21 marca odbyła się degustacja czterech whiskey marki Legacy. Dwie to bourbony z Kentucky, dwie to irlandzkie single malt. Wszystkie były finiszowane w Polsce w czterech różnych beczkach.
Legacy powstała w kwietniu 2021 roku przez Piotra Dubisza. Legacy, czyli Dziedzictwo. Pomysł na stworzenie marki zrodził się jeszcze w Irlandii. Po piętnastu latach spędzonych na zielonej wyspie i powrocie do kraju powstała marka. Ideą marki i dziedzictwem jest poszukiwanie oraz tworzenie najlepszych alkoholi rzemieślniczych w Polsce. Pod etykietą marki Legacy wypuszczane są: wódki, giny, brandy oraz whiskey. Zarówno produkty liniowe jak i limitowane z własnych selekcji oraz leżakowane.

– Jestem na rynku nie cały rok i cieszę się, że w tak krótkim czasie udało mi się zbudować markę. Zawsze chciałem robić mocne alkohole, będąc w Irlandii miałem okazję nawiązać wiele kontaktów w branży, które teraz owocują – zarówno jeśli chodzi o dostęp do whiskey, jak i do ciekawych beczek, choć dobre beczki niestety są obecnie bardzo drogie – opowiadał prowadzący spotkanie Piotr Dubisz.

Legacy Whiskey 4YO Virgin Oak Batch 001/22 (43%)
Czteroletni Kentucky Straight Bourbon, finiszowany siedem miesięcy w wypalanej dziewiczej beczce 225 l z dębu amerykańskiego. Zapach słodkiej owocowej gumy do żucia i jednocześnie ziołowy. Pełen owoców – morele, brzoskwinie, pigwa, gruszka, w tle nuty ziół, kopru, rozmarynu, wanilii. Smak słodki, dużo wanilii, zioła, nuta pop-cornu, gotowanej kukurydzy, wisienek koktajlowych. Finisz ziołowo-kukurydziany, nieco słony – solony karmel, pop corn, rozmaryn, pieprz i wanilia, biała czekolada z rodzynkami, wiśnie, cierpkość, orzechy włoskie.
4
26,5/23,5/23,5/6=79,5

Legacy Whiskey 4YO Sherry Cask Finish (43%)
Czteroletni Kentucky Straight Bourbon był finiszowany osiem miesięcy w beczce po sherry pierwszego napełnienia. Zapach słodki, pełen bakalii – rodzynek, suszonych moreli, orzechów, śliwek, do tego balsamico gruszkowe i wanilia. Smak delikatny – orzechy laskowe i fistaszki, rozmaryn i popcorn, wanilia i rodzynki, śliwki. W finiszu sporo kukurydzy, czekolada, rodzynki, suszone wiśnie, nutka głogu, tataraku, goryczki.
4
26,5/24,5/25/6,5=82,5

Legacy Single Malt Markers Mark Cask Finish (43%)
Pięcioletnia, potrójnie destylowana irlandzka whiskey single malt, finiszowana w beczce po bourbonie Maker’s Mark przez osiem miesięcy. Limitowana edycja 100 sztuk. Bardzo przyjemny, owocowy, lekki aromat. Bardzo dużo gruszek, jabłek, białych kwiatów, bardziej jak w whiskey single pot still, niż single malt. Słodka nuta landrynkowa. Smak słodki, soczyste jabłka, śliwki, gruszki, słód, ciemne piwo słodowe, landrynki, maliny. I konsekwentnie owocowy finisz, dużo słodkich owoców sadu, do jabłek i gruszek dochodzi nuta moreli, brzoskwini, lekko migdał.
4.5
27/27/27/7,5=88,5

Legacy Single Malt Madeira PRL Edition (60,1%)
„Maluch”, edycja kultowe auta PRL nr 3. Zabutelkowana z mocą beczki, czteroletnia irlandzka single malt potrójnie destylowana. Finiszowana przez siedem miesięcy w beczce po słodkim winie madeira. Przyjemny słodko-cierpki zapach: bakalie, toffie, crème brûlée, jabłka, gruszki, tytoń, skóra, śliwki, nuta słona. Smak cierpki – kwaśne jabłka, gruszki, orzechy, sól, skóra i tytoń. Mineralność i metaliczność. Rześki finisz, soczyste jabłka i gruszki, brzoskwinie, nuty rumu, suszonych moreli, orzechów, tytoniu i imbiru. Przyjemnie rozgrzewa moc alkoholu.
4.5
27/27/27/8=89

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail