Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Sześć odsłon Glenmorangie

Sześć odsłon Glenmorangie

Udostępnij:

11 maja na najwyższym piętrze hotelu H15 w Warszawie odbyła się uroczysta prezentacja whisky Glenmorangie, pięciu dobrze już znanych wersji, oraz nowej, limitowanej edycji Glenmorangie Milsean. Spotkanie prowadziła Karen Fullerton, globalna ambasadorka marki. Whisky były pięknie udekorowane i podane z wykwintnymi przystawkami.


Glenmorangie Original udekorowano pomarańczami, cytrynami, bananami i kokosem. Podano ją z piklowanymi pogrzebkami, wakame i sosem ostrygowo-sezamowym oraz tatarem z wędzonych krewetek, z sokiem ogórka i imbiru.

Glenmorangie degustacja-005 Glenmorangie degustacja-004
Glenmorangie Lasanta była udekorowana bakaliami. Podana z plastrami marynowanej jagnięciny z musem z orzechów makadamia i brûlée z fois gras z marynowanego mango.

Glenmorangie degustacja-007 Glenmorangie degustacja-006
Glenmorangie Quinta Ruban przybrano czekoladą, mashmallows i pomarańczą. Podana z siekaną polędwicą z crumble z siemienia lnianego, rukolą i z dipem truflowym oraz potre z wątróbki kaczej z chutney gruszkowym.

Glenmorangie degustacja-001 Glenmorangie degustacja
Glenmorangie Nectar d’or została udekorowana migdałami, ciasteczkami cynamonowymi, wanilią i czarnym chlebem, a podano do niej szparagi z chrupiącą quinoa i pomarańczowym sosem holenderskim oraz okoń morski w dresingu z grejpfruta i tamarynowca z kawiorem keta i śliwką.

Glenmorangie degustacja-003 Glenmorangie degustacja-002
Glenmorangie Signet ustawiono w towarzystwie ziaren kawy, lasek cynamonu, rodzynek, prażonych migdałów. Do niej zaserwowano pieczoną dynię z chałwą z owczego sera, karmelizowaną figę oraz siekane liście młodego szpinaku z musztardą rabarbarową i serem zagrodowym.

Glenmorangie kolekcja
Glenmorangie Milsean udekorowano cukierkami, melonem, bakaliami, morelami. Podana została z crème brûlée z kiszoną cytryną oraz suszony karmel z miodu akacjowego, limonkowym mascarpone i borówkami.

Glenmorangie degustacja-014
– Jeśli mówimy o stylu Glenomrangie, to trzeba przede wszystkim powiedzieć o naszych alembikach – mówiła Karen Fullerton. – Są one najwyższe alembiki w Szkocji, z długą szyją jak u żyrafy, co daje duży refluks. Wpływa to na łagodny smak i złożony aromat naszego destylatu. Ze względu na jej delikatny smak i bogactwo aromatów, Glenmorangie jest znakomita dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z whisky – mówiła Karen Fullerton.

A oto wrażenia z degustacji samych whisky:

Glenmorangie Original 10YO (40%), beczki po bourbonie są mocno wypalane, pierwsze (60% zawartości butelki) i drugie napełnienie (40%). Bardzo owocowa i słodka whisky. W nosie bardzo dużo pomarańczy i kokosa, który dominuje zwłaszcza po dodaniu wody. W ustach słodka, delikatna, dużo pomarańczy, trochę banana, szczególnie w finiszu. Doskonale smakuje w drinku z macerowanymi skórkami pomarańczy. 3/5

Glenmorangie Original
Glenmorangie Lasanta 12YO (43%) spędziła dziesięć lat w beczkach po bourbonie, finiszowana przez dwa lata w beczkach po sherry podro ximenez i oloroso ma aromat bardzo słodki, ciężki, miodowy, ale czuć także likierowe wino, dużo orzechów w nosie. W ustach bogaty smak bakalii, dużo fig i daktyli, rodzynki, trochę kokosa. Finisz bardzo słodki i likierowy. Bardzo elegancka whisky. 3.5/5

Glenmorangie Lasanta
Quinta Ruban 12YO (46%) dziesięć lat w beczkach po bourbonie, finiszowana dwa lata w beczkach po porto z dębu Limousin z piwnic Quintana przez dwa lata. Aromat bardzo słodki, dużo miodu, czekolady, pomarańczy, kokosa, ale też dużo tanin drewna. W ustach orzechy laskowe w czekoladzie, prażone migdały – szczególnie w finiszu i nadal dużo tanin drewna. 3.5/5

Glenmorangie Quinta Ruban
Glenmorangie Nectar d’Or (46%) również dziesięć lat w beczkach po bourbonie, do tego dwa lata w beczkach po winach sauternes z południa Francji. Zupełnie inne aromaty, ostrzejsze, wyraźnie czuć wino, winogrona. Rozgrzewająca, słodka w ustach, ale to słodycz bakalii, nuty korzenne, bardzo wyraźnym cynamon, wypełniający usta w finiszu. [stras=3.5]

Glenmorangie Nectar d'or
Glenmorangie Signet (46%) została wprowadzona w 1995 roku i jest to wyjątkowa whisky, destylowana ze specjalnie prażonego czekoladowego jęczmienia, leżakowana w beczkach po sherry oraz w beczkach konstruowanych tylko dla tej whisky (virgin designer cask) – powstają tylko dwie beczki z jednego drzewa. Aromat jest intensywny, perfumowy, mahoń, cytrusy, przyprawy korzenne, cynamon, przypomina rum. W ustach bardzo głęboka, słodka, melasowa, poza tym: cynamon i imbir, grejpfrut, a w finiszu – prażona kawa i kokos, też trochę banana, ale zwłaszcza kawa. Bardzo rumowa w każdym calu. 4/5

Glenmorangie Signet-001
Glenmorangie Milsean Private Edition (46%) – niespodzianka wieczoru. Kolejna odsłona unikatowej kolekcji Private Edition (jej poprzedniczka w 2015 roku była Glenmorangie Tùsail). Po okresie leżakowania w beczkach po bourbonie, trafiła do mocno wypalonych beczek po portugalskim winie, w których wskutek wypalania skarmelizował się cukier. Efekt jest zdecydowanie słodki, nazwa Milsean to po gaelicku „coś słodkiego”. – Ta whisky kojarzy mi się ze starym sklepem ze słodyczami – stwierdziła Karen Fullerton. W nosie: korzenie i orzechy włoskie, gałka muszkatołowa, cynamon, pomarańcze, wino likierowe, lukrecja, melon. W ustach: bardzo słodko – czekolada z orzechami, mashmallows, cynamon, kandyzowany imbir. Finisz lekko cierpki, z nutą tytoniu, poza tym kandyzowane skórki grejpfruta. 3.5/5

Glenmorangie Milsean
Spotkanie dało doskonały przegląd oferty Glenmorangie, którą – poza degustowanymi – uzupełniają specjalne edycje oraz Glenmorangie 18YO Extremely Rare i Glenmorangie 25YO The Quarter Century. Organizatorem wieczoru był właściciel marki i destylarni, Louis Vuitton Moët Hennessy.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.