Szkocka pot still

Pot still whiskey do niedawna była domeną Irlandczyków, czasami też zdarzało się w USA czy Kanadzie, że trafiała na rynek taka butelka, ale w Szkocji… Nikt tego nie pamięta, choć pewnie w historii się zdarzało.
Młoda, ale duża, destylarnia InchDairnie z Lowlands skłonna jest do różnych eksperymentów. Jej twórcą i master distillerem jest Ian Palmer, który lata spędził w branży whisky, a teraz spragniony jest nowości.

Nie jest to jednak pot still odwzorujący styl irlandzki. Użyte do produkcji ziarna to: słód jęczmienny z Kanady (60%), niesłodowany jęczmień (35%) z farmy Balgonie Estate i słód żytni (5%) również z Balgonie. Whisky jest podwójnie destylowana, a nie potrójnie jak to zwykle bywa w Irlandii. Leżakowana w beczkach po bourbonie. Debiutuje w eksperymentalnej kolekcji PrinLaws.
Założyciel InchDairnie, Ian Palmer, powiedział: „Połączyliśmy tradycje szkockiej i irlandzkiej whisky, aby stworzyć naprawdę innowacyjny trunek. I chociaż ten styl whisky był niegdyś powszechnie znany w Szkocji, to było to bardzo dawno temu. Szkoda, że nie wracano do tej tradycji, bo mieszanie słodowanego i nieslodowanego ziarna daje fascynujące efekty smakowe”.
W kolekcji PrinLaws ukazały się eksperymentalne destylacje whisky pszenicznej w 2022 roku i z wykorzystaniem kwaśnego zacieru w 2021 roku.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.