9 grudnia w coctail-barze Kiti w Warszawie odbyło się niezwykłe spotkanie. Michał Szymański, archeolog, specjalizujący się w dawnych technologiach wyrobu alkoholi, zabrał uczestników warsztatów do zaimprowizowanej średniowiecznej pracowni alchemika. W niewielkich glinianych alembikach każdy mógł przedestylować wino w niezbyt mocną, ale za to bardzo aromatyczną okowitę. Mały alembik wewnątrz pokryty jest szkliwem, co zabezpieczało tego typu urządzenia przed przypaleniami i szybkim zużyciem. Uczestnicy warsztatów otrzymali repliki średniowiecznych urządzeń, wykonane w zakładzie ceramicznym według wskazówek Michała Szymańskiego.

Spotkanie było także okazją do szerokiej prezentacji dawnych technik wyrobu alkoholi, od klasztoru przez pracownię alchemika po manufakturę. Sposoby fermentacji, destylacji, przechowywania i dawne receptury. Michał Szymański zaprezentował także duży gliniany alembik, a to tylko fragment jego alchemicznego misterium, które być może będzie okazja pokazać podczas kolejnych warsztatów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail