Degustacje, Spirits
degustacje, rum

Spotkanie z rumami S.B.S.

Spotkanie z rumami S.B.S.

Udostępnij:

14 czerwca odbyła się degustacja online rumów z kolekcji S.B.S. (Single Barrel Selection). Prowadził ją na platformie Zoom Joshua Singh, twórcą kolekcji oraz właściciel firmy 1423 World Class Spirits. To kolekcja limitowanych rumów z najlepszych destylarni na świecie, często finiszowanych w beczkach po winach wzmacnianych, o pełnej mocy beczki. Organizatorami wydarzenia byli Rum Explorer – blog o rumie oraz The Last Port – polski importer marki. Degustowane rumy pochodziły z: Gujany, Barbadosu, Panamy i Belize.

Oto jak smakowały próbowane rumy:

S.B.S. Barbados 2008 Marsala Cask (55%)
Rum z destylarni Foursquare, mieszanka destylatów z alembików i kolumn, 7,5 roku dojrzewania w beczkach po bourbonie i dodatkowo półtora roku w beczkach po marsali. Zapach słodki, miodowy, propolisowy, wanilia, czekolada z wisienkami, orzechy laskowe. Smak cierpko-słodki, skóra, tytoń, czekolada, syrop z wiśni i drożdże. W finiszu: sól i pieprz, skóra, tytoń, czekolada i orzechy.
4.5/5
26,5/27,5/27,5/8=89,5

S.B.S. Belize 2006 (64,7%)
Rum z destylarni Travellers, z kolumny, 11 lat dojrzewania w beczkach po bourbonie. W aromacie: kawa, wiśnie, wyraźne nuty fermentacji, zioła i propolis. Smak cierpki: wisnie, skóra, tytoń, pieprz, kardamon i imbir. Finisz ostry – chilli, pieprz i bardzo wytrawny – tytoń, wytrawne wiśnie, coli.
4.5/5
25,5/27,5/27/8,5=88,5

S.B.S. Venezuela 2004 (58,9%)
Rum z destylarni C.A.C.D., z kolumny, 14 lat dojrzewania w beczkach po bourbonie. W aromacie: kawa, kakao, czekolada, wiśnie i śliwki. Smak cierpko-słodki, likierowe wino i tytoń, skóra. W finiszu sporo drożdży, gorzka czekolada, tytoń, kandyzowany imbir, orzechy, rodzynki, daktyle.
4.5/5
27/27,5/27,5/8,5=90,5

S.B.S. Guyana 2003 (62,8%)
Rum z destylarni DDL-Versailles, z alembików, 11 lat dojrzewania w beczkach po bourbonie i dodatkowo rok w beczkach po marsali. W aromacie: nafta, banany, drożdże, zioła, mandarynki i morele. W smaku dużo bananów – pieczone i zielone, tytoń i piołun. Finisz bardzo cierpki, skórzasty, piołun, goryczka, cynamon, zioła, anyż, lukrecja, dużo bananów.
4.5/5
28,5/28/28,5/9=94

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.