów, w planach są kolejne. Wszystkie produkowane są na naturalnych maceratach lub z dodatkiem soków owocowych, część jest dodatkowo starzona w beczkach po miodach pitnych.


– Robię alkohole, których mi na rynku brakowało – mówił Jacek Bronisz, prezes firmy, który prowadził spotkanie. – Takie, które mają smakować i które sięgają do przedwojennych tradycji, stąd taka stylistyka butelek czy nazwa linii trunków Prohibicja 1920. Alkohole z Manufaktury pojawiły się w sprzedaży w 2018 roku. Seria z Manufaktury to połączenie kilku destylatów, spirytus z gorzelni rolniczych w Polsce, dobra woda. Staramy się żeby butelka kosztowała ok. 50 zł. To ma być smaczny produkt, który nie zabija ceną. Seria Prohibicja to zupełna nowość, pojawiła się w sprzedaży w styczniu, w cenach na półce ok. 34 zł. Butelka kształtem nawiązuje do międzywojnia.
Do spróbowania były wszystkie produkty z linii Wódka z Manufaktury oraz dwa smaki z linii Prohibicja 1920.

Manufaktura Wódki Wódka z Manufaktury (40%)
Wódka czysta zbożowa. Aromat wyrazisty, słodki, cukrowy. Smak bardzo delikatny i słodki, z nutą miodową, mleczną i jabłka w finiszu. Całość wyjątkowo łagodna. 3.5
18/23,5/24/7,5=73

Manufaktura Wódki Samogon z Manufaktury (37,5%)
Destylat śliwkowy i słód jęczmienny. Następnie leżakowany w dębowych beczkach po miodzie pitnym. Aromat słodki, słodowy, mleczny, czekolada mleczna, drożdże i jabłka. W smaku dużo jabłek, dużo śliwek, miód, słód, niezwykle delikatny. Finisz zbożowy, słodowy i słodycz czekolady, śliwki. Bardzo lekki. 4
25/26,5/26/8=85,5

Manufaktura Wódki Bimber z Manufaktury (41%)
Destylat jabłek, śliwek i słód jęczmienny. Leżakowana w beczkach po miodzie. Aromat delikatny – jabłka, śliwki, nieco ziół oraz wiśni. W smaku słodko, owocowo, dużo jabłek i śliwek, czekoladka ze śliwką. Bardzo słodki, miodowy finisz, leciutka gorycz propolisu, jabłka, kakao. 4
23/25/25/7,5=80,5

Manufaktura Wódki Śliwowica z Manufaktury (50%)
Leżakowana w beczkach po miodzie. Aromat miodowy, śliwki w tle, kora, wilgotne drewno. W smaku tak samo – najpierw miód, potem śliwki (wędzone). I finisz konsekwentny, przyjemnie rozgrzewa moc alkoholu, bardzo słodko, miodowo-śliwkowo. 4
22,5/25/25,5/7,5=80,5

Manufaktura Wódki Miodówka z Manufaktury (30%)
Leżakowana w beczkach po miodzie. Aromat miodowo-ziołowy, propolis, marcepan, cynamon. W smaku dochodzi nuta warzywna, słodkie konfitury z marchwi, dynia oraz jałka. Podobnie w finiszu, gdzie poza miodem są nuty warzywne – gotowana marchew, seler i koperek. Delikatny, bardzo ciekawy trunek, z bardzo wysokiej jakości miodu. 4
25/26,5/27/8=84

Prohibicja 1920 Pigwa (32%)
Owoce pigwowca i pigwy z ekologicznych sadów z okolic Brodnicy. Aromat nieco orientalny, kwiatowy, japońska herbata jaśminowa, konfitury różane, pigwa i miód. Aromat zapowiada bardzo słodki likier, ale smak jest cierpko-słodki, z nutą mandarynki i wciąż czuć róże. Bardziej pigwowiec niż pigwa w smaku. Mandarynki są też w finiszu, do tego syrop morelowy, miód. 4.5
26/26,5/26/8=86,5

Prohibicja 1920 Jeżyna (30%)
W smaku bardzo wyraźnie jeżyna, lekko czekolada, nuta porzeczki. Smak cierpki, finisz cierpko-czekoladowy, powidła jeżynowe. 4
26/25/24/7,5=82,5

 

 

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail