13 maja w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja alkoholi ONSpirit. Firma działa w branży alkoholowej dopiero od 2021 roku, ale już dała się poznać jako producent wielu niezwykłych trunków. Zaczynali od nalewek, starając się w nich zachować jak najwięcej cech charakterystycznych dla produktów z polskich pól, uprawianych przez polskich rolników. Ściśle nadzorowano więc cały proces ich powstawania – od uprawy po produkcję. Powstały nalewki – wiśniowa, agrestowa, malinowa czy porzeczkowa oraz produkty pochodne jak nalewki na rumie, whisky czy likiery z herbat.
Obecnie zdążyli już stworzyć szereg nietuzinkowych mocnych alkoholi. Nagradzani byli m.in. na Warsaw Spirits Competition w 2022 i 2023 roku, a w konkursie London Spirits Competition ich Starka Świętokrzyska otrzymała złoty medal.
W 2023 roku firma ONSpiritT wybudowała pierwszy w Polsce reaktor do przemysłowego uszlachetniania alkoholi. Przy wykorzystaniu najnowszych technologii oraz umiejętnym zastosowaniu czynników takich jak podwyższona lub obniżona temperatura, ciśnienie, ekstrakcja wysokiej fali ultradźwiękowej, katalizacja przez kwasy nieorganiczne, odpowiedni stosunek powierzchni kontaktu drewna na ciecz, kontrolowany proces mikroutleniania, wykorzystanie natężenia przepływu i stałej cyrkulacji cieczy, uzyskuje się w kilka dni efekty, które w normalnych warunkach zajmują lata.
Poza produkcją, firma aktywna jest na innych polach związanych z alkoholem. Specjalizują się w badaniu i archeologii smaku, z kolei twórca marki – Marek Różycki, wraz z Akademią WSB oferuje studia podyplomowe na kierunku Browarnictwo i Gorzelnictwo.
Podczas degustacji do spróbowania było sześć trunków, a opowiadał o ich produkcji i wyczerpująco odpowiadał na pytania degustatorów Marek Różycki.
Wódka Srebrna Tarnogórska (38%)
Tarnowskie Góry, to miejscowość na Śląsku która słynie ze srebra. Do zbożowej (żyto i jęczmień) wódki dodane zostały płatki srebra. Zapach delikatnie słodki – mąka i słodkie jabłka, są też nuty wypieczonej skórki chleba oraz chleba sodowego. W smaku wódka jest oleista, słodko-słona, ciekawa. W finiszu słoność przechodzi w cierpkość – kwaśne jabłka, jarząb, nawet nuty tytoniu, herbaciane, trochę taniny, metaliczność, ale jest też odrobinę waniliowej słodyczy.
25,5/26/26/7,5=85
Wódka Bankowa (38%)
Także wódka żytnio-jęczmienna, podobnie jak Srebrna Tarnogórska, tym razem jednak z dodatkiem płatków złota i srebra. Zapach mąki, ziarna, słodkich jabłek i suszonej moreli. W ustach cierpka, metaliczna, gorzka jakby dodano głogu. Finisz wytrawny, ściągający – nuty tytoniu, herbaty, lekka słoność, ale też pudrowość, kreda. Mimo większej goryczki, sprawia wrażenie delikatniejszej niż Srebrna Tarnogórska. Z informacji podawanych przez Marka Różyckiego – Wódka Bankowa jest zasadniczo ta samą wódką co Srebrna Tarnogórska, powstającą w tym samym procesie. Różnica zasadza się tylko na innym metalu użytym do płatków. Jak się okazuje, złote płatki sporo zmieniają w charakterze destylatu. Jakie konkretnie, chemiczne cechy złota, w porównaniu ze srebrem to sprawiają – na to pytanie nie potrafił odpowiedzieć nawet producent.
25/25,5/25/7=82,5
Chrzanówka (38%)
Destylat z dodatkiem nalewu na karmelizowany korzeń chrzanu, co dało bardzo dużo słodkich nut smakowych i chrzanu świeżego oraz skórek cytryny i soku cytrynowego. Maceracja trwała zaledwie półtora dnia. Wspaniały zapach chrzanu, majonezu chrzanowego, delikatna nutka kwasku cytrynowego. W smaku prażony chrzan, majonez chrzanowy, trochę słodyczy. W finiszu wyraźne kwaskowe nuty cytrynowe, majonez chrzanowy, lekko słoność, lekko słodycz. Bardzo przyjemna kulinarnie pozycja do polskiej kuchni.
29/28/26,5/7,5=91
Bon Ton Tuńczyk (38%)
Destylat z autentycznego płata tuńczyka w sosie własnym, poddanego fermentacji wraz z żytem. Ważnym składnikiem była też pokrzywa z Mikołowa. Zapach tuńczyka z cytryną, sałatki tuńczykowej, w ogóle nie czuć alkoholu, jest za to w tle delikatna słodka nuta mokki i nuta mączna (mączka rybna), pokrzywa W smaku dużo cytryny, dominanta cytryny, skórki cytryny, zielona herbata, pieprz i tuńczyk oraz przyjemna słoność. Nie czuć mocy alkoholu, w posmaku pozostaje głównie tuńczyk i sól morska, też jakby paluszki krabowe.
28/28/28/8,5=92,5
Bon Ton Borowikowa (40,5%)
Wódka z borowików dostarczonych przez grzybiarza, wysuszonych, zmielonych i zmieszanych i ziarnami żyta, filtrowana przez igliwie. Zapach leśny, lekko słodkawy, grzybowość w różnych odsłonach – zupa pieczarkowa, sos grzybowy, grzyby suszone, grzyby w śmietanie, ale także ziarna zbóż, chlebowość, korzeń selera, trochę kiszona kapusta. W smaku dominuje grzybowość – grzyby w śmietanie, zupa grzybowa. Bulion, maggi, chleb razowy, pumpernikiel, kawa zbożowa, chrzan, kwasek cytrynowy, lekko nawet podsmażana cebula. Jest też pieprz i słoność. Tak więc – jesteśmy przy potrawie grzybowej, ale w całym jej otoczeniu kulinarnym – z przyprawami i dodatkami. W finiszu pieprz i sól stają się bardziej odczuwalne. Pumpernikiel, grzyby bardziej smażone niż zupowo-sosowe, jak odczuwało się wcześniej.
28/28/28/8,5=92,5
Pączek Róży (38%)
Wódka żytnia z aromatami różanymi i… pączków. W zapachu bardzo różanie, ciasto, lukier. Smak słodki, a jednocześnie delikatny, nie przesadnie słodki, zgodnie z zamierzeniem producenta czuć pączki i róże. Słodki, deserowy finisz, w którym dochodzi nutka waniliowa. Wiem, że to dziwna sugestia, ale ta wódka świetnie się nada jako polewa do… lodów waniliowych. Sprawdzi się też do naleśników. Albo… zamiast pączków.
19/19/19,5/6=63,5
Maksymilian Wohl