3 lutego w koktajl barze Kita Koguta odbyła się degustacja marki O’Donnell Moonshine. To gama czterech likierów, których receptury i opakowanie nawiązują do czasu amerykańskiej prohibicji. Producentem jest niemiecka destylarnia Sunner z Kolonii, która robi m.in. korn, wódki, jałowcówki, ma też wersję białą O’Donnell Moonshine o mocy 50%. Poszczególne smaki dostępne w Polsce to: Wild Berry – połączenie winogron, malin i jeżyn, Tough Nut – zestawienie orzecha laskowego, karmelu i nugatu z delikatnym posmakiem whiskey, Roasted Apple – łączy świeżość jabłka i lekką nutę cytryny ze słodyczą cynamonu i wanilii, Bitter Rose – połączenie grejpfruta, dzikiej róży i czarnego bzu. Na rynku brytyjskim jest jeszcze wersja Sticky Toffee. Wszystkie rekomendowane są do orzeźwiających koktajli, moc ABV to 20-25%. Polskim wyłącznym importerem marki jest Pravda. Najlepiej podawać z bourbonem lub z wytrawnym winem, które nabiera nut wermutowych.

A oto oceny z degustacji (ocena dotyczy wariantu czystego, bez mieszania w koktajlu, ale uwzględnia koktajlowy potencjał).

O’Donneil Moonshine Wilde Beere (25%)
W aromacie: jeżyna, malina, czarna wiśnia, czarny bez, lekko truskawka. W ustach słodka wiśnia z lekką cierpkością, czekolada z suszoną maliną i poziomką. W finiszu lekko sok winogronowy.
3.5
23/24/23/7=77

O’Donneil Moonshine Roasted Apple (20%)
W aromacie: migdał, pestki wiśni, lukier, cukier puder, marcepan. W ustach cytryna kandyzowana, suszone jabłko, landrynki. Po dodaniu bourbona smak migdałów i marcepanu schodzi na drugi plan.
2
14/13/14/5=46

O’Donneil Moonshine Bitter Rose (25%)
W aromacie: citropepsin, róża, czekolada, kiszona-cukrzona cytryna, jarzębina, kwaśne mirabelki. W smaku cierpka dzika róża, jarzębina, żurawina, jeżyna, kwaśne śliwki. Cierpkość jagód, a w finiszu nawet jarzębinowa gorycz. Po dodaniu bourbona pojawia się interesująca nuta grejpfruta.
3.5
24/23,5/22,5/7=77

O’Donneil Moonshine Tough Nut (25%)
W aromacie: popcorn, fistaszki, toffi, orzechy laskowe. W ustach przyjemna słodycz, masło orzechowe, orzechy laskowe, karmel. Finisz z nutą cierpkości. Po dodaniu whiskey mocniej pojawiają się nuty orzecha.
3
21/22/22/6,5=71,5

Komentarze

Autor: gd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail