„The Art of Distillation” autorstwa Johna Frencha była pierwszą książką napisaną w języku angielskim poświęconą destylacji. Ukazała się w 1651 roku. John French (1616-1657) był angielskim chemikiem, kończył studia oksfordzkie, potem pracował dla wojska. Jego „Sztuka destylacji” była w dużym stopniu tłumaczeniem wcześniejszego dzieła Hieronymusa Brunschwiga „Liber de arte distillandi” z 1500 roku. French zawarł m.in. bardzo cenne ryciny aparatów do destylacji, a także szczegółowy opis narzędzi, sprzętu i szkła alchemicznego, które mają być używane w destylacji. Opisał też szereg zasad, które należy uwzględnić w sztuce destylacji. Rozdziały 2-5 szczegółowo opisują metody i procesy tworzenia różnych wód destylowanych, alkoholi, olejków i kwasów. Dalej opisane są eksperymenty związane z destylacją, a także eksperymenty ze złotem i srebrem.

Dostępne jest nowe, uwspółcześnione i obudowane komentarzami angielskie wydanie, zredagowane przez Adama Goldsmitha.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail