Spirits, Wydarzenia
rynek, wódka

Sześć lat z polską wódką

Sześć lat z polską wódką

Udostępnij:

16 stycznia w Muzeum Polskiej Wódki odbyła się konferencja Stowarzyszenia Polska Wódka poświęcona biznesowemu znaczeniu i społecznej percepcji chronionego oznaczenia geograficzne (GI) „Polska wódka”. Sześć lat temu, 13 stycznia 2013 roku, weszła w życie aktualna definicja „Polska wódka/Polish vodka”, zgodnie z którą musi być ona wyprodukowana z tradycyjnych i pochodzących z Polski zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta albo ziemniaków. Ponadto cały proces wytwarzania musi odbywać się w Polsce.


– Przygotowując ustawę chcieliśmy zwrócić uwagę na tradycyjne surowce, z jakich jest robiona polska wódka oraz na miejsce, gdzie powstaje. Mimo sześciu lat od uchwalenia ustawy, zaledwie ok. 10% wódki produkowanej w Polsce robionych jest zgodnie z definicją polskiej wódki. W większości wódek surowcem jest tańsza kukurydza i melasa cukrowa. Chcielibyśmy odwrócić te proporcje na korzyść tradycyjnych zbóż, a także zwiększać eksport polskiej wódki, bo wódka to jedyna polska marka globalna, kojarzona z wysoką jakością – mówił Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka.
Obecnie ok. 20% produkcji wódek w Polsce to eksport, jego łączna wartość to ponad 153 mln zł. W 2017 roku wyprodukowaliśmy 975 tys. hl stuprocentowego alkoholu (wg danych GUS). Polska jest pierwszym w Unii Europejskiej i czwartym na świecie producentem wódki. Roczna wartość podatków odprowadzanych przez branżę spirytusową to 12,6 mld zł, a wysokość zatrudnienia w branży to 93 tys. osób. Udział wódki w strukturze produkcji napojów spirytusowych wynosi 77,6%. W Polsce wódka jest produkowana w ok. 90% ze spirytusu zbożowego, w tym kukurydzy, a w ok. 8% ze spirytusu ziemniaczanego, 80 tys. ton ziemniaków i ok. 750 tys. ton zbóż od polskich rolników co roku trafia do skupu na potrzeby produkcji wyrobów spirytusowych.
– Gorzelnia to wielowiekowa tradycja polskiej wsi. W czasach zaborów na ziemiach Polski było ok. 1500 gorzelni. Mimo tego, że ustawa funkcjonuje od sześciu lat, gorzelnie nie obserwują wzrostu zainteresowania produkcją etanolu z tradycyjnych surowców. Przeciwnie, gorzelnie mają ogromny problem ekonomiczny, jakim jest wielka podaż taniego spirytusu z innych krajów – mówił Włodzimierz Warchlewski, prezes Związku Gorzelni Polskich.
Obecnie w Polsce czynnych gorzelni jest zaledwie 50, zarejestrowanych – 97.
Gościem konferencji był Michał Rzytki, dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Eksport w UE napojów spirytusowych to ponad 10 mld euro, z czego blisko połowa to whisky. 2/3 eksportu UE to produkty z oznaczeniem geograficznym. W Polsce mamy 35 oznaczeń geograficznych, z czego polska wódka ma największe znaczenie ekonomiczne. Ministerstwo rolnictwa pracuje nad programem promocyjnym Kanon Kuchni Polskiej, gdzie ujęta będzie także polska wódka – mówił dyrektor Michał Rzytki.
Głos zabrał także znany kucharz, Pascal Brodnicki. – Dla Francuzów oznaczenia geograficzne są niezwykle ważne, samych serów z określeniem geograficznym jest ok. 70. Konsumentom daje to gwarancję jakości i regionalności produktu. To ważne z punktu widzenia przekazywania tradycji z pokolenia na pokolenie.
W Unii Europejskiej zarejestrowanych zostało łącznie 246 napojów spirytusowych z chronionym oznaczeniem geograficznym (GI). Mająca tradycje w produkcji win Francja ma aż 53 takie oznaczenia, Portugalia – 11, Grecja – 15. Państwa z naszego regionu, czyli Niemcy mają zarejestrowane 34 oznaczenia, Węgry – 8, Litwa – 8 a Słowenia – 7. Dla porównania Polska ma tylko trzy chronione oznaczenia geograficzne w tej kategorii. Są to: Polska Wódka/Polish Vodka, Wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej oraz Polish Cherry.

Produkty rolno-spożywcze z chronioną nazwą pochodzenia i chronionym oznaczeniem geograficznym (GI)

Państwo Produkty spożywcze Wina Napoje spirytusowe Łącznie
Włochy 297 603 37 937
Francja 247 455 53 755
Hiszpania 192 147 19 358
Niemcy 90 40 34 164
Polska 32 0 3 35
Słowenia 21 17 7 45
Litwa 5 0 8 13
Irlandia 7 0 3 10

Źródło: Bazy danych Komisji Europejskiej (DOOR database, e-Bacchus database, e-spirit-drinks data)

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.