W 1867 roku przy ulica Pišútova w Liptowskim Mikulaszu, nowoczesne jak na owe czasy zakład produkcji wódek i likierów założył Armin Stark. Działała tu gorzelnia, rafineria, mieszalnia i zestawialnia alkoholi, linia do butelkowania. Produkowano tu na przełomie XIX i XX wieku spirytus, głównie z ziemniaków i melasy. Armin Stark sam wcześniej pracował w gorzelni, wykorzystał więc zdobyte doświadczenie, a jego zakład szybko zdobył renomę i eksportował towary za granicę. Po Arminie zakład przejęli jego synowie, Rudolf i Armin Stein. Produkcję poszerzono u rumy i m.in. gorzkie likiery, takie jak fernet. Ciekawostką jest, że współcześnie produkowany w Liptowskim Mikulaszu przez firmę St. Nicolaus fernet klasy premium nazywa się właśnie Armin Stark. Nic w tym jednak dziwnego, gdyż St. Nicolaus – w innym miejscu – kontynuuje przedwojenne tradycje fabryki Starka i Steinów. Ta przetrwała do drugiej wojny światowej, kiedy przeszła pod zarząd niemiecki. Podobno wycofujący się okupant zniszczył 35 tys. l spirytusu. W latach Czechosłowacji zakład znacjonalizowano, działał jako Stredoslovenské konzervárne a liehovary n.p. Liptovský Mikuláš. Zbudowano też nowy zakład, ze starego przewieziono część maszyn, resztę wyprzedano. Stare budynki fabryki Starka do dziś stoją, mocno zniszczone i zaniedbane, w centrum Liptowskiego Mikulasza.
Na zdjęciach stary zakład Armina Starka – dawniej i dziś oraz zachowany stary miedziany kocioł destylacyjny z fabryki Starka, który dziś stoi przed wejściem do fabryki St. Nicolaus