Stock Spirits Group, właściciel m.in. marek Lubelska, Żołądkowa czy Saska, złożyła wniosek planistyczny do Rady Argyll and Bute dotyczący budowy destylarni szkockiej whisky o wartości 25 mln funtów. Przy destylarni ma powstać centrum dla zwiedzających na zamku Inveraray. Od XVIII wieku zamek jest siedzibą księcia Argyll, wodza klanu Campbell. Partnerem w tej inwestycji jest Argyll Estates. Na terenie zamku Inveraray powstanie destylarnia o powierzchni 950 mkw., mogąca produkować do 2 mln l alkoholu rocznie. Po zatwierdzeniu planu budowa rozpocznie się na początku 2025 roku, a pierwszy spirytus ma popłynąć z alembików w 2027 roku.
Inwestycja związana jest przede wszystkim z ambicjami dotyczącymi marki Clan Campbell. Stock Spirits przejęło tą markę we wrześniu 2023 roku od Pernod Ricard. To blended whisky, którą Stock chce zasilić własną single malt z nowej destylarni.
Jean-Christophe Coutures, dyrektor naczelny Stock Spirits Group, powiedział: „Szkocka whisky Clan Campbell to kultowa marka whisky, która nawiązała współpracę z księciem Argyll. Jestem dumny, że nasza firma ma możliwość założenia destylarni przy zamku Inveraray. Inwestycja ta stanowi dla grupy ważny krok w kierunku własnej produkcji whisky single malt, co wzmocni markę Clan Campbell i obecność Stock Spirits w tej rosnącej kategorii. Destylarnia Inveraray zostanie wyposażona w najnowocześniejsze technologie, w tym przyjazne dla środowiska. Na jego powstaniu skorzysta także społeczność lokalna w postaci nowych miejsc pracy. Nie możemy się doczekać współpracy z Argyll Estates nad kolejnym rozdziałem historii klanu Campbell”.
Clan Campbell to jedna z wiodących marek szkockiej whisky we Francji, ze sprzedażą ponad miliona dziewięciolitrowych skrzynek.