Spotkanie z tequilą Cenote

6 listopada odbyło się spotkanie z marką tequili premium Cenote. Ulokowana na wzgórzach Jalisco destylarnia czerpie wodę z naturalnej studni, woda jest czysta i miękka dzięki filtracji przez wapienne skały. Dwukrotna destylacja odbywa się w tradycyjnym alembiku, mistrzem destylacji jest Arturo Fuentes. Tequile dojrzewają w amerykańskim dębie, w przypadku białej blanco są to trzy tygodnie, reposado dojrzewa trzy miesiące, añejo przez rok, a cristalino ponad rok, ale potem jest pozbawiana koloru podczas filtracji aktywnym węglem. W przypadku wersji ahumado agawa była wcześniej wędzona w dymie ogniska. Polskim dystrybutorem jest Cerville Investments.

Cenote Blanco (40%)

Aromat cytrusowy, cytryna i limonka, miodowy, lekka nuta porzeczki, jest też sporo mineralności, kredowości, ziemistość, korzenie, słoność. W ustach bardzo dużo słodyczy, dużo miodu, lekko też nuta apteczna, cierpkie winogrona, słoność. W finiszu – miód i jodyna, szczypta pieprzu i soli, seler. Plus orzechy włoskie i słona limonka.

4.5/5

27/27/27,5/8=89,5

Cenote Reposado (40%)

Aromat słodkich winogron, beczki, wanilii i przypraw korzennych, anyżu, cynamonu. W smaku słodkie winogrona, wanilia i mleczna czekolada, do tego gorzkie kakao. Finisz czekoladowy – gorzka wytrawna czekolada z suszoną śliwką, z rodzynkami, czekolada z pieprzem, lekka słoność.

4.5/5

27/26/26/7,5=86,5

Cenote Ahumado (40%)

Zapach solonych paluszków, sadzy, lekki tytoń, orzechy włoskie, skóra, figi. W smaku bardzo mocno wypieczone słone paluszki, pieczona pietruszka, dużo wytrawności – skóra, tytoń, odymione, grillowane oliwki, limonki. W finiszu dużo soli i nuty warzywne, pieczone warzywa, do tego solone fistaszki. Bardzo oryginalne.

4.5/5

27/27,5/27/8=89,5

Cenote Añejo (40%)

Zapach zielonego ogórka, traw, bardzo dojrzałych malinowych jabłek, miodu wrzosowego, delikatnie suszonych ziół, suszonych kwiatów. Smak miodu, traw, fermentacyjna kwasowość, kiszone limonki, sól, czekolada z solą i rodzynkami, waniliowa kremowość. Finisz bardzo długi i złożony, najpierw pełen wytrawnej czekolady, potem gorzki tytoń, taniczność, skóra, a dalej słony i kwaskowy.

4.5/5

28/27,5/28/8,5=92

Cenote Cristalino Añejo (40%)

Zapach iście krystaliczny, źródlany, jest też miód, śliwki, gruszki, jabłka, mango, marakuja, banany. Eksplozja owoców. W smaku delikatne, słodkie, wata cukrowa, dużo wanilii, banany, marakuja, mango. Bogaty owocowy finisz – banany, mango, ananas, wanilia i czekolada z solą i pieprzem, z suszonymi bananami.

4.5/5

28/27/27,5/8,5=91

W kolekcji Cenote jest także dostępna bardzo droga i unikatowa tequila dziesięcioletnia, leżakowana w amerykańskim dębie, destylowana raz na siedem lat. Tylko 40 butelek to przydział na Polskę.

Cenote Sac Actun Extra Añejo Tequila (40%)

Dziesięcioletnia, leżakowana w amerykańskim dębie, destylowana raz na siedem lat. Tylko 40 butelek na Polskę. Zapach lekko przydymiony, ale wyraźnie słodki, czuć nieco kukurydzy, ziół, lukrecji, anyżu, wanilii, rumowej słodyczy. Nuty ziemiste i warzywne – pietruszka, seler. I znów kukurydza, jak na nachos. W smaku słodko, miód, mirabelki, wisienki koktajlowe, słodkie winogrona, nieco tanin, słodki tytoń. Finisz słodko-cierpki, dużo tytoniu, kakao, kiwi, papaja, mango, nawet banany. Bardzo bogata i elegancka w smaku, kontemplacyjna.

5/5

29/29/29/9,5=96,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.